36

П резидентските избори в САЩ, състояли се през 2016 г., поднесоха една от най-големите изненади в съвременната история на страната. Скандалният милиардер Доналд Тръмп, когото повечето експерти смятаха за абсолютен аутсайдер заради липсата му на политически опит, не само успя да спечели номинацията на Републиканската партия, но след това победи и Хилъри Клинтън, превръщайки се в 45-ия държавен глава на САЩ. След обявяването на резултатите от вота, мнозина заявиха, че една от основните причини за неочакваната загуба на Клинтън е нейният пол. Според тях, за голям брой американци е немислимо жена да стане президент. Осем години по-късно, ситуацията е сходна. Опонент на Тръмп този път е Камала Харис, а въпросът е същият – ще успее ли САЩ да отвори нова страница в своята история, избирайки жена за държавен глава?

  • Ентусиазмът на демократите

До изборите в САЩ остават повече от два месеца – период, през който може да станем свидетели на всякакви изненади. В момента, обаче, изглежда напълно възможно Харис да се превърне в първата жена президент в историята на страната. Тя и кандидатът за вицепрезидент Тим Уолц се радват на растяща популярност. Последните социологически проучвания сочат, че двойката изпреварва с около 3 процента своите опоненти от Републиканската партия – Доналд Тръмп и Джей Ди Ванс. Прогнозите са, че тази разлика ще продължи да нараства. Показателен е фактът, че според изследване на общественото мнение, проведено на 24 юли – само три дни, след като настоящият държавен глава Джо Байдън се оттегли от надпреварата за Белия дом, Харис вече беше изпреварила Тръмп с близо процент. За сравнение, преди това републиканецът имаше преднина от над 3 на сто пред тогавашния си конкурент.

Несъмнено, Демократическата партия изглежда далеч по-единна сега, отколкото преди месец, когато Байдън все още беше нейният кандидат за задаващите се избори. Резултатите от проучване, проведено в периода между 17 и 20 август, показват, че 71 процента от демократите са много или изключително ентусиазирани от възможността да гласуват за Харис. Само месец по-рано, броят на тези, споделящи същото мнение за Байдън, беше близо два пъти по-малък. Това, разбира се, изобщо не означава, че победата на Харис е сигурна. Тръмп продължава да се радва на стабилна подкрепа, а до самия вот остава много време. С голям интерес се очакват и телевизионните дебати между двамата претенденти за президентския пост, по време на които всяко тяхно изказване ще бъде следено с огромен интерес и подложено на задълбочени анализи.

  • „Враждебен сексизъм“

На пръв поглед изглежда, че темата за пола на Харис не е от голямо значение за избирателите. Според данните от скорошно изследване, извършено от експерти от Масачузетския университет в Амхърст, 51 процента от американците са съгласни с твърдението, че страната им е „готова за първата жена президент в своята история“, докато едва 23 на сто са против. Това, обаче, не пречи на Тръмп да продължава да отправя нападки срещу своята опонентка, свързани с нейния пол. Той я определя като „неинтелигентна“ и дори „луда“, заради начина, по който се смее, на няколко пъти подигравателно коментира външния ѝ вид, а на всичко отгоре заяви, че в очите на чуждестранните лидери тя би изглеждала като „играчка“.

Учените от университета в Амхърст правят повече от любопитно сравнение между цитираното изследване, проведено през настоящия месец и друго, резултатите от което бяха публикувани в началото на годината, когато Байдън все още беше в надпреварата. На участниците в тях били зададени серия от въпроси, свързани с политическите им нагласи и отношението им към различни социални групи. Те също така трябвало да отбележат в каква степен подкрепят следните твърдения: „Жените се обиждат твърде лесно“, „Жените преувеличават проблемите, с които се сблъскват на работните си места“ и „Жените се опитват да контролират мъжете“. По този начин, експертите заключавали дали възгледите и поведението на интервюираните от тях хора спадат към т. нар. „враждебен сексизъм“ (той се характеризира с категорично отхвърляне на равенството между половете). Резултатите са красноречиви. Дори и през януари, много повече републиканци, отколкото демократи споделяли въпросния „враждебен сексизъм“. От онези, които са негови твърди противници, 73 на сто заявили, че ще гласуват за Байдън. В същото време, над две трети от избирателите, имащи такива възгледи, подчертали, че подкрепят Тръмп.

