"Знаехме предварително": Десетилетие на безредици остави Либия неподготвена за апокалиптичната буря
Източник: БТА
5

С лед гражданска война и политическо противопоставяне, продължили почти десетилетие, Либия се бори да се справи с катастрофалното наводнение, при което се смята, че са загинали най-малко 5300 души, а над 10 000 са изчезнали в североизточната част на страната, пише CNN.

Разделена между две съперничещи си администрации от 2014 г. насам и след като не успя да проведе президентски избори, Либия е изправена пред трудна битка, когато става въпрос за тежки природни бедствия. Експертите смятат, че разпокъсаността на държавата в Северна Африка я е направила неподготвена за наводненията и има потенциал да възпрепятства предоставянето на спешно необходимата хуманитарна помощ.

Либийският крайбрежен град Дерна е един от най-тежко засегнатите градове от наводненията, последвали бурята "Даниел", която се образува на 5 септември и заля части от Гърция, преди да навлезе в Средиземно море.

Опустошението след наводнението в Либия: Кадри от дрон и сателит показват размерите на бедствието

Но бурята е само последното нещастие, което сполетява града. През 2015 г. той беше сцена на кървава битка с ИДИЛ, а през 2017 г. стана обект на интензивна военна кампания на Халифа Хафтар - командир-ренегат, който контролира обширни територии в Източна Либия - като последен бастион на опозицията срещу властта му в региона.

Градът отчаяно се нуждае от помощ, но не е ясно как тя ще бъде доставена и разпределена, тъй като Дерна се намира в част от страната, контролирана от правителство, което по-голямата част от международната общност не признава.

Наводненията в Либия идват само няколко дни след като през уикенда най-силното земетресение в центъра на Мароко от повече от век отне живота на 3000 души. Според експертите обаче ситуацията в Мароко е различна, тъй като има едно правителство, което отговаря за получаването и разпределянето на помощта, което не е така в Либия.

За разлика от Мароко, "това бедствие е изписано с човешка ръка и е изцапано с тяхната кръв", казва Анас Ел Гомати, директор на мозъчния тръст Sadeq Institute в Триполи.

Либия изпадна в хаос след подкрепеното от НАТО въстание през 2011 г., което свали дългогодишния диктатор Моамар Кадафи. През 2014 г. страната изпадна в гражданска война, която доведе до разделянето ѝ между враждуващи фракции.

Турция праща три самолета със спасителни екипи и хуманитарна помощ в Либия

Близо 10 години по-късно продължава политическото противопоставяне между международно признатото правителство в столицата Триполи в западната част на страната, ръководено от министър-председателя Абдулхамид Дбейбе, и подкрепяната от някои държави съперническа бунтовническа администрация в източния град Бенгази, ръководена от Хафтар и неговата Либийска национална армия (ЛНА).

"Либия, дори когато се приближавате към нея откъм най-развитите ѝ градове като Триполи или Бенгази, не е оборудвана", казва Джалел Харчауи, асоцииран сътрудник, специализирал в Либия в Кралския институт на обединените служби (RUSI) в Лондон, като добавя, че ситуацията се влошава, тъй като наводненията са засегнали "най-пренебрегваната община" (Дерна) в особено размирната провинция Киренайка.

"Знаехме предварително"

Дерна, където според спешните работници болниците вече не работят, а телата са оставени на тротоарите пред моргата, се намира на около 300 км източно от Бенгази и е под контрола на администрацията на Хафтар.

Градът е с население от близо 100 000 души и е бил епицентър на дебюта на ИДИЛ в Либия през 2015 г., казва Харчауи. След освобождаването от ИДИЛ в края на 2017 г. градът се съпротивлява на контрола на Хафтар, който през 2017 г. заяви, че ще го "задуши" с обсада, когато бъде контролиран от ислямистите. Оттогава градът е във влошени отношения с командира.

Дори след като Хафтар пое контрола над Дерна през 2018 г., плановете за възстановяване не се осъществиха и инфраструктурата на града остана в разруха, казват експерти.

"Системата там е претоварена и не функционираше пълноценно преди това бедствие", казва Гомати.

Гомати заяви, че проблемът надхвърля политическите разделения, като добави, че органите за спешно реагиране в източното правителство не са достатъчно подготвени.

Ден преди бурята офисът на премиера на източната част на Либия Осама Хамад издаде предупреждение към гражданите на Дерна и околните градове за очакваните метеорологични условия. Министерството на вътрешните работи в Триполи също е издало предупреждение три дни по-рано.

