1

В ирусът Нипа (NiV) е зоонозен вирус (предава се от животни на хора) и може да се предава чрез замърсена храна или директно между хора. При заразените той причинява редица заболявания от асимптоматична инфекция до остри респираторни заболявания и фатален енцефалит. 

Въпреки че вирусът Нипа е причинил само няколко известни огнища в Азия, той заразява широк кръг животни и причинява тежки заболявания и смърт при хората, което го прави проблем за общественото здраве.

  • Минали огнища 

Вирусът Нипа беше разпознат за първи път през 1999 г. по време на епидемия сред свиневъдите в Малайзия. Не са докладвани нови огнища в Малайзия от 1999 г. 

Той беше признат и в Бангладеш през 2001 г. и оттогава в тази страна има почти годишни огнища. Заболяването също е идентифицирано периодично в източна Индия.

Други региони може да са изложени на риск от инфекция, тъй като доказателства за вируса са открити в редица страни, включително Камбоджа, Гана, Индонезия, Мадагаскар, Филипините, и Тайланд.

  • Предаване

По време на първото признато огнище в Малайзия, което засегна и Сингапур, повечето човешки инфекции са резултат от директен контакт с болни прасета или техните замърсени тъкани. Смята се, че предаването е станало чрез незащитено излагане на секрети от прасета или незащитен контакт с тъканта на болно животно.

При последващи огнища в Бангладеш и Индия, консумацията на плодове или плодови продукти (като суров сок от финикова палма), замърсени с урина или слюнка от заразени плодови прилепи, е най-вероятният източник на инфекция.

Понастоящем няма проучвания за устойчивостта на вируса в телесни течности или околната среда, включително плодове.

Съобщава се също за предаване на вируса Нипа от човек на човек сред семейството и лицата, които се грижат за заразени пациенти.

По време на по-късните огнища в Бангладеш и Индия вирусът се разпространява директно от човек на човек чрез близък контакт с човешки секрети. В Силигури, Индия през 2001 г., предаването на вируса също е докладвано в рамките на здравно заведение, където 75% от случаите са възникнали сред болничен персонал или посетители. От 2001 г. до 2008 г. около половината от докладваните случаи в Бангладеш се дължат на предаване от човек на човек чрез предоставяне на грижи за заразени пациенти.

  • Симптоми

Човешките инфекции варират от асимптоматична инфекция до остра респираторна инфекция (лека, тежка) и фатален енцефалит.

Заразените хора първоначално развиват симптоми, включително треска, главоболие, миалгия (мускулна болка), повръщане и болки в гърлото. Това може да бъде последвано от замаяност, сънливост, променено съзнание и неврологични признаци, които показват остър енцефалит. Някои хора също могат да получат атипична пневмония и тежки респираторни проблеми, включително остър респираторен дистрес. В тежки случаи се появяват енцефалит и гърчове, прогресиращи до кома в рамките на 24 до 48 часа. 

Смята се, че инкубационният период (интервалът от инфекцията до появата на симптомите) варира от 4 до 14 дни. Съобщава се обаче за инкубационен период до 45 дни.

Повечето хора, преживели остър енцефалит, се възстановяват напълно, но при оцелелите се съобщава за дългосрочни неврологични състояния. Приблизително 20% от пациентите остават с остатъчни неврологични последствия като гърчове и промени в личността. Малък брой хора, които се възстановяват, впоследствие рецидивират или развиват енцефалит със забавено начало.

Процентът на смъртните случаи се оценява на 40% до 75%. Този процент може да варира според огнището в зависимост от местните възможности за епидемиологично наблюдение и клинично управление.

  • Диагноза

Първоначалните признаци и симптоми на инфекция с вируса Нипа са неспецифични и диагнозата често не се подозира по време на представянето. Това може да създава предизвикателства при откриването на епидемии, ефективните и навременни мерки за контрол на инфекциите и дейностите за реагиране на епидемии. 

В допълнение, качеството, количеството, типът, времето на вземане на клинични проби и времето, необходимо за прехвърляне на пробите в лабораторията, могат да повлияят на точността на лабораторните резултати.

Инфекцията с вируса Нипа може да бъде диагностицирана с клинична история по време на острата и реконвалесцентната фаза на заболяването. Основните използвани тестове са полимеразна верижна реакция в реално време (RT-PCR) от телесни течности и откриване на антитела чрез ензимно-свързан имуносорбентен анализ (ELISA). 

