Ое едно щраусово яйце могат да се направят
около осем омлета или 40 крем-карамела.
Яйцето на голямата птица тежи между килограм и половина и два, т.е. равнява се на 25-30 кокоши яйца, обяснява Красимир Кардашев пред агенция "Фокус".
Собственикът на фермата в
златоградското село Старцево гледа птиците от 11 години. По думите му през лятото стопанството е голяма туристическа атракция.
Преди посетителите са се интересували главно от външния вид на щраусите и как от килограм пиленце за една година
може да стане 80-килограмова птица, по висока и от човек.
Напоследък, след като Кардашев готвил с известни готвачи по телевизията, туристите започнали да искат да опитват и от яйцата.
"Започнахме да правим
омлети. После искаха да опитат и месото, започнахме да правим пържоли,
стекове и изобщо - хубави неща от щраус", разказва той.
Щраусът усвоява над 70% храната през целия си живот и поради това расте
изключително бързо. Една мъжка птица достига до 200 кг, а
женската - 150 кг.
Но докато, по думите на специалиста, кравата изяжда
петкратно повече от един щраус,
щраусът дава петкратно повече от една
крава
За специалитетите с
щраусово месо птицата не бива да е по-възрастна от година и половина. Според Кардашев от осем месеца до година и половина месото е
най-вкусно и най-крехко.
За барбекю с
щраусова мръвка Кардашев препоръчва месото да се маринова поне един час в зехтин и вино, като пропорцията е на
килограм месо по 50 г зехтин и червено вино.
Другите предимства на екзотичната птица са,
че тя е дълголетник и не боледува. И е много икономична за хранене.
Щраусът, обаче, има славата на глупава птица, по-глупава и от кокошката. "Щраусът е опасна птица, защото е
агресивна и глупава, но е любопитна (...) Кокошката би могла да си запомни името, а щраусът - абсурд", шегува се Кардашев.
"Можеш да си ги кръстиш, те имат физиономия, естествено, имат малко
различия в характерите си, но да запомнят дадено нещо е
просто невъзможно. Затова препоръката ми към всички туристи, които са
идвали при мен, е като видят, че на арената
в цирка ще участват и
щрауси, просто да сядат на по-задните редове
Защото щраусът на нищо не
можеш да го научиш. Те просто обикалят арената и излизат от кадър,
защото няма какво друго да покажат".
Най-голямата от птиците - щраусът, е един от най-големите деликатеси.
Месото му е най-близко до телешкото, твърдят тези, които са го
опитвали.
Франция е втората страна в света, създала ферми за щрауси още през 1860 г. -
след Сенегал, който го прави през 1850 г. Трета сред авантюристите е
Южноафриканската република - през 1870-80 г.
Отглеждането на щрауси е истинско предизвикателство, защото птиците
понякога са агресивни - особено през любовния им период.
Всичко в щраусите се използва - месото, перата, кожата,
мазнините (в козметиката), яйцата. Използват се дори очите, но с медицинска цел - ретината на южноафриканските щрауси се доближава най-много до човешката.
Щраусовото месо е с червен цвят, нискокалорично е - 0,03% мазнини, но с 22% протеини. То се приготвя доста лесно. Препоръчва се при сърдечно-съдови заболявания.
40 крем-карамела от едно щраусово яйце
За специалитетите с щраусово месо птицата не бива да е по-възрастна от година и половина - тогава месото е най-вкусно
17 август 2011, 13:13
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!