8

Б роени часове остават до парламентарните избори във Великобритания, които ще се проведат този четвъртък. Това ще бъде първият подобен вот след излизането на страната от ЕС в началото на 2020 г. Задържалата се във властта вече 14 години Консервативна партия е на път да претърпи едно от най-тежките поражения в историята си. Всички социологически проучвания показват, че формацията изостава с цели 20 процента от своите основни опоненти – лейбъристите. Изненади едва ли ще има и в момента единственият въпрос е колко убедителна ще бъде тяхната победа, смятат анализаторите.

Липса на интрига

С одобрение от около 40 процента, Лейбъристката партия несъмнено е абсолютен фаворит на предстоящия вот. В същото време, консерваторите най-вероятно ще бъдат подкрепени от около два пъти по-малко избиратели. Един от най-любопитните въпроси е дали ще успеят да изпреварят формацията „Реформирай Обединеното кралство“, лидер на която е видният поддръжник на Брекзит Найджъл Фарадж. Според политическите анализатори, неговото участие във вота е довело до „разцепване“ на дясноцентристкия вот, което несъмнено е лоша новина за премиера Риши Сунак. Повечето прогнози все пак сочат, че Фарадж ще получи не повече от 16 – 17 процента от гласовете, т.е. няма да успее да изпревари консерваторите.

Тук трябва да се отбележи нещо много важно – избирателната система във Великобритания е такава, че дори дадена партия да спечели изборите с малка преднина, тя почти сигурно би успяла да сформира самостоятелно правителство. В съвременната история на страната нито една формация не е получавала подкрепа от над 50 на сто. По правило, за победителите гласуват между 35 и 40 процента от избирателите. Това на свой ред означава, че те могат да разчитат на приблизително две трети от депутатските места. Въпросната особеност от дълги години е обект на ожесточени критики, тъй като според мнозина „задушава“ по-малките формации и не им дава възможност да се развиват. Призивите за извършване на електорална реформа зачестяват, но към момента изглежда, че това едва ли ще се случи в скоро време.

Крахът на консерваторите и темата за миграцията

Консервативната партия стои начело на Великобритания от 2010 г. Първоначално, формацията беше в коалиция с либералдемократите, но от 2015 г. управлява самостоятелно. Постепенно, нейната популярност се срина, причините за което са многобройни. Показателен е фактът, че в рамките на една година се смениха трима премиери на Обединеното кралство – нещо, което напълно подкопа авторитета на торите. Според повечето анализатори, те отлично осъзнават, че поражението им е неизбежно и затова са си поставили за цел да се адаптират към променящата се ситуация, за да успеят да се превърнат отново във водеща политическа сила.

В опит да увеличат популярността си, консерваторите обещаха да намалят нивото на миграцията, ако спечелят изборите. Въпросът е обект на разгорещени дебати във Великобритания. Много избиратели са на мнение, че притокът на чужденци оказва силен натиск върху редица сектори – включително здравеопазването, образованието и пазара на недвижими имоти. Спирането на свободното движение на хора към Обединеното кралство от други европейски държави беше сред основните цели на Брекзит. Привържениците на напускането на ЕС обещаваха, че контролът върху британските граници ще се засили. Въпреки това, нетната миграция достигна внушителни размери. По официални данни, през 2023 г. в страната са пристигнали около 685 000 души, което е спад спрямо рекордно високия брой от 764 000 имигранти през 2022 г.

В началото на настоящата година, Сунак въведе нови правила в опит да намали броя на пристигащите във Великобритания чужденци. Той забрани на студентите от други държави да водят членове на семействата си, а освен това увеличи прага на заплатите, необходими за получаване на виза, с цели 48 процента. Немалко експерти, обаче, алармират, че подобни мерки могат да се превърнат в проблем за икономиката. Растящият брой на имигрантите несъмнено има негативен ефект върху някои сектори, но не бива да се забравя, че чужденците са и източник на приходи за държавната хазна. Що се отнася до Фарадж и неговата формация „Реформирай Обединеното кралство“, позицията му не изненадва никого – той настоява нетната миграция да падне до нула.

