23

К ой ще бъде следващият президент на САЩ? Този въпрос, който си задават милиони хора по цял свят, съвсем скоро ще получи своя отговор.

До изборите остават около три месеца, а вече е ясно, че настоящият държавен глава Джо Байдън няма да се бори за втори мандат. Вместо него, срещу кандидата на републиканците Доналд Тръмп ще се изправи вицепрезидентът Камала Харис. Решението на Байдън да се оттегли от надпреварата беше посрещнато със смесени чувства. Някои го приветстваха, отбелязвайки, че той е твърде стар и няма как да продължи да управлява страната още четири години. Други пък разкритикуваха този ход, подчертавайки, че Демократическата партия е допуснала сериозна стратегическа грешка. Така или иначе, смяната е факт, а темата, която не спира да е в центъра на общественото внимание в САЩ, е дали Харис има по-добри шансове да победи Тръмп от Байдън. 

Оспорвана надпревара

По-млада и енергична в сравнение с Байдън и радваща се на висока подкрепа сред младите избиратели – по този начин медиите в САЩ най-често описват новия кандидат на Демократическата партия. Последните социологически проучвания сочат, че Харис изпреварва Тръмп с около процент, като подкрепата за двамата е почти идентична в ключови щати като Мичиган, Пенсилвания и Уисконсин. Това несъмнено е добра новина за демократите, тъй като повечето изследвания доскоро даваха преднина от цели пет процента на Тръмп срещу Байдън. Основните причини за това бяха две – катастрофалното представяне на президента в дебата му срещу републиканския кандидат, състоял се в края на юни и опитът за покушение срещу Тръмп, който доведе до рязък скок в рейтинга му. 
Експертите са единодушни, че следващите няколко седмици ще са от решаващо значение. С особено голям интерес се очаква първият дебат между двамата претенденти, макар че все още не е ясно кога ще се състои той. Тръмп отбеляза, че се е разбрал с телевизия Fox News, която е близка до Републиканската партия, това да се случи на 4 септември в Пенсилвания, пред публика на живо. От щаба на Харис не са съгласни с въпросното предложение и призовават дебатът да се състои на 10 септември по друга медия – ABC News, по предварително уговорения от двете партии план. Според Тръмп, обаче, той вече е отменен, тъй като Байдън няма да участва в събитието. Милиардерът също така подчерта, че води „съдебна битка“ срещу ABC News и един от водещите в телевизията – Джордж Стефанопулос, като „по този начин се създава конфликт на интереси“.

Промяна на стратегията 

Според повечето анализатори, Харис е далеч по-труден опонент за Тръмп в сравнение с Байдън. През последните седмици републиканците непрекъснато акцентираха върху темата за възрастта на президента и гафовете, които допуска (особено след дебата на 28 юни). Повратен момент се оказа стрелбата срещу Тръмп. В очите на редица избиратели, снимките, на които се вижда как той е вдигнал победоносно юмрука си, а лицето му е окървавено, моментално се превърнаха в символ на неговата мъжественост и решимостта му да спечели задаващите се избори. Сравнително по същото време, Байдън нарече държавния глава на Украйна Володимир Зеленски „президентът Путин“, а освен това обърка името на вицепрезидента Камала Харис с това на Тръмп. Конгресът на републиканците, по време на който беше официално издигната номинацията на милиардера, нагледно демонстрира колко приповдигнато е настроението в редиците на партията. Нейните привърженици изглеждаха убедени, че няма какво да спре Тръмп по пътя му към Белия дом. 

Камала Харис - фаворит за кандидат-президент на Демократическата партия в САЩ

Сега, обаче, ситуацията е коренно различна.

59-годишната Камала Харис е значително по-млада от 78–годишния Тръмп, така че републиканците вече няма как да използват тази карта. За всички е очевидно, че те се опитват да променят стратегията си, но засега без съществен успех. Републиканската партия първо обвини Харис, че прикрива здравословните проблеми на Байдън, а след това самият Тръмп предизвика скандал, заявявайки, че тя е „станала чернокожа“ във връзка с предстоящите избори, но всъщност е с индийски произход. Реакцията на Белия дом не закъсня. Говорител на институцията определи думите на Тръмп като „обидни“ и „отвратителни“. Към момента изглежда, че единствено темата за борбата с нелегалната имиграция продължава да носи дивиденти на републиканците. Това, обаче, няма да бъде достатъчно за победа на изборите, единодушни са експертите. 

