Търговия с живот: Зад кулисите на нелегалния черен пазар на органи
Източник: istock
4

Ч ерният пазар за органи процъфтява в определени региони въз основа на вратички в законите и неетичен подход към трансплантацията на органи. Сътрудничеството на правоприлагащите органи на международно ниво е единственият начин да се ограничи, казаха експерти пред Newsweek.

Разследване на Newsweek разкри глобален пазар за трафик на органи чрез канали в социалните медии като Telegram и Dark Web. Някои от трафикантите действат открито в публичното пространство.

Службата на ООН по наркотиците и престъпността (UNODC) изчислява, че между 2008 г. и 2022 г. е имало около 700 жертви, трафикирани за отстраняване на органите им. Но данните са трудни за анализиране въз основа на лични и онлайн продажби, съчетани с "трансплантационен туризъм".

Световната здравна организация (СЗО) изчислява през 2018 г., че 10 000 бъбрека—най-трафикираният орган— се търгува годишно на черния пазар.

Трансплантационният туризъм се отнася до хора, които пътуват в чужбина, за да получат по-лесно лесно достъпни органи за трансплантация, или от по-бедни, или от отчаяни хора, които ще продават части от тялото като бъбреци, дял от черния дроб или роговица в нации с по-малко закони и разпоредби; или от по-богати, по-развити нации с дълги списъци на чакащи.

Ролята на правителствата

Франсис Делмонико е в челните редици на борбата с незаконната трансплантацията на органи повече от 50 години, превръщайки се в международна фигура във войната с черния пазар.

Носи много титли: бивш хирург в Харвардското медицинско училище към Масачузетската обща болница; бивш президент на неправителствената организация The Transplantation Society, която присъства в над 100 нации; съветник по донорство и трансплантация на органи към СЗО от 2006 г.; и медицински директор на New England Organ Bank от 1995 г.

Той е пътувал до повече от 70 страни, включително Китай, Иран, Непал, Судан и Канада, за да обезсърчи трафика, като същевременно рекламира доказаната хирургична процедура на трансплантация.

През 2005 г. Демонико и колеги откриха, че незаконният трафик представлява приблизително 10 процента от всички годишни трансплантации на бъбреци, черен дроб и сърце. Сделките на черния пазар са все още често срещани днес в Индийския субконтинент, Африка и Близкия изток, отбеляза Делмонико, подпомаган от лекари от други страни, които могат да пътуват до Египет или другаде, ако се договарят сделки.

Той и други международни експерти по трансплантация нарекоха недостига на органи "основната причина за трафика на органи и практиките за трансплантационен туризъм, които представляват сериозен риск за индивидуалното и общественото здраве и за идеята за национална самодостатъчност".

"Органите трябва да се дават доброволно", каза Делмонико пред Newsweek. "Живият донор не трябва да бъде компенсиран финансово като мотивация за донорство на органи. И по подобен начин дарението на починал трябва да бъде доброволческа ситуация, защото в противен случай то се превръща в пазар."

Неговите възгледи бяха повторени от други здравни специалисти по време на 77-ата Световна здравна асамблея, проведена по-рано тази година в Женева, Швейцария, където представители одобриха широка резолюция за увеличаване на наличността и етичния достъп на човешки клетки, тъкани и органи.

Делмонико е посетил градове като филипинската столица Манила, където според него семейните дарения са рядкост и органи се купуват рутинно.

Той и други медицински експерти успешно си кореспондираха с папа Франциск и Ватикана, "за да се справят с [] престъплението срещу човечеството, което е трафикът на органи". Те предупредиха през 2023 г, че Индия "е готова да бъде основна сила в глобалната трансплантация на органи, тъй като тежестта на бъбречната недостатъчност експоненциално нараства в този регион".

Националните посолства също участват, добави Делмонико, като тези в Непал и околните нации, които ще изпратят донори на органи в Индия, където "изплащанията" на органи водят до "голям бизнес" за продавачи и лекари. Други действащи аспекти освен законното платежно средство включват предоставените визи като част от предварително определени споразумения.

Изследователска статия от септември 2022 г, публикувана от непалски практикуващи лекари, отбелязва, че макар да са въведени "строги закони" за регулиране на националната трансплантация на органи на човешкото тяло, тя предупреждава за "трафиканти на хора, които примамват селяните от тази страна с ниски доходи в незаконна търговия с органи", която се облагодетелства от липсата на обща обществена осведоменост.

Южноазиатската страна е дом на това, което се описва като "Долината на бъбреците", регион, където гражданите ще продават органи поради финансово отчаяние.

Посолството на САЩ в Непал не отговори на искане за коментар.

"Даряването на органи е много благороден акт", добави Делмонико. 

