15

П рез изминалия уикенд в Грузия се състояха парламентарни избори, които предизвикаха противоречиви коментари. Управляващата партия „Грузинска мечта“ постигна убедителна победа, получавайки 54% от гласовете, докато опозицията беше подкрепена от около 37% от избирателите. Противниците на водещата формация отправиха остри критики срещу начина, по който премина вота и отбелязаха, че резултатите са манипулирани. Експертите на свой ред коментират, че Тбилиси най-вероятно ще се насочи към сближаване със съседна Русия и ще се отдалечи от ЕС. Основателни ли са подобни твърдения?

  • „Конституционен преврат“

„Опит да бъде откраднато бъдещето на Грузия“ – по този начин коментира състоялия се вот Тина Бокучава, лидер на опозиционната формация „Единно национално движение“. На сходна позиция застана и ръководителят на партия „Коалиция за промяна“ Ника Гварамия, според когото резултатите са „манипулирани“ и „фалшифицирани“, а правителството е извършило „конституционен преврат“. Обвиненията срещу „Грузинска мечта“ на практика бяха подкрепени от редица международни наблюдатели, проследили провеждането на изборите. Някои от тях заявиха, че са станали свидетели на нередности като измами с бюлетини, оказване на натиск и дори случаи на „физически нападения“. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова за подробно разследване на тези твърдения.

Още преди провеждането на вота, представители на Брюксел подчертаха, че изборите ще бъдат от решаващо значение за шансовете на Грузия да се присъедини към ЕС. Управляващата партия „Грузинска мечта“ на милиардера и бивш премиер Бидзина Иванишвили (натрупал богатството си в Русия през 90-те години на миналия век), която е на власт от 2012 г., често е обвинявана в авторитаризъм и търсене на сближаване с Русия за сметка на амбициите на страната да се присъедини към ЕС и НАТО. По тази причина, формацията редовно е критикувана от Брюксел. Самият Иванишвили на свой ред неведнъж е обвинявал Запада, че се опитва да вкара Грузия във война с Русия. През май бившата съветска република с население от около 4 млн. души беше разтърсена от мащабни протести срещу приемането на закон „За прозрачност на външното влияние“. Той изисква от всички неправителствени организации, граждански обединения и медии да се регистрират като „чуждестранни агенти“, ако получават повече от 20% от финансирането си от чужбина. Подобен закон съществува в Русия, където президентът Владимир Путин го използва като средство за потискане на опозицията и репресиране на независимите институции.

Анализаторите прогнозират, че през следващите седмици Грузия ще стане арена на нови масови протести. За подобни демонстрации вече призова президентът Саломе Зурабишвили – някогашен съюзник на „Грузинска мечта“, която днес е сред най-видните критици на партията. Нещо повече – тя отказа да приеме резултатите и обвини Русия, че се е намесила в изборите. Същите послания отправи и Михаил Саакашвили, президент на Грузия в периода между 2004 и 2013 г. През 2021 г. той беше вкаран в затвора по обвинения в злоупотреба с власт, които Саакашвили отхвърля и определя като „политически мотивирани“. „Време е за масови демонстрации. Трябва да покажем на света, че се борим за свобода и сме народ, който не търпи несправедливостта“, написа той във „Фейсбук“.

  • Между ЕС и Русия

Напълно очаквано, представителите на „Грузинска мечта“ приветстваха резултатите от вота и отхвърлиха всички обвинения на опозицията. „Уверявам ви, нашата страна ще постигне големи успехи през следващите четири години“, заяви Иванишвили. Неговата формация ще разполага с 89 места в 150-местния парламент – достатъчно, за да управлява, но не и да има мнозинство, позволяващо ѝ да извърши желаните от нея конституционни реформи, които на практика биха довели до забраняването на опозиционните партии. В интервю за британската медия BBC, премиерът Иракли Кобахидзе категорично отхвърли твърденията, че „Грузинска мечта“ дължи успеха си на мащабни измами и води проруска политика. Той припомни, че сред основните цели на формацията е да възстанови преговорите за присъединяването на страната към ЕС, които понастоящем са замразени. Освен това, Кобахидзе допълни, че Грузия е единствената държава в региона, която не поддържа дипломатически отношения с Кремъл (причината за това е, че Русия окупира приблизително 20% от територията на Грузия след войната между двете страни през 2008 г.).

