3

Д упки от куршуми осеяха окървавените стени на дома на семейство Микдад в лагера Нусейрат, централна Газа.

Кадрите на CNN от къщата показват кремаво плюшено мече, паднало върху бял шкаф, със счупена пластмаса, разпръсната по рафтовете. В друга стая майката на четири деца Раша Абдел Микдад потръпва от мъка, преди да се разплаче.

„Това е кръвта на моя син, Ямен. Бог да благослови душата му“, каза 32-годишният палестинец пред CNN на 12 юни. „Синът ми беше невинен."

„Ние сме цивилни и нямаме връзка със съпротивата или с каквото и да било, или с каквато и да било фракция. Ние изобщо нямаме връзка с това.”

CNN разговаря със седем членове на семейството, които описаха изпълнена с ужас мъгла от стрелба, танкова артилерия и въздушна бомбардировка около дома им на 8 юни. Според членовете на семейството израелските сили нахлули в сградата, търсейки екстремисти и пръскайки безразборно куршуми. Четирима души са получили огнестрелни рани, като едно дете е тежко ранено, а 12-годишният Ямен е загинал, твърди семейството. 

Израелските сили за отбрана (IDF) пуснаха кадри на 16 юни, показващи къщата на Микдад в същия ден, когато наблизо се провежда известна операция по спасяването на заложници. В силно редактираното видео, споделено в социалните медии, членовете на разузнавателния батальон на израелските парашутисти изглежда влизат в дома. На видеото не се вижда какво се е случило на третия етаж, където според семейството са били нападнати.

Твърденията предоставят прозорец към мащаба и силата на тази израелска операция за освобождаване на заложници, взети по време на нападението срещу Израел миналия октомври. Очевидци казват, че все още са травматизирани, след като повече от 270 палестинци бяха убити и други 698 души бяха ранени на 8 юни, според властите в Газа. Здравният персонал каза, че болниците са напълно претоварени.

Ескалация на напрежението между Израел и Палестина

Тези изключително високи отчетени жертви предизвикаха подновени предупреждения от правозащитни организации, които казват, че Израел не прави достатъчно, за да защити цивилните, докато преследва своята война, и че екстремистите застрашават живота на палестинците.

Службата на ООН по правата на човека предупреди, че израелските сили и палестинските въоръжени групи може да са извършили военни престъпления чрез своите действия. Говорителят Джеръми Лорънс каза, че израелската операция „сериозно поставя под въпрос дали принципите на разграничение, пропорционалност и предпазливост... са били спазени“ и че, като държат заложници в гъсто населени райони, палестински въоръжени групи „поставят живота на палестински цивилни, като както и самите заложници, под допълнителен риск.“

Не е ясно колко от убитите са екстремисти. Министерството на здравеопазването в Газа не прави разлика между цивилни и бойци. Но каза, че много от засегнатите са жени и деца, както и хора, наскоро разселени от офанзивата на Израел в южния град Рафа.

Екипите на специалните части са започнали спасителната операция в лагера Нусейрат малко след 11 сутринта местно време и до 11:25 сутринта са започнали набези в двете сгради, където са държани заложници. След размяна на силен огън с бунтовници и тъй като околността била подложена на интензивен израелски ракетен и ракетен обстрел, специалните части извадиха заложниците и след това започнаха да излизат от лагера към район близо до плаващия кей на американската армия на брега на Средиземно море.

Именно по този маршрут израелските сили щурмували къщата на семейство Микдад за между 30 и 45 минути, според разкази на очевидци, съответстващи на видеоклипове, анализирани от CNN. Пламъци и кълба дим се извиват над разрушените превозни средства след операцията, според кадри, заснети в 13:10 ч. местно време и получени от CNN. Цивилни се вайкат над трупове, натрупани едно върху друго, докато малки деца гледат към небето с неверие. В един кадър, заснет на близка улица, членовете на семейство Микдад могат да се видят как носят ранените си деца в кола, докато израелски дронове бръмчат над тях.

Ужасът има две лица: Кръв и разрушение в Палестина

„Те не оставиха нищо след себе си. Всичко е унищожено”, каза майката Раша, говорейки четири дни след операцията. „Стаята е пълна с кръв. Дрехите на децата ми са в кръв. Няма безопасно място... няма място, където можем да се защитим.“

Израел започна военната си офанзива в Газа след водените от "Хамас" атаки на 7 октомври срещу Южен Израел, при които най-малко 1200 души бяха убити и повече от 250 други бяха отвлечени.

