50

Н а фона на продължаващата война в Украйна, през последните седмици обект на много коментари стана друг конфликт, активно участие в който има Русия. В края на юли около 80 наемници от частната военна компания „Вагнер“, както и близо 50 малийски военни, бяха убити при засада в района на град Тинзауатен. Атаката беше извършена от бунтовници туареги, за които се смята, че са част от групировка, свързана с „Ал Кайда“. В резултат, хунтата в Мали, която дойде на власт след серия от преврати в периода между 2020 и 2021 г., реши да прекъсне дипломатическите си отношения с Украйна. Според нейни представители, Киев е помогнал за извършването на нападението. Украинските действия „нарушават нашия суверенитет, надхвърлят обхвата на чуждестранна намеса и представляват подкрепа за международния тероризъм“, отбеляза говорителят на малийското правителство полковник Абдулайе Мага. Какво всъщност се случва в африканската държава, както и в съседен Нигер?

  • Ескалиращо напрежение

Нападението в Тинзауатен поставя в тежка ситуация както „Вагнер“, така и Москва, коментират експерти. След смъртта на Евгений Пригожин през август 2023 г., Кремъл създаде Африкански корпус, който е ръководен от Министерството на отбраната. Целта на този проект е да постави бойците на „Вагнер“ под пълния контрол на руските власти. Това, обаче, се оказа сложна задача и частично попречи на плановете на Москва да разшири влиянието си в Африка с помощта на частни военни компании. Показателно е, че засадата в Тинзауатен е най-тежкото поражение на „Вагнер“, откакто организацията се включи в борбата на малийската хунта с ислямистките групировки преди приблизително две години. За сравнение, по време на продължилата около 10 години антитерористична операция в Мали, оглавена от Париж, загинаха общо 59 френски войници.

Редица анализатори критикуват въпросната европейска намеса, минала под знака на продължителни сражения с ислямистките бунтовници в района. Тя не доведе до нормализиране на ситуацията, а до извършването на няколко преврата. Това на свой ред подтикна лидерите на военната хунта да се обърнат към „Вагнер“, а не към Франция с молба за помощ. Несъмнено, руската частна компания постигна известни успехи – като превземането на град Кидал, считан за крепост на бунтовниците. В същото време, нападението в Тинзауатен показа, че тактиката на „Вагнер“, включваща безразборно насилие, жертви на които редовно стават цивилни жители на страната, не е ефективна и няма как да доведе до стабилизиране на ситуацията в Мали. Не на последно място, има сведения за растящо напрежение между наемниците и хунтата, породено от неспособността на партньорите да се разберат кой има последната дума при вземането на важни решения.

  • Реакцията на Москва и ролята на Киев

След засадата в Тинзауатен, Кремъл побърза да успокои властите в Мали, че партньорството им не е застрашено. Именно това обсъдиха в телефонен разговор руският външен министър Сергей Лавров и малийският му колега Абдулайе Диоп. Все пак, това са само думи, а към настоящия момент е трудно да се прогнозира дали Кремъл ще изпрати още наемници в Мали. Истината е, че ситуацията няма как да се нормализира, ако кръвопролитията продължат. Засега, обаче, изглежда, че нито хунтата, нито Москва се интересуват от започването на преговори с опозицията. Не бива да се забравя и още една важна подробност – за намесата на Русия има конкретни икономически причини. По официални данни, Мали е четвъртият най-голям производител на злато в Африка, а през ноември 2023 г. Москва подписа споразумение за изграждането на най-голямата златна рафинерия на територията на страната.

Несъмнено, най-често задаваният въпрос е дали Украйна действително е помогнала на бунтовниците да извършат нападението в Тинзауатен. Киев отхвърля тези твърдения, но според някои експерти съществуват доказателства, че в Мали са използвани безпилотни летателни апарати с маркировки на военни предприятия от Украйна и САЩ. Едно нещо е безспорно – всеки провал на „Вагнер“ и Москва е добре дошъл за Киев. Що се отнася до решението на хунтата, то едва ли притеснява украинските власти. „В Мали имаше преврат, който беше осъден от ООН. В момента тази страна е дом на военна хунта, която не се радва на уважение сред африканските държави и тези от Глобалния юг“, коментира преди няколко дни Александър Мережко, който е председател на Комисията по външна политика към украинския парламент.