Между фактите и лъжите

Пределно ясно е, че твърдите поддръжници на Тръмп със сигурност ще гласуват за него, каквото и да каже или направи той през следващите месеци. Големият въпрос, на който милиардерът сякаш все още няма отговор, е как да привлече на своя страна онези избиратели, които все още не са решили кого да подкрепят. Докато Байдън беше в надпреварата, Тръмп полагаше големи усилия да убеди американците, че може да бъде умерен в изказванията си и да не предизвиква скандали. Отправяйки послания за единство, той искаше да демонстрира, че може да влезе в ролята на опитен политик, разполагащ с всички необходими качества да оглави САЩ. За републиканците беше ясно, че най-добрата стратегия е да се отдръпнат назад, оставяйки хаоса в редиците на демократите, предизвикан от гафовете на Байдън, да се задълбочава. Срещу Харис, това няма как да проработи. Сега, топката е в полето на Републиканската партия, която трябва да защити своя кандидат и да убеди избирателите, че възрастта му не е проблем. 
Редица анализатори смятат, че това, което Тръмп прави най-добре, е да изопачава фактите в своя полза, възползвайки се от недоволството на работническата класа. Показателен е фактът, че все по-малко американци свързват първия му мандат с проблемите, породени от пандемията от COVID-19 и щурма на Капитолия в началото на 2021 г. Вместо това, въпреки ниската безработица и спадащата инфлация, много избиратели споделят мнението на Тръмп, според когото администрацията на Байдън е „съсипала американската икономика“. Каквото и да се случи, едно нещо изглежда неизбежно – кандидатът на републиканците ще използва всеки удобен случай да атакува Харис, без значение дали твърдения му са основани на факти или не. 

Още от автора:

Конгресът на републиканците и звездният миг на Доналд Тръмп

Войната в Газа – голямото предизвикателство пред отношенията между САЩ и Израел

Звездният миг на крайната десница

Великобритания по пътя на промяната

Рискованият ход на Макрон – накъде ще поеме Франция след предсрочните избори

Технологиите, които могат да ни превърнат в супергерои

Севернокорейската авантюра на Путин

Опасната игра на Китай

Между популизма и недоволството на избирателите – възходът на крайната десница

Президентските избори в Украйна, които така и не се проведоха

Обречени на провал ли са преговорите за мир в Украйна

Марсианците, които нападнаха Еквадор

Изборите, които ще решат съдбата на ЕС

Разделената Европа – нападението срещу Роберт Фицо и задаващите се избори за ЕП

Война срещу природата – екологичните последици от конфликтите в Украйна и Газа

"Руският закон", който предизвика масови протести в Грузия

Застрашава ли дезинформацията предстоящите избори за ЕП

Дипломатическият ребус на Си Цзинпин

Избори в условията на глобална криза – накъде ще поеме Индия

Имигрантите, които спасиха американската икономика

Печели или губи Русия от ескалацията на напрежението в Близкия изток

Хуманитарният кошмар в Ивицата Газа

Сблъсъкът между Тайван и Китай и бъдещето на изкуствения интелект

Кой се страхува от Доналд Тръмп?

Избори по руски – несменяем ли е Владимир Путин

Между фактите и лъжите – конспирацията QAnon и „откраднатата победа“ на Тръмп

„Супер вторник“: Ключов ден за изборите в САЩ

Децата войници, които написаха историята на САЩ

Загадъчната история на Шотландия

Несбъднатите прогнози за живота през XXI век

Фалшивите новини, които застрашават здравето ни

Най-абсурдните конспиративни теории, свързани с природни бедствия

Между религията и суеверията: Средновековните предсказания за края на света

Забравената история на нацисткото движение в САЩ

Скандалните тайни на Католическата църква

Антинаталистите, които смятат, че не бива да имаме деца

Сделките за един долар, които ще ви изумят

Избори от двете страни на Атлантическия океан

Великите учени, останали без Нобелова награда

Кои са най-древните традиции, свързани с настъпването на Нова година

Фалшивите новини, които могат да повлияят на предстоящите президентски избори в САЩ

