2

Н якогашната могъща полска партия "Право и справедливост" (PiS) е под обсада. 

Премиерът Доналд Туск и неговите министри продължават кампанията си за търсене на отговорност от "Право и справедливост" за корупционните практики, които според тях са били извършени по време на осемгодишното управление на популистката партия, приключило през декември. 

Няколко депутати от партията и членове на нейния младши крайно десен коалиционен партньор "Суверенна Полша" са изправени пред възможни съдебни процеси и присъди за лишаване от свобода, което може да ги отслаби преди решаващите президентски избори през следващата година. 

Президентската надпревара е най-добрата надежда на "Право и справедливост" да попречи на Туск да консолидира властта си. Един президент от "Право и справедливост" би могъл, както направи настоящият президент Анджей Дуда, да усложни дневния ред на Туск, като се има предвид, че министър-председателят не разполага с достатъчно голямо парламентарно мнозинство, за да преодолее президентското вето. 

Туск е получавал критики за постоянното си фокусиране върху партията "Право и справедливост", като недоброжелателите му твърдят, че това става за сметка на амбициозни държавни проекти и други въпроси като удвояването на необлагаемия доход, пише Politico.

Но той не показва признаци на отстъпление от предизборното си обещание да преследва всички престъпления на предишното управление - нещо, което е рядкост в Полша. 

Миналия месец Туск осъди своите предшественици: "Крадци, мошеници, хора без съвест, които ограбваха Полша в продължение на толкова много години" и добави: "Това е един от четирите ангажимента, които поех, и той беше, че ще държим злото отговорно". 

След опита за убийство на Фицо: Полският премиер с шокиращо разкритие

Списъкът с предполагаеми нарушения е дълъг 

Новото правителство обвинява старото в прахосване на огромни суми пари за проект за изграждане на ново огромно летище в централната част на Полша, лошо управление на PKN-Orlen, контролираната от държавата рафинерия, и други контролирани от правителството компании, злоупотреба с обществените медии, като ги превръща в пропагандни канали, закупуване на шпионски софтуер за следене на политически опоненти, назначаване на “лоялни хора” по висшите етажи на администрацията и държавните компании и използване на държавните пари като политически фонд, пише Politico.

"Тези дела са многобройни и изискват изключителна решителност от страна на прокурорите, но също така и голямо внимание към детайлите", заяви през уикенда министърът на правосъдието и главен прокурор Адам Боднар и добави: "Отчитането на злоупотребите на предишното правителство не може да бъде пропаганден механизъм, то трябва да бъде истинска юридическа работа." 

Опозицията настоява, че Туск и неговата администрация са започнали лов на вещици срещу нея. 

"Обръщаме се към всички с добра воля да се включат в защитата на тези преследвани хора, които са подложени на жестоко насилие по заповед на Туск и Боднар", заяви Михал Вош, депутат от "Суверенна Полша", на пресконференция във вторник. 

Миналия месец Вош беше лишен от депутатски имунитет по обвинения, че е участвал в закупуването на шпионски софтуер "Пегас", който според правителството е бил неправомерно използван за следене на опозиционни политици. 

Очаква се тази седмица ръководеното от Туск парламентарно мнозинство да снеме имунитета на Марчин Романовски, друг депутат от "Суверенна Полша" и бивш заместник-министър на правосъдието. Обвинението е, че той е участвал в предполагаемата злоупотреба с Фонда за правосъдие - специален паричен фонд под контрола на министъра на правосъдието, който е предназначен за подпомагане на жертвите на престъпления, но според прокурорите е бил използван за политически цели. 

Тази седмица Туск заяви, че от фонда са били откраднати над 26 млн. евро. 

Според прокуратурата мащабът на злоупотребите може да е много по-голям, като може да достигне до 400 млн. злоти. 

 Политически отзвук 

В скандала с Фонда за правосъдие може да бъдат замесени високопоставени лица от правителството на "Право и справедливост", включително бившият министър на правосъдието Збигнев Зиобро, лидерът на "Суверенна Полша" и председателят на партията Ярослав Качински, пише Politico. 

