11

В еликобритания е обхваната от най-тежките расови бунтове от десетилетия насам. А Илон Мъск просто не може да се сдържи, предаде Politico в свой анализ на неочакваната война между правителството и милиардера.

Милиардерът, собственик на социалната медия X, преди известна като Twitter, предизвика възмущението на британското правителство този уикенд, след като в отговор на подстрекателски кадри от крайнодесните безредици, обхванали страната, Мъск заяви, че "гражданската война е неизбежна".

(Видеото е архивно: Илон Мъск: Да станеш баща за 12-и път )

Постът в X беше остро осъден от кабинета на министър-председателя на Обединеното кралство Киър Стармър, който заяви, че няма "никакво оправдание" за коментарите на Мъск.

Но в понеделник вечерта Мъск повторно изрази мнението си.

В отговор на изявлението на Стармър, в което той се закле, че правителството му "няма да толерира нападения срещу джамии или мюсюлмански общности", шефът на X на практика обвини британския премиер, че гледа избирателно на насилието в страната.

"Не трябва ли да се притеснявате от атаките срещу всички общности?", написа Мъск.

Междувременно главният вътрешен министър на Стармър, Ивет Купър, има множество оплаквания от начина, по който гигантите в социалните медии като X контролират подстрекателството и дезинформацията в своите платформи.

"Има някои неща, които очевидно вече са криминални, при които ще се нуждаем от намеса и действия на полицията, за да ги преследваме", заяви Купър пред Би Би Си в понеделник.

"Има и други области, в които компаниите за социални медии в момента имат ясни изисквания да премахват престъпни материали и би трябвало да го правят, но понякога им отнема твърде много време.", допълва Купър.

"Има и други области, в които те са поели ангажименти по отношение на своите срокове и условия, които трябва да бъдат изпълнявани, но това не се случва.", казва още той. 

Купър обеща да повдигне въпроса пред технологичните гиганти тази седмица.

И все пак, въпреки многото опасения от разпространението на крайно десни съобщения, инструментите на Великобритания за регулиране на компаниите за социални медии изглежда ограничен, пише Politico.

Този път бунтовете, при които бяха нападнати джамии и бяха атакувани места за настаняване на лица, търсещи убежище, бяха неразривно свързани с онлайн комуникациите. Каналите за фалшиви новини в X помогнаха за разпространението на невярна информация за убийството на три деца в Саутпорт миналата седмица.

Десни инфлуенсъри с огромен обхват, като основателя на Английската лига за защита Томи Робинсън и актьора, превърнал се в активист срещу бунта Лоурънс Фокс, пуснаха съобщения до хилядите си последователи в X, Facebook, Instagram и TikTok. (Фокс сподели с одобрение атаката на Мъск срещу Стармър в понеделник вечерта.)

WhatsApp и Telegram се използват за организиране на събрания в кратки срокове, а във Facebook се разпространяват листовки за организиране на конкретни протести. В TikTok се появиха видеоклипове с насилие.

Но специално X се оказа особено горещо място за крайнодясно говорене. Освен директната намеса на Мъск, платформата възстанови и профила на Робинсън. В момента той е блокиран от използване на Instagram и Facebook.

В изявление от понеделник британският министър на технологиите Питър Кайл заяви, че е "неоспоримо", че социалните медии са предоставили платформа на бунтовниците.

"Ние ясно заявихме пред тези компании, че те също носят отговорност да не разпространяват вредата на онези, които се стремят да навредят и да разделят нашето общество, и работим в тясно сътрудничество с тях, за да гарантираме, че те изпълняват тази отговорност", добави той.

"Няма нужда да чакаме"

И така, освен да се заяжда с Мъск, какво всъщност може да направи британското правителство? Администрацията разполага с голяма законодателна тояга, която може да използва - но тя просто още не е готова, предаде Politico.

Съгласно британския Закон за онлайн безопасност, който се подготвя от години, платформите ще имат задължението да "предприемат решителни действия" срещу незаконно съдържание. Това включва съдържание, което подбужда към насилие или е свързано с "расови или религиозни нарушения на обществения ред".

