6

Т елефонно обаждане от 13-годишно момиче в Шотландия през 2019 г. в крайна сметка доведе до залавянето на педофил от социалните мрежи, определян като един от най-ужасяващите сексуални насилници на деца в света, предава BBC. 

Александър Макартни от Северна Ирландия се e преструвал на тийнейджър, за да се сприятелява, след това да злоупотребява и да изнудва деца по целия свят, като често споделял снимки с други педофили. Част от децата са били едва на четири години. Някои от тях никога не са разказвали на никого за преживяното - докато полицията не почука на вратата им. 

Макартни постепенно призна 185 обвинения, включително непредумишлено убийство, след като 12-годишно момиче, с което е злоупотребявал, отне живота си. Той е осъден на минимум 20 години затвор. 

Какво е направила полицията? 

През март 2019 г. Полицейската служба на Северна Ирландия (PSNI) започнала спешно разследване срещу Макартни. Детективите установили домашния адрес на Александър Макартни, арестували го и го разпитали. 

64 от устройствата на Маккартни са били иззети от дома му в Лисъммон Роуд край Нюри при четири отделни обиска. В тези устройства се съхранявали стотици хиляди неприлични снимки и видеоклипове на непълнолетни момичета, извършващи сексуални действия, докато били изнудвани. Макартни създал и използвал много фалшиви акаунти в онлайн платформи, главно в Snapchat, за да ги увлича и манипулира. 

Главен инспектор Еймън Кориган заяви, че Маккартни е извършвал „престъпления в промишлен мащаб“. 

Той е убеждавал жертвите да мислят, че разговарят онлайн с момче на сходна възраст, след което ги е насърчавал да изпращат неприлични снимки или да участват в сексуални действия чрез уебкамера или мобилен телефон. 

Макартни е използвал един и същ модел всеки път, казва детективът и добавя: „Той заплашваше да сподели тези изображения онлайн за удоволствие на други педофили и да ги използва за по-нататъшно насилие и тормоз над вече ужасените и експлоатирани деца.“ 

С течение на времето става ясно, че покварата на Маккартни обхваща не само Великобритания, но и целия свят.  

Полицейската служба на Северна Ирландия работи с колегите си от Министерството на вътрешната сигурност на САЩ, Прокуратурата и Националната агенция за борба с престъпността, а жертвите се намират в Америка, Нова Зеландия и поне 28 други държави. Много от тези деца са били идентифицирани само благодарение на доказателствата, които детективите са открили в устройствата на Маккартни. Според полицията той е „откраднал детството“ на жертвите си. 

Полицейската служба на Северна Ирландия разбира за съществуването на Александър Макартни 

През пролетта на 2019 г. полицията се обажда на Катрин Киранс, изпълняваща длъжността ръководител на отдела за тежки престъпления към прокуратурата. 

Полицейската служба на Северна Ирландия сигнализирала на  прокуратурата за “кетфишинга”. “Кетфишингът” е ситуация, при която дадено лице създава фалшива самоличност, за да спечели доверието на хората и да ги експлоатира. 

Кийрънс заяви, че малки момиченца „на средна възраст 10-12 години са били заплашвани по най-извратения начин“. Тя каза, че някои от експлоатираните деца са разказали за насилието над тях, а други са запазили мълчание. „Някои от децата са алармирали, което е помогнало на полицията да го идентифицира.” 

Убийство по непредпазливост 

Тъй като разследването се разпространява по целия свят, Киранс казва, че прокурорите са разбрали, че Макартни е полагал „големи усилия в запазването на снимките“. В някои случаи той е запазвал и местоположението на децата в Snapchat. Това е помогнало на полицията да открие децата. 

Повдигането на обвинение срещу Макартни през 2021 г. е било отложено, тъй като полицията е открила, че малко момиченце се самоубило.  

Страхувахме се, че разследването ще повлияе зле на жертвите, когато те бъдат идентифицирани, казва Киранс. 

„За съжаление, най-лошите ни страхове се сбъднаха, когато открихме, че едно от малките момиченца е отнело живота си. Работейки в тясно сътрудничество с американските власти, успяхме да докажем, че това дете е отнело живота си по време на злоупотребата, когато все още е било онлайн с Макартни. В този момент смъртта на детето беше толкова неразривно свързана със злоупотребата, че сметнахме, че имаме сериозни основания да твърдим, че той я е убил“, казва тя. 

Става дума за 12-годишната Симарон Томас, която през 2018 г. се е застреляла, докато Макартни я насилвал. 

Макартни е обвинен в непредумишленото ѝ убийство. 

Киранс казва, че се смята, че това е първият случай, когато насилник където и да е по света е подведен под отговорност за непредумишлено убийство, когато жертвата и извършителят никога не са се срещали лично. Мащабът на делото е толкова голям, че прокурорите е трябвало да подходят разумно към обвиненията. 

„Не можехме да включим 3000 обвинения в обвинителния акт“, казва Киранс. „В крайна сметка имаше около 200 обвинения свързани с около 70 жертви, което вероятно е едно от най-големите обвинения, които сме виждали в Северна Ирландия.“ 

Кой е Александър Макартни? 

