0

Б лизкоизточният институт е 78-годишен, безпартиен мозъчен тръст във Вашингтон с мисия да увеличи разбирането на американците за региона. От основаването си през 1946 г. организацията е част от външните работи на столицата, ръководена от изтъкнати бивши посланици и финансирана от публично търгувани компании, адвокатски кантори и богати на петрол правителства. Сегашният ѝ председател е пенсионираният генерал Джон Абизайд. 

Ето защо съдебното споразумение от миналия месец между организацията и Министерството на правосъдието изглежда на пръв поглед като счетоводен въпрос, а не като пример за политическа война от 21-ви век. 

Според съобщение от 18 юни на прокуратурата на САЩ се е съгласила да плати 718 558 долара, за да уреди обвиненията, че е получила неправомерно стотици хиляди долари в заеми по Програмата за защита на заплатите по време на пандемията. Организацията казва, че грешките са били неволни.

„След гражданското споразумение MEI има за цел да преодолее това и да продължи да се фокусира върху работата си за насърчаване на по-добро познаване на Близкия изток в САЩ“, казва говорител на ведомството.   

Война на пауза: Всичко, което трябва да знаем за изборите в Сирия, верният съюзник на Русия

Зад кулисите, споразумението е доста добър казус за грозните начини, по които идеологическите разделения на Америка - в този случай, по отношение на Израел и Палестина - се вплитат в съдебна война, включваща спокойни институции, които не са свикнали да участват в кървав спорт. 

Делото на TZAC срещу Близкоизточния институт е нещо повече от просто недоразумение относно пандемичните правила за опрощаване на заеми.  

Разковничето се крие в заглавието на делото, където има трета организация наред с федералните и мозъчния тръст: TZAC, Центърът за ционистко застъпничество, който първи заведе делото по силата на закон, който позволява на частни граждани да завеждат дела срещу лица, които смятат, че са измамили правителството. 

TZAC не е организация, посветена основно на опазването на неприкосновеността на доларите за помощ при COVID-19. Той няма уебсайт, значимо присъствие в социалните медии, контакти за връзки с обществеността или какъвто и да било персонал освен един-единствен адвокат на име Дейвид Ейбрамс. Но има дълъг опит в насочването към организации от Центъра Картър до помощ за   организацията "Лекари без граници". 

Израел с нови нападения в Сирия и Ливан, има жертви

Общият знаменател?  

Всички те, според експанзивния възглед на Ейбрамс, са враждебни към Израел. 

„Аз съм страстен ционист и също така съм адвокат“, казва Ейбрамс.  

Адвокат по трудово правоотношение през деня, Ейбрамс се възползва от правна концепция, наречена qui tam, според която частни лица, които инициират съдебно преследване могат да получат дял от щетите, възстановени от правителството. В случая на Ейбрамс той започна да търси нарушения на Закона за фалшивите твърдения, стар режим на готовност за сигнализиране на нередности, който наказва хора и компании, ако заявленията за федерални заеми или безвъзмездни средства включват неверни твърдения. 

„Ние сме в Америка. Хората имат абсолютното право да атакуват Израел несправедливо, да клеветят Израел“, казва Ейбрамс.    

„Ние вярваме, че делото срещу нас срещу Центъра за ционистко застъпничество беше злонамерено и беше заведено с намерението да се делегитимира работата ни в Израел и окупираната палестинска територия“, казва Уилям Бел, ръководител на Близкоизточната политика за Christian Aid, британска организация, която надделя през 2022 г. след пет години съдебни битки по дело Abrams, занимаващо се с договор на групата с правителството на САЩ. 

„Christian Aid не е първата благотворителна организация, която е атакувана по този начин. Съществува модел на насочване към организации, които са критични към нарушенията на човешките права в Израел.“ 

Самият Ейбрамс използва същия термин. На страницата на TZAC във Facebook – която не е актуализирана от 2021 г. – той говори за „Закон за забавление и печалба“. 

Според закона роднините могат да приберат значителна част от парите, възстановени от правителството. За работата си по въпроса на Института за Близкия изток той е получил 71 855,80 долара. 

В ранните си години като роднина, Ейбрамс разглежда получателите на договори на USAID за доказателства, че са направили неверни изявления в задължителни формуляри, изискващи от НПО да потвърдят, че не подкрепят юридически лица, които са включени в терористичните списъци на САЩ. Тези потвърждения, известни като сертификати за борба с тероризма, могат лесно да се объркат - не във Вашингтон, а на място, където хуманитарните организации вършат своята работа. 

Роднини на загинали при атаката на "Хамас'' в Израел заведоха дело срещу Иран, Сирия и Северна Корея

Норвежката народна помощ, например, получи договор с правителството на САЩ за работа в Южен Судан, но жалбата на Ейбрамс от 2015 г. се фокусира върху работата на групата по разчистване на мини в Иран и работата по обучение за демокрация в Газа, която не е финансирана от Вашингтон, но се твърди, че включва членове на групи в списъка на терористите. Организацията в крайна сметка плати на правителството на САЩ над 2 милиона долара за уреждане на въпроса, което щеше да спечели на Абрамс над 200 000 долара.  

Ейбрамс също прокарва съмнителни тълкувания на закона. В жалбата срещу Carter Center TZAC твърди, че организацията е направила неверни твърдения, защото, наред с други неща, центърът веднъж беше домакин на среща в Рамала между бившия президент и различни палестински партии. „Представителят на “Народния фронт за освобождение на Палестина” беше снабден с физически активи от плодове, бисквити, бутилирана вода и вероятно други храни и напитки“, предава Politico. В крайна сметка правителството прекрати случая. 