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

 

Коментари 23
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

23 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Племето на Храбрите потъва в Блатото на “Игри на волята”

Племето на Храбрите потъва в Блатото на “Игри на волята”

Любопитно Преди 44 минути

Силните завоюваха Резиденцията, а Дръзките и Гордите се отправят към Стопанството и Брега на отчаянието

ВАС остави без разглеждане две жалби на ДПС

ВАС остави без разглеждане две жалби на ДПС

България Преди 1 час

Върховните съдии приемат, че председателите на партия ДПС, чиито права са еднакви, извършват противоположни процесуални действия

Терзиев обяви 17 септември за неучебен, но присъствен ден

Терзиев обяви 17 септември за неучебен, но присъствен ден

България Преди 5 часа

Поводът е честването на „Деня на София“

Двама души загинаха при пожар в жилищен блок във Видин

Двама души загинаха при пожар в жилищен блок във Видин

България Преди 6 часа

Жертвите са 40-годишен мъж и 46-годишна жена

ЦИК: Имаме пълната подкрепа на МС за подготовката за вота

ЦИК: Имаме пълната подкрепа на МС за подготовката за вота

България Преди 7 часа

Това каза на брифинг председателя на ЦИК Камелия Нейкова

<p>Нечестно е! Футболна звезда е разстроена от заплащането в сферата&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Нечестно е! Футболната звезда Алиша Леман е разстроена от заплащането в сферата

Свят Преди 7 часа

Дъглас Луис печели “100 000 пъти повече“ от мен, казва Алиша Леман

.

Перфектната буря на слънчевата активност е на път да разгърне невероятно шоу

Любопитно Преди 7 часа

Всичко по темата може да прочете в следващите редове

Кремъл за готвения атентат срещу Тръмп: Играта с огъня си има последици

Кремъл за готвения атентат срещу Тръмп: Играта с огъня си има последици

Свят Преди 7 часа

В Украйна отричат да имат нещо общо с атентатора

Спортна инициатива обединява ученици от рискови групи

Спортна инициатива обединява ученици от рискови групи

Свят Преди 8 часа

Благодарение на програмата най-малко 50 бивши непълнолетни престъпници сега са активни членове на обществото

Дрогиран шофьор с такси удари жена, избяга и смени колата

Дрогиран шофьор с такси удари жена, избяга и смени колата

България Преди 8 часа

И двата му автомобила са иззети

<p>&ldquo;Игра на жертва&rdquo;: Напрежението между Китай и Филипините се нажежава</p>

“Игра на жертва”: Напрежението между Китай и Филипините се нажежава до критични нива

Свят Преди 8 часа

"Не сме загубили нищо. Не сме изоставили нищо. Плитчината Ескода все още е част от нашата изключителна икономическа зона"

Заради бурята в Европа: 140 души са блокирани на круизен кораб по Дунав

Заради бурята в Европа: 140 души са блокирани на круизен кораб по Дунав

Свят Преди 8 часа

Заради проливните дъждове в Австрия корабът не може да акостира

Фон дер Лайен прие оставката на еврокомисаря Тиери Бретон

Фон дер Лайен прие оставката на еврокомисаря Тиери Бретон

България Преди 9 часа

Междувременно Париж предложи ново име за комисар в следващата комисия

,

Политическото насилие се превръща в нова норма за Америка

Свят Преди 9 часа

„Насилието няма място в Америка“, заяви вицепрезидентът Камала Харис

Грандиозният финал на Coca-Cola The Voice Happy Energy Tour 2024 в София: мощен звук и безкрайна енергия!

Грандиозният финал на Coca-Cola The Voice Happy Energy Tour 2024 в София: мощен звук и безкрайна енергия!

Любопитно Преди 9 часа

Рекорден брой артисти, най-голямата сцена в историята на турнето и още много изненади