Израелските атаки в Газа оттогава са убили 37 598 палестинци и са ранили най-малко още 86 032 души, според здравни служители в Газа.

Артилерийски и ракетен огън е избухнал близо до дома на семейство Микдад преди израелските сили да влязат на 8 юни, каза бащата Мохамад пред CNN.

Той съобщи, че е събрал семейството си - около 14 души, предимно жени и деца - в една стая. Семейството треперело от страх, докато гласовете на войниците ставали все по-близо, докато, твърдят те, войниците изритали вратата, открили безразборен огън, хвърлили шокови гранати и насочили оръжия към някои от децата.

„Те дойдоха в апартамента, в който бяхме, започнаха да стрелят и да казват „Кой е тук, кой е тук? Казахме им, че сме цивилни, деца и жени“, каза Мохамад пред CNN.

Раша каза пред CNN, че нападението „се е почувствало като земетресение“, добавяйки, че войниците са конфискували мобилните им телефони. „Те носеха оръжия, насочвайки ги към осеммесечно и четиримесечно бебе.“

Израелските войски задържали двамата присъстващи мъже и поискали да разберат дали в сградата има екстремисти, каза Мохамад. Той и неговият тъст, 58-годишният Абдул Рауф, се опитали да обявят невинността си. След това, твърдят те, войници насила са сложили торби на главите им, вързали са им ръцете на гърба и са ги нападнали физически.

Второто най-голямо дете на Мохамад, Ахмад, все още се възстановява от нападението. 13-годишното момче каза пред CNN, че е чул войниците да бият баща му и дядо му в коридора, преди самият той да е бил принуден да се съблече. След това войниците му казали да си облече дрехите обратно, преди да бъде изведен от стаята и да бъде „ударен“, сочейки лицето му.

„Помоли ме да сваля дрехите си, за да се уверя, че съм малко момче“, спомня си Ахмад.

„Той ме хвърли на земята и ми сложи превръзки на очите“, каза той. „Той искаше да ме върже, но аз започнах да ритам с краката си, така че той сложи обувката си тук“, каза той, сочейки врата си, „и ме настъпи, за да ме накара да млъкна."

  • "Искаха да ме убият"

Мохамад каза пред CNN, че преди израелските сили да се изтеглят, те са заплашили да застрелят роднините му, след което е чул изстрели.

„Войникът каза: „Ако не ми кажеш къде са бойците от съпротивата и къде е оръжието в къщата ти, ще убия децата ти“, каза Мохамад. „Той отиде в стаята“, каза той, имайки предвид частта от къщата, където бяха жените и децата, добавяйки: „Минута след това чух изстрелите. В този момент предположихме, че братята ми са убити.“

Не е ясно дали някой от членовете на семейството е бил улучен при втория кръг на стрелбата.

Израелските сили са били в къщата около 45 минути, каза семейството пред CNN. Когато най-накрая си тръгнаха, Мохамед, все още със завързани очи, казва, че е извикал Раша, за да свали торбата от главата му. Те казват, че двамата им сина са били отпуснати и кървящи от множество огнестрелни рани.

Едно от децата им, Мумен, на 16, казва, че е бил прострелян в рамото и корема, докато по-малкият му брат, Ямен, на 12, е с огнестрелни наранявания в корема и крака.

„Обадих се на линейката, но те казаха, че не могат да дойдат, защото районът е опасен“, каза Мохамад.

Вместо това семейството хуква на север с кола до болница "Ал-Ауда". Но за Ямен било твърде късно. „Реанимираха го в продължение на 10 минути, но той вече беше мъртъв“, каза Мохамад.

  • „Клане“ в местните болници

Кадрите, получени от CNN от района, показват оцелели, които се катерят над развалините, докато ракети летят по небето. Цели сгради са издълбани. Палестински мъже и момчета деликатно покриват трупове с одеяла, опитвайки се да придадат достойнство на убитите в израелската операция.

Работниците в болницата казват, че не са успели да се справят с потопа от жертви от дневната атака, която е извършена, когато улиците и пазарът са били натоварени с хора. Най-малко 250 палестинци, ранени в Нусейрат, са били преместени от болницата "Ал-Акса" в болницата "Насър", според здравните власти.

