2

А ко Саудитска Арабия изпълни плановете си за увеличаване на производството на суров петрол, за да защити позицията си на световен петролен лидер, Москва ще остане без средства за военната си икономика. Това посочва Ева Хартог, автор в Politico. 

Рияд е все по-разочарован от неуспеха на другите петролни държави да се координират за намаляване на предлагането, за да се повишат цените на петрола до около 100 долара за барел - от сегашните 70 долара. Търговците на петрол твърдят, че Саудитска Арабия е готова да реагира, като се обърне срещу по-малките производители, изнасяйки повече петрол, за да завладее пазарния дял, дори когато цените падат. 

Тази стратегия би могла да доведе до спад на цените на петрола и до лоши новини за руския президент Владимир Путин. През последното десетилетие петролът и газът са най-големият източник на приходи за руската държава, като съставляват до половината от бюджета на страната. 

Михаил Крутихин, руски енергиен анализатор, базиран в Норвегия, казва, че евентуалната стъпка на Саудитска Арабия представлява „огромен риск“ за държавния бюджет на Москва поради огромната му зависимост от приходите от петрол. И това е само един от няколкото непредсказуеми фактора на хоризонта, включително президентските избори в САЩ. 

Саудитска Арабия „прекрасно разбира, че руските компании не се съобразяват с искането за намаляване на производството, затова правят свои собствени планове“, добавя Крутихин. 

Александра Прокопенко, икономист и сътрудник на Фондацията за международен мир  

„Карнеги“, се съгласява, че залогът за Кремъл е голям.  

„При сегашните обменни курсове спад на цените на петрола с 20 долара би довел до намаляване на приходите с 1,8 трилиона рубли (20 млрд. долара). Това се равнява на около 1 % от БВП на Русия“, казва тя. 

„Правителството ще бъде изправено пред избора или да намали разходите - малко вероятно по време на война“, допълва Прокопенко, “или да приеме инфлационен натиск и задушаващо високи лихвени проценти.“ 

Миналата седмица „Файненшъл Таймс“ съобщи, че Саудитска Арабия може да се откаже от дългогодишните си амбиции да ограничи доставките на суров петрол, за да повиши цените до около 100 долара за барел. 

Експертите на петролния пазар не се съмняват, че Саудитска Арабия разполага с огромния производствен и експортен капацитет, за да промени тактиката си и вместо това да се опита да доминира на пазара чрез обем. 

Русия повишава бюджета си за отбрана с рекордните 25%

„Световната икономика е доста вяла и търсенето на петрол не е толкова високо, колкото саудитците биха искали“, казва Аджай Пармар, директор на отдела за анализи на петролните пазари във фирмата за проучване на суровини ICIS. „Някои производители, включително Русия, постоянно превишават квотите си, така че това означава, че цените не са близо до 100 долара за барел и саудитците губят търпение. Това би бил един от начините саудитците да отправят предупредителен изстрел към пазара, че ще действат.“ 

„Посланието е: „Вие трябва да се стегнете или всички ще печелите по-малко като цяло, защото ние ще се стремим към пазарен дял, а не към висока цена“, и ако има една страна в света, която има капацитета да го направи, това е Саудитска Арабия“, добавя Пармар. 

Русия, заедно с държави като Казахстан и Ирак, е обвинявана, че доставя повече петрол от договореното с картела ОПЕК+, обединяващ държави производителки на петрол, които се стремят да контролират световното предлагане и цените. Москва постоянно превишава квотата си, която в момента е 8,98 млн. барела дневно, въпреки че неведнъж се е заричала да приведе производството си в съответствие с целта. 

По данни на Министерството на финансите на Русия печалбите на страната от изкопаеми горива са се увеличили с 41% само през първата половина на тази година, въпреки западните санкции, наложени заради войната в Украйна. 

Президентът Владимир Путин обеща да продължи да изпомпва изкопаеми горива, за да подкрепи затруднената икономика на страната си. „Всеки има трудности и ние имаме своите“, призна той по време на реч на енергиен форум миналата седмица, „но Русия продължава да бъде един от водещите участници на световния енергиен пазар“. 

Освен това в четвъртък руската държавна информационна служба ТАСС съобщи, че страната обмисля нова стратегия за поддържане на производството на петрол на ниво 540 млн. тона годишно до 2050 г. - в открито противоречие с усилията за намаляване на добива с цел подпомагане на борбата с изменението на климата. 

Русия е създала „флот в сянка“ от застаряващи плавателни съдове, за да доставя суровия си петрол в нарушение на ценовия таван от 60 долара за барел, наложен от страните от Г-7, а заобикалянето на ограниченията е донесло на Кремъл близо 25 млрд. долара от началото на пълномащабната инвазия. 

Една вратичка позволява на посредници в страни като Турция, Китай и Индия да преработват руския петрол в бензин и дизел, преди да го продават на други места - освободени от санкциите. Западните държави са похарчили 2 млрд. долара за това ребрандирано гориво през първата половина на 2024 г., което е донесло на руската държава достатъчно данъчни приходи, за да наеме допълнително 6200 войници месечно, които да се бият в Украйна, сочи доклад.  

