З аболяванията от листериоза, която се предава чрез заразена храна или контакти със заразени животни, са нараснали в ЕС, като са причинили смъртта на 198 души през 2012 г., оповести Европейската агенция за безопасност на храните (ЕАБХ), цитирана от Франс прес.
В страните членки на ЕС са регистрирани 1642 заболявания от листериоза през 2012 г., т.е. с 10,5 на сто повече в сравнение с предишната година. Процентното съотношение на заболяванията спрямо населението е най-голямо в Испания, Скандинавия, Франция и Германия.
За сметка на това в страните от ЕС е постигнат напредък в борбата със салмонелозата - регистрирани са 91 034 заболявания през 2012 г., т.е броят им за седма поредна година е по-малък в сравнение с предишната година.
Листериозата е инфекциозно заболяване, предизвиквано от бактерията Lysteria monocytogenes. Причинителят е повсеместно разпространен в околната среда – почва, води, диви и домашни животни. Основна входна врата за инфекцията е стомашно-чревният тракт, а основен механизъм за заразяване – консумиране на замърсена с листерии храна.
Заболяването най-често се среща при хора в напреднала възраст, имунокомпрометирани, бременни и новородени - тези групи се считат за рискови.
Салмонелозата е остро инфекциозно заболяване, което се причинява от бактериите салмонела. Има над 1500 вида салмонела. Бактериите са грам-отрицателни и са част от семейството на ентеробактериите.
Заразяването със салмонела се получава при контакт с болен, от селскостопански животни или домашни любимци, при консумацията на храни от животински произход - месо, птици, риба, яйца, мляко и млечни продукти.
Микроорганизмите на салмонелата бързо достигат до лигавицата на тънките черва. Там те отделят токсини, които причиняват диария, болки в корема и интоксикация на организма.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!