Болница "Ал-Акса" обслужва почти пет пъти повече пациенти, които е имала преди войната, само с един работещ генератор на електричество, съобщи Службата по хуманитарни въпроси на ООН на 10 юни.

Кадри от двора на болницата, направени на 8 юни, показват камиони, наредени със завити тела и мъже, които се опитват да утешат ранени деца, докато десетки палестинци настояват да бъдат видени от медиците.

Критичният недостиг на ресурси, включително болкоуспокояващи в болницата "Ал-Акса", възпрепятства усилията за лечение на рани от травми – включително тежки изгаряния, открити фрактури, ампутации и мозъчни наранявания, казаха пред CNN хуманитарни работници от Лекари без граници. Израелската обсада на Газа драстично намали внасянето на медицински и други доставки.

„Сякаш се беше случила самолетна катастрофа“, каза Карин Хъстър, служител на MSF, който лекува пациенти в часовете след атаката. „Почти всички бяха на пода, деца, жени… стотици хора."

„Необходим е специален вид хора, за да оцелееш в това“, каза тя пред CNN на 11 юни.

Медицинска сестра каза, че е емоционално белязана след лечението на тежко обгорено дете, чието лице „се топеше“ между ръцете й.

„Иска ми се да не бях преживяла клането“, каза 23-годишната медицинска сестра пред CNN. „Не мисля, че са измислили думи, които могат да опишат колко жестока беше ситуацията… Имаше толкова много деца, доведени от непознати. Тези деца ще бъдат травматизирани до края на живота си“, каза тя.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase 

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

д

Гигантска слънчева риба бе изхвърлена на плаж в Орегон

Любопитно Преди 6 часа

Рибата рядко се среща в Северното полукълбо

Над 150 полицаи в Ясеновец след гонка

Над 150 полицаи в Ясеновец след гонка

България Преди 6 часа

Акцията е насочена към противодействие на престъпността

Внимание, облак с прах от Сахара идва към България

Внимание, облак с прах от Сахара идва към България

България Преди 11 часа

Според лекарите прахът от Сахара може да бъде опасен

БСП: Нинова не може да се кандидатира за трети мандат

БСП: Нинова не може да се кандидатира за трети мандат

България Преди 12 часа

ОПКК обяви, че решението за отстраняване на Иван Таков е нелегитимно

Почина звезда от сериала „Сабрина, младата вещица”

Почина звезда от сериала „Сабрина, младата вещица”

Свят Преди 12 часа

Мъл беше номиниран за награда "Еми" за най-добър гост-актьор в политическата сатира "Вице"

Пеевски: Новото начало за ДПС е факт

Пеевски: Новото начало за ДПС е факт

България Преди 13 часа

Пеевски: Кметовете на ДПС са тези, които провеждат политиките на ДПС

Нападател рани тежко с арбалет сръбски полицаи пред посолството на Израел

Нападател рани тежко с арбалет сръбски полицаи пред посолството на Израел

Свят Преди 13 часа

Според Дачич става въпрос за терористичен акт срещу Сърбия

Нико Тупарев: Обвиниха ме в длъжностно присвояване, без да съм длъжностно лице

Нико Тупарев: Обвиниха ме в длъжностно присвояване, без да съм длъжностно лице

България Преди 13 часа

Телевизионният продуцент беше задържан във връзка с разследване

Кой кой е от кандидатите за Патриарх на Българската православна църква и има ли фаворит между тях?

Кой кой е от кандидатите за Патриарх на Българската православна църква и има ли фаворит между тях?

България Преди 15 часа

Официалният избор ще е чрез тайно гласуване на 30 юни в Синодалната палата в София

д

САЩ предприеха масова евакуация на хора край градчето Скотс дейл

Свят Преди 15 часа

Огромен горски пожар бушува в щата Аризона

.

Тропическата буря "Берил" се формира в Атлантическия океан

Любопитно Преди 15 часа

Повече за природното явление четете в следващите редове

д

Никола Цолов с втора победа във Ф3 след яка битка в спринта на Red Bull Ring

България Преди 16 часа

Антибиотиците не попречиха на българския пилот да удържи на атаките на съотборника си в ART GP

д

Собственици на аптеки започват ефективни протести

България Преди 16 часа

Тази сряда те ще спрат работа за два часа

И дъщерята на Том Круз се отказа от името му

И дъщерята на Том Круз се отказа от името му

Любопитно Преди 16 часа

Сури Круз вече не се представя като Круз, а като Ноел