5

Н а пресконференция в Париж представителите на Международната боксова асоциация (IBA), водени от Умар Кремлев, изразиха несъгласието си с Международния олимпийски комитет (МОК) и Томас Бах, като го обвиниха за смъртта на женския бокс и го обвиниха, че е корумпиран "содомит".

Споровете през последните дни се съсредоточиха върху участието на алжирска и тайванска боксьорка на Игрите в Париж през 2024 г., които бяха въвлечени в спор за пола в този спорт.

(Видеото е архивно: Отзвукът след мача Светлана Каменова - Лин Ю Тин)

Скандалните боксьорки бяха дисквалифицирани от Световното първенство през 2023 г., след като хромозомният тест установи, че не отговарят на изискванията, съобщиха от IBA в понеделник в Le Salon des Miroirs.

Фурорът около участието на алжирката Имане Хелиф и тайванката Лин Ю Тин в Париж 2024 се засили, след като италианката Анджела Карини се оттегли 46 секунди след първия рунд, заявявайки, че никога досега не е била удряна с такава сила.

След това IBA се опита да обясни на международната преса, че е действала "за защита на жените боксьори", без дискриминация или друг мотив, и че именно МОК не е успял да защити жените боксьори.

Отношенията между МОК и IBA  са обтегнати през последните години и се влошиха още повече, след като президентът на МОК Томас Бах отне от IBA организацията и квалификацията на олимпийския бокс.

Във връзка с това започна пресконференция, на която лично говориха генералният секретар и главен изпълнителен директор на IBA Крис Робъртс, бившият председател на Медицинската комисия на IBA, президентът на EUBC, гръкът Йоанис Филипатос, и председателят на Треньорската комисия на IBA, италианецът Габриеле Мартели.

Президентът на IBA, руснакът Умар Кремлев, разкритикува организацията на Олимпийските игри, особено церемонията по откриването.

"Като вярващ християнин, церемонията по откриването беше обида за всеки християнин и всеки мюсюлманин. Беше засегната духовността на всеки човек и това се случи благодарение на МОК , защото те приеха тази програма", казва Кремлев.

"Бах е содомит", каза Кремлев, като на заден план бяха показани изображения на Дева Мария и Исус, за да подчертае позицията си срещу МОК и недоволството си от това, което част от християнският и мюсюлманският свят възприемат като подигравка с религиозните вярвания.

В дългата и на моменти объркваща презентация, в която журналистите постоянно прекъсваха, за да изложат своите съображения, Кремлев направи силни изявления срещу Бах.

"Днес сме свидетели на смъртта на женския бокс, на корупцията сред съдиите. Всичко това се случва, докато Бах е президент (на МОК)", каза Кремлев по време на видеоконференция.

Кремлев също така заяви, че тестовете са показали, че и двете боксьорки са имали високи нива на тестостерон, въпреки че не даде повече подробности.

Освен техническите аспекти, които бяха лошо обяснени от д-р Филипатос, руснакът винаги се е стремял да се разграничи от МОК.

"С моето идване корупцията и несправедливостта в МОК спряха, а хората бяха избрани по демократичен начин. Бяха избрани членовете на управителния съвет. Конституцията и администрацията бяха реформирани. Днес сме изправени пред необходимостта да защитим спортистите", казва той.

"Ситуацията, която ни накара да анализираме спортистите, не беше по наше желание, а по молба на много спортистки, които бяха пострадали по време на дейността си. Спортисти и треньори се оплакваха, че са генетично по-силни и се обърнаха към мен", допълни той.

"Като президент трябва да защитя женския спорт. Говорим за равенство между половете. Те имаха право да се представят като спортисти. Трябва да защитим това. В никакъв случай не трябва да позволяваме женският бокс да бъде унищожен. Днес не само се унищожава женският бокс, но вярвам, че в бъдеще ще се опитат да унищожат и женския спорт", каза Кремлев.

"Това се случва, защото МОК го позволява, ако IBA го правеше, днес нямаше да е така", твърди ръководителят на IBA , визирайки участието на двете скандални боксьорки в Олимпийските игри.

"Трябва да спрем (Бах). IBA трябва да носи мир. Да осигури защитата на боксьорите", извика Кремлев пред стотина журналисти от цял свят, много от които бяха взели страната на Алжир. По време на конференцията се забелязаха алжирски знамена и дори имаше скандирания в полза на Алжир с класическото "едно, две, три, Viva l'Algérie".

В един момент по време на двучасовата конференция руснакът попита: "Защо не ме харесват?", на което той отговори секунди по-късно: "Защото съм независим, демократичен, честен и прозрачен. Заставам в защита на боксьорите, срещу корупцията и несправедливостта. Ето защо се страхуват от мен.", категоричен бе той. 

"Няма да мълча, няма да играя политика. В спорта няма място за политика, спортът е по-важен. IBA принадлежи на страните, решенията се вземат там. Моля цялата спортна общност и всички, които обичат спорта, да се обединят", каза Кремлев.

