8
  • В някои затворнически килии в САЩ температурата е близо 50 градуса през летните месеци, като затворниците се нуждаят от климатизация.
  • Политиците в консервативния Юг се противопоставят на отпускането на средства за подобряване на условията в затворите, включително инсталиране на климатици.
  • Липсата на климатизация в затворите води до нехуманни и опасни условия както за затворниците, така и за надзирателите.
  • Някои щати като Северна Каролина и Аризона вече са започнали проекти за инсталиране на климатици в затворите.
  • Експертите предупреждават, че липсата на климатизация в затворите може да доведе до повишаване на насилието и да затрудни работата на служителите в затворите.

Температурата в някои затворнически килии в южната част на САЩ обичайно надвишава 120 градуса по Фаренхайт (близо 49 градуса Целзий) през летните месеци. Затворниците в тези килии често прибягват до пиене на вода от тоалетната, за да се разхладят. Само в Тексас най-малко 14 смъртни случая в затворите годишно се дължат на силни горещини, предава Politico.  

Разбира се, има лесно - макар и скъпо - решение: инсталиране на климатици. Но политиците в консервативния Юг многократно са се противопоставяли на отпускането на десетки милиони долари за подобряване на условията за хора, които не се радват на обществена симпатия от страна на техните избиратели. Неотдавнашните усилия в Тексас и Флорида да се отпуснат значителни средства за решаване на проблема се провалиха поради съпротивата на законодателите. 

Крайният резултат: Огромен процент от затворите в много щати остават без климатици. Според секретаря на Министерството на поправките на Флорида Рики Диксън около три четвърти от затворите във Флорида нямат климатик. Повече от две трети от леглата в затворите в Тексас нямат климатизация във всички помещения към 2024 г., а много затвори в Джорджия и Алабама нямат пълна климатизация. 

Както затворниците, така и надзирателите казват, че задушните условия са не само нехуманни, но и правят съоръженията много по-опасни за всички. 

15 години затвор за мъжа, застрелял бившата си жена с ловна пушка в Пазарджишко

„Мъжете и жените, които се намират в затвора в ситуации, в които не могат да се охладят, са разочаровани“, казва в интервю Еди Фордъм, който прекарва три десетилетия в затворите на Флорида, след като е осъден за убийство първа степен като 18-годишен.  

Условията вероятно ще стават все по-нечовешки с постоянното повишаване на температурите. 

„Чуваме много хора да казват това: Ако не са могли да излежат присъдата, не е трябвало да извършват престъплението", казва представителката на щата Аризона, демократката Анализа Ортис, която е член на Независимата комисия за надзор на затворите в щата и се застъпва за добавянето на климатици в затворите.

„Този манталитет наистина ме разочарова. Много е контрапродуктивно, че някои от моите колеги не смятат това за приоритет“, смята тя.  

По-специално Тексас е в центъра на конфликта около климатизацията на щатските затворници. Неотдавнашният бюджет, който щеше да осигури 545 млн. долара за охлаждане на тексаските затвори, изготвен от Камарата на представителите на щата, беше отхвърлен от Сената. 

В САЩ не се шегуват - кастрация за всеки, насилил дете

Бюджетът на Тексас в крайна сметка заделя 85,7 млн. долара през следващите две фискални години за „отложена поддръжка на затворите“, която включва климатични и други подобрения като ремонт на покриви, огради за сигурност и подобрения на канализацията, както и допълнителни 89 млн. долара за основни ремонти, съобщава Texas Tribune. Но взети заедно, парите все още са една трета от сумата, която Камарата на представителите щеше да задели специално за климатични инсталации. 

Миналото лято затворник на име Бернхард Тиде подаде иск във федерален съд срещу Тексаския департамент по наказателно правосъдие, след като получи инсулт вследствие на горещината, според жалбата. В иска се споменава, че затворниците пият вода от тоалетната, за да се охладят, и че температурите в затворите надвишават 120 градуса по Фаренхайт. 

“Да изпържиш човек в затвора от жега е необичайно наказание”, се казва в жалбата. 