Други използвани тестове включват анализ на полимеразна верижна реакция (PCR) и изолиране на вирус чрез клетъчна култура.

  • Лечение

Понастоящем няма лекарства или ваксини, специфични за инфекцията с вируса на Нипа, въпреки че СЗО е определила Нипа като приоритетно заболяване за плана за изследвания и развитие на СЗО. Препоръчва се интензивно поддържащо лечение на тежки респираторни и неврологични усложнения.

  • Естествен гостоприемник: Плодови прилепи

Плодовите прилепи от семейство Pteropodidae – особено видовете, принадлежащи към рода Pteropus – са естествените гостоприемници на вируса Нипа. Няма видимо заболяване при плодовите прилепи.

Предполага се, че географското разпространение на Henipaviruses се припокрива с това на категорията Pteropus. Тази хипотеза беше подсилена с доказателства за инфекция с Henipavirus при прилепи Pteropus от Австралия, Бангладеш, Камбоджа, Китай, Индия, Индонезия, Мадагаскар, Малайзия, Папуа Нова Гвинея, Тайланд и Източен Тимор.

Африканските плодови прилепи от рода Eidolon, семейство Pteropodidae, бяха положителни за антитела срещу вирусите Нипа и Хендра, което показва, че тези вируси може да присъстват в географското разпространение на прилепите Pteropodidae в Африка.

  • Нипа вирус при домашни животни

Огнища на вируса Нипа при прасета и други домашни животни като коне, кози, овце, котки и кучета бяха докладвани за първи път по време на първоначалното огнище в Малайзия през 1999 г.

Вирусът е силно заразен при свинете. Прасетата са заразни по време на инкубационния период, който продължава от 4 до 14 дни.

Заразеното прасе може да не проявява симптоми, но някои развиват остро трескаво заболяване, затруднено дишане и неврологични симптоми като треперене, потрепвания и мускулни спазми. Като цяло смъртността е ниска, освен при младите прасенца. Тези симптоми не се различават драстично от другите респираторни и неврологични заболявания на прасетата. 

  • Намаляване на риска от инфекция при хората

При липса на ваксина, единственият начин да се намали или предотврати инфекцията при хората е чрез повишаване на осведомеността за рисковите фактори и обучение на хората относно мерките, които могат да предприемат, за да намалят излагането на вируса Нипа.

Образователните съобщения за обществено здраве трябва да се съсредоточат върху:

  • Намаляване на риска от предаване от прилеп на човек.
  • Усилията за предотвратяване на предаването трябва първо да се съсредоточат върху намаляването на достъпа на прилепите до сок от финикова палма и други пресни хранителни продукти. Държането на прилепите далеч от местата за събиране на сок със защитни покрития (като бамбукови поли за сок) може да бъде полезно. Прясно събраният сок от финикова палма трябва да се вари, а плодовете трябва да се измиват старателно и да се обелят преди консумация. Плодовете с признаци на ухапване от прилеп трябва да се изхвърлят.
  • Намаляване на риска от предаване от животно на човек .
  • Трябва да се носят ръкавици и друго защитно облекло, докато се работи с болни животни или техните тъкани, както и по време на процедури за клане и умъртвяване. Доколкото е възможно, хората трябва да избягват контакт със заразени прасета. В ендемични райони, когато се създават нови свинеферми, трябва да се вземе предвид наличието на плодови прилепи в района и като цяло, храната за свине и свинете трябва да бъдат защитени от прилепи, когато е възможно.
  • Намаляване на риска от предаване от човек на човек .
  • Трябва да се избягва близък незащитен физически контакт с хора, заразени с вируса Nipah.
  • Трябва да се извършва редовно измиване на ръцете след грижи за или посещение на болни хора.

Контролиране на инфекцията в здравните заведения

Здравните работници, които се грижат за пациенти със съмнение или потвърдена инфекция или боравят с проби от тях, трябва да прилагат стандартни предпазни мерки за контрол на инфекциите по всяко време

Тъй като се съобщава за предаване от човек на човек, по-специално в здравни заведения, в допълнение към стандартните предпазни мерки трябва да се използват контактни и капкови предпазни мерки. При определени обстоятелства може да са необходими предпазни мерки във въздуха.

Пробите, взети от хора и животни със съмнение за инфекция с вирус Напа, трябва да се обработват от обучен персонал, работещ в подходящо оборудвани лаборатории.

