6

В тората световна война и зверствата, извършени от режима на Адолф Хитлер, са една от най-мрачните страници в световната история. Изненадващо или не, с нея са свързани някои от най-влиятелните компании, съществуващи и до днес, които си сътрудничели с нацистите. Разбира се, не всички го правели доброволно, като върху част от тях бил оказван силен натиск от страна на Третия райх. Други, обаче, не просто помагали с готовност на Хитлер, но и третирали като роби хиляди хора, пристигнали в заводите им от нацистките концлагери.

  • „Асошиейтед прес“

В наши дни „Асошиейтед прес“ е не просто най-голямата новинарската агенция в света, но и своеобразен символ на журналистическата етика. В навечерието на Втората световна война, обаче, тя поддържала тесни връзки с режимa на Адолф Хитлер. През 30-те години на миналия век медията сключила споразумение с нацистите, което ѝ позволило да продължи да работи на територията на Германия. По това време представителите на всички останали новинарски агенции били изгонени от страната. По силата на договора, ръководството на „Асошиейтед прес“ се ангажирало да не публикува материали, злепоставящи Третия райх. Така, престижната медия на практика се съгласила да разпространява нацистка пропаганда, както и обвинения срещу евреите, базирани на откровени лъжи. Години по-късно, когато наяве излезли подробности за дейността на „Асошиейтед прес“ в Германия, говорител на агенцията отбелязал пред вестник „Гардиън“, че тя никога не е „сътрудничела умишлено на нацисткия режим“. Според него, медията била подложена на изключително силен натиск в периода между идването на Хитлер на власт през 1933 г. и изгонването ѝ от Германия през 1941 г.

  • „Ауди“

По време на Втората световна война, „Ауди“, която днес е сред най-популярните марки автомобили по цял свят, носела името Auto Union. Тя сключила споразумение с паравоенната организация Шуцщафел, по-известна като СС, по силата на което в нейните заводи били принудени да работят хиляди хора, дошли от общо седем концентрационни лагера, сочат данните в доклад, публикуван през 2014 г. По оценки на някои историци, приблизително една пета от „служителите“ на Auto Union били именно такива затворници. Не е особено изненадващо, че повечето от тях били с еврейски произход. Освен това, всеки, който имал някакви физически увреждания или по някаква причина не можел да изпълнява задълженията си, бил изпращан в концентрационен лагер и екзекутиран. Ръководството на „Ауди“ призна, че не е било наясно с тази срамна страница от историята на компанията и реши да основе фонд, с който да компенсира пострадалите хора и техните наследници.

  • „Дойче банк“

„Дойче банк“ е сред най-големите търговски банки в Европа, като активите ѝ възлизат на над 1,5 трлн. евро (приблизително около 50 процента от размера на германската икономика). Преди и по време на Втората световна война, тя работела заедно с нацисткия режим, помагайки му да избегне наложените на Берлин международни санкции. Представители на „Дойче банк“ били пряко свързани с германското правителство, като ръководството на финансовата институция взело решение да уволни всички евреи, работещи за нея. В годините преди избухването на войната, „Дойче банк“ също така се възползвала от разрастващото се влияние на нацистите в Европа, поемайки контрол над редица банки в страни като Австрия, Чехословакия, Югославия и Полша. Нещо повече – тя умишлено улеснявала търговията със злато, откраднато от еврейските общности, като значителна част от приходите отивали както за финансиране на германската армия, така и за изграждането на концентрационни лагери. Престъпленията, в които „Дойче банк“ била замесена, станали публично достояние след публикуването на книга за нейната история преди близо три десетилетия. В нея са цитирани хиляди документи, конфискувани от съветската армия през 1945 г. (историците получили достъп до тях едва след обединението на Германия през 1990 г.). В резултат на скандалните разкрития, тогавашният председател на банката Ролф-Ернст Бройер заявил: „Дълбоко съжаляваме за несправедливостта и страданията, които сме причинили….признаваме, че банката носи етична и морална отговорност за случилото се“.

  • „Байер“

През 30-те и 40-те години на миналия век, дейността на „Байер“, една от най-големите и известни фармацевтични компании в света, била пряко свързана с режима на нацистите в Германия. По това време, тя била част от конгломерата IG Farben, който открито подкрепял Хитлер. Ръководителите на „Байер“ се възползвали от тогавашната ситуация, тествайки експериментални лекарства върху „пациенти“ в концентрационни лагери. В „Аушвиц“, представители на компанията извършвали различни експерименти, сред които било заразяването на затворници с опасни болести като туберкулоза и дифтерит. На всичкото отгоре, приблизително 25 000 души били принудени да работят в нейните фабрики. Подробностите за участието на „Байер“ в Холокоста излязоха наяве в края на миналия век, когато срещу компанията беше заведено съдебно дело. Така стана ясно, че нейни служители са подкупвали нацисти, за да получат достъп до затворници в концентрационните лагери. Сред онези, които се облагодетелствали от въпросната практика, е доктор Йозеф Менгеле, известен с прякора си „Ангела на смъртта“.