  • Пукнатини в „стъкления таван“

Не е особено изненадващо, че номинацията на Харис за кандидат на демократите направи темата за половата дискриминация още по-актуална. Експертите от университета в Амхърст отбелязват, че между 89 и 92 процента от хората, категорично отхвърлящи сексизма, подкрепят Харис, докато приблизително 96 на сто от онези, които са на обратното мнение, ще гласуват за Тръмп. Показателни са думите на Хилъри Клинтън по време на конгреса на Демократическата партия в Чикаго, която изрази надежда, че Харис ще направи това, което тя самата не успя – да победи Тръмп и да стане президент. Бившият държавен секретар на САЩ обърна внимание на „пукнатините в стъкления таван“, които тя и нейните поддръжници са направили преди осем години и допълни, че очаква настоящият кандидат на демократите да премине „от другата страна на този таван“.

Камала Харис прие номинацията на Демократическата партия

С оглед на увеличаващата се преднина, която Харис има пред Тръмп, необходимо ли е да се обръща внимание на темата за „враждебния сексизъм“? На пръв поглед изглежда, че тя няма как да окаже съществено влияние върху наближаващите избори. Това, обаче, не е така. Социолозите са единодушни, че смяната на Байдън с Харис и конгреса на Демократическата партия, който привлече огромен интерес, са предизвикали еуфория сред нейните привърженици, но ситуацията през следващите седмици неизбежно ще се промени. Очакванията са за оспорвана надпревара между двамата кандидати, особено в ключови щати като Мичиган и Уисконсин. Всеки глас е важен, така че дори и някои наглед незначителни детайли могат да се окажат от решаващо значение за изхода от вота. По тази причина темата за сексизма не бива да бъде пренебрегвана – особено в момент като настоящия, когато американското общество е силно разделено в мненията си по въпроси като равенството между половете, абортите и правата на хората с нетрадиционна сексуална ориентация. Предстои да разберем как всичко това ще се отрази на сблъсъка между Харис и Тръмп.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Още от автора:

Войната в Украйна и растящото влияние на Русия в Африка

Най-скандалните крайнодесни групировки, за които не сте чували

Непознатата история на Статуята на свободата

Атаката, която изненада Русия и новата тактика на Украйна

Конгресът на републиканците и звездният миг на Доналд Тръмп

Войната в Газа – голямото предизвикателство пред отношенията между САЩ и Израел

Звездният миг на крайната десница

Великобритания по пътя на промяната

Рискованият ход на Макрон – накъде ще поеме Франция след предсрочните избори

Технологиите, които могат да ни превърнат в супергерои

Севернокорейската авантюра на Путин

Опасната игра на Китай

Между популизма и недоволството на избирателите – възходът на крайната десница

Президентските избори в Украйна, които така и не се проведоха

Обречени на провал ли са преговорите за мир в Украйна

Марсианците, които нападнаха Еквадор

Изборите, които ще решат съдбата на ЕС

Разделената Европа – нападението срещу Роберт Фицо и задаващите се избори за ЕП

Война срещу природата – екологичните последици от конфликтите в Украйна и Газа

"Руският закон", който предизвика масови протести в Грузия

Застрашава ли дезинформацията предстоящите избори за ЕП

Дипломатическият ребус на Си Цзинпин

Избори в условията на глобална криза – накъде ще поеме Индия

Имигрантите, които спасиха американската икономика

Печели или губи Русия от ескалацията на напрежението в Близкия изток

Хуманитарният кошмар в Ивицата Газа

Сблъсъкът между Тайван и Китай и бъдещето на изкуствения интелект

Кой се страхува от Доналд Тръмп?