Въпреки това, дори и Саудитска Арабия да предприеме своя ход, Кремъл, който изпитва недостиг на парични средства, едва ли ще отстъпи във войната си срещу Украйна - въпреки че определя националния си бюджет въз основа на очакването, че суровият петрол ще се продава за около 70 долара за барел, което е повече, отколкото повечето хора са готови да платят. 

„Признаците на дисбаланс в икономиката се увеличават“, казва Хели Симола, изследовател в Банката на Финландия, но “Русия все още ще може да продължи да финансира войната за известно време. Войната няма да приключи, защото парите на Русия свършват“. 

Припомняме и тази галерия от нашия архив:

Хронологията на един диктатор: Ерата Путин и неговите 5 мандата

* Във видеото: Най-опасните оръжия на Русия

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Психотерапевт съветва пациент: - Вечер като влезете в спалнята, оставяте на вън всичките си неприятности. - Докторе, мислите ли, че жена ми ще се съгласи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
6-годишно дете е присъствало на "бяло" парти на Пъф Диди, сега шокира с разкрития

6-годишно дете е присъствало на "бяло" парти на Пъф Диди, сега шокира с разкрития

Любопитно Преди 3 минути

Джъстин Литовски, сега 30-годишен, разказа за прословуто парти на Пъф Деди

<p>Скандалните &quot;Отчаяни съпруги&quot; навършиха 20 години</p>

Мрачната комедия със скандални тайни "Отчаяни съпруги" стана на 20 години

Преди 28 минути

„Мисля, че може би еволюцията на Бри беше по-забележима, защото тя беше толкова стегната, когато я срещнахме за пръв път“, казва дизайнерката на костюми Катрин Адер

България и САЩ разширяват споразумението за сътрудничество в енергетиката

България и САЩ разширяват споразумението за сътрудничество в енергетиката

България Преди 1 час

Енергийният министър Владимир Малинов се срещна с помощник държавния секретар по въпросите на енергийните ресурси Джефри Паят

Джейхан Ибрямов е арестуван по разследване за купуване на гласове

Джейхан Ибрямов е арестуван по разследване за купуване на гласове

България Преди 1 час

Това потвърди адвокатът на кандидат-депутата

Огромно слънчево изригване насочено към Земята

Огромно слънчево изригване насочено към Земята

Любопитно Преди 2 часа

Изригването достигна X7.1 – второто най-мощно изригване от текущия слънчев цикъл

Главчев разпореди проверка по ГКПП „Калотина“ заради сигнали за опашки

Главчев разпореди проверка по ГКПП „Калотина“ заради сигнали за опашки

България Преди 2 часа

Само преди два дни премиетър лично откри реконструирания гранично-контролно пропускателен пункт

<p>Проверяват новите еврокомисари за конфликт на интереси</p>

ЕП започва проверката за конфликт на интереси на предложените за еврокомисари

Свят Преди 2 часа

Тя ще бъде извършена от парламентарната комисия по правни въпроси и следва да завърши до 18 октомври

Луната е била открадната

Луната е била открадната

Любопитно Преди 2 часа

"Това отваря съкровищница от нови въпроси и възможности за по-нататъшно проучване"

,

Мъж загина, тротинетката му се забила в стълб

България Преди 2 часа

Трагичният инцидент е станал в София

Кейт прегръща момиче с рядка и агресивна форма на рак (СНИМКА)

Кейт прегръща момиче с рядка и агресивна форма на рак (СНИМКА)

Свят Преди 3 часа

Лиз Хатън е с поставена диагноза дезмопластичен дребноклетъчен тумор

Минимална заплата 1272 лева, ето кога

Минимална заплата 1272 лева, ето кога

Пари Преди 3 часа

Това предвиждат Указания за подготовката и представянето на проектобюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет за 2025 г.

МВнР призова българите в Иран незабавно да напуснат страната

МВнР призова българите в Иран незабавно да напуснат страната

България Преди 3 часа

Причината е ескалацията на напрежението в региона на Близкия изток

Отново без номинации за главен прокурор на Пленума на ВСС

Отново без номинации за главен прокурор на Пленума на ВСС

България Преди 3 часа

Следващата възможна дата за такива е 10 октомври

<p>&quot;Опасен педофил и сериен изнасилвач&quot;: Кой е убиецът на Мади</p>

"Опасен педофил и сериен изнасилвач": Прокурор за заподозрения за убийството на Мади

Свят Преди 3 часа

Брюкнер е обвинен в извършването на отвратителни престъпления в Алгарве между 2000 и 2017 г.

Авария остави части от два от най-големите пернишки квартали без топла вода

Авария остави части от два от най-големите пернишки квартали без топла вода

България Преди 3 часа

Сред засегнатите са жилищни блокове и сгради, две детски градини, три училища, поликлиника и др.