"Всички граждани трябва да проявяват предпазливост, особено тези, които се намират в близост до крайбрежието, поради гръмотевични бури, проливни дъждове и повишаване на морското равнище", предупреди на 9 септември общинският съвет на Дерна на страницата си във Facebook, като добави, че жителите трябва да ограничат движението, освен ако не е необходимо.

В отделна публикация съветът съобщи, че е въведен комендантски час от 22:00 ч. местно време до приключване на бедствието и е разпоредена евакуация на някои градове.

В понеделник съветът съобщи: "Ситуацията в града е извън контрол. Необходима е международна намеса."

Осама Али, говорител на Службата за спешна помощ и бърза помощ в Либия, предположи, че е налице небрежност от страна на властите при подготовката за потенциалните щети от бурята.

"Метеорологичните условия не са били проучени добре ... не е имало евакуация на семействата, които биха могли да се намират на пътя на бурята и в долините", заяви Али пред CNN в понеделник.

"Либия не беше подготвена за подобно бедствие", каза той по-рано пред телевизионния канал Al Hurra. "Признаваме, че е имало недостатъци, въпреки че за първи път се сблъскваме с такова ниво на катастрофа".

Насилственото минало на Дерна и трудните отношения с администрацията на Хафтар "се оказаха пагубни по време на неотдавнашното природно бедствие", каза Харчауи и добави, че властите са направили "тежки грешки", когато са реагирали на кризата.

Говорителят на Либийската национална армия (ЛНА), генерал-майор Ахмед ал-МисмарАл-Мисмари заяви пред телевизия "Ал-Хадат" в понеделник, че от момента, в който властите са научили за бурята, ЛНА е била готова да "ограничи загубите, доколкото е възможно".

Той добави, че подкрепата на ЛНА присъства във всеки град, засегнат от бурята, и че няколко военнослужещи на ЛНА са изчезнали по време на спасителните операции. Говорителят също така разкритикува конкурентното правителство на запад, като заяви, че реакцията му се е ограничила до "малък туит в X", известен преди като Twitter, и че източното правителство се справя с кризата самостоятелно.

Във вторник Ал-Мисмари заяви пред телевизия "Ал-Арабия", че Либия и източните власти "не са подготвени да се справят с това ниво на щети" и че са необходими поне три различни специализирани спасителни екипа.

"Нуждаем се от огромен брой хуманитарни работници", каза той.

В отговор на критиките относно липсата на готовност от страна на ЛНА, Ал-Мисмари заяви, че в такива ситуации 50% от отговорността пада върху властите (ЛНА) и 50% върху гражданите.

Анализатори и някои работници, работещи в областта на реагирането, твърдят, че усилията на правителството в източната част на страната не са достатъчно ефективни.

"Това е некомпетентността на тези лица, на тези политически елити, които са отговорни за това, че се държат за властта, вместо да дадат на либийците правото да гласуват през последните десет години", каза Гомати. "Ние знаехме това предварително."

Политическият разрив може да попречи на разпределението на помощта

Редица държави са обещали помощ, но не е ясно как ще бъде разпределена тя. Администрацията в Бенгази не е призната от Организацията на обединените нации, но Хафтар е събрал редица регионални и международни поддръжници покрай войната си с Триполи и ислямистите на изток, включително Италия, Египет, Русия и Обединените арабски емирства.

Повечето държави, които са доставили помощ на Либия, са я изпратили в Бенгази, с изключение на Алжир, който продължава да е в противоречие с армията на Хафтар и избра да изпрати помощта си в Триполи - на повече от 1000 мили от засегнатия регион.

Италия откликна на молбата на Либия за подкрепа и изпраща екип за гражданска защита, който да подпомогне спасителните операции, съобщиха от Департамента за гражданска защита на страната във вторник. Турция, която подкрепя правителството в Триполи, също заяви, че мобилизира персонал и доставки в помощ на властите в Източна Либия.

Египетските военни също изпратиха три самолета, превозващи медицински материали, храна и екип от 25 спасители, оборудвани за операции по оказване на помощ. Четвърти самолет ще бъде използван за евакуация на ранените и починалите, съобщиха военните.

Анализаторите са скептични по отношение на това доколко правителството на източната част на страната ще позволи достъп до Дерна.

"Не знам дали може да им се вярва, че ще позволят на организации и активисти, на групи за защита на човешките права или дори на групи за помощ да получат достъп до града", казва Гомати и добавя, че през последните няколко години източното правителство е прекарало в изолация на Дерна.

