2

М еждународното влияние на „Ислямска държава-Хорасан“ – афганистанския клон на ИДИЛ“- нараства. 

Групата е свързвана с множество планирани атаки през 2024 г. Най-известните заговори включват смъртоносна атака срещу концертна зала в Москва, осуетени планове за прекъсване на три концерта на Тейлър Суифт в Австрия и двойни атентати в Иран. 

Екип на Sky News е анализирал нови данни от Центъра за информационна устойчивост (CIR), които показват рязко нарастване на пропагандата, произвеждана от групата, която се разпространява на множество езици. 

С нарастването на количеството на пропагандата, достигайки до публика далеч отвъд границите на Афганистан, нараства и броят на международните атаки, представляващи нарастваща заплаха за сигурността на Запада. 

Германски официални лица наскоро казаха, че са осуетили планирани атаки на ИДИЛ-Хорасан, тъй като властите в страната остават в повишена готовност. През юли френските власти заявиха, че са разкрили няколко терористични заговора, насочени към Олимпийските игри в Париж през 2024 г. В седмиците преди Игрите пропагандните канали на ИДИЛ-Хорасан публикуваха няколко плаката, подбуждащи привържениците да атакуват различни места в Париж по време на събитието. 

Експертите очакват тази тенденция на подбуждане да продължи да набира сила и ООН предупреди за повишените нива на заплаха от ИДИЛ-Хорасан в цяла Европа. 

“Групировката се смята за най-голямата външна терористична заплаха за континента“, казва на брифинг през август Владимир Воронков, заместник-генерален секретар на Службата на ООН за борба с тероризма. 

Афганистанското крило на “Ислямска държава” (ИД), известно като ИДИЛ, се очертава като най-глобално настроения филиал на терористичната организация. 

CIR също така наблюдава постепенна диверсификация на медиите и пропагандата на ИДИЛ-Хорасан, според Бен ден Брабер, ръководител на изследванията за Afghan Witness, екипът зад новите данни. 

“Напоследък, особено след подема на пропагандата, видяхме по-голям фокус върху Централна Азия и Европа“, казва той. 

В допълнение към насочването към основните си аудитории в Южна и Централна Азия, по-специално Таджикистан и Узбекистан, групата постепенно разпространява медии на все по-голям брой езици. 

Един скорошен плакат, произведен от вътрешната медия на групата, обяви излъчването на тяхното съдържание на урду, добавяйки към набора от езици, които вече публикува, включително персийски, таджикски, узбекски, руски, турски, азербайджански, английски и арабски. 

Русия: ИДИЛ има роля при атентата в концертната зала в Москва

Глобални амбиции 

ИДИЛ-Хорасан се появи за първи път през 2015 г., когато основният им фокус беше да придобият територия в Афганистан, за да помогнат за установяването на халифат или територия, контролирана от един владетел на ИДИЛ. “Х” в името му се отнася до Хорасан, провинция в Афганистан, която исторически обхваща части от съвременен Иран, Централна Азия, Афганистан и Пакистан. 

Атаките на ИДИЛ-Хорасан в Афганистан намаляват 

След като американските войски се изтеглиха от Афганистан през 2021 г. и талибаните си възвърнаха властта, броят на атаките и влиянието на ИДИЛ-Хорасан в страната намалява, според данни, събрани от екипа на CIR.  

Групировката увеличи силата си след изтеглянето на САЩ и засили международните операции.  

“Заплахата, представлявана от ИДИЛ-Хорасан, нарасна със значителни терористични атаки извън Афганистан, особено в Москва на 22 март, и с повишени нива на заплаха в Европа и други области“, наскоро написа в доклад Съветът за сигурност на ООН. 

Данните подкрепят това. Има значително увеличение на атаките и арестите на лица, свързани с ИДИЛ-Хорасан, извън Афганистан от 2022 г. насам. 

36 заподозрени за връзки с ИДИЛ бяха арестувани в Турция

Дейност на ИДИЛ-Хорасан извън Афганистан 

“Наистина интересната част от това не е, че талибаните са успели да ограничат атаките в Афганистан“, казва Колин Кларк, директор на изследванията в Soufan Group, базирана в Ню Йорк фирма за сигурност и разузнаване. 