За 27 юни е насрочено изслушване за разглеждане на няколко висящи молби. Щатът иска делото да бъде прекратено, а Тиде настоява за предварителна заповед, с която да принуди Тексас да поддържа температура между 65 и 85 градуса по Фаренхайт (18-29 градуса Целзий) в затворите. 

Затворите във Флорида се сблъскват с проблеми, които далеч надхвърлят липсата на климатик. Според доклад от 2019 г. на Службата за анализ на програмната политика и правителствена отчетност една трета от близо шестте дузини затворнически заведения и пристройки са построени през 80-те и 90-те години на миналия век с малко последователни подобрения. През 2022 г. щатският законодателен орган нае консултантска фирма да оцени жизнеспособността на затворите и да създаде 20-годишен план за актуализации. И при трите варианта, предложени от анализаторите, държавата ще трябва да похарчи над 5 млрд. долара за изграждане на нови съоръжения и обновяване на старите. В рамките на този многомилиарден бюджет консултантите настояват за 582 млн. долара за инсталиране на климатици във всички затвори. 

Това бе посрещнато с отпор от републиканския сенатор Джонатан Мартин, който вместо това предложи половин милиард да се насочи към повишаване на заплатите на служителите в затворите, за да се увеличи задържането на работа. Мартин заяви, че не му е известно да има проблеми със здравето или безопасността в системата на затворите, когато става въпрос за климатици. 

Окончателното предложение на анализаторите все още предвижда варианта за „модернизация“ на стойност 582 млн. долара, който включва добавяне на климатици, и директно посочва 7,6 млн. долара за нова ОВК система в един обект като нужда от „незабавна капиталова поддръжка“. Законодателите са отделили 100 млн. долара за поддръжка и ремонти в затворите, но не и пари специално за климатизация.   

Някои горещи щати са постигнали напредък в решаването на този проблем. След като законодателите на Северна Каролина одобриха план на стойност 30 млн. долара, щатът започна да инсталира климатици в цялата система на затворите. По данни на щатския Департамент за изпълнение на наказанията за възрастни в момента около две трети от килиите на затворниците разполагат с климатик. А 40 от 53-те затвора в щата трябва да получат модернизация на климатичната инсталация, която се очаква да приключи до 2026 г. 

Законодателите на Аризона вече са задействали план за модернизиране на всички затвори до пълна климатизация. Понастоящем повечето от тях разполагат с блатни охладители, които представляват преносими машини, пропускащи въздух над водни подложки, за да го охлаждат, и които често се повреждат през аризонските лета. 

Защитниците на затворите казват, че това бездушно пренебрежение към отношението към затворниците е недалновидно както от гледна точка на финансите, така и на обществената безопасност. Мишел Дейч, директор на Лабораторията за иновации в затворите и арестите към Тексаския университет в Остин, казва, че екстремните горещини изострят вече съществуващите проблеми в затворите. Например насилието, предизвикано от горещината, може да застраши както служителите на затвора, така и затворниците, а редица психотропни медикаменти могат да направят затворниците особено чувствителни към горещината. 

Фордъм, бивш затворник от Флорида, който е освободен предсрочно през 2022 г., знае от личен опит как липсата на климатик може да предизвика отчаяние в затворите. От Джаксънвил до Евърглейдс, той казва, че във всички помещения, в които е пребивавал, не е имало климатик - и това е така и днес. 

Затворниците лягали на земята, за да се разхладят, когато надзирателите не ги наблюдавали, спомня си Фордъм, тъй като не им е позволено да бъдат на пода. Те търсели климатизирани параклиси, за да подремнат на пейките, за да си отдъхнат. Освен това носели парцали около врата си, за да избърсват потта от лицата си. В края на деня можеш да изстискаш от тях цяла бутилка вода - казва Фордъм. 

Някои служители на затворите също настояват за промяна. Марк Карузо, бивш служител с десетгодишен стаж в Министерството на поправките, заяви, че работата през летните месеци без климатик може да затрудни мисленето, което от своя страна може да направи работата опасна. 

Според доклада на анализаторите текучеството на служителите в затворите във Флорида е било 28% през финансовата година 2021-2022. Карузо заяви, че за това допринасят редица фактори, като например смените с продължителност до 16 часа по време на недостиг на персонал, но жегата е един от основните проблеми. 

