157

И зглежда, че във войната си с руските нашественици Украйна ще използва флотилия от огнехвъргачки, които придават модерен вид на боеприпаси, използвани с ужасяващ ефект през двете световни войни, пише CNN. 

Серия от видеоклипове, публикувани в социалните медии, включително в “Телеграм” от украинското министерство на отбраната в сряда, показват ниско летящи дронове, които пускат огнени потоци - разтопен метал - върху руските позиции в деретата. 

Нажежената до бяло смес от алуминиев прах и железен оксид, наречена термит, гори при температури до 4000 градуса по Фаренхайт (2200 градуса по Целзий). Тя може бързо да изпепели дърветата и растителността, които осигуряват прикритие на руските войски, ако не убие или обезвреди самите войски. Когато пада от дрона, термитът наподобява огън, излизащ от устата на митичен дракон, заради което летателните апарати са получили своето прозвище. 

Силни взривове отекнаха в руската Воронежка област

„Ударните безпилотни самолети са нашите крила на отмъщението, които носят огън направо от небето! Те се превръщат в истинска заплаха за врага, като опожаряват позициите му с точност, която никое друго оръжие не може да постигне“ - се казва в публикация в социалните мрежи от 60-а механизирана бригада на Украйна. 

“Когато нашият “Видар” заработи - руснаците никога няма да са спокойни“, се добавя в публикацията. “Видар” е скандинавският бог на отмъщението, припомня CNN. 

Създаването на този вид страх вероятно е основният ефект от украинските термитни дронове, смята Никълъс Дръмънд, анализатор в отбранителната индустрия, специализиран в сухопътните войни, и бивш офицер от британската армия. 

"Руското варварство е позор за човечеството": Разследват разстрела на трима украински войници

„Това е много гаден материал. Използването на дрон за доставянето му е доста иновативно. Но ако се използва по този начин, ефектът му ще бъде по-скоро психологически, отколкото физически. Разбирам, че Украйна разполага само с ограничен капацитет за доставяне на термитен ефект, така че това е по-скоро нишова способност, отколкото ново основно оръжие“, казва Дръмънд пред CNN.  

Но той признава, че термитът може да предизвика ужас. 

“Не бих искал да бъда на мястото на руснаците“, казва Дръмънд. 

Запалителни оръжия във войната 

Термитът може лесно да прогори почти всичко, включително метал, така че защитата от него е малка. Той е открит от немски химик през 1890 г. и първоначално е използван за заваряване на железопътни релси. Но военната му сила скоро става очевидна, като германците го пускат от цепелини като бомби над Великобритания през Първата световна война, според историята на университета “Макгил” в Монреал. 

Германия използва термитни бомби и във Втората световна война. Войниците го използват за обезвреждане на пленени артилерийски установки, като поставят термит в затвора и разтопяват оръжието отвътре. 

Според Action on Armed Violence (AOAV), британска антивоенна застъпническа група, Украйна вече е използвала термитни бомби, хвърлени от безпилотни самолети, за да обезвреди трайно руски танкове. Термитът се пуска “директно през люковете, където силната топлина бързо се възпламенява и унищожава всичко вътре“, се казва в доклад на AOAV. 

“Тази прецизност, съчетана със способността на дрона да заобикаля традиционните защити, превръща термитните бомби в изключително ефективен инструмент в съвременната война“, се казва в доклада. 

МААЕ за атомните електроцентрали в Запорожка и Курска област: Ситуацията остава изключително напрегната

Термитът е само един от видовете запалителни оръжия, като сред другите са напалм и бял фосфор. 

Службата на ООН за разоръжаване заявява, че запалителните оръжия могат да причинят огромни разрушения и щети на околната среда. 

“Пожарите, предизвикани от самото оръжие, са трудни за предвиждане и овладяване. Поради това запалителните оръжия често се описват като “площни оръжия“ поради въздействието им върху голяма площ“, се казва на уебсайта на Службата. 

Съединените щати използват напалм, за да изгорят до основи голяма част от японската столица по време на прословутите пожарни рейдове в Токио през Втората световна война. Американските сили го използват широко и във Виетнам. Американската армия е използвала термит и в гранати, като арсеналът „Пайн Блъф“ на американската армия е произвеждал оръжията от 60-те години на миналия век до 2014 г., а след това е възобновил производството отново през 2023 г. 

Какво причинява термитът на хората 

Съгласно международното право термитът не е забранен за военни действия, но използването му върху граждански цели е забранено поради ужасните последици, които може да има върху човешкия организъм.  

В доклад от 2022 г. за запалителните оръжия, като термита, Хюман Райтс Уоч ги нарича “печално известни с ужасяващата си човешка цена“, включително причиняването на изгаряния от четвърта или пета степен. 

“Те могат да причинят увреждане на мускули, сухожилия, връзки, нерви, кръвоносни съдове и дори кости. Лечението може да продължи месеци и да изисква ежедневно внимание. Ако жертвите оцелеят, те остават с физически и психологически белези“, се посочва в доклада. 

През февруари 2022 г. руският президент Владимир Путин нарежда пълномащабно нахлуване в Украйна. Първоначалното навлизане на Москва в Украйна беше спряно далеч от превземането на столицата Киев, а през по-голямата част от войната страните се сражаваха за голяма част от една и съща територия. 

Украинските сили, превъзхождани по численост и въоръжение от Русия, доказаха, че умеят да използват малки безпилотни самолети, за да нанасят удари по войските и оборудването на Москва.

