58

Н а Украйна е позволено да използва оръжия, снабдени от САЩ, за да атакува руска територия, но какви ще са последствията от последната зелена светлина на Вашингтон по отношение на червената линия на Владимир Путин?

Молбите на Киев към САЩ да използват оръжията им в Русия нараснаха през последния месец, тъй като войските на Москва постигнаха успехи в Харков и Украйна не можа да спре руските ракети насочени към нейния североизточен регион, пише Newsweek.

(Видеото е архивно: Кои са най-честите лъжи за участието на България и страните от ЕС във войната в Украйна)

Коментарът на държавния секретар, Антъни Блинкен, че Вашингтон е трябвало „да се адаптира и пригажда“ към войната, отразява позицията му за по-голяма военна помощ за Украйна.

Даренията на САЩ на ракети Javelin и Stinger преминаха към ракетни установки HIMARS, танкове M1 Abrams и скоро произведените в Америка реактивни самолети F-16, които ще бъдат доставени от други страни.

Ударите на далечни разстояния, включително от наземно изстреляни ATACMS (Армейска тактическа ракетна система) остават забранени за Украйна – знак, че администрацията на Байдън все още се притеснява и цели да избегне ескалация.

Кремъл, който определи инвазията като прокси конфликт между Русия и НАТО, се позова на червените линии в хода на конфликта, стигайки дотам, че заплашва с ядрени действия, ако има екзистенциална заплаха за държавата и активно участие от Запада.

Досега Путин не е изпълнил военно обещанията си да накаже Запада за подкрепата му за Украйна, но дали това ще остане така и какви са неговите червени линии остава несигурно, особено като се има предвид съобщението му през май за учения за ядрено оръжие.

„Ще има момент за Русия, в който истинските червени линии ще бъдат пресечени и тогава, разбира се, те ще предприемат съответните контрамерки“, каза Николо Фасола, автор на книгата, издадена през юли, Претълкуване на стратегическата култура на Русия: Руският път на Война, каза Newsweek.

„Това потенциално ще има стратегически последици, тъй като може да се разглежда от Русия като значителна стъпка в ескалацията,“ добави Фасола.

„Русия може да реши да извърши различен набор от удари по различни цели и потенциално те отново биха могли да се насочат към украински активи на полска територия“, каза той. „Или биха могли да отидат за демонстрационно използване на тактически ядрени оръжия.“

Въпреки това Фасола, научен сътрудник в университета в Болоня, каза, че руснаците „са уплашени, както и ние, от ескалация“, поради което опасенията на Запада относно руската ескалация „не се оказаха правилни през последните няколко години“.

На 23 май руското външно министерство заяви, че Москва ще отвърне с удари по цели на Обединеното кралство, ако британско оръжие бъде използвано от Украйна за удари по руска територия.

Матю Хо, ко-директор на медийната мрежа на Айзенхауер (EMN), която набляга на мира и дипломацията в американската външна политика, каза, че тази заплаха може да се отнася и за оръжия от САЩ.

„Това означава удари срещу съоръжения в Украйна, където войските на НАТО може да обучават украински войски или да подпомагат украинските командни функции“, каза той пред Newsweek.

„Това може да означава сваляне на разузнавателни самолети и безпилотни самолети на НАТО, може да означава унищожаване на логистични превозни средства на НАТО, за които се съобщава, че носят оръжия и материали в Украйна,“ добави Хо.

Хо, пенсиониран капитан от Корпуса на морската пехота на САЩ, който информира Съвета за сигурност на ООН (СС на ООН) през март за ескалиращите опасности от войната в Украйна, каза: „Голямата опасност е например, ако тези оръжия от Запада ударят цивилна цел, да речем училище, пълно с руски деца, какъв би бил тогава отговорът на Русия?"

„Не мисля, че Русия ще стигне толкова далеч, за да атакува западни военни цели извън Украйна“, каза той. „Не мисля, че руснаците искат такъв вид ескалация, но за изключително малките ползи, които тези оръжия ще осигурят, рисковете просто са твърде големи.

Анализът на съобщенията на Кремъл от независимото руско издание Agentstvo през октомври 2023 г. установи, че през предходния месец руските власти практически са спрели да използват изразите „червени линии“ и „удари по центровете за вземане на решения“ по отношение на заплахите към Запада и Украйна.

„Виждайки, че Путин смята Крим за официална руска територия, червената линия на Путин вече е премината“, каза Зев Файнтух, старши разузнавателен анализатор в охранителната фирма Global Guardian, имайки предвид многократните украински удари по цели на полуострова, окупиран от 2014 г. насам.

„Целите, които в момента се поразяват в Крим, ще бъдат аналогични на тези в Белгород, Брянск, Курск и други съседни региони“, каза той пред Newsweek. „Какво наистина може да направи Москва освен повече от същото?“ Тези руски региони до границата са обект на удари по военни съоръжения, за които Киев не поема пряка отговорност.

Файнтуч каза, че вълната от необясними пожари в обекти в страни от НАТО, за които е обвинявана Москва, показва какъв саботаж е готова да извърши Русия.