* Във видеото: Ще строят ЗАТВОР-НЕБОСТЪРГАЧ! 

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Торнадо уби 5 души и рани 83 в китайска провинция

Торнадо уби 5 души и рани 83 в китайска провинция

Свят Преди 1 час

Повредени са 2820 къщи, 48 електропровода и над 4000 хектара посеви

Котаракът Лари от "Даунинг стрийт" ще посрещне шестия премиер на Великобритания

Котаракът Лари от "Даунинг стрийт" ще посрещне шестия премиер на Великобритания

Свят Преди 2 часа

Лари живее на "Даунинг стрийт" от 2011 г., когато премиер беше Дейвид Камерън

<p>Кола се преобърна край АМ &quot;Струма&quot;, загина жена</p>

Тежка катастрофа на АМ "Струма" при Кочериново, има жертва

България Преди 3 часа

Загиналата е управлявала лек автомобил в посока София

Специален влак с ретро вагони тръгва от Септември до Велинград (ВИДЕО)

Специален влак с ретро вагони тръгва от Септември до Велинград (ВИДЕО)

Любопитно Преди 4 часа

Желаещите могат да се повозят на него всеки уикенд през юли

Опашки и дълго чакане на „Дунав мост” дни преди да започне ремонтът

Опашки и дълго чакане на „Дунав мост” дни преди да започне ремонтът

България Преди 4 часа

Властите предприхе мерки за облекчаване на трафика

Това ще е най-големият самолет в света, обемът му е 12 пъти по-голям от на Boeing 747-400

Това ще е най-големият самолет в света, обемът му е 12 пъти по-голям от на Boeing 747-400

Технологии Преди 5 часа

Целта пред него: да помага в битката със затоплянето на Земята, ще превозва гигантски ветрогенератори, за да се намалява зависимостта ни от петрол

<p>Кога президентът Радев ще връчи втория мандат</p>

Кога президентът Румен Радев ще връчи втория мандат за съставяне на правителство

България Преди 5 часа

По думите му процедурата трябва да се задвижи възможно най-бързо

Петков: Няма да преговаряме за правителство с "Възраждане"

Петков: Няма да преговаряме за правителство с "Възраждане"

България Преди 6 часа

Той написа публикация в официалния си Facebook профил

о

Разкриха идеалния брой сексуални партньори за мъже и за жени

Любопитно Преди 6 часа

Какъв е той четете в следващите редове

Журналист: Правителството можеше да мине, ако ДПС не се бяха разединили

Журналист: Правителството можеше да мине, ако ДПС не се бяха разединили

България Преди 6 часа

"Рано е да говорим за разцепление на ДПС", посочи PR експертът Диана Дамянова

<p>Убийство в Слънчев бряг</p>

Криминално проявен уби с нож работник в Слънчев бряг

България Преди 6 часа

Жертвата е 31-годишен мъж от Кюстендил

В плен на Агент 007 всяка неделя по KINO NOVA

В плен на Агент 007 всяка неделя по KINO NOVA

Любопитно Преди 7 часа

Зрителите ще се впуснат в приключенията на Джеймс Бонд от 7 юли

Руски дронове атакуваха енергиен обект в украинската Сумска област

Руски дронове атакуваха енергиен обект в украинската Сумска област

Свят Преди 7 часа

Наложило се е спешно изключване на електричеството за промишлените потребители в град Суми

Пожар в столичния квартал „Дружба"

Пожар в столичния квартал „Дружба"

България Преди 7 часа

В района на езерото горят сухи треви на малка площ

Посрещат патриарх Даниил официално като предстоятел на Софийската епархия

Посрещат патриарх Даниил официално като предстоятел на Софийската епархия

България Преди 7 часа

Ще има патриаршеска вечерня с петохлебие и литийно шествие

Обезпокояваща тенденция: Четвърти случай на заразен с птичи грип човек в САЩ

Обезпокояваща тенденция: Четвърти случай на заразен с птичи грип човек в САЩ

Свят Преди 8 часа

Експертите алармират, че въпреки, че към момента броят на заразени хора е малък, броят на заразени бозайници расте