Въпреки думите на премиера, реакциите в Москва по повод победата на „Грузинска мечта“ са предимно позитивни, тъй като резултатите от вота се считат за индикация, че Тбилиси търси сближаване с Кремъл, коментират анализатори. Световните медии на свой обръщат голямо внимание на факта, че един от първите чуждестранни лидери, поздравили „Грузинска мечта“, е унгарският премиер Виктор Орбан. Той редовно е критикуван от западните си съюзници за засилването на връзките между Будапеща и Москва след започването на руската инвазия в Украйна в началото на 2022 г. Орбан не одобрява международните санкции, наложени на Русия и е твърд противник на изпращането на военна помощ на Киев. Само ден след изборите стана ясно, че унгарският премиер ще посети Грузия. Тази визита е повече от показателна. Въпреки че прави това в качеството си на министър-председател на държава, която е ротационен председател на ЕС, повечето експерти са на мнение, че истинската причина за посещението на Орбан е сходният начин, по който Будапеща и Тбилиси гледат на отношенията си с Кремъл.

Към настоящия момент изглежда сигурно, че управляващата партия ще продължи да води своята „прагматична“ политика спрямо Русия, която на практика ще отдалечи Тбилиси от ЕС. Тук трябва да се отбележи една важна подробност – опозицията далеч не е единна. Четирите прозападни партии, които са основни опоненти на „Грузинска мечта“, са на различни мнения по редица въпроси. Това означава, че дори и да успеят да победят управляващата формация, едва ли биха могли да съставят коалиционно правителство. В същото време, влиянието на руската пропаганда става все по-осезаемо. Кремъл не спира да твърди, че истинската опасност за Грузия е желанието на Запада да се намеси във вътрешните работи на страната. Показателно е изказването на директора на Службата за външно разузнаване на Русия Сергей Наришкин, който обвини САЩ, че планират „цветна революция“ в Грузия, но без да представи никакви доказателства в подкрепа на думите си.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase 

Още от автора:

Следващият ход на Израел

Дебатът, който не се състоя – защо Тръмп отказва да се изправи срещу Харис

Крахът на Русия в Черно море

Скандалните тайни на технологичните гиганти, които възмутиха света

Една година по-късно – задълбочаващата се криза в Близкия изток

Сблъсъкът на вицепрезидентите – Джей Ди Ванс срещу Тим Уолц

Унгария поглежда към Африка

Екстремното време, което заплашва Европа

Най-абсурдното състезание в историята на Олимпийските игри

Тръмп или Харис – за кого ще гласуват младите американци

Подкрепят ли САЩ създаването на палестинска държава?

„Враждебен сексизъм“: Готови ли са САЩ да изберат жена за президент

Войната в Украйна и растящото влияние на Русия в Африка

Най-скандалните крайнодесни групировки, за които не сте чували

Непознатата история на Статуята на свободата

Атаката, която изненада Русия и новата тактика на Украйна

Конгресът на републиканците и звездният миг на Доналд Тръмп

Войната в Газа – голямото предизвикателство пред отношенията между САЩ и Израел

Звездният миг на крайната десница

Великобритания по пътя на промяната

Рискованият ход на Макрон – накъде ще поеме Франция след предсрочните избори

Технологиите, които могат да ни превърнат в супергерои

Севернокорейската авантюра на Путин

Опасната игра на Китай

Между популизма и недоволството на избирателите – възходът на крайната десница

Президентските избори в Украйна, които така и не се проведоха

Обречени на провал ли са преговорите за мир в Украйна

Марсианците, които нападнаха Еквадор

Изборите, които ще решат съдбата на ЕС

Коментари 15
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

15 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
<p>Парашутистка бе&nbsp;убита от витло на самолет</p>