През уикенда Томас Бах от Германия ясно изрази позицията си, като заяви:

"Не съм съгласен с това: "Имаме две боксьорки, които са родени като жени, израснали са като жени, имат женски паспорти и са се състезавали като жени в продължение на много години, а това е ясно определение за жена."

Кремлев също така се възползва от международното внимание, за да заяви позицията си относно изборите в МОК и натиска, който те оказват върху членовете: "Някои от моите колеги в Международната федерация се страхуват да говорят открито".

"Президентът на МОК трябва да бъде избиран от страните, също както Изпълнителният съвет и Бордът на директорите. Уставът трябва да бъде променен така, че президентът да се избира от страните, а не от членовете. Изпълнителният съвет трябва да бъде независима организация от Международния олимпийски комитет и не трябва да се счита за отдел", заяви Кремлев, чийто мандат в IBA е до 2026 г.

Той също така постави въпроса какво се случва с парите, спечелени от спортистите, които според него не се връщат към източниците си. "Благодарение на държавите съществува Международният олимпийски комитет. И всички приходи на Международния олимпийски комитет трябва да отиват при спортистите, треньорите и националния комитет".

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
ВАС остави без разглеждане две жалби на ДПС

ВАС остави без разглеждане две жалби на ДПС

България Преди 3 минути

Върховните съдии приемат, че председателите на партия ДПС, чиито права са еднакви, извършват противоположни процесуални действия

Джокович пя и танцува за Гришо: Одобряваш ли?

Джокович пя и танцува за Гришо: Одобряваш ли?

Любопитно Преди 11 минути

Във видеото, пуснато в ТикТок, Джокович пее на български и танцува

Двама души загинаха при пожар в жилищен блок във Видин

Двама души загинаха при пожар в жилищен блок във Видин

България Преди 5 часа

Жертвите са 40-годишен мъж и 46-годишна жена

ЦИК: Имаме пълната подкрепа на МС за подготовката за вота

ЦИК: Имаме пълната подкрепа на МС за подготовката за вота

България Преди 5 часа

Това каза на брифинг председателя на ЦИК Камелия Нейкова

.

Перфектната буря на слънчевата активност е на път да разгърне невероятно шоу

Любопитно Преди 6 часа

Всичко по темата може да прочете в следващите редове

Кремъл за готвения атентат срещу Тръмп: Играта с огъня си има последици

Кремъл за готвения атентат срещу Тръмп: Играта с огъня си има последици

Свят Преди 6 часа

В Украйна отричат да имат нещо общо с атентатора

Спортна инициатива обединява ученици от рискови групи

Спортна инициатива обединява ученици от рискови групи

Свят Преди 6 часа

Благодарение на програмата най-малко 50 бивши непълнолетни престъпници сега са активни членове на обществото

Дрогиран шофьор с такси удари жена, избяга и смени колата

Дрогиран шофьор с такси удари жена, избяга и смени колата

България Преди 7 часа

И двата му автомобила са иззети

<p>&ldquo;Игра на жертва&rdquo;: Напрежението между Китай и Филипините се нажежава</p>

“Игра на жертва”: Напрежението между Китай и Филипините се нажежава до критични нива

Свят Преди 7 часа

"Не сме загубили нищо. Не сме изоставили нищо. Плитчината Ескода все още е част от нашата изключителна икономическа зона"

Заради бурята в Европа: 140 души са блокирани на круизен кораб по Дунав

Заради бурята в Европа: 140 души са блокирани на круизен кораб по Дунав

Свят Преди 7 часа

Заради проливните дъждове в Австрия корабът не може да акостира

Фон дер Лайен прие оставката на еврокомисаря Тиери Бретон

Фон дер Лайен прие оставката на еврокомисаря Тиери Бретон

България Преди 7 часа

Междувременно Париж предложи ново име за комисар в следващата комисия

,

Политическото насилие се превръща в нова норма за Америка

Свят Преди 7 часа

„Насилието няма място в Америка“, заяви вицепрезидентът Камала Харис

Грандиозният финал на Coca-Cola The Voice Happy Energy Tour 2024 в София: мощен звук и безкрайна енергия!

Грандиозният финал на Coca-Cola The Voice Happy Energy Tour 2024 в София: мощен звук и безкрайна енергия!

Любопитно Преди 7 часа

Рекорден брой артисти, най-голямата сцена в историята на турнето и още много изненади

Георги Вълев от "Килърите", осъден на доживотен затвор, с белезници и под конвой във ВАС (СНИМКИ)

Георги Вълев от "Килърите", осъден на доживотен затвор, с белезници и под конвой във ВАС (СНИМКИ)

България Преди 8 часа

Той има множество заведени дела срещу лица, държавни служители и различни институции

<p>Заради &quot;недопустимо висок&quot; брой мигранти: Германия въведе проверки по границите си</p>

Заради "недопустимо висок" брой мигранти: Германия въведе проверки по границите си, застрашен ли е Шенген

Свят Преди 8 часа

За момента се планира те да се извършват в продължение на шест месеца, но може да бъдат удължени