“Това е адаптивността на ИДИЛ. Те направиха този преход безпроблемно“, казва той. 

Имаше забележима промяна в пропагандните разкази на ИДИЛ-Хорасан, след като талибаните си възвърнаха властта в Афганистан, каза д-р Амира Джадун, асистент по политически науки.   

Освен че фокусират съдържанието си върху успешни атаки и се възползват от местни проблеми в ключови страни като Таджикистан и Узбекистан, за да съберат поддръжници, групата публикува пропаганда, която засяга по-широки глобални конфликти. 

Това се разглежда от учените като начин за ИДИЛ-Хорасан да се възползва от чувството на враждебност в мюсюлманския свят и да се възползва от антизападните настроения, изострени от войната в Газа. 

“Целта беше тук да покажем как те са толкова широка платформа, че всеки може да се присъедини“, д-р Амира Джадун. 

Терорист от "Ислямска държава", който готвел атентат, е задържан в Истанбул

Промяна в стратегията 

През август провален план за атака на три концерта на Тейлър Суифт във Виена беше най-новият нашумял международен заговор, свързан с ИДИЛ-Хорасан. Австрийските власти казват, че главният заподозрян се е заклел във вярност към групата и е консумирал и споделял пропаганда онлайн. 

Според Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ заподозрените за осуетените атаки във Виена са имали намерение да убият "десетки хиляди" хора. 

Случаи като този и осуетените атаки в Париж по време на Олимпиадата, например, съставляват малка част от планираните атаки в Европа тази година, които според експерти са били поне половин дузина до момента. 

Групата е отговорна и за няколко успешни сюжета тази година. 

През март въоръжени мъже нападнаха и подпалиха “Крокус Сити Хол”, концертна зала в Москва. При инцидента загинаха близо 140 души. Арестувани са четирима мъже от таджикски произход. 

Въпреки че ИДИЛ-Хорасан не поеха директно отговорност, те публикуваха видео в един от каналите си от един от телефоните на нападателите, докато извършваха нападението, и намекнаха в други публикации, че те стоят зад атаката. 

Насилието в Москва също беше предшествано от поредица от антируски съобщения по каналите на ИДИЛ-Хорасан онлайн.   

На този етап ИДИЛ и нейният афганистански клон се опитват да спечелят известност на международната сцена, като генерират медийно внимание, за да вербуват поддръжници и, което е изключително важно, да набират пари, според експерти. 

През януари групата беше свързана с двойни самоубийствени атентати на възпоменателна служба в Керман, Иран, при които загинаха над 100 души.  

“Това, което преследват, е медийна популярност. Защото друго нещо, което се промени през последните години е, че ИД загуби големите си спонсори“, каза д-р Антонио Джустоци, старши научен сътрудник в Royal United Services Institute. 

Членове на неговия изследователски екип са част от няколко канала на ИДИЛ-Хорасан Telegram и групи WhatsApp и им беше казано, че атаката в Иран е помогнала на ИДИЛ-Хорасан да събере доста пари от спонсори, често изпращани чрез крипто.  

“Целта им е да убият голям брой цивилни, за да привлекат внимание“, каза г-н Кларк, който ръководи изследвания в Центъра Суфан. 

“Тези видове терористични заговори наистина имат за цел да създадат инерция за групата, за да я превърнат в име отново, а с това идва набирането и даренията. Тейлър Суифт може би е най-разпознаваемата и известна поп звезда в света. Ако успееха да атакуват този концерт, подобно на начина, по който се случи атентатът срещу Ариана Гранде в Манчестър, ИДИЛ-Хорасан щеше да се радва седмици, ако не и на месеци на неограничена пропаганда, която помага на групата", обяснява експертът. 

Дори осуетени заговори като планираните атаки срещу концертите на Суифт в Австрия, каза той, са победа. 

Турското разузнаване залови трима терористи от ИДИЛ

Трудно за проследяване 

Освен че разпространяват съдържание чрез собствените си медии, съдържанието се споделя широко в платформи за социални медии като Meta, X и приложения за криптирани съобщения като Telegram. 

Експерти казват, че ИДИЛ-Хорасан насърчава своите поддръжници по целия свят да създават своя собствена пропаганда, която е в съответствие с нейната позиция. 