Макартни израства на пет мили от Нюри, в непосредствена близост до главния път за град Арма.  Когато се явява за пръв път в магистратския съд на Нюри през юли 2019 г., той е само на 21 години. Прекарал е повече от пет години в следствения арест в затвора “Магабери”. 

“В него няма нищо необикновено” 

Макартни посещава гимназията в Нюри и се занимава с игри. Един от източниците казва пред BBC News NI: „Той беше интровертен. Не общуваше много с хора извън групата си от приятели.“ След това посещава курс в Южния регионален колеж в Нюри, където го описват като „тих“. Когато в крайна сметка му е повдигнато обвинение през 2019 г., той е студент по компютърни науки в университета в Ълстър. За живеещите във и около дома му случаят е бил разтърсващ. „Целият кампус беше зашеметено“, казва един от жителите. Друг казва: „Той изглеждаше като приятен, любезен и интелигентен млад мъж. В него няма нищо необикновено.“ 

Много от жертвите му са молили насилието да бъде прекратено, но според прокурорите той „безсърдечно е продължавал, като понякога е принуждавал жертвите да включват по-малки деца, някои от които са били само на четири години“. Според Катрин Киранс покварата на Макартни е била толкова голяма, че това е „един от най-ужасяващите случаи на сексуално насилие над деца“. Киранс смята, че някои от жертвите все още не са идентифицирани въпреки изчерпателните усилия на полицията. „Престъпленията на Макартни са навредили на хиляди деца и са оставили тях и семействата им да се справят с травматичните последици. Тяхната смелост е в ярък контраст с неговото малодушие, насочено към уязвими млади момичета“, казва тя. 

* Във видеото: 5-те най-брутални серийни убийци в историята

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
<p>Само за два дни Мъск увеличи богатството си, ето с колко</p>

Само за два дни Мъск увеличи богатството си с 31 млрд. долара

Свят Преди 5 минути

Поскъпването на Tesla помогна и на технологичния индекс Nasdaq Composite да достигне рекорден връх в рамките на 25 октомври

Росица Матева: Преди изборите често има подмяна на членове на СИК

Росица Матева: Преди изборите често има подмяна на членове на СИК

Тя направи още няколко пояснения относно изборния процес

<p>Майката на загиналия парашутист:&nbsp;Най-голямата му страст беше да се рее в небето</p>

Майката на загиналия парашутист пред NOVA: Най-голямата му страст беше да се рее в небето

България Преди 5 часа

В петък мъжът е трябвало да отпразнува своя 28-ми рожден ден

<p>Поредно политическо убийство разтърси&nbsp;Венецуела (СНИМКА)</p>

Намериха мъртъв лидер на опозицията във Венецуела

Свят Преди 5 часа

"Ние държим режима на Николас Мадуро отговорен за това убийство"

Кралев след “Игри на волята”: Мартин е сивият кардинал в предаването!

Кралев след “Игри на волята”: Мартин е сивият кардинал в предаването!

Любопитно Преди 5 часа

В “След игрите” Симеон Кралев сподели, че никога не се е лишавал от храна извън “Игри на волята”

<p>Почина велик рок басист (СНИМКИ)</p>

Почина големият рок басист Фил Леш

Свят Преди 6 часа

Той е роден в Бъркли, Калифорния, през 1940 г.

Дете намушка с нож доведения си баща, за да защити майка си

Дете намушка с нож доведения си баща, за да защити майка си

Свят Преди 6 часа

Момчето вече разпитано от следователи и е предадено на социалните служби

<p>Израел нанесе &quot;прецизни удари&quot; по военни цели в Иран (ВИДЕО)</p>

Израел нанесе "прецизни удари" по военни цели в Иран

Свят Преди 6 часа

"Нашите отбранителни и настъпателни способности са напълно мобилизирани"

<p>Ден за размисъл е, а в неделя избираме новите 240</p>

Ден за размисъл преди седмите предсрочни парламентарни избори

В деня за размисъл по традиция не се допуска предизборна агитация

.

Колко време продължава гласуването в изборния ден?

ЦИК отговаря на този въпрос за изборите на 27 октомври

,

„Водите се развалят, въздухът се заразява“: Как древните гърци и римляни са гледали на замърсяването

Любопитно Преди 7 часа

Преди хилядолетия хората в Древна Гърция и Рим вече са знаели, че хората вредят на природния свят

<p>Отровна 4-метрова змия изпълзя в училище</p>

„Втурнахме се колкото се може по-бързо": Отровна 4-метрова змия изпълзя в училище

Любопитно Преди 7 часа

Източните кафяви котки имат една от най-силните отрови в света

кит

26 години след като е умрял: Масло капе от скелет на син кит

Любопитно Преди 7 часа

Как е възможно това прочетете в текста

<p>Какво ще бъде времето в съботния ден</p>

Времето в събота: Слънчево с температури до 23°

България Преди 7 часа

След обяд над западните райони ще се появи разкъсана висока облачност