„Вече видяхме как Русия тренира използването на тактически ядрени оръжия. Малко вероятно е Русия да се нахвърли кинетично върху страна от НАТО по конвенционален и, което е по-важно, начин, който може да бъде приписан.“

Тежки плъзгащи се бомби

Промяната на политиката на Вашингтон означава, че Украйна може да атакува руски войски и командни и контролни елементи, артилерия, логистика, единици за противовъздушна отбрана и потенциално бойни самолети на руска територия близо до Харков.

„Това, което наистина наклони баланса, беше въвеждането на Русия на тежки планиращи бомби в микса“, каза Файнтуч.

„Те са евтини, изобилни и почти невъзможни за сваляне, след като бъдат пуснати. Единственият реален начин да спрем тези атаки е да свалим бомбардировачите в небето или още по-добре, докато са още на земята,“ добави Файнтуч.

Западният комплект от оръжия ще помогне за тези мисии.

„Украйна трябва да удари там, където тези бомби се поставят в руската територия. Бойните самолети ще бъдат полезни за тази цел“, добави Файнтуч.

Преди промяната на политиката на САЩ съюзниците от НАТО като Полша, Германия и Франция вече казаха, че е добре Киев да използва оръжията си, за да удари Русия. Роджър Хилтън, научен сътрудник в областта на отбраната в базирания в Словакия мозъчен тръст GLOBSEC, каза, че решението на администрацията на Байдън е провокирано от крехката ситуация със сигурността в Харков.

„Неуспехът да се промени политиката би наложило разполагането на оскъдна работна ръка и би рискувало ненужни загуби за Киев, чието обръщане би било скъпо“, каза той пред Newsweek.

Промяната на курса на съюзниците от НАТО беше допълваща характеристика, „но не и решаваща, предвид дългогодишния ангажимент на Вашингтон да избегне разпалването на Трета световна война“, каза той. „Трябва да се очаква, че докато войната се проточва, европейските нации ще продължат да изпреварват Америка, когато става въпрос за прилагане на тежки политически решения, които рискуват да провокират Русия.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

 

Коментари 58
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

58 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Колко тежко е положението с икономиката на България

Колко тежко е положението с икономиката на България

България Преди 9 часа

Васил Велев: Бизнесът не е представен политически

Пуснаха под домашен арест българката, обвинена в трафик на бебета в Гърция

Пуснаха под домашен арест българката, обвинена в трафик на бебета в Гърция

България Преди 11 часа

Салим беше задържана преди дни с Европейска заповед за арест

Овладяха пожара край Бургас

Овладяха пожара край Бургас

България Преди 14 часа

Николов: Опасното е, че вятърът духа в посока квартал "Банево"

Екстремна вечеря на 30 хиляди метра над Земята срещу $495 000

Екстремна вечеря на 30 хиляди метра над Земята срещу $495 000

Любопитно Преди 14 часа

Повече за шестчасовото пътешествие до Космоса четете в следващите редове

Торнадо в Китай уби един и рани още 79 души (ВИДЕО)

Торнадо в Китай уби един и рани още 79 души (ВИДЕО)

Свят Преди 14 часа

В момента се провеждат спасителни операции и е възможно бройката да нарасне

Байдън заяви, че е горд, че е "първата чернокожа жена" в Белия дом

Байдън заяви, че е горд, че е "първата чернокожа жена" в Белия дом

Свят Преди 14 часа

Това е пореден словесен гаф на Байдън

Идеалният отбор за Михаил Мадански е...

Идеалният отбор за Михаил Мадански е...

Не просто футбол Преди 14 часа

Кои са имената, които избра популярния бивш помощник треньор на националния отбор

<p>Изслушаха Терзиев, какво ще стане с Войнишкия паметник</p>

Терзиев: Позиция за Войнишкия паметник ще дам в следващите дни

България Преди 14 часа

Терзиев: Водя се от идеята, че искам паметник да има

Ураганът "Берил" достигна Мексико

Ураганът "Берил" достигна Мексико

Свят Преди 14 часа

Регистрирани са ветрове със скорост 95 км/ч, с порив от 130 км/ч

<p>Ето какво реши съдът за делото срещу Васил Божков</p>

Съдът насрочи делото на Божков за септември

България Преди 14 часа

Остава забраната за Божков да напуска страната

Корниш Рекс

Мяу! Топ 20 на най-известните и причудливи породи котки

Любопитно Преди 14 часа

От сладки до нетипични, те са домашни любимци, на чийто чар трудно можем да устоим

Актьорът Сам Нийл разказа за битката си с рака

Актьорът Сам Нийл разказа за битката си с рака

Свят Преди 15 часа

Звездата от "Джурасик парк" разкри за първи път миналата година, че се бори с рак на кръвта в трети стадий

д

Съюзник на Русия твърди, че е осуетил държавен преврат

Свят Преди 15 часа

Повече по темата четете в следващите редове

.

НАСА предава на живо как първият "марсиански" екипаж се завръща

Любопитно Преди 15 часа

Повече по темата четете в следващите редове

Олена Зеленска е купила рядък спортен автомобил Bugatti: Операция дезинформация

Олена Зеленска е купила рядък спортен автомобил Bugatti: Операция дезинформация

Свят Преди 15 часа

Проучване на BBC: Руската мрежа на дезинформация