 Вестник Gazeta Wyborcza съобщи миналата седмица, че Качински е изпратил писмо до Зиобро малко преди парламентарните избори през 2019 г., в което го предупреждава да се въздържа от използването на фонда за политически цели, тъй като това може да се отрази и на двете партии. Тази мисъл очевидно е била пренебрегната по време на кампанията, която в крайна сметка е била спечелена от двупартийната коалиция. 

Зиобро, който се лекува от рак и почти се е оттеглил от обществения живот, заяви пред новинарския уебсайт Interia, че "не си спомня да е получавал писмото".  

Качински заяви, че не си спомня за писмото, но че е възможно то да е било изпратено, което според него би било начин да се уведоми Зиобро - който също е бил главен прокурор - да разгледа евентуални проблеми с парите от Фонда за правосъдие. 

"Адресирах писмото до най-подходящия човек по този въпрос", каза Качински на брифинг за пресата.  

Като се има предвид, че "Право и справедливост" и "Суверенна Полша" си поделят съвместното финансиране на кампаниите през 2019 г. и 2023 г., незаконното финансиране може да доведе до отнемане от страна на изборните органи на държавната им субсидия от над 5 млн. евро годишно. Двете партии могат също така да бъдат осъдени да възстановят всички средства, получени по време на мандата 2019-2023 г., пише Politico.

Това би довело до ограничаване на способността им да водят ефективна кампания на предстоящите избори.  

"Право и справедливост" и нейните съюзници се обединяват около твърденията за нередности и се възползваха от временния арест на римокатолическия свещеник Михал Олшевски, за да представят правителството като фанатици, които искат да си отмъстят. 

Олшевски беше арестуван по обвинения, че ръководената от него фондация е спечелила субсидия от 23 млн. евро от Фонда за правосъдие, а по-късно част от тези пари са се изпарили. 

Поддръжниците му твърдят, че е бил малтретиран и измъчван в затвора - обвинение, което Министерството на правосъдието категорично отрича. 

"Шокирани сме от информацията, която получихме относно обстоятелствата на ареста и задържането на отец Михаел Олшевски, който в момента е във временен арест", заяви депутатът от "Право и справедливост" Михал Вуйчик. Други депутати обвиниха новото правителство, че провежда "политически процеси" срещу своите врагове. 

Полша: Това ще направи границата непробиваема за потенциален враг

Съдебни реформи 

Друго важно усилие на правителството на Туск е да отмени съдебните реформи на "Право и справедливост" - нещо, което доведе Варшава до конфликт с Европейската комисия, която заяви, че Полша отстъпва от демократичните принципи на блока, като подкопава независимостта на съдебната власт. 

Боднар работи за възстановяване на независимостта и безпристрастността на съдилищата. 

Миналата седмица прокурори, контраразузнавачи и полицаи нахлуха в офиса на Националния съвет на съдебната власт (KRS), орган за назначаване на съдии, за да изземат документи, свързани с дисциплинарни производства, образувани срещу съдии, които са се противопоставили на съдебните реформи на "Право и справедливост". 

Тази акция беше осъдена от медиите, подкрепящи "Право и справедливост", като атака на "коалицията на отмъщението", целяща да навреди на политическите ѝ съперници. 

Боднар създаде и специален съветник, който да провери участието на съдиите в съдебния съвет, повлиян от "Право и справедливост". 

Междувременно партията свика поддръжниците си на протест пред парламента във вторник вечерта. "Нарушаването на върховенството на закона за съжаление е ежедневие днес", заявиха от партията, пише Politico.

Това е същото обвинение, с което "Право и справедливост" се сблъска по време на осемгодишното си управление. 

