7

„Щатът на независимостта“, „Рожденото място на Америка“, „Неизбежният щат“, „Домът на бирата, шоколада, свободата и Тейлър Суифт“ – това са само част от прякорите на Пенсилвания, където живеят над 13 млн. души.

През последните месеци, редица експерти започнаха да го наричат „Центъра на политическата вселена“. Причината е, че Пенсилвания е сред т. нар. колебаещи се щати, които се очаква да изиграят ключова роля в наближаващите президентски избори в САЩ. Социолозите отбелязват, че ако Камала Харис спечели вота там, вероятността тя да стане държавен глава би достигнала 91 процента, а ако Доналд Тръмп триумфира, шансовете му да се завърне в Белия дом ще бъдат впечатляващите 96 на сто.

Повече от очевидно е, че 19-те електорални гласа, които ще бъдат излъчени от Пенсилвания (за победа са необходими 270 гласа) са от огромно значение както за демократите, така и за републиканците. Към момента, Харис и Тръмп се радват на почти еднаква подкрепа, което означава, че надпреварата се очертава да бъде изключително оспорвана, а всеки един глас ще бъде от огромна важност.

  • Ключовият щат

По време на президентските избори през 2016 г., Тръмп изненада мнозина, печелейки вота в Пенсилвания с 48,2% от гласовете срещу 47,5% за неговата опонентка Хилъри Клинтън. Успехът на републиканеца разби т. нар. „Синя стена“, в състава на която влизат още Мичиган и Уисконсин – други два щата, където Тръмп изпревари Клинтън с около половин процент. През 2020 г., обаче, ситуацията се промени. Настоящият държавен глава Джо Байдън успя да надделее над кандидата на Републиканската партия, събирайки подкрепа от 50% срещу 48,8% за Тръмп. Статистиката е красноречива – в 8 от последните 10 президентски избори, резултатите в Пенсилвания са показали кой ще бъде следващият стопанин на Белия дом.

Експертите отбелязват, че преобладаващата част от привържениците на републиканците живеят в централните райони на щата, докато демократите се радват на значителна подкрепа на изток и запад, където се намират няколко големи града. Подобна тенденция се забелязва на много места в САЩ. Повечето бели американци от групата на т. нар. „сини якички“ (служители, извършващи физическа работа) симпатизират на Републиканската партия, докато за демократите, считани в миналото за защитници на работническата класа, вече гласуват предимно по-заможните и високообразовани жители на мегаполисите (в интерес на истината, около 49% от хората без висше образование симпатизират на партията, като броят им непрекъснато се увеличава). Въпреки това, нито един от двамата кандидати не отписва ключовите избирателни райони в Пенсилвания. Екипът на Харис полага големи усилия, за да привлече на своя страна някои консервативни общности, докато Тръмп е на път да получи рекордно висока подкрепа от чернокожите жители на щата.

  • Внушителни разходи

Както демократите, така и републиканците отделиха значителни суми в опит да привлекат на своя страна колкото се може по-голяма част от избирателите в Пенсилвания. По официални данни, Харис и нейният екип са похарчили 21,2 млн. долара за реклами в щата. Сумата е три пъти по-голяма от тази, вложена в кампанията в Джорджия, два пъти по-голяма от похарченото в Мичиган и 18 пъти по-голяма от разходите в Северна Каролина. За сравнение, Републиканската партия е „инвестирала“ 20,9 млн. долара в Пенсилвания. Въпросната сума е два пъти по-голяма от тази в Джорджия, три-пъти по-голяма от похарченото в Мичиган и осем пъти по-голяма от отделеното за Северна Каролина. Анализаторите подчертават, че парите са отишли основно за размяна на обвинения между двете партии по различни въпроси, сред които инфлацията, абортите, имиграцията и престъпността. Войната в Украйна се превърна в един от основните акценти, тъй като в Пенсилвания има голяма полска общност, вълнуваща се силно от продължаващия конфликт.

Обект на много противоречия стана и темата за фракинга – метод за извличане на природен газ и нефт чрез „хидравлично разбиване“, при който се създават или разширяват пукнатини в скалите. Пенсилвания е своеобразен лидер в САЩ по отношение на фракинга, което е обект на остри критики от страна на еколозите. Защитниците на въпросния метод на свой ред твърдят, че той не е опасен, а освен това създава много работни места. „Няма съмнение, че подкрепям забраната на фракинга“, заяви Харис през 2019 г. Сега, обаче, тя твърди точно обратното – че няма никакво намерение да го ограничава. Що се отнася до Тръмп, той е твърд поддръжник на фракинга и го смята за средство за постигането на „местна енергийна независимост“ и понижаване на цените.

  • В очакване на резултатите

Ако вотът в Пенсилвания действително се окаже толкова оспорван, колкото предричат анализаторите, името на победителя в щата вероятно няма да стане ясно в часовете след приключването на гласуването. Напълно възможно е да се стигне до повторно преброяване на бюлетините, което би забавило обявяването на резултатите с дни, а може би дори и със седмици. По тази причина, демократите и републиканците се подготвят за изключително оспорвана надпревара, която може да прерасне в съдебна битка.