Дори и помощта да стигне до Дерна, казва Харчауи, няма гаранция, че тя ще бъде разпределена по равноправен и ефективен начин.

Някои хуманитарни работници обаче са по-оптимистично настроени. Тамер Рамадан, ръководител на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК) в Либия, заяви пред CNN във вторник, че въпросът за съперничещите си правителства в Либия не влияе на работата им.

"Имаме добри отношения с официални лица и от двете правителства", каза Рамадан.

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
-Ожени се и няма да си самотен. -Някакво по-хуманно решение няма ли?  
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
<p>Кокаин за 1,5 млн. евро е открит в инвалидна количка на летището във Виена (СНИМКА)&nbsp;</p>

Кокаин за 1,5 млн. евро е открит в инвалидна количка на летището във Виена

Свят Преди 4 часа

По разпореждане на прокуратурата той е откаран в местен затвор

<p>&quot;Правителството изпраща хората в изгнание&quot;</p>

"Правителството изпраща хората в изгнание": Китай налага репресии срещу книжарница в Шанхай

Свят Преди 6 часа

В книжарницата се предлагат книги от континентален Китай, Хонконг и Тайван

Експлозия по време на химическо шоу в Дания, има ранени

Експлозия по време на химическо шоу в Дания, има ранени

Свят Преди 6 часа

Причината за експлозията не е известна веднага

<p>Къде е най-интензивен трафикът по граничните пунктове?</p>

Внимание! Интензивен трафик по границите с Румъния, Гърция, Сърбия и Турция

Свят Преди 7 часа

На границата с РСМ трафикът е нормален на всички гранични пунктове

<p>&quot;Това е&nbsp;дързък и смел ход от страна на украинците&quot; (ВИДЕО)</p>

Ръководителите на МИ-6 и ЦРУ: Нахлуването на Украйна в Русия е дързък и смел ход

Свят Преди 7 часа

ЦРУ все още няма категорични доказателства, че Китай изпраща оръжия на Русия, но има подозрения за това

<p>Почина бивш капитан на &quot;Ливърпул&quot; (СНИМКИ)</p>

Почина Рон Йейтс - легендарен капитан на "Ливърпул"

Свят Преди 8 часа

През последните години бившият футболист се бореше с болестта на Алцхаймер

Мечка нападна 64-годишен мъж в Хърватия

Мечка нападна 64-годишен мъж в Хърватия

Свят Преди 8 часа

Пострадалият е приет в болница в близкия град Госпич

"Това е огромна загуба": Какво се случва с ледниците в Австрийските Алпи

"Това е огромна загуба": Какво се случва с ледниците в Австрийските Алпи

Любопитно Преди 8 часа

Въпросът не е дали ледниците ще се стопят, а колко бързо

Пожарът край Сандански е овладян

Пожарът край Сандански е овладян

България Преди 8 часа

Общо 14 горски служители се включиха в овладяването на огнената стихия

Отстранена е повреда, причинила смущения в железопътните услуги в Германия

Отстранена е повреда, причинила смущения в железопътните услуги в Германия

Свят Преди 8 часа

Последните закъснения идват на фона на нарастващите критики срещу "Дойче Бан"

Експерт определи като "странно и необяснимо" решението на ЦИК за ДПС

Експерт определи като "странно и необяснимо" решението на ЦИК за ДПС

България Преди 8 часа

"Очевидно решението беше продиктувано от напрежението пред комисията", каза Ваня Нушева

Областните председатели на БСП с позиция за сформирането на широка лява коалиция

Областните председатели на БСП с позиция за сформирането на широка лява коалиция

България Преди 9 часа

"Коалицията може и трябва да бъде гарант за защита на социалните интереси на българските граждани", посочват оттам

<p>Украински &ldquo;драконови&rdquo; дронове обсипват с разтопен метал руски позиции&nbsp;</p>

Иновация на бойното поле: Украински “драконови” дронове обсипват с разтопен метал руски позиции

Свят Преди 9 часа

Службата на ООН за разоръжаване казва, че запалителните оръжия могат да причинят огромни разрушения и щети на околната среда

<p>Пешеходци в нарушение предизвикаха катастрофа, има пострадали (СНИМКИ)</p>

Пешеходци в нарушение предизвикаха катастрофа, има пострадали

България Преди 9 часа

Причините за инцидента са в процес на уточняване