Жертва и най-малко 30 ранени при руски ракетен удар по Павлоград

Украинското навлизане в руска територия край Курск през август изненада Путин и засили увереността на Украйна, че може да надделее във войната. Киев обвини руските сили, че са използвали неуточнени запалителни боеприпаси срещу цивилни цели по-рано във войната, включително срещу село край Харков, втория по големина град в Украйна, през май 2022 г. 

Ник Патън Уолш от CNN е преминал през това село, Черкаски Тишки, малко след руската атака. Той описва сцена на „подпалени къщи и полета“. 

Украински офицери също така обвиниха Русия, че е използвала запалителни средства при нападенията срещу град Бахмут миналата година. 

Тези случаи на използване на запалителни средства не са довели до бърза победа за Русия, а Дръмънд не смята, че те променят и ситуацията на бойното поле за Украйна. 

“Ако Украйна иска да постигне реално въздействие, тя се нуждае от достатъчна маса, за да форсира същински пробив, какъвто имаше в Курск. Именно така изглежда победата. Но термитът дава на руските войски още една причина да се страхуват от украинските безпилотни летателни апарати“, казва Дръмънд.  

"Виждали сме случаи, в които руски сили, атакувани от множество дронове, са напускали позициите си. Колкото повече Украйна успее да внуши страх от безпилотните самолети, толкова по-големи са шансовете ѝ за успех“, казва той. 

* Във видеото: Тодоров: Ако Украйна атакува в дълбочина, не се знае как би реагирала Русия

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 157
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

157 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Двама души загинаха при пожар в жилищен блок във Видин

Двама души загинаха при пожар в жилищен блок във Видин

България Преди 2 часа

Жертвите са 40-годишен мъж и 46-годишна жена

Дрогиран шофьор с такси удари жена, избяга и смени колата

Дрогиран шофьор с такси удари жена, избяга и смени колата

България Преди 4 часа

И двата му автомобила са иззети

<p>&ldquo;Игра на жертва&rdquo;: Напрежението между Китай и Филипините се нажежава</p>

“Игра на жертва”: Напрежението между Китай и Филипините се нажежава до критични нива

Свят Преди 4 часа

"Не сме загубили нищо. Не сме изоставили нищо. Плитчината Ескода все още е част от нашата изключителна икономическа зона"

Заради бурята в Европа: 140 души са блокирани на круизен кораб по Дунав

Заради бурята в Европа: 140 души са блокирани на круизен кораб по Дунав

Свят Преди 4 часа

Заради проливните дъждове в Австрия корабът не може да акостира

Фон дер Лайен прие оставката на еврокомисаря Тиери Бретон

Фон дер Лайен прие оставката на еврокомисаря Тиери Бретон

България Преди 5 часа

Междувременно Париж предложи ново име за комисар в следващата комисия

,

Политическото насилие се превръща в нова норма за Америка

Свят Преди 5 часа

„Насилието няма място в Америка“, заяви вицепрезидентът Камала Харис

Грандиозният финал на Coca-Cola The Voice Happy Energy Tour 2024 в София: мощен звук и безкрайна енергия!

Грандиозният финал на Coca-Cola The Voice Happy Energy Tour 2024 в София: мощен звук и безкрайна енергия!

Любопитно Преди 5 часа

Рекорден брой артисти, най-голямата сцена в историята на турнето и още много изненади

Георги Вълев от "Килърите", осъден на доживотен затвор, с белезници и под конвой във ВАС (СНИМКИ)

Георги Вълев от "Килърите", осъден на доживотен затвор, с белезници и под конвой във ВАС (СНИМКИ)

България Преди 5 часа

Той има множество заведени дела срещу лица, държавни служители и различни институции

<p>Заради &quot;недопустимо висок&quot; брой мигранти: Германия въведе проверки по границите си</p>

Заради "недопустимо висок" брой мигранти: Германия въведе проверки по границите си, застрашен ли е Шенген

Свят Преди 5 часа

За момента се планира те да се извършват в продължение на шест месеца, но може да бъдат удължени

,

58 затворници са първокласници тази година

България Преди 5 часа

Учебните програми, по които се обучават осъдените лица, съответстват на държавните образователни изисквания

“Кетаминов пикочен мехур”: Бум на пристрастените към “конското” успокоително

“Кетаминов пикочен мехур”: Бум на пристрастените към “конското” успокоително

Свят Преди 5 часа

Пристрастяването на млади хора към кетамин е национален проблем за Обединеното кралство, смята експерт

Пореден ужасяващ случай в Турция: Намериха мъртво 2-годишно дете

Пореден ужасяващ случай в Турция: Намериха мъртво 2-годишно дете

Свят Преди 5 часа

Момченцето било открито в безжизнено състояние в палатка от семейството си

Християн Мицкоски

Мицкоски: България прекрачи червената линия, но няма да ми превие гръбнака

Свят Преди 5 часа

Причината за изказванвто му е липсата на знамето на РСМ по време на срещата между Гордана Силяновска-Давкова и Румен Радев

Просветният министър предлага експеримент: Да се забранят телефоните в няколко училища

Просветният министър предлага експеримент: Да се забранят телефоните в няколко училища

България Преди 6 часа

Дискусията набира все по-голяма сила, след като ЮНЕСКО препоръча забрана на използването на смартфони в класната стая заради отрицателното им въздействие върху учебния процес

д

НСИ: Месечната инфлация за август е 0.1%, а годишната е 2.1%

България Преди 6 часа

Цените на лекарствените продукти остават на равнището от предходния месец