Няколко събития, свързани с Пенсилвания, вече оказаха сериозно влияние върху предизборните кампании на Харис и Тръмп. Именно в този щат се намира град Бътлър, където срещу кандидата на републиканците беше извършен опит за убийство. Освен това, обект на много коментари стана решението на Харис да не избере губернатора на Пенсилвания Джош Шапиро за свой вицепрезидент. Редица експерти смятат, че това е било стратегическа грешка, намаляваща шансовете ѝ да спечели вота в ключовия щат. Не на последно място, именно в Пенсилвания се проведе първият (и най-вероятно единствен) дебат между двамата кандидати. Всичко това показва по недвусмислен начин, че щатът действително се е превърнал в „Център на политическата вселена“. А дали резултатите от вота там ще окажат решаващо влияние върху надпреварата за Белия дом? Отговорът на този въпрос ще разберем съвсем скоро.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase 

Още от автора:

Следващият ход на Израел

Дебатът, който не се състоя – защо Тръмп отказва да се изправи срещу Харис

Крахът на Русия в Черно море

Скандалните тайни на технологичните гиганти, които възмутиха света

Една година по-късно – задълбочаващата се криза в Близкия изток

Сблъсъкът на вицепрезидентите – Джей Ди Ванс срещу Тим Уолц

Унгария поглежда към Африка

Екстремното време, което заплашва Европа

Най-абсурдното състезание в историята на Олимпийските игри

Тръмп или Харис – за кого ще гласуват младите американци

Подкрепят ли САЩ създаването на палестинска държава?

„Враждебен сексизъм“: Готови ли са САЩ да изберат жена за президент

Войната в Украйна и растящото влияние на Русия в Африка

Най-скандалните крайнодесни групировки, за които не сте чували

Непознатата история на Статуята на свободата

Атаката, която изненада Русия и новата тактика на Украйна

Конгресът на републиканците и звездният миг на Доналд Тръмп

Войната в Газа – голямото предизвикателство пред отношенията между САЩ и Израел

Звездният миг на крайната десница

Великобритания по пътя на промяната

Рискованият ход на Макрон – накъде ще поеме Франция след предсрочните избори

Технологиите, които могат да ни превърнат в супергерои

Севернокорейската авантюра на Путин

Опасната игра на Китай

Между популизма и недоволството на избирателите – възходът на крайната десница

Президентските избори в Украйна, които така и не се проведоха

Обречени на провал ли са преговорите за мир в Украйна

Марсианците, които нападнаха Еквадор

Изборите, които ще решат съдбата на ЕС

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Ще се постигне ли примирие в Близкия изток?

Ще се постигне ли примирие в Близкия изток?

Свят Преди 12 минути

Държавният секретар Антъни Блинкен беше на визита в Саудитска Арабия

Четирима номинирани в “Игри на волята” тази вечер

Четирима номинирани в “Игри на волята” тази вечер

Любопитно Преди 47 минути

Трогателен момент очаква бизнесмена Раду

Пуснаха под гаранция погребалния агент с фалшиви кремации

Пуснаха под гаранция погребалния агент с фалшиви кремации

България Преди 1 час

Според магистратите безспорно има доказателства за авторството на деянието

Още 3 училищни двора стават по-зелени благодарение на партньорството на P&G с фондация "Детски книги"

Още 3 училищни двора стават по-зелени благодарение на партньорството на P&G с фондация "Детски книги"

Любопитно Преди 1 час

В трите училища бяха засадени дървета и различни по вид по-малки растения

Новият британски посланик с емоционално видео на български език

Новият британски посланик с емоционално видео на български език

България Преди 1 час

Натаниъл Копси сподели, че харесва езика, храната и културата на България

<p>Почина звезда от филма &quot;Тарзан&quot; (СНИМКИ)</p>

Актьорът от "Тарзан" Рон Ели е починал

Свят Преди 1 час

Той е починал в дома си в Лос Аламос

Фармацевтите няма да подкрепят протестите на помощник-фармацевтите

Фармацевтите няма да подкрепят протестите на помощник-фармацевтите

България Преди 1 час

Това е изкуствено създаден проблем, каза председателят на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов

Появи се заподозрян по случая със смъртта на Лиъм Пейн

Появи се заподозрян по случая със смъртта на Лиъм Пейн

Любопитно Преди 1 час

Един от служителите на хотела може и да е снабдил изпълнителя с успокоителни, които са били намерени в стаята му

Париж може да поскъпне за туристите

Париж може да поскъпне за туристите

Свят Преди 2 часа

Френският министър на културата призовава за допълнителни такси за Лувъра и Нотр Дам

Future Forum продължава втори ден пред препълнени зали

Future Forum продължава втори ден пред препълнени зали

Любопитно Преди 2 часа

Мащабното събитие за личностно и професионално развитие се организира за първи път в България от NOVA и Webit

археолози

Археолози откриха къща на 8000 години на Балканите

Любопитно Преди 2 часа

Жилището е открито от изследователи на Австрийската академия на науките

Антониу Гутериш призова за мир в Украйна по време на визитата си в Русия

Антониу Гутериш призова за мир в Украйна по време на визитата си в Русия

Свят Преди 2 часа

Украйна осъди решението на Гутериш да посети Русия и заклейми Путин като „престъпник“.

Верижна катастрофа на пътя Русе - Бяла, двама души са ранени

Верижна катастрофа на пътя Русе - Бяла, двама души са ранени

България Преди 2 часа

Инцидентът е станал край разклона за село Иваново

Соня Йончева: Аз съм сексуален фанатик

Соня Йончева: Аз съм сексуален фанатик

Любопитно Преди 3 часа

Българското сопрано призна, че практикува киберсекс

<p>Фон дер Лайен към Мицкоски: Коридор 8 е много важен проект</p>

Фон дер Лайен пристигна в Скопие, Мицкоски я посрещна

Свят Преди 3 часа

Тя е на официално посещение в страната в рамките на обиколката на шестте държави от Западните Балкани

Мащабно учение за реакция при авиационна катастрофа в Русе (ВИДЕО)

Мащабно учение за реакция при авиационна катастрофа в Русе (ВИДЕО)

България Преди 3 часа

Тренира се издирване и спасяване на хора