П о-скъпа ще излезе великденската трапеза в съседните на България страни с православно население – Сърбия, Гърция, Румъния и Северна Македония, съобщават в традиционните си репортажи по темата местните медии. Въпреки това цените на основните продукти на Великден – агнешко месо, яйца и зеленчуци – показват доста големи отклонения в отделните държави.
Кратък обзор на цените им преди големия празник:
Сърбия
Цените на агнешкото месо в Сърбия са различни, ако го купите от супермаркета и от пазара, но тенденцията е за покачването им, казаха продавачи в Белград.
Според местни медии най-евтиното агнешко е в Ужице (Централна Сърбия) - 500 динара (8,35 лв.). В супермаркетите цената на агнешкото е около 1400 динара (23 лв.)
На Разпети Петък в Сърбия по традиция се яде риба. В сряда и петък в рибарниците има шаран и сом за 750-1200 динара (13-20 лв. ). От средиземноморската риба килограм пресен лаврак струва 1099 динара (18 лв.), а прясната ципура - около 1250 динара (20, 87 лв.) за килограм. Пъстървата е около 620 динара (10,35 лв.), а хекът - 450 динара (7,51 лв.) за килограм.
Десет средноголеми яйца в различни градове в Сърбия струват от 160 до 300 динара (2,67 до 5,01 лв.).
Козунакът не е познат като сладкиш на Великденската трапеза в Сърбия. Според местната традиция се прави торта, както и пита, в която се вграждат сварени и боядисани в червено яйца, и сладък хляб със стафиди. Този тип сладкиши домакините най-често поръчват за около 1000-2000 динара (17-30 лв.) на килограм.
Трапезата за Великден: Цените на яйцата и зеленчуците рязко се повишават
Гърция
Повишени цени за великденската трапеза вече очакват гърците в магазините, въпреки че правителството въведе за пореден път т.нар. „Великденска кошница“ - сезонно допълнение към постоянната „Домакинска кошница“, която представлява списък с категории продукти, от който големите вериги супермаркети са длъжни да изберат един конкретен продукт от всяка категория и да го предлагат за определен период на най-ниска цена, без да я променят.
Както съобщава порталът ieidiseis.gr, агнешкото месо се продава средно с 1-3 евро по-скъпо от миналата година. Ако в големите вериги през 2024 г. цените му са били 9-10 евро за килограм, тази година там то се намира за 11-15 евро, а в кварталните магазини отива над 15 евро.
Яйцата вървят от 30-35 евроцента за брой и достигат до 60 евроцента за отглежданите по биологичен начин.
Поскъпване има и при цените на зеленчуците (с 4,1 процента) и плодовете (с 6,7 процента), съобщава „Вима“.
При гръцкия козунак „цуреки“ увеличението на цените в сравнение с 2024 г. е около 10 процента, каза съобщи държавната телевизия ЕРТ. “Прото тема” уточнява, че типовият вариант на продукта се продава в супермаркетите за около 7 евро килограма, а в сладкарниците средната цена е 15 евро.
Лудо време за Цветница и Великден – от -5 до 30 градуса 🥶🥵
Румъния
Румънците ще посрещнат най-скъпия Великден от 30 години насам, предупреждават икономистите в страната и допълват, че традиционните продукти за празничната трапеза са поскъпнали с между 10 и 30 процента. Като основна причина те посочват инфлацията, която достигна два пъти средната за Европейския съюз и повиши цените на традиционните великденски храни, съобщават румънските медии.
Около 40 леи или 16 лв. струваше миналата седмица килограм агнешко в Румъния. То няма да поскъпва за Великден, обещават производителите, но потребителите нямат интерес да купуват, съобщава в свой репортаж по темата румънската национална телевизия ТеВеРе.
По-скъпи са козунакът, сиренето, маргаринът, сезонните плодове и зеленчуци. Килограм козунак струва средно 100 леи (40 лв.).
Изследване, проведено от румънска банка и цитирано от Аджепрес, показва, че румънците отделят средно по 800 леи (320 лв.) за Великден.
По 50 лева великденски добавки, но само за някои пенсионери
Северна Македония
Десетина дни преди Великден цената на традиционното за празничната трапеза агнешко месо в Северна Македония се движеше между 650-670 денара (10,5 – 11 евро) в големите търговски вериги, видя фотокореспондентът на БТА в Скопие.
Малко по-евтино може да се намери в кварталните месарници – около 585 денара (9,5 евро).
Друг продукт, който е задължителен за Великден – яйцата, в Северна Македония се продават между 74 – 92 денара (1,12-1,5 евро) за десет броя и между 178 – 215 денара (2,90-3,5 евро) за 30 броя в зависимост от размера и вида.
Същевременно в сила са правителствени мерки за ограничаване на маржа на печалбата на 100 групи продукти – хранителни и нехранителни, с които се очакваше гражданите да пазаруват по-евтино за празниците Великден и Рамазан байрам, отбелязва местната телевизия Канал 5.
Не пропускайте още от Vesti.bg:
4-годишно си тръгна само от детска градина в Пловдив, директорът ще съди родителите