Парашутистка загина след трагичен инцидент с витло на самолет

Свят Преди 22 минути

Аманда Галахър снимала свои колеги парашутисти на летище Уичита Кук преди инцидента

Голям пожар избухна в Пловдивско

Голям пожар избухна в Пловдивско

България Преди 28 минути

Огънят обхвана около 20 декара

Който влезе, не може да го напуснe: "Град на мъртвите" в Русия

Който влезе, не може да го напуснe: "Град на мъртвите" в Русия

Любопитно Преди 1 час

Над 10 000 души лежат в криптите на древния град

<p>Престъпници крадат милиони от германски банкомати</p>

Престъпници крадат милиони от банкомати в Европа: Защо Германия е в центъра на атаките

Свят Преди 1 час

Културната привързаност към парите в брой и географското разположение на страната привличат организирани престъпни мрежи

<p>Това е сериозно предимство за работниците и малкия бизнес</p>

Здравната застраховка - сериозно предимство за работниците и малкия бизнес

Застраховане Преди 1 час

Тя позволява и на едните и на другите да пестят време и пари

Застреляха австрийски кмет, извършителят се издирва

Застреляха австрийски кмет, извършителят се издирва

Свят Преди 1 час

Франц Хофер, кмет на Кирхберг об дер Донау, е бил убит в Алтенфелден, в близост до границата с Германия и Чехия

Джевдет Чакъров призова за конструктивен диалог в новото НС

Джевдет Чакъров призова за конструктивен диалог в новото НС

България Преди 2 часа

С пост във Facebook той благодари на избирателите, както у нас, така и в чужбина

Как се разпределиха гласовете от вота по области

Как се разпределиха гласовете от вота по области

България Преди 2 часа

Вижте в кои части на страната отделните политически формации получават най-голяма подкрепа

Слави Трифонов с първи коментар след изборите

Слави Трифонов с първи коментар след изборите

България Преди 2 часа

Той благодари на всички, гласували за "Има такъв народ"

Мъж загина в дома си при пожар в Стара Загора

Мъж загина в дома си при пожар в Стара Загора

България Преди 2 часа

Той е бил изведен от апартамента, но впоследствие е починал

Снимката е илюстративна

Германски и шведски изтребители са вдигнати заради шпионски самолет на Путин над Балтийско море

Свят Преди 3 часа

Подобни инциденти са често срещано явление в региона, тъй като Русия е заподозряна, че използва самолета, за да шпионира позициите на алианса, пише Kyiv Independent

„Движение за права и свободи - Ново начало” победи АПС в Кърджали

„Движение за права и свободи - Ново начало” победи АПС в Кърджали

България Преди 3 часа

От местните структури на АПС отказват коментар на този етап

Снимката е илюстративна

Гъста мъгла затвори Босфора

Свят Преди 3 часа

Лошите метеорологични условия са засегнали и движението на градския морски транспорт в Истанбул

Звезда от „Отчаяни съпруги“ загуби първото си дете

Звезда от „Отчаяни съпруги“ загуби първото си дете

Свят Преди 3 часа

22-годишната Мадисън де ла Гарса сподели тъжната новина, че новороденото ѝ момиченце е починало малко след като се е родило

Радостин Василев призова за анти-ГЕРБ и анти-ДПС мнозинство (СНИМКИ/ВИДЕО)

Радостин Василев призова за анти-ГЕРБ и анти-ДПС мнозинство (СНИМКИ/ВИДЕО)

България Преди 3 часа

Той изрази увереност, че такова ще има и то ще бъде между 140 и 150 народни представители

Сезонът на настинките – как да се предпазим

Сезонът на настинките – как да се предпазим

Любопитно Преди 3 часа

Повече информация в статията