А мериканската администрация по храните и лекарствата одобри първа по рода си "умишлена геномна промяна" (IGA) в редица домашни свине, наричани GalSafe, които могат да се използват за храна или хуманна терапия.
Това е първата IGA при животно, която FDA е одобрила както за консумация на храна от човека, така и като източник за потенциални терапевтични приложения, посочва FDA.
IGA в прасетата GalSafe има за цел да елиминира молекулата, която предизвиква алергии към месо.
The GMO salmon was first. Now, FDA approves a genetically modified pig for food and human therapeutics. The hog has an intentional genomic alteration that prevents the formation of a sugar that can cause allergic reactions. https://t.co/iTj88CIkuf @FERNnews
— Charles Abbott (@chuckabbott1) December 15, 2020
"Днешното първо одобрение на животински биотехнологичен продукт както за храна, така и като потенциален източник за биомедицинска употреба, представлява огромна стъпка за научните иновации", заяви комисарят на FDA д-р Стивън Хан в изявление.
Учените генетично са променили прасетата GalSafe, така че им липсва захарна молекула, наречена алфа-гал, която обикновено се намира в тъканите на някои бозайници като прасета, крави и овце.
Хората с алергия към месо, известна като "синдром на алфа-гал", могат да проявят сериозни, животозастрашаващи реакции, ако са изложени на тази молекула.
FDA approves 1st intentional genomic alteration in line of domestic pigs for both human food and potential therapeutic uses https://t.co/TWZE5GmcLF pic.twitter.com/7qiaQDUy17
— FRI UW-Madison (@FoodResearchUW) December 15, 2020
Смята се, че хората развиват тази алергия към месо, след като са ухапани от определен вид кърлежи, които имат алфа-гал в слюнката си.
Тази генетична промяна може да направи също прасетата GalSafe полезни за ксенотрансплантации, тъй като се смята, че алфа-гал причинява отхвърляне на тъкани и органи при хора, на които се извършват такива трансплантации, каза агенцията.
FDA определи, че прасетата GalSafe са безопасни за консумация и нямат откриваеми нива на алфа-гал в тъканите си. Агенцията обаче не направи оценка дали всъщност предотвратяват алергии към месо.
Освен това тя отбелязва, че всички компании, които искат да използват тези свине за медицински продукти, ще трябва да получат отделно одобрение от FDA за тези медицински цели.
Компанията, която произвежда прасета GalSafe, Revivicor Inc., заяви, че първоначално планира да продава месо от прасета GalSafe чрез доставки, а не в супермаркети, според изявлението на FDA.
Свинете GalSafe не са първите животни, създадени с генно инженерство, одобрени за консумация от човека. През 2015 г. FDA одобри вид сьомга, известна като AquAdvantage, която е генетично проектирана да има по-бърз темп на растеж, според STAT News. Но в този случай одобрението беше само за хранителна употреба, а не за медицински цели.
БГНЕС припомня, че вчера изследователи от Великобритания съобщиха, че са открили начин чрез ГМО да превърнат доматите в евтин източник на лекарството за Паркинсон, Леводопа. Изследователите вмъкват в тях ген за кодиране на тирозиназа, ензим, който използва тирозин за изграждане на молекули, включително Леводопа.
Процедурата повишава нивото на Леводопа, създадено в плодовата част на растението домат. Резултатите сочат за производство на дори по-големи количества от аминокиселината, отколкото чрез модифициране на цялото растение. Учените са успели да създадат 150 mg Леводопа на килограм домати.
Британският екип сега се стреми да създаде процес, при който Леводопа може да бъде извлечена от плодовете и пречистена до естествено фармацевтично лекарство.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!