  • Ситуацията в Нигер

В знак на „солидарност с правителството и народа на Мали“, властите в Нигер – страна, която доскоро беше считана за ключов съюзник на САЩ в района на Сахел, също прекратиха дипломатическите си отношения с Украйна. Това стана в навечерието на първата годишнина от извършения в страната преврат, в резултат на който военна хунта свали от власт прозападния президент Мохамед Базум и разреши на съседните държави да изпратят свои армии в нейна подкрепа, ако това се наложи. В хода на размириците се образуваха два лагера – Мали и Буркина Фасо открито подкрепиха хунтата, докато страни като Нигерия, Бенин, Того, Гана и Кот д‘Ивоар призоваваха Базум да бъде върнат на поста си.

Русия несъмнено изигра съществена роля в тези събития, коментират експерти. В безредиците взеха участие представители на „Вагнер“, а след като хунтата превзе властта, по площадите в Нигер можеха да бъда забелязани хора, развяващи руски знамена. Не е случаен и фактът, че вече покойният лидер на военната компания Евгений Пригожин поздрави авторите на преврата. Отговорът на Запада не закъсня, като Франция и ЕС прекратиха финансовата помощ, която отпускат на Нигер – една от най-бедните страни в глобален мащаб, която по данни на Световната банка получава по около 2 млрд. долара годишно по програми за развитие.

На фона на всички тези събития, в началото на август американските военни предадоха контрола над последната си база в Нигер на местните въоръжени сили. Те също така изнесоха голямо количество оръжия и „чувствителни технологии“. Още през март хунтата в Нигер анулира военното споразумение, сключено със САЩ, по силата на което в африканската държава беше създадена база за американски безпилотни самолети. Според нейни представители, този договор „не е в интерес на народа на Нигер“. Това изглежда като несъмнен успех за Русия, която не спира да увеличава влиянието си в Африка. Украйна на свой ред се опитва да възпре този процес и търси съюзници на Черния континент, доказателство за което беше скорошното посещение на външния министър Дмитро Кулеба в Малави, Замбия и Мавриций (това беше четвъртата му визита в Африка за последните две години). Не е изненадващо, че Москва разкритикува действията на Киев. Според руското външно министерство, Украйна се опитва да открие „втори фронт“ в Африка, оказвайки подкрепа на „терористични групировки“.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Още от автора:

Най-скандалните крайнодесни групировки, за които не сте чували

Непознатата история на Статуята на свободата

Атаката, която изненада Русия и новата тактика на Украйна

Конгресът на републиканците и звездният миг на Доналд Тръмп

Войната в Газа – голямото предизвикателство пред отношенията между САЩ и Израел

Звездният миг на крайната десница

Великобритания по пътя на промяната

Рискованият ход на Макрон – накъде ще поеме Франция след предсрочните избори

Технологиите, които могат да ни превърнат в супергерои

Севернокорейската авантюра на Путин

Опасната игра на Китай

Между популизма и недоволството на избирателите – възходът на крайната десница

Президентските избори в Украйна, които така и не се проведоха

Обречени на провал ли са преговорите за мир в Украйна

Марсианците, които нападнаха Еквадор

Изборите, които ще решат съдбата на ЕС

Разделената Европа – нападението срещу Роберт Фицо и задаващите се избори за ЕП

Война срещу природата – екологичните последици от конфликтите в Украйна и Газа

"Руският закон", който предизвика масови протести в Грузия

Застрашава ли дезинформацията предстоящите избори за ЕП

Дипломатическият ребус на Си Цзинпин

Избори в условията на глобална криза – накъде ще поеме Индия

Имигрантите, които спасиха американската икономика

Печели или губи Русия от ескалацията на напрежението в Близкия изток

Хуманитарният кошмар в Ивицата Газа

Сблъсъкът между Тайван и Китай и бъдещето на изкуствения интелект

Кой се страхува от Доналд Тръмп?