Платформите трябва да предотвратяват появата на незаконно съдържание в тях и да действат бързо, за да го премахнат, ако то се появи.

При неспазване на тези задължения медийният регулатор Ofcom може да наложи на фирмите, работещи в областта на социалните медии, глоби в размер до 18 млн. паунда или 10 % от световните им приходи, в зависимост от това коя сума е по-голяма.

Но от решаващо значение е, че разпоредбите на закона относно незаконното съдържание влизат в сила едва около края на 2024 г. Съществуващите британски закони за подстрекаване към насилие произтичат от Закона за обществения ред от 1986 г., който предшества социалните медии с десетилетия - и затова изисква от полицията да проверява платформите за потенциални нарушения.

Засега британските власти могат само да умоляват технологичните компании да постъпят правилно и да прилагат стриктно собствените си политики, много от които твърдят, че забраняват съдържанието, което открито се разпространява в интернет през последните дни.

"Не е необходимо онлайн услугите да изчакват влизането в сила на новите закони, преди да направят сайтовете и приложенията си по-безопасни за потребителите", заяви говорител на британския технологичен регулатор Ofcom.

"Нашата роля ще бъде да гарантираме, че регулираните услуги предприемат подходящи мерки за защита на своите потребители", добавиха те. "Тя няма да включва вземането на решения относно отделни публикации или акаунти."

Сундер Катвала, директор на мозъчния тръст "Британско бъдеще", заяви пред POLITICO, че платформите на социалните медии се нуждаят от "воля и капацитет", за да премахват обидно или опасно съдържание, "а това, което имате в момента, е по-малко воля и по-малко капацитет, отколкото имахте преди, със сигурност в случая с X - и във Facebook и Tiktok". 

Катвала добави, че натискът отгоре може да бъде от ключово значение за налагането на промяна, тъй като "политиците всъщност имат нещо много важно за регулаторите - а именно, че имат форум, на който можеш да призовеш хората".

Сара Хан, която беше съветник на бившия министър-председател Риши Сунак по въпросите на социалното сближаване, обвини министрите, че не са се вслушали в нейния доклад от 2021 г., изготвен в съавторство с началника на столичната полиция Марк Роули, в който се предупреждава, че някои разпространени форми на екстремизъм, основани на омраза, не са обхванати от съществуващото законодателство.

"Нашите правила не успяха да се развият заедно с тази нарастваща екстремистка заплаха, в законодателството ни има пропуски, които им позволяват на практика да действат безнаказано", заяви Хан пред "Гардиън" тази седмица.

В ЕС вече е в сила еквивалентът на Закона за онлайн безопасност - Законът за цифровите услуги, а X е обект на проверка от страна на Европейската комисия във връзка с разпространението на токсично съдържание в платформата.

Във Франция президентът Еманюел Макрон дори изказа идеята за пълно прекратяване на достъпа до платформите на социалните медии заради ролята, която според него те са изиграли за изострянето на размириците в страната миналото лято. Великобритания изглежда няма да стигне толкова далеч.

Според Катвала действията на гигантите в социалните медии в крайна сметка зависят от надеждната заплаха за налагане на регулация - нещо, което според него досега е липсвало. "Ако технологичните компании не се съобразят с изискванията, когато настъпи моментът, ние ще разполагаме с широк набор от правомощия за прилагане на закона", каза представителят на Ofcom.

Междувременно социалните медии биха могли да имат положително влияние при залавянето на нарушителите на закона. Назир Афзал, който по време на безредиците през 2011 г. е бил главен прокурор на Северозападна Англия, изтъкна, че видеоклиповете, споделяни онлайн, ще улеснят много повече идентифицирането на извършителите, отколкото преди 13 години, когато основният наличен ресурс е бил видеонаблюдението.

Но тъй като споровете с Мъск продължават, британското правителство все още не е убедено в това. "Част от това е свързано с престъпно поведение на отделни лица, а друга част - с отговорността на компаниите за социални медии", заяви вътрешният министър Купър.

