П очти 200 пестицида са открити чрез проучване, изследващо праха в домовете в цяла Европа, като учените подчертават, че регулаторите трябва да вземат предвид "токсичните коктейли" от химикали, когато забраняват или ограничават употребата на пестициди. Според изследователите е важно да се оценяват рисковете от взаимодействията между пестицидите, както и при отделната им употреба. Това важи за вещества, вече на пазара, и за нови препарати, които предстои да бъдат одобрени, пише The Guardian.
В предварителните констатации от най-голямото по рода си проучване, проведено през 2021 г., учените изследвали домашния прах в 10 европейски страни и открили общо 197 пестицида.
Повече от 40% от пестицидите, открити в праха, са свързани с тежки токсични ефекти, включително рак и нарушения на хормоналната система при хората. Броят на пестицидите във всяко домакинство варира между 25 и 121, като нивата на пестицидите са обикновено по-високи в домовете на фермерите.
Проф. Пол Шийпърс от Института за биологични и екологични науки на Радбауд коментира: “Имаме много епидемиологични проучвания, които показват, че заболяванията са свързани със смеси от пестициди.” Той обясни, че пестицидите в праха попадат в домовете на хората чрез обувки, както и чрез домашни любимци. “Ако не свалим обувките на прага, внасяме много мръсотия отвън. Домашните любимци също са източник на замърсяване”, добави Шийпърс. “Има много проучвания, които показват, че животните събират определени замърсявания, включително пестициди, от открито. Друга група са потребителските продукти, които внасяме в домовете си... всички пестициди, които купуваме от магазина за определени нужди, като например лечението на бълхи и кърлежи за домашни любимци.”
Въпреки че концентрациите на всеки пестицид в праха са ниски, смесите от десетки химикали могат да окажат влияние върху здравето, особено когато повишеното излагане на пестициди съвпада с концентрациите им върху плодове, зеленчуци и цветя. Проучването установи, че ДДТ продължава да присъства в околната среда, въпреки забраната на пестицида в някои страни още през 1972 г.
Шийпърс заяви, че тези, които разрешават употребата на продукти, трябва да вземат предвид устойчивостта на околната среда. Той посочи, че дори и продукти като PFAS, които вече са забранени, вероятно ще останат в околната среда. PFAS се сочат като “вечни химикали”, тъй като не се разграждат в природата. Те се използват в широк спектър от потребителски продукти и промишлени процеси, а някои от тях са свързани със сериозни заболявания при хора и животни, включително рак.
Шийпърс добави: “Продукти като ДДТ, които са забранени от дълго време, са толкова устойчиви, че се натрупват в околната среда и затова постоянно циркулират... Сега имаме и проблема с PFAS, който е директно повторение на това.”
“Може би регулаторите могат да обмислят устойчивостта на химикалите – да кажем, че химическата стабилност означава устойчивост в околната среда и натрупване в хранителната верига. Вероятно в бъдеще ще открием подобни проблеми и с други устойчиви химикали.”
Изследователите предупредиха, че тяхното проучване разкрива кои смеси от пестициди присъстват в околната среда, за да може регулаторите да изследват както отделните съединения, така и комбинации, предназначени за търговска употреба, които вече са тествани. Откритията относно ДДТ също показват, че оценките на риска за по-новите пестициди може да се наложи да вземат под внимание взаимодействията с по-стари химикали.