22

П резидентът Байдън ще се опита да направи остър външнополитически контраст с Доналд Тръмп тази седмица на срещата на върха на Г-7 на най-големите богати демокрации в Италия, където се събират още няколко лидери, изправени пред собствени вътрешнополитически битки, за да подкрепят Украйна и да се противопоставят на нарастващото влияние на Китай, анализира Newsweek.

(Във видеото научете повече за дебата между Байдън и Тръмп, който ще се състои на 27 юни)

Годишната среща на върха на Групата на седемте държави ще даде на Байдън възможност да се аргументира, че Западът трябва да продължи да предоставя военна помощ на Киев, за да попречи на военните цели на руския президент Владимир Путин в Украйна.

Но Байдън ще пристигне на срещата на върха на Г-7 в трудна предизборна кампания срещу Тръмп, който обеща да отмени голяма част от външнополитическата програма на президента, ако спечели втори мандат в Белия дом. Няколко други държавни глави на срещата на върха също са изправени пред несигурно политическо бъдеще.

Британският министър-председател Риши Сунак свика избори за 4 юли, които според социологическите проучвания вероятно ще загуби. Френският президент Еманюел Макрон призова за предсрочни избори във френския парламент, след като партията му беше сериозно победена от крайнодясната партия „Национален сбор“ на Марин льо Пен в началото на месеца на изборите за Европейски парламент.

Коалицията на германския канцлер Олаф Шолц също загуби от крайнодясна партия на изборите за ЕС. Партията на японския министър-председател Фумио Кишида е затънала в скандал за набиране на политически средства и Кишида се е понижил в проучванията преди кандидатурата си за преизбиране през септември.

„Това не е нормална среща на върха на Г-7“, каза Джош Липски, старши директор на Геоикономическия център на Атлантическия съвет.

„Няколко от лидерите са изправени пред избори, така че следващият път, когато тази група се събере, ще изглежда съвсем различно.“, допълва Липски. 

Украйна ще бъде в центъра на дискусията на срещата на върха, която ще се проведе в луксозен курорт на Адриатическо море в Южна Италия.

Доводите на Байдън за запазване на курса ще бъдат подкрепени от неотдавнашното приемане в Конгреса на голям пакет от мерки за сигурност за Украйна и от решението на администрацията да разреши на Киев да използва някои американски оръжия за нанасяне на удари по ограничени цели в Русия.

„Той може да си припише заслугите за това, но предвид ситуацията в Украйна е твърде рано да се говори за изпълнена мисия или за победа“, каза Томас Греъм, бивш старши съветник по въпросите на Русия в Съвета за национална сигурност.

Очаква се Байдън и съюзниците му от Г-7 да направят нови изявления за международна подкрепа за Украйна. Според представители на Белия дом администрацията на Байдън планира да обяви планове за размразяване на руски активи, които ще помогнат за заплащането на възстановяването на Украйна. Байдън и президентът Володимир Зеленски също са планирани да дадат пресконференция в четвъртък по време на срещата на върха.

„Ангажиментът ни към Украйна ще продължи да бъде ясен и категоричен“ на срещата на върха, заяви пред репортери съветникът по комуникациите в областта на националната сигурност Джон Кърби по време на телефонен разговор, предшестващ срещата на върха.

„Ще предприемем смели стъпки, за да покажем на г-н Путин, че времето не е на негова страна и че той не може да ни изпревари.“, заяви Кърби. 

Въпреки това е малко вероятно срещата на върха да доведе до конкретни споразумения, които бързо да променят контурите на войната, смятат Греъм и други.

„[Политиката на Байдън] изглежда доста ясна, че той не иска Украйна да загуби, но също така е все по-ясно, че не иска да направи необходимото, за да позволи на Украйна да спечели“, каза пред Newsweek Джон Болтън, бивш съветник по националната сигурност в администрацията на Тръмп.

Помощ за Украйна

Украйна започна да получава военната помощ, която американските законодатели одобриха по-рано тази година след продължили месеци дебати в Конгреса. Киев се подготвя да се защити от потенциална нова руска офанзива в Източна Украйна.

Но миналата седмица Байдън заяви, че забавянето на финансирането е отслабило Украйна на бойното поле. Забележките, направени по време на пътуване до Франция за отбелязване на 80-годишнината от Деня „Д“, представляваха признание от страна на президента, че изборната политика в САЩ оказва влияние върху способността му да провежда външна политика.

Помощта за Украйна беше спряна от малка група консервативни съюзници на Тръмп в Конгреса, които споделят визията на бившия президент за ролята на Америка в света.

Като кандидат през 2024 г. Тръмп заяви, че би насърчил Русия да „прави каквото си иска“ с членовете на НАТО, които не изпълняват задълженията си за разходи за отбрана. Тръмп също така обеща да сложи край на войната в Украйна в рамките на 24 часа, без да предостави никакви подробности.

Външнополитическите различия на Тръмп и Байдън по други въпроси извън Украйна също ще бъдат част от политическия фон на срещата на върха на Г-7.

Тръмп зае агресивна позиция по отношение на търговията с Китай, като наложи високи мита върху стоманата и друг китайски внос. Байдън запази някои от тези мерки, като същевременно понякога призоваваше за по-малко войнствен подход към отношенията с Китай по въпросите на търговията и икономическата политика.