  • Отговор на СЗО

СЗО подкрепя засегнатите и изложени на риск страни с технически насоки за това как да се управляват огнища на вируса Напа и как да се предотврати появата им.

Рискът от международно предаване чрез плодове или плодови продукти (като суров сок от финикова палма), замърсени с урина или слюнка от заразени плодови прилепи, може да бъде предотвратен чрез старателното им измиване и обелване преди консумация. Плодове с признаци на ухапване от прилеп трябва да се изхвърлят.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
<p>&quot;Това е&nbsp;дързък и смел ход от страна на украинците&quot; (ВИДЕО)</p>

Ръководителите на МИ-6 и ЦРУ: Нахлуването на Украйна в Русия е дързък и смел ход

Свят Преди 7 часа

ЦРУ все още няма категорични доказателства, че Китай изпраща оръжия на Русия, но има подозрения за това

"Това е огромна загуба": Какво се случва с ледниците в Австрийските Алпи

"Това е огромна загуба": Какво се случва с ледниците в Австрийските Алпи

Любопитно Преди 8 часа

Въпросът не е дали ледниците ще се стопят, а колко бързо

Пожарът край Сандански е овладян

Пожарът край Сандански е овладян

България Преди 8 часа

Общо 14 горски служители се включиха в овладяването на огнената стихия

Отстранена е повреда, причинила смущения в железопътните услуги в Германия

Отстранена е повреда, причинила смущения в железопътните услуги в Германия

Свят Преди 8 часа

Последните закъснения идват на фона на нарастващите критики срещу "Дойче Бан"

Експерт определи като "странно и необяснимо" решението на ЦИК за ДПС

Експерт определи като "странно и необяснимо" решението на ЦИК за ДПС

България Преди 9 часа

"Очевидно решението беше продиктувано от напрежението пред комисията", каза Ваня Нушева

Областните председатели на БСП с позиция за сформирането на широка лява коалиция

Областните председатели на БСП с позиция за сформирането на широка лява коалиция

България Преди 9 часа

"Коалицията може и трябва да бъде гарант за защита на социалните интереси на българските граждани", посочват оттам

<p>Украински &ldquo;драконови&rdquo; дронове обсипват с разтопен метал руски позиции&nbsp;</p>

Иновация на бойното поле: Украински “драконови” дронове обсипват с разтопен метал руски позиции

Свят Преди 9 часа

Службата на ООН за разоръжаване казва, че запалителните оръжия могат да причинят огромни разрушения и щети на околната среда

<p>Пешеходци в нарушение предизвикаха катастрофа, има пострадали (СНИМКИ)</p>

Пешеходци в нарушение предизвикаха катастрофа, има пострадали

България Преди 9 часа

Причините за инцидента са в процес на уточняване

<p>Пеевски: Радев командва ЦИК и притиска партии</p>

Пеевски: Радев се намеси недопустимо в изборния процес, командва ЦИК и притиска партии

България Преди 11 часа

"В отчаянието и безпомощността си президентът разкри истинското си лице", заяви той

<p>Косово блокира част от границите си със Сърбия, ето защо</p>

След протести: Косово блокира част от границите си със Сърбия

Свят Преди 11 часа

На 6 септември десетки демонстранти в Сърбия блокираха двата гранични пункта, за да предотвратят влизането в Сърбия от Косово

<p>Супертайфунът &quot;Яги&quot; връхлетя Виетнам (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Отнесени кораби и изкоренени дървета: Супертайфунът "Яги" връхлетя Виетнам

Свят Преди 11 часа

Тайфунът достигна сушата в провинциите Хайфонг и Куанг Нин, като предизвика ветрове със скорост над 149 км/ч

<p>Те&nbsp;осъдиха идеологията на &quot;руския свят&quot;</p>

Вселенската патриаршия осъди идеологията на "руския свят"

Свят Преди 11 часа

Йерарсите обсъдиха „неморалния“ опит на Москва да „нахлуе“ в каноничната територия на древната Александрийска патриаршия

<p>Силни взривове отекнаха в руската Воронежка област, каква е ситуацията там (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Силни взривове отекнаха в руската Воронежка област

Свят Преди 11 часа

Няма жертви и още не е ясно какъв е размерът на нанесените щети

Втори опит: Възобновяват работата на нов френски ядрен реактор

Втори опит: Възобновяват работата на нов френски ядрен реактор

Свят Преди 12 часа

Европейският реактор под налягане е на стойност 13,2 млрд. евро