* Във видеото: Историята на Доналд Туск: От семейство на дърводелец и медицинска сестра до върховете на политиката

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
<p>&quot;Това е&nbsp;дързък и смел ход от страна на украинците&quot; (ВИДЕО)</p>

Ръководителите на МИ-6 и ЦРУ: Нахлуването на Украйна в Русия е дързък и смел ход

Свят Преди 7 часа

ЦРУ все още няма категорични доказателства, че Китай изпраща оръжия на Русия, но има подозрения за това

"Това е огромна загуба": Какво се случва с ледниците в Австрийските Алпи

"Това е огромна загуба": Какво се случва с ледниците в Австрийските Алпи

Любопитно Преди 8 часа

Въпросът не е дали ледниците ще се стопят, а колко бързо

Пожарът край Сандански е овладян

Пожарът край Сандански е овладян

България Преди 8 часа

Общо 14 горски служители се включиха в овладяването на огнената стихия

Отстранена е повреда, причинила смущения в железопътните услуги в Германия

Отстранена е повреда, причинила смущения в железопътните услуги в Германия

Свят Преди 8 часа

Последните закъснения идват на фона на нарастващите критики срещу "Дойче Бан"

Експерт определи като "странно и необяснимо" решението на ЦИК за ДПС

Експерт определи като "странно и необяснимо" решението на ЦИК за ДПС

България Преди 8 часа

"Очевидно решението беше продиктувано от напрежението пред комисията", каза Ваня Нушева

Областните председатели на БСП с позиция за сформирането на широка лява коалиция

Областните председатели на БСП с позиция за сформирането на широка лява коалиция

България Преди 9 часа

"Коалицията може и трябва да бъде гарант за защита на социалните интереси на българските граждани", посочват оттам

<p>Украински &ldquo;драконови&rdquo; дронове обсипват с разтопен метал руски позиции&nbsp;</p>

Иновация на бойното поле: Украински “драконови” дронове обсипват с разтопен метал руски позиции

Свят Преди 9 часа

Службата на ООН за разоръжаване казва, че запалителните оръжия могат да причинят огромни разрушения и щети на околната среда

<p>Пешеходци в нарушение предизвикаха катастрофа, има пострадали (СНИМКИ)</p>

Пешеходци в нарушение предизвикаха катастрофа, има пострадали

България Преди 9 часа

Причините за инцидента са в процес на уточняване

<p>Пеевски: Радев командва ЦИК и притиска партии</p>

Пеевски: Радев се намеси недопустимо в изборния процес, командва ЦИК и притиска партии

България Преди 11 часа

"В отчаянието и безпомощността си президентът разкри истинското си лице", заяви той

<p>Косово блокира част от границите си със Сърбия, ето защо</p>

След протести: Косово блокира част от границите си със Сърбия

Свят Преди 11 часа

На 6 септември десетки демонстранти в Сърбия блокираха двата гранични пункта, за да предотвратят влизането в Сърбия от Косово

<p>Супертайфунът &quot;Яги&quot; връхлетя Виетнам (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Отнесени кораби и изкоренени дървета: Супертайфунът "Яги" връхлетя Виетнам

Свят Преди 11 часа

Тайфунът достигна сушата в провинциите Хайфонг и Куанг Нин, като предизвика ветрове със скорост над 149 км/ч

<p>Те&nbsp;осъдиха идеологията на &quot;руския свят&quot;</p>

Вселенската патриаршия осъди идеологията на "руския свят"

Свят Преди 11 часа

Йерарсите обсъдиха „неморалния“ опит на Москва да „нахлуе“ в каноничната територия на древната Александрийска патриаршия

<p>Силни взривове отекнаха в руската Воронежка област, каква е ситуацията там (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Силни взривове отекнаха в руската Воронежка област

Свят Преди 11 часа

Няма жертви и още не е ясно какъв е размерът на нанесените щети

Втори опит: Възобновяват работата на нов френски ядрен реактор

Втори опит: Възобновяват работата на нов френски ядрен реактор

Свят Преди 11 часа

Европейският реактор под налягане е на стойност 13,2 млрд. евро