Избори по руски – несменяем ли е Владимир Путин

Между фактите и лъжите – конспирацията QAnon и „откраднатата победа“ на Тръмп

„Супер вторник“: Ключов ден за изборите в САЩ

Коментари 50
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

50 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
ВАС остави без разглеждане две жалби на ДПС

ВАС остави без разглеждане две жалби на ДПС

България Преди 17 минути

Върховните съдии приемат, че председателите на партия ДПС, чиито права са еднакви, извършват противоположни процесуални действия

Зрителите избират един от съквартирантите в новия сезон на Big Brother

Зрителите избират един от съквартирантите в новия сезон на Big Brother

Любопитно Преди 1 час

Онлайн гласуването, което ще избере един от участниците в социалния експеримент, вече е отворено nа платформата NOVA PLAY и сайта nova.bg

Двама души загинаха при пожар в жилищен блок във Видин

Двама души загинаха при пожар в жилищен блок във Видин

България Преди 5 часа

Жертвите са 40-годишен мъж и 46-годишна жена

ЦИК: Имаме пълната подкрепа на МС за подготовката за вота

ЦИК: Имаме пълната подкрепа на МС за подготовката за вота

България Преди 6 часа

Това каза на брифинг председателя на ЦИК Камелия Нейкова

.

Перфектната буря на слънчевата активност е на път да разгърне невероятно шоу

Любопитно Преди 6 часа

Всичко по темата може да прочете в следващите редове

Кремъл за готвения атентат срещу Тръмп: Играта с огъня си има последици

Кремъл за готвения атентат срещу Тръмп: Играта с огъня си има последици

Свят Преди 6 часа

В Украйна отричат да имат нещо общо с атентатора

Спортна инициатива обединява ученици от рискови групи

Спортна инициатива обединява ученици от рискови групи

Свят Преди 7 часа

Благодарение на програмата най-малко 50 бивши непълнолетни престъпници сега са активни членове на обществото

Дрогиран шофьор с такси удари жена, избяга и смени колата

Дрогиран шофьор с такси удари жена, избяга и смени колата

България Преди 7 часа

И двата му автомобила са иззети

<p>&ldquo;Игра на жертва&rdquo;: Напрежението между Китай и Филипините се нажежава</p>

“Игра на жертва”: Напрежението между Китай и Филипините се нажежава до критични нива

Свят Преди 7 часа

"Не сме загубили нищо. Не сме изоставили нищо. Плитчината Ескода все още е част от нашата изключителна икономическа зона"

Заради бурята в Европа: 140 души са блокирани на круизен кораб по Дунав

Заради бурята в Европа: 140 души са блокирани на круизен кораб по Дунав

Свят Преди 7 часа

Заради проливните дъждове в Австрия корабът не може да акостира

Фон дер Лайен прие оставката на еврокомисаря Тиери Бретон

Фон дер Лайен прие оставката на еврокомисаря Тиери Бретон

България Преди 8 часа

Междувременно Париж предложи ново име за комисар в следващата комисия

,

Политическото насилие се превръща в нова норма за Америка

Свят Преди 8 часа

„Насилието няма място в Америка“, заяви вицепрезидентът Камала Харис

Грандиозният финал на Coca-Cola The Voice Happy Energy Tour 2024 в София: мощен звук и безкрайна енергия!

Грандиозният финал на Coca-Cola The Voice Happy Energy Tour 2024 в София: мощен звук и безкрайна енергия!

Любопитно Преди 8 часа

Рекорден брой артисти, най-голямата сцена в историята на турнето и още много изненади

Георги Вълев от "Килърите", осъден на доживотен затвор, с белезници и под конвой във ВАС (СНИМКИ)

Георги Вълев от "Килърите", осъден на доживотен затвор, с белезници и под конвой във ВАС (СНИМКИ)

България Преди 8 часа

Той има множество заведени дела срещу лица, държавни служители и различни институции

<p>Заради &quot;недопустимо висок&quot; брой мигранти: Германия въведе проверки по границите си</p>

Заради "недопустимо висок" брой мигранти: Германия въведе проверки по границите си, застрашен ли е Шенген

Свят Преди 8 часа

За момента се планира те да се извършват в продължение на шест месеца, но може да бъдат удължени