  • IBM

Машините, които американската компания IBM разработвала в годините преди и по време на Втората световна война, несъмнено изглеждат архаични, особено в сравнение с компютъра или мобилното устройство, от което в момента четете тази статия. Въпреки това, през 30-те години на миналия век те били считани за последна дума на техниката. През 1933 г. IBM продала 2000 машини, използващи перфокарти, на нацистките власти. Те ги използвали, за да улеснят следенето на евреите и представителите на други малцинствени групи, повечето от които впоследствие били изпратени в концлагери и екзекутирани. По този начин, компанията се превърнала в неволен съучастник в избиването на огромен брой хора. Нацистите използвали т. нар. „Калкулатори на смъртта“, произведени от IBM, за да определят с точност броя на евреите, които могат да изведат от гетата в рамките на един ден и да ги транспортират до концлагерите. Освен това, съществуват редица доказателства, че полският филиал на компанията – Watson Business Machines, изиграл съществена роля в Холокоста.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase 

Още от автора:

Скандалните тайни на технологичните гиганти, които възмутиха света

Една година по-късно – задълбочаващата се криза в Близкия изток

Сблъсъкът на вицепрезидентите – Джей Ди Ванс срещу Тим Уолц

Унгария поглежда към Африка

Екстремното време, което заплашва Европа

Най-абсурдното състезание в историята на Олимпийските игри

Тръмп или Харис – за кого ще гласуват младите американци

Подкрепят ли САЩ създаването на палестинска държава?

„Враждебен сексизъм“: Готови ли са САЩ да изберат жена за президент

Войната в Украйна и растящото влияние на Русия в Африка

Най-скандалните крайнодесни групировки, за които не сте чували

Непознатата история на Статуята на свободата

Атаката, която изненада Русия и новата тактика на Украйна

Конгресът на републиканците и звездният миг на Доналд Тръмп

Войната в Газа – голямото предизвикателство пред отношенията между САЩ и Израел

Звездният миг на крайната десница

Великобритания по пътя на промяната

Рискованият ход на Макрон – накъде ще поеме Франция след предсрочните избори

Технологиите, които могат да ни превърнат в супергерои

Севернокорейската авантюра на Путин

Опасната игра на Китай

Между популизма и недоволството на избирателите – възходът на крайната десница

Президентските избори в Украйна, които така и не се проведоха

Обречени на провал ли са преговорите за мир в Украйна

Марсианците, които нападнаха Еквадор

Изборите, които ще решат съдбата на ЕС

Разделената Европа – нападението срещу Роберт Фицо и задаващите се избори за ЕП

Война срещу природата – екологичните последици от конфликтите в Украйна и Газа

"Руският закон", който предизвика масови протести в Грузия

Застрашава ли дезинформацията предстоящите избори за ЕП

Дипломатическият ребус на Си Цзинпин

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
<p>Министър Илков: Страната ни&nbsp;получава подкрепа за пълноправно членство в Шенген</p>

Министър Илков след заседанието на Съвета на ЕС: Получаваме подкрепа за пълноправно членство в Шенген

България Преди 24 минути

Няма изискване към нас, което да не сме изпълнили, уточни Илков

Покана за ученически поход от хижа "Алеко" до Черни връх

Покана за ученически поход от хижа "Алеко" до Черни връх

Любопитно Преди 33 минути

Той ще се проведе на 11 октомври 2024 г. (петък) и в него ще участват над 600 деца и младежи и техните ръководители

Щуро забавление с Константин в „Пееш или лъжеш“ тази неделя

Щуро забавление с Константин в „Пееш или лъжеш“ тази неделя

Любопитно Преди 2 часа

Специални гости на предаването ще бъдат Димитър Ковачев - Фънки и Станимир Гъмов

<p>Български гражданин е разследван във Франция за четири престъпления</p>

Български гражданин, разследван във Франция, ще бъде предаден на властите

България Преди 2 часа

Според френските власти деянията били извършени през 2015 г.

В Пловдив осъдиха жена за длъжностно присвояване на 144 200 лева

В Пловдив осъдиха жена за длъжностно присвояване на 144 200 лева

България Преди 2 часа

Подсъдимата е осъдена на една година лишаване от свобода условно с изпитателен срок от три години

Съпругата на Джейхан Ибрямов прекратява гладната стачка

Съпругата на Джейхан Ибрямов прекратява гладната стачка

България Преди 2 часа

Тя започна гладна стачка на 4 октомври

СЕМ и НСС подписаха Меморандум за партньорство

СЕМ и НСС подписаха Меморандум за партньорство

България Преди 2 часа

Ето какво гласи текстът на документа:

Хан Канг спечели Нобеловата награда за литература за 2024 година

Хан Канг спечели Нобеловата награда за литература за 2024 година

Свят Преди 2 часа

Хан Канг пише стихове и романи на корейски език

Делото "Цалапица": Рангел Бизюрев остава единствен обвиняем за убийството на Митко

Делото "Цалапица": Рангел Бизюрев остава единствен обвиняем за убийството на Митко

България Преди 3 часа

Прокуратурата: Показанията на тайния свидетел не са основания да привлечем друго лице като такъв

<p>Ето кога ще бъде изслушването на&nbsp;Екатерина Захариева в ЕП</p>

Изслушват Екатерина Захариева в ЕП на 5 ноември

Свят Преди 3 часа

Тя ще застане пред Комисията по индустрия, изследвания и енергетика

Пулсът ни се ускорява: Вижте най-сексапилните пилоти от Формула 1

Пулсът ни се ускорява: Вижте най-сексапилните пилоти от Формула 1

Любопитно Преди 3 часа

Тези 11 състезатели карат сърцата ни да ускоряват със 100 км в час

<p>Шестима задържани след акцията в Монтанско</p>

След акцията в Монтанско: Шестима са задържани, ето за какви престъпления

България Преди 3 часа

Тя беше за противодействие на конвенционалната престъпност и на престъпленията, свързани с изборното законодателство

Рафаел Надал обяви, че се отказва от тениса (ВИДЕО)

Рафаел Надал обяви, че се отказва от тениса (ВИДЕО)

Свят Преди 4 часа

Испанецът е смятан за един от най-великите играчи в историята

Оставиха в ареста мъжа, "качил" полицай на капака на колата си

Оставиха в ареста мъжа, "качил" полицай на капака на колата си

България Преди 4 часа

Униформеният е с черепно-мозъчна травма, фрактура на ребро и травма на бял дроб