В Китай лекари и служители правеха големи печалби, като продаваха органи от екзекутирани затворници, като някои болници дори рекламираха сърдечни трансплантации на цени в шестцифрени числа. През 2005 г. Делмонико навлезе в Китай, когато получи обаждане от Джиефу Хуанг, бивш заместник-министър на здравеопазването на Китай.

През 2007 г. китайски служители приеха основани на закона разпоредби относно трансплантацията на органи, които доведоха до "трудна реформа", според Хуанг и доведе до "забележителни постижения". Делмонико каза, че китайците са направили положителни крачки за драстично намаляване на незаконните продажби.

Трафик на хора и открита реклама

Кристина Бейн, директор на Инициативата на колежа Бабсън за трафика на хора и съвременното робство, започна да свързва трансплантацията на органи с трафика на хора преди около десетилетие.

"Всичко е едно и също за мен, защото не можеш да имаш органа без човека. Органът не може да пътува. Но все още имаш човека", каза Бейн пред Newsweek.

Dark Web и продажбата на органи 

Незаконната или неетична трансплантация е подпомогната от непоследователно регулиран онлайн свят, каза Майкъл Фолс, мениджър за събиране на данни и технологии в Инициативата за разузнаване срещу трафика на хора.

Той предостави на Newsweek множество примери за продажби на органи, рекламирани както в Тъмния, така и в Clear Web (Прозрачния интернет), като последната е това, което е достъпно за широката публика.

Сайтовете в Clear Web явно публикуват продажбите на органи за десетки хиляди долари, привидно без никакви последици от онлайн платформи, с имена, които звучат измислено—, като organ-city.com и realhumanbodypartsforsale.com.

Друг уебсайт, наречен activescienceparts.com, базиран от Мери Естер, Флорида, в момента изброява човешки бели дробове, сърца, бъбреци и черен дроб в продажба съответно за $40 000, $85 000, $70 000 и $50 000.

На уебсайта Active Science Parts International, Inc. казва, че е "ангажирана да предоставя законно и етично получени" естествени и реплики на екземпляри за професионални, медицински и образователни общности.

Наличният в момента бъбрек се продава "от най-надеждните медицински експерти в света", според описание на уебсайта.

Компанията не отговори на многократните опити на Newsweek за коментар.

"Почти можете да го проследите до началото на биткойн", каза Фолс. "Сега е точно като AI; те започнаха да използват AI за лоша цел. Това е някак по същия начин с всяка нова технология: [незаконни актьори] скачат направо върху нея, защото знаят, че със сигурност ще има по-малко регулиране."

Изрязване на посредника

Международното партньорство в борбата срещу органите се наложи през 2008 г. с Декларацията от Истанбул (DOI), създадена, за да повлияе допълнително на спазването от страна на правителството. Основните спонсори са Обществото по трансплантация и Международното дружество по нефрология.

Томас Мюлер, нефролог— или бъбречен специалист—in Цюрих, Швейцария, е съпредседател на мисията на Групата за попечителство на Декларацията от Истанбул (DICG), която насърчава традиционните методи за трансплантация и етика, като същевременно се бори с трафика на органи, трансплантационния туризъм и трансплантационния комерсиализъм. Участват близо 80 държави.

"Само работата с една държава няма да работи наистина", каза Мюлер пред Newsweek. "Трябва да работи в сътрудничество, [за да] видим откъде идват донорите, откъде идва получателят. Имате тези горещи точки, които имахме в предишни времена, но сега те са разширени.

"Така че, това не е една държава или две държави, [това са] съседни държави. Сега можете да имате места, където има доста голяма група от случаи, при които донорът идва от различен регион, реципиентът идва от различен регион, организацията се намира в друг регион. И тогава хирургът, както и нефрологът идват отново от друг регион и го правят в друга държава."

Той каза, че един от фокусите е в Елдорет, Кения, където DOI видя донори да идват от републики от бившия Съветски съюз като Таджикистан или Азербайджан или от по-богати западни страни. Междувременно хирурзи и нефролози пътуваха до Елдорет от Индия и оперираха в частна болница.

"[Кенийските служители] не са били наясно със степента на това", каза Мюлер. "Но наистина имаше изграждане на доверие. Бяхме поканени да говорим по-директно за това. И те бяха наистина смутени, кенийските колеги, и ни помолиха да им помогнем, така че написахме писмо до здравното министерство...и след това бавно те действаха в тази болница в Елдорет.

"Но това е много дълъг процес и не спря всичко. Чухме, че някак започва отново. Изгодно е за болниците. Това не е само лекарят, но наистина носи приходите за болницата."

Министерството на външните работи на Индия препрати Newsweek към правилата на страната за трансплантация на човешки органи и тъкани, приети през 2014 г., които включват правила и закони, които физическите и юридическите лица трябва да следват. Националната организация за трансплантация на органи и тъкани на Индия също публикува актуализации за своите дейности "за правилно регулиране на трансплантацията на органи в Индия, включително предотвратяване на всякакви свързани незаконни дейности".