Стратегията на Лейбъристката партия

В основата на предизборната кампания на Лейбъристката партия стои темата за британската икономика. Според нейните представители, растежът трябва да бъде стимулиран, а всеобщото благополучие да се превърне в основна цел. Рейчъл Рийвс, за която се смята, че ще оглави Министерството на финансите, подчерта наскоро, че формацията е готова с цяла серия от конкретни мерки. „Готови сме да поведем Великобритания и да я изправим отново на крака“, подчерта тя. Сред обещанията на лейбъристите са откриването на голям брой нови работни места, ускоряването на редица инфраструктурни проекти, премахването на данъчните облекчения за богатите, отпускането на значителни субсидии за някои от по-бедните региони, както и засилването на инвестициите във възобновяема енергия. Лидерът на формацията и най-вероятен следващ премиер – Киър Стармър, на свой ред добави, че за семействата ще стане по-достъпно да имат собствен дом. Не е особено изненадващо, че въпросите, свързани с Брекзит, също привличат голямо внимание. Лейбъристката партия вече подчерта, че няма намерение да ревизира решението за излизане на Великобритания от ЕС, но в същото време желае да подобри отношенията между Лондон и Брюксел.

Икономиката на Обединеното кралство несъмнено е изправена пред сериозни предизвикателства, въпреки че инфлацията спадна до 2,3 процента, а вече са налице и първите признаци за засилване на растежа. В същото време, обаче, цените във Великобритания са с 20 на сто по-високи в сравнение с тези през 2021 г., Националната здравна служба е подложена на огромен натиск, а Международният валутен фонд прогнозира, че бюджетните разходи ще нараснат драстично, като се очертава дефицит от близо 30 млрд. паунда в публичните финанси. Увеличаването на данъците изглежда неизбежно, а това със сигурност би било решение, което ще доведе до спад в подкрепата за лейбъристите. Редица експерти допълват, че популярността, на която се радват в момента, не се дължи нито на тяхната харизма, нито на проведената предизборна кампания или силните лидерски качества на Стармър. Истината е, че избирателите в Обединеното кралство просто са уморени от управлението на торите и в техните очи Лейбъристката партия е единствената реална алтернатива.

Още от автора:

Рискованият ход на Макрон – накъде ще поеме Франция след предсрочните избори

Технологиите, които могат да ни превърнат в супергерои

Севернокорейската авантюра на Путин

Опасната игра на Китай

Между популизма и недоволството на избирателите – възходът на крайната десница

Президентските избори в Украйна, които така и не се проведоха

Обречени на провал ли са преговорите за мир в Украйна

Марсианците, които нападнаха Еквадор

Изборите, които ще решат съдбата на ЕС

Разделената Европа – нападението срещу Роберт Фицо и задаващите се избори за ЕП

Война срещу природата – екологичните последици от конфликтите в Украйна и Газа

"Руският закон", който предизвика масови протести в Грузия

Застрашава ли дезинформацията предстоящите избори за ЕП

Дипломатическият ребус на Си Цзинпин

Избори в условията на глобална криза – накъде ще поеме Индия

Имигрантите, които спасиха американската икономика

Печели или губи Русия от ескалацията на напрежението в Близкия изток

Хуманитарният кошмар в Ивицата Газа

Сблъсъкът между Тайван и Китай и бъдещето на изкуствения интелект

Кой се страхува от Доналд Тръмп?

