К осмическите ентусиасти вече ще могат да се насладят на изискани ястия, докато гледат как Слънцето изгрява над извивката на Земята на 30 000 км над морското равнище на шестчасово „пътуване до ръба на Космоса“.
Уникалното предложение от SpaceVIP, компания за експедиции, базирана в Ню Йорк, предлагаща преживявания, свързани с Космоса, бележи „първото по рода си стратосферно изживяване за хранене“, казаха от компанията, чиято цена започва от 495 000 долара на билет.
Новото изживяване ще отбележи първото от поредица пътувания от Space Perspectives, първата в света компания за космически полети с неутрални въглеродни емисии, които са курирани от SpaceVIP.
You can now book a table at the edge of Earth's atmosphere for a mere $495K https://t.co/WQB8yddKE6 pic.twitter.com/RSKJ7xraHX
— Newsweek (@Newsweek) March 15, 2024
Шестима гости ще могат да се присъединят към датския главен готвач Расмус Мунк, основател на двата копенхагенски ресторанта Alchemist, наградени със звезда "Мишлен", на борда на космическия кораб Neptune, „единственият въглеродно-неутрален космически кораб в света“, за вечеря с няколко ястия.
Роман Чипоруха, основател на SpaceVIP, каза: „Целта на тази експедиция е да се използва трансформиращата сила на космическото пътуване, за да се издигне човешкото съзнание и да се разпространи универсалната космическа грамотност.
„Ето защо всички приходи ще бъдат насочени към фондацията Space Prize“, отбеляза той в подкрепа на насърчаването на равенството между половете в науката и технологиите.
Най-успешните приложения, разработени през последните 20 години, са базирани на технология, създадена за Космоса, обясни той, отбелязвайки, че Google Maps, Waze, Uber и Facebook всички използват GPS, докато Zoom и WhatsApp разговорите се активират от сателити.
„Списъкът е обширен. Мисля, че хората не осъзнават този огромен принос в критиките около частния сектор на изследването на Космоса. Ако повечето от тези технологични иновации, които днес приемаме за даденост, всъщност са създадени преди десетилетия, представете си какво ще донесе, ако ние продължаваме да инвестираме и да проучваме“, каза той.
Fare un viaggio nella stratosfera per una cena cucinata da uno chef di un ristorante premiato con due stelle della guida Michelin? L'azienda statunitense SpaceVIP ne organizzerà uno a fine 2025 e costerà 500mila dollari:https://t.co/tZEX8bb6Vx
— Il Post (@ilpost) March 18, 2024
Чипоруха продължи, като отбеляза, че има компании, отглеждащи органична материя в Космоса и след като „разберем как да отглеждаме растения в Космоса с минимално количество вода“, тези решения могат да бъдат приложени на Земята, на места като Южна Африка или Калифорния, които имат безпрецедентни суши.
„Нашата цел е да повишим осведомеността и да обединим хората, така че в знак на солидарност да можем да измислим решения, които са от полза за всички нас“, каза основателят на SpaceVIP.
Що се отнася до това тези преживявания да са по-достъпни хората, Чипоруха каза, че „само чрез пускането на тези полети ще можем да ги направим достъпни за повече хора“, обяснявайки, че през 20-те години на миналия век билетът за трансатлантически полет е бил „прекомерно скъп и достъпен само за елита“.
Въпреки това, с напредъка на технологиите и растежа на авиоиндустрията, пътуването със самолет стана по-достъпно с времето. „Това е само началото на частното космическо пътуване, така че ние абсолютно виждаме, че върви в същата посока“, каза той.
Un banquet inédit dans la stratosphère
— News Actu | L'Information Brute et Gratuite (@News__Actu) March 18, 2024
SpaceVIP, une entreprise basée à New York, propose une expérience gastronomique hors du commun : un repas étoilé concocté par Rasmus #dinerspatial #repasetoile #repasfuseehttps://t.co/Ia77pZ5ym3 pic.twitter.com/tmOWRAOM28
- „Напълно преосмислено изживяване при космически полет“
Най-новата експедиция има за цел да предложи „напълно преосмислено изживяване в космическия полет“, излитайки от космическия център Кенеди във Флорида.
Космическият кораб Нептун се изтегля нагоре от „космически балон“, пълен с водород, газ, който е по-лек от въздуха, което му позволява да се носи нагоре в атмосферата .
Този "космически балон" е достатъчно голям, за да побере цял футболен стадион вътре, когато е напълно надут, за да издържи тежестта на капсулата Spaceship Neptune за осем души, според компанията.
От 4 до 6 сутринта гостите ще се изкачат на 30 000 км над морското равнище, за да уловят „изгрева над земната кривина“, прекарвайки цели два часа над Земята, преди да направят бавно спускане от 8 до 10 сутринта, според SpaceVIP.
Гостите не се нуждаят от специално обучение, за да се качат на борда на космическия кораб, но ще бъдат облечени от френската модна къща Ogier, която ще осигури „тоалети по мярка“, проектирани с усъвършенствана технология за тъкани, разработена специално за тази мисия.
SpaceVIP избра Ogier да проектира тоалетите, които все още са във фаза на разработка, за „техния технологично иновативен подход към функционалния дизайн на облеклото“, каза Чипоруха.
Той също така отбеляза, че готвачът Мунк е избран за този проект заради начина, по който „подхожда към преживяванията за хранене, които създава, през призмата на социалното въздействие“.
A luxury space travel company is set to mingle fine dining with suborbital travel.
— Financian (@Financiann) March 17, 2024
SpaceVIP has partnered with Danish chef Rasmus Munk to design a menu for a six-hour voyage above the Earth via space balloon. The price is almost $500,000 per person. pic.twitter.com/XIwlxufEmy
Предложенията на главния готвач на борда на космическия кораб ще включват ястия, вдъхновени от ролята, която изследването на Космоса е изиграло през последните 60 години от човешката история, както и въздействието му върху обществото, каза компанията, като в крайна сметка „предизвиква храната да преразгледа връзката ни със Земята и тези, които я обитават."
В момента има налични резервации за най-новото стратосферно изживяване за хранене за края на 2025 г. и началото на 2026 г.
Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!