"Трябва да преследваме и двете, защото очевидно не можем да продължаваме по този начин".

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 11
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

11 коментара
 
Две баби си говорят: -Гицка си купила крем за подмладяване. Сега пощаджията не иска да и дава пенсията.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Вигенин: Докато Борисов ръководи ГЕРБ, няма как БСП да взаимодейства с нея

Вигенин: Докато Борисов ръководи ГЕРБ, няма как БСП да взаимодейства с нея

България Преди 6 часа

Никой не може да подчини левицата и да трупа дивиденти на неин гръб, каза още той

Снимката е илюстративна

Тежки наводнения в Румъния, Чехия и Полша, има жертви (ВИДЕО+СНИМКИ)

Свят Преди 7 часа

Прекъснати са пътища и са спрени влакове

.

Игри на волята” 6 започва тази вечер по NOVA

Любопитно Преди 8 часа

Психолози, циркови артисти, актьори, инфлуенсъри, спортисти и музикални артисти влизат в битката за 100 000 лева

Доналд Тръмп: Глас за Харис е глас за война с Русия

Доналд Тръмп: Глас за Харис е глас за война с Русия

Свят Преди 8 часа

Републиканецът предупреди и, че подкрепа за нея ще значи връщане на наборната военна служба в САЩ

,

Голям пожар над Созопол, евакуират хора

България Преди 8 часа

Наложила се е евакуация на хора от близкия хипермаркет

МиГ-29

Полша обмисля предоставянето на МиГ-29 на Украйна

Свят Преди 9 часа

По време на посещение в Киев Сикорски подчерта, че Украйна се нуждае от допълнителни самолети, за да защитава небето си

Колегите на загиналите пилоти: Орлите не умират, те отлитат! Светъл да е вечният ви полет български орли!

Колегите на загиналите пилоти: Орлите не умират, те отлитат! Светъл да е вечният ви полет български орли!

България Преди 9 часа

Колегите на загиналите пилоти от 12-та авиационна база- Долна Митрополия се сбогуваха с тях

о

Байдън и Стармър: Няма разрешение Киев да използва далекобойни оръжия срещу Русия

Свят Преди 9 часа

Лидерите на Съединените щати и Великобритания се срещнаха в Белия дом

Принц Хаакон и съпругата му Мете-Марит

Синът на норвежката престолонаследница отново е арестуван от полицията

Свят Преди 9 часа

Хойби беше арестуван и на 4 август след скандал в апартамент в Осло

Кирил Петков

Петков: Споразумението между РСМ и Европа не трябва да се пипа

България Преди 9 часа

Подробности може да прочетете в следващите редове

Вучич връща задължителната военна служба в Сърбия

Вучич връща задължителната военна служба в Сърбия

Свят Преди 10 часа

Президентът на Сърбия подписа официално документа за решението

Снимката е илюстративна

Русия и Украйна си размениха по 103 военнопленници

Свят Преди 10 часа

Сделката е сключена с посредничеството на Обединените арабски емирства

ЦИК заличи регистрацията на новата партия на Виктория Василева

ЦИК заличи регистрацията на новата партия на Виктория Василева

България Преди 10 часа

Бившата депутатка от "Величие" няма да обжалва решението

ПП-ДБ изпраща "джентълменско писмо" на ГЕРБ

ПП-ДБ изпраща "джентълменско писмо" на ГЕРБ

България Преди 11 часа

В него се иска приемане на нужните реформи, заложени в Националния план за възстановяване и устойчивост

Иран съобщи за успешно извеждане на сателит в Космоса

Иран съобщи за успешно извеждане на сателит в Космоса

Свят Преди 11 часа

Програмата се разглежда от Запада като част от подобряването на балистичните ракети на Техеран

<p>Да платиш с живота си за своята професия</p>

Да платиш с живота си за своята професия: Загиналите пожарникари

България Преди 11 часа

Черната хроника със загинали пожарникари се увеличава с всеки изминал ден