Те не отговориха на въпроса на Newsweek дали националните закони са били нарушени на черния пазар.

Изследване, публикувано през 2023 г. в Kidney International Reports от американския трансплантационен хирург Роналд Парсънс и индийския лекар Приядаршини Джон, предупреди, че глобалният подем на хроничните заболявания е накарал хората да търсят по-широки възможности.

„Не е изненадващо, че пациентите продължават да проучват всички необходими средства, често извън тяхната страна или континент, за постигане на достъп до бъбречна трансплантация, което доведе до растеж на „трансплантационния туризъм", се казва в доклада.

Мюлер и колегите му пътуват обратно в Кения през октомври, след като идентифицираха лекари, извършващи неетични трансплантации.

"Оптимист съм, че можем да се намесим там доста ефективно, но съм достатъчно голям реалист, за да знам, че след това се премества в друга болница", каза Мюлер, добавяйки, че посредникът в тези сценарии често е най-трудният за проследяване.

 

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

 

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
ВАС остави без разглеждане две жалби на ДПС

ВАС остави без разглеждане две жалби на ДПС

България Преди 11 минути

Върховните съдии приемат, че председателите на партия ДПС, чиито права са еднакви, извършват противоположни процесуални действия

Джокович пя и танцува за Гришо: Одобряваш ли?

Джокович пя и танцува за Гришо: Одобряваш ли?

Любопитно Преди 19 минути

Във видеото, пуснато в ТикТок, Джокович пее на български и танцува

РС Македония поиска обяснение от България

РС Македония поиска обяснение от България

Свят Преди 3 часа

Скопие е неприятно изненадано и от последното изказване на Ангел Димитров

Терзиев обяви 17 септември за неучебен, но присъствен ден

Терзиев обяви 17 септември за неучебен, но присъствен ден

България Преди 4 часа

Поводът е честването на „Деня на София“

Путин вдига числеността на руската армия

Путин вдига числеността на руската армия

Свят Преди 4 часа

Декретът ще влезе в сила от 1 декември 2024 г.

Хищнически приложения за заеми набират популярност в Танзания

Хищнически приложения за заеми набират популярност в Танзания

Свят Преди 5 часа

"По-голямата част от студентите са жертви на заеми"

<p>&quot;Жестоко унижение&quot;: Момичета &quot;минават през ада&quot; в Сомалия</p>

"Жестоко и унизително": Жени и момичета "минават през ада" в Сомалия

Свят Преди 5 часа

ООН казва, че 98% от сомалийските момичета и жени на възраст от 15 до 49 години са били подложени на някаква форма на осакатяване

Двама души загинаха при пожар в жилищен блок във Видин

Двама души загинаха при пожар в жилищен блок във Видин

България Преди 5 часа

Жертвите са 40-годишен мъж и 46-годишна жена

ЦИК: Имаме пълната подкрепа на МС за подготовката за вота

ЦИК: Имаме пълната подкрепа на МС за подготовката за вота

България Преди 5 часа

Това каза на брифинг председателя на ЦИК Камелия Нейкова

<p>Нечестно е! Футболна звезда е разстроена от заплащането в сферата&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Нечестно е! Футболната звезда Алиша Леман е разстроена от заплащането в сферата

Свят Преди 6 часа

Дъглас Луис печели “100 000 пъти повече“ от мен, казва Алиша Леман

.

Перфектната буря на слънчевата активност е на път да разгърне невероятно шоу

Любопитно Преди 6 часа

Всичко по темата може да прочете в следващите редове

Кремъл за готвения атентат срещу Тръмп: Играта с огъня си има последици

Кремъл за готвения атентат срещу Тръмп: Играта с огъня си има последици

Свят Преди 6 часа

В Украйна отричат да имат нещо общо с атентатора

Спортна инициатива обединява ученици от рискови групи

Спортна инициатива обединява ученици от рискови групи

Свят Преди 6 часа

Благодарение на програмата най-малко 50 бивши непълнолетни престъпници сега са активни членове на обществото

Дрогиран шофьор с такси удари жена, избяга и смени колата

Дрогиран шофьор с такси удари жена, избяга и смени колата

България Преди 7 часа

И двата му автомобила са иззети

<p>&ldquo;Игра на жертва&rdquo;: Напрежението между Китай и Филипините се нажежава</p>

“Игра на жертва”: Напрежението между Китай и Филипините се нажежава до критични нива

Свят Преди 7 часа

"Не сме загубили нищо. Не сме изоставили нищо. Плитчината Ескода все още е част от нашата изключителна икономическа зона"