Изглежда ИДИЛ-Хорасан подбужда атаки отдалеч. Много пропаганда призовава саморадикализираните поддръжници да извършват сложни заговори срещу цивилни, вместо да планират насочени атаки, които се дефинират чрез изпращане на висококвалифицирани лица да ударят определени места. 

“Саморадикализацията е една от ключовите заплахи с цялата тази пропаганда, която те излагат там“, каза д-р Джадун.  

“Подтикнати“ или вдъхновени атаки, казва Джадун, могат да бъдат много трудни за проследяване. “Ако някой просто усвоява съдържание и не се ангажира по никакъв начин, това го прави по-трудно за откриване“, добави тя. 

Припомняме и тази галерия от нашия архив:

Експлозията в Ню Йорк

* Във видеото: Нападателят от Золинген: ИДИЛ твърди, че мъжът се е заклел във вярност на групировката

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Близо 300 затворници избягаха от нигерийски затвор след наводнения

Близо 300 затворници избягаха от нигерийски затвор след наводнения

Свят Преди 15 минути

Целият регион Сахел в Северна Африка в момента е засегнат от наводнения след проливни дъждове

Шестима служебни министри ще проведат среща с ЦИК за изборите

Шестима служебни министри ще проведат среща с ЦИК за изборите

България Преди 22 минути

Целта е да бъдат обсъдени предложенията на правителството до комисията за подобряване на правилата и процедурите за гарантиране на прозрачен, демократичен и добре организиран вот

Ана Саваи получава награда за ролята си в "Шогун"

Наградите "Еми": С 18 приза "Шогун" постави рекорд по отличия за един сезон

Любопитно Преди 2 часа

Хироюки Санада и Ана Саваи станаха първите японци, спечелили в категориите за най-добър актьор и актриса в драматичните сериали

Галин Цоков отправи поздравления за първия учебен ден

Галин Цоков отправи поздравления за първия учебен ден

България Преди 2 часа

Министърът на образованието и науката се обърна към учители и ученици, директори, педагогически специалисти и родители

Силните станаха четвъртото племе в "Игри на волята" 6

Силните станаха четвъртото племе в "Игри на волята" 6

Любопитно Преди 2 часа

Многокомпонентен и изключително напрегнат двубой определи финалните 8 участници в най-мащабното риалити

Крали Марко е герой в нова компютърна игра

Крали Марко е герой в нова компютърна игра

България Преди 2 часа

Marko: Beyond Brave излиза след броени дни

Стартира процедурата по избор на председател на ВАС

Стартира процедурата по избор на председател на ВАС

България Преди 2 часа

Мандатът на Георги Чолаков изтича на 22 ноември

,

Раницата ви може един ден да генерира слънчева енергия

Любопитно Преди 3 часа

Как е възможно това четете в следващите редове

<p>За и против: Интерактивното обучение&nbsp;</p>

Интерактивното обучение: Ето какво означава и какви са ползите му в час

България Преди 3 часа

С интерактивното обучение учениците вече не са пасивни слушатели, а активни участници в процеса на учене

Снимката е илюстративна

Времето в понеделник: Очаква ли ни слънце

България Преди 3 часа

Максималните температури ще са между 17° и 22°, в София - около 17°

Apple обезсмисля краденето на iPhone

Apple обезсмисля краденето на iPhone

Технологии Преди 3 часа

Частите на телефона няма да работят в други устройства

40 души се издирват след инцидент с лодка в Нигерия (СНИМКИ)

40 души се издирват след инцидент с лодка в Нигерия (СНИМКИ)

Свят Преди 12 часа

Инцидентът е станал в щата Замфара

Глобиха ясновидка заради твърдението, че Бриджит Макрон се е родила мъж

Глобиха ясновидка заради твърдението, че Бриджит Макрон се е родила мъж

Свят Преди 12 часа

Глобена е в размер на 13 500 евро за клевета

Галин Цоков

Галин Цоков: 15% от учителите у нас са под 30-годишна възраст

България Преди 13 часа

По думите му към 13 септември 363 са свободните позиции в професията

.

Над 720 000 ученици прекрачват училищния праг на първия учебен ден

България Преди 14 часа

58 хиляди първокласници ще чуят за пръв път звънеца