Избори по руски – несменяем ли е Владимир Путин

Между фактите и лъжите – конспирацията QAnon и „откраднатата победа“ на Тръмп

„Супер вторник“: Ключов ден за изборите в САЩ

Коментари 36
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

36 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
След гонка: Задържаха нелегални мигранти в Бургас

След гонка: Задържаха нелегални мигранти в Бургас

България Преди 2 часа

Задържани са двама грузински граждани

Двамата пилоти, загинали край Граф Игнатиево, са повишени посмъртно

Двамата пилоти, загинали край Граф Игнатиево, са повишени посмъртно

България Преди 4 часа

Това става със заповед на служебния министър на отбраната Атанас Запрянов

Почина авторът на едни от най-големите хитове на Елвис

Почина авторът на едни от най-големите хитове на Елвис

Свят Преди 6 часа

Песните на Ед са изпълнявани от поне 160 изпълнители

<p>&quot;Mного скоро единствените съзвездия, които ще видим, ще бъдат създадени от човека&quot;</p>

Сателитите на Мъск "блокират" гледката към Вселената

Свят Преди 6 часа

"Mного скоро единствените съзвездия, които ще видим, ще бъдат създадени от човека"

Българска гордост: Екипът на „На кафе“ посрещна първи носителя на три награди във Формула 3 Никола Цолов

Българска гордост: Екипът на „На кафе“ посрещна първи носителя на три награди във Формула 3 Никола Цолов

България Преди 6 часа

Предаването изненада с подарък българския състезател на летището след завръщането му от Валенсия

<p>Кати Бейтс свали 45 килограма</p>

Кати Бейтс свали 45 кг, показа фигурата си на наградите „Еми“ (СНИМКИ)

Любопитно Преди 6 часа

76-годишната актриса се появи на 76-те награди "Еми" в тъмно лилава рокля с дълги ръкави, бродирани с пайети

<p>&quot;Не знам дали ще се върна&nbsp;в ковчег&quot;</p>

"Моля ви, спасете ме": Индийците измамени да се бият за Русия

Свят Преди 6 часа

"В паника съм. Не знам дали ще се върна благополучно или в ковчег"

Извънземен пейзаж: Червеният парк в Китай (СНИМКИ/ВИДЕО)

Извънземен пейзаж: Червеният парк в Китай (СНИМКИ/ВИДЕО)

Любопитно Преди 6 часа

Алено-червените полета се получават от рядка химична реакция

<p>Романтична разходка: Вижте&nbsp;Харис и Тръмп хванати ръка за ръка (ВИДЕО)&nbsp;</p>

"Перфектната буря от дезинформация": Как AI предизвиква противоречия на изборите в САЩ?

Свят Преди 6 часа

След възхода на AI възникнаха няколко противоречиви случая, свързани със снимки и видеоклипове, генерирани от тази технология

<p>Имплантът на Мъск&nbsp;за слепи хора бе одобрен в САЩ</p>

Имплантът за слепи хора на Neuralink на Мъск бе одобрен в САЩ

Свят Преди 6 часа

От Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) официално одобриха новия имплант

<p>Как &quot;Приятели&quot; се превърна във феномен</p>

Зад кулисите на "Приятели": 30 години по-късно

Свят Преди 6 часа

Първоначално връзката на Моника и Чандлър трябваше да е краткотрайна

<p>Пеевски: РСМ да се извини на България и българите</p>

Политици поискаха България да реагира на РС Македония

България Преди 7 часа

От БСП, ДПС и "Продължаваме Промяната" критикуваха думите на Николоски

Пожарникар загина, след като автомобилът му беше отнесен от придошли води в Италия

Пожарникар загина, след като автомобилът му беше отнесен от придошли води в Италия

Свят Преди 8 часа

Той се е опитвал да спаси блокирани от наводненията водачи на леки коли

Веселин Маринов е първата гост-звезда в “Пееш или лъжеш” тази неделя

Веселин Маринов е първата гост-звезда в “Пееш или лъжеш” тази неделя

Любопитно Преди 8 часа

Маги Халваджиян и Наталия Симеонова се присъединяват към съветниците в музикалното шоу по NOVA