На срещата на върха през 2023 г. в Япония лидерите на Г-7 излязоха със съвместно изявление, в което изразиха загриженост относно използването на икономическа принуда от страна на Китай за оказване на влияние в развиващите се страни. Но Байдън и съюзниците му внимаваха да не критикуват Китай директно, което е знак за напрегнатите отношения между Запада и Пекин.

Напрежението с Китай може да се окаже неизбежно по време на срещата на върха тази година, въпреки че Китай няма да бъде представен на срещата на върха, макар да има една от най-големите икономики в света.

Лидерите на Бразилия, Индия и Турция са поканени да присъстват като наблюдатели - ход, който широко се тълкува като опит на страните от Г-7 да изолират Китай на световната сцена.

„Ако сте Китай, е доста трудно да гледате на тези срещи като на нещо друго, освен като на антикитайски блок“, каза Рейчъл Рицо, старши сътрудник в Атлантическия съвет.

Конфликтът между Израел и "Хамас" също ще бъде включен в дневния ред на Г-7. Срещата на върха се провежда в момент, когато САЩ и други страни настояват двете страни да постигнат споразумение за прекратяване на огъня, за да се сложи край на сраженията в Газа.

Във вторник "Хамас" заяви, че е представила отговор, в който се искат някои „изменения“ на последното предложение за прекратяване на огъня. САЩ заявиха, че оценяват отговора на групировката.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 22
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

22 коментара
 
Свекърва казва на приятелката си: - Лесно и е на снахата на нивата. Покопае, покопае, пък седне на сянка под крушата, ветрец я повее... А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>&quot;Хората ще могат да живеят до 150 години, ако не и повече&quot;</p>

Продължителността на живота може да бъде удължена до 150 години чрез стволови клетки

Любопитно Преди 1 час

Д-р Ернст фон Шварц : Ще живеем и работим до 120 години - и това ще започне до десетилетие

Ужас! 5-метров питон шокира австралийско семейство (ВИДЕО)

Ужас! 5-метров питон шокира австралийско семейство (ВИДЕО)

Любопитно Преди 1 час

Змията лежерно пълзи по покрива на къща в Куинсланд

Български бейзболисти поставиха нов рекорд за "Гинес"

Български бейзболисти поставиха нов рекорд за "Гинес"

Любопитно Преди 3 часа

Всички доказателства са подадени в платформата на Книгата с рекордите, чака се потвърждение

<p>Николов: Близо милиард са преките загуби от забавянето на сухопътното присъединяване към Шенген</p>

Министърът на икономиката: Близо милиард са преките загуби от забавянето на сухопътното присъединяване към Шенген

България Преди 3 часа

По думите му, когато това се случи, ще бъдат спестени въглеродни емисии, които се оценяват на около 7,5 милиона лева

<p>Почина носител на Нобелова награда за медицина</p>

Почина носителят на Нобелова награда за медицина Бенгт Самуелсон

Свят Преди 3 часа

Откритията му са в основата на лекарства за сърдечносъдови болести, алергии и други

<p>&quot;И ми стана толкова криво&quot;: Слави Трифонов с коментар за рекорда на Стефка Костадинова</p>

"И ми стана толкова криво": Слави Трифонов с коментар за подобрения рекорд на Стефка Костадинова

България Преди 3 часа

Трифонов коментира рекорда, който 37 години никой не можеше да подобри

<p>Младоженец&nbsp;откри, че съпругата му е мъж 12 дни след сватбата</p>

Невероятно! Индонезиец откри, че съпругата му е мъж 12 дни след сватбата

Любопитно Преди 3 часа

"Съпругата" избягва интимност, като казва, че е "неразположена"

Ново земетресение разлюля Пловдив

Ново земетресение разлюля Пловдив

България Преди 3 часа

Епицентърът му е край село Моминско, община Садово

,

Сезострис - митичният фараон, който нахлул в Европа

Любопитно Преди 3 часа

Повече за митичния фараон четете в следващите редове

Коя е най-високата температура, измервана някога на Земята

Коя е най-високата температура, измервана някога на Земята

Свят Преди 3 часа

Официалните цифри идват от архива на Световната метеорологична организация

Официално: Уволниха дисциплинарно зам.-шефа на полицията в Ловеч

Официално: Уволниха дисциплинарно зам.-шефа на полицията в Ловеч

България Преди 3 часа

Това е станало със заповед на министъра на вътрешните работи

Байдън, Путин, Си: Какво държи остарелите идеи и възрастните хора на власт?

Байдън, Путин, Си: Какво държи остарелите идеи и възрастните хора на власт?

Свят Преди 4 часа

Живеем в общества, които празнуват младостта и младежката култура, но въпреки това се управляват от по-възрастните

<p>Кандидатът за президент, който иска да спре смъртта</p>

Кандидатът за президент на САЩ, който иска да спре смъртта

Любопитно Преди 4 часа

Золтан Ищван: Не мога да си представя момент, в който бих искал да умра

<p>Лас Вегас постави&nbsp;рекорд за всички времена</p>

Неистови горещини: Лас Вегас постави температурен рекорд за всички времена

Свят Преди 4 часа

В Палм Спрингс, Калифорния, се постави нов рекорд за всички времена с 51.1 градуса в петък

Моторист загина при тежка катастрофа в Ришкия проход

Моторист загина при тежка катастрофа в Ришкия проход

България Преди 4 часа

Произшествието е станало между Конака и границата с област Бургас, на територията на област Шумен