Избори по руски – несменяем ли е Владимир Путин

Между фактите и лъжите – конспирацията QAnon и „откраднатата победа“ на Тръмп

„Супер вторник“: Ключов ден за изборите в САЩ

Децата войници, които написаха историята на САЩ

Загадъчната история на Шотландия

Несбъднатите прогнози за живота през XXI век

Фалшивите новини, които застрашават здравето ни

Най-абсурдните конспиративни теории, свързани с природни бедствия

Между религията и суеверията: Средновековните предсказания за края на света

Забравената история на нацисткото движение в САЩ

Скандалните тайни на Католическата църква

Антинаталистите, които смятат, че не бива да имаме деца

Сделките за един долар, които ще ви изумят

Избори от двете страни на Атлантическия океан

Великите учени, останали без Нобелова награда

Кои са най-древните традиции, свързани с настъпването на Нова година

Фалшивите новини, които могат да повлияят на предстоящите президентски избори в САЩ

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase 

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Колко тежко е положението с икономиката на България

Колко тежко е положението с икономиката на България

България Преди 5 часа

Васил Велев: Бизнесът не е представен политически

Пуснаха под домашен арест българката, обвинена в трафик на бебета в Гърция

Пуснаха под домашен арест българката, обвинена в трафик на бебета в Гърция

България Преди 7 часа

Салим беше задържана преди дни с Европейска заповед за арест

Овладяха пожара край Бургас

Овладяха пожара край Бургас

България Преди 10 часа

Николов: Опасното е, че вятърът духа в посока квартал "Банево"

Екстремна вечеря на 30 хиляди метра над Земята срещу $495 000

Екстремна вечеря на 30 хиляди метра над Земята срещу $495 000

Любопитно Преди 10 часа

Повече за шестчасовото пътешествие до Космоса четете в следващите редове

Торнадо в Китай уби един и рани още 79 души (ВИДЕО)

Торнадо в Китай уби един и рани още 79 души (ВИДЕО)

Свят Преди 10 часа

В момента се провеждат спасителни операции и е възможно бройката да нарасне

Байдън заяви, че е горд, че е "първата чернокожа жена" в Белия дом

Байдън заяви, че е горд, че е "първата чернокожа жена" в Белия дом

Свят Преди 10 часа

Това е пореден словесен гаф на Байдън

Идеалният отбор за Михаил Мадански е...

Идеалният отбор за Михаил Мадански е...

Не просто футбол Преди 10 часа

Кои са имената, които избра популярния бивш помощник треньор на националния отбор

<p>Изслушаха Терзиев, какво ще стане с Войнишкия паметник</p>

Терзиев: Позиция за Войнишкия паметник ще дам в следващите дни

България Преди 10 часа

Терзиев: Водя се от идеята, че искам паметник да има

Ураганът "Берил" достигна Мексико

Ураганът "Берил" достигна Мексико

Свят Преди 10 часа

Регистрирани са ветрове със скорост 95 км/ч, с порив от 130 км/ч

<p>Ето какво реши съдът за делото срещу Васил Божков</p>

Съдът насрочи делото на Божков за септември

България Преди 10 часа

Остава забраната за Божков да напуска страната

Корниш Рекс

Мяу! Топ 20 на най-известните и причудливи породи котки

Любопитно Преди 11 часа

От сладки до нетипични, те са домашни любимци, на чийто чар трудно можем да устоим

Актьорът Сам Нийл разказа за битката си с рака

Актьорът Сам Нийл разказа за битката си с рака

Свят Преди 11 часа

Звездата от "Джурасик парк" разкри за първи път миналата година, че се бори с рак на кръвта в трети стадий

д

Съюзник на Русия твърди, че е осуетил държавен преврат

Свят Преди 11 часа

Повече по темата четете в следващите редове

.

НАСА предава на живо как първият "марсиански" екипаж се завръща

Любопитно Преди 11 часа

Повече по темата четете в следващите редове

Олена Зеленска е купила рядък спортен автомобил Bugatti: Операция дезинформация

Олена Зеленска е купила рядък спортен автомобил Bugatti: Операция дезинформация

Свят Преди 11 часа

Проучване на BBC: Руската мрежа на дезинформация