Докато случаите на чуждестранна помощ на TZAC обикновено включват големи организации, които получават договори в САЩ, за да извършват работа далеч от Вашингтон, COVID беше този, който доведе Ейбрамс в света на мозъчните тръстове и групите за застъпничество. 

По време на пандемията правителственият отговор на кризата включваше програми, предназначени да измъкнат парите набързо. Много организации, отчаяно искащи да запазят светлините и да плащат на служителите си, не се занимаваха с подробностите твърде внимателно, нито пък правителството, чиято основна цел беше да поддържа икономиката на повърхността. Една от тези досадни подробности: Второто теглене на заеми за Отдела за информация за гражданските ресурси изисква от получателите да удостоверят, че „не са бизнес концерн или юридическо лице, ангажирано предимно с политически или лобистки дейности, включително всяко юридическо лице, което е организирано за изследвания или за ангажиране в застъпничество в области като публична политика или политическа стратегия или по друг начин се описва като мозъчен тръст в публични документи.“ 

Усещайки възможност, Ейбрамс заведе дела срещу прогресивно ориентираният Институт за политически изследвания и малка група за социална справедливост, наречена South Asian Americans Leading Together. Съгласно законите за лицата, подаващи сигнали за нередности, неговите искове бяха подадени под печат, така че организациите не научиха за самоличността му, докато нещата не влязоха в ход. Всичко в крайна сметка е уредено. Ейбрамс казва, че в момента има няколко други случая под печат.  

„Правото, точно както самият съдебен спор, може потенциално да бъде добро или лошо в зависимост от конкретните факти и обстоятелства“, смята Ейбрамс. Той със сигурност не е единственият с тази гледна точка, посочва Politico. 

* Във видеото: ООН добави армията на Израел в „черен списък“

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

-Ожени се и няма да си самотен. -Някакво по-хуманно решение няма ли?  
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
<p>&quot;Това е&nbsp;дързък и смел ход от страна на украинците&quot; (ВИДЕО)</p>

Ръководителите на МИ-6 и ЦРУ: Нахлуването на Украйна в Русия е дързък и смел ход

Свят Преди 7 часа

ЦРУ все още няма категорични доказателства, че Китай изпраща оръжия на Русия, но има подозрения за това

"Това е огромна загуба": Какво се случва с ледниците в Австрийските Алпи

"Това е огромна загуба": Какво се случва с ледниците в Австрийските Алпи

Любопитно Преди 8 часа

Въпросът не е дали ледниците ще се стопят, а колко бързо

Пожарът край Сандански е овладян

Пожарът край Сандански е овладян

България Преди 8 часа

Общо 14 горски служители се включиха в овладяването на огнената стихия

Отстранена е повреда, причинила смущения в железопътните услуги в Германия

Отстранена е повреда, причинила смущения в железопътните услуги в Германия

Свят Преди 8 часа

Последните закъснения идват на фона на нарастващите критики срещу "Дойче Бан"

Експерт определи като "странно и необяснимо" решението на ЦИК за ДПС

Експерт определи като "странно и необяснимо" решението на ЦИК за ДПС

България Преди 8 часа

"Очевидно решението беше продиктувано от напрежението пред комисията", каза Ваня Нушева

Областните председатели на БСП с позиция за сформирането на широка лява коалиция

Областните председатели на БСП с позиция за сформирането на широка лява коалиция

България Преди 9 часа

"Коалицията може и трябва да бъде гарант за защита на социалните интереси на българските граждани", посочват оттам

<p>Украински &ldquo;драконови&rdquo; дронове обсипват с разтопен метал руски позиции&nbsp;</p>

Иновация на бойното поле: Украински “драконови” дронове обсипват с разтопен метал руски позиции

Свят Преди 9 часа

Службата на ООН за разоръжаване казва, че запалителните оръжия могат да причинят огромни разрушения и щети на околната среда

<p>Пешеходци в нарушение предизвикаха катастрофа, има пострадали (СНИМКИ)</p>

Пешеходци в нарушение предизвикаха катастрофа, има пострадали

България Преди 9 часа

Причините за инцидента са в процес на уточняване

<p>Пеевски: Радев командва ЦИК и притиска партии</p>

Пеевски: Радев се намеси недопустимо в изборния процес, командва ЦИК и притиска партии

България Преди 10 часа

"В отчаянието и безпомощността си президентът разкри истинското си лице", заяви той

<p>Косово блокира част от границите си със Сърбия, ето защо</p>

След протести: Косово блокира част от границите си със Сърбия

Свят Преди 11 часа

На 6 септември десетки демонстранти в Сърбия блокираха двата гранични пункта, за да предотвратят влизането в Сърбия от Косово

<p>Супертайфунът &quot;Яги&quot; връхлетя Виетнам (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Отнесени кораби и изкоренени дървета: Супертайфунът "Яги" връхлетя Виетнам

Свят Преди 11 часа

Тайфунът достигна сушата в провинциите Хайфонг и Куанг Нин, като предизвика ветрове със скорост над 149 км/ч

<p>Те&nbsp;осъдиха идеологията на &quot;руския свят&quot;</p>

Вселенската патриаршия осъди идеологията на "руския свят"

Свят Преди 11 часа

Йерарсите обсъдиха „неморалния“ опит на Москва да „нахлуе“ в каноничната територия на древната Александрийска патриаршия

<p>Силни взривове отекнаха в руската Воронежка област, каква е ситуацията там (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Силни взривове отекнаха в руската Воронежка област

Свят Преди 11 часа

Няма жертви и още не е ясно какъв е размерът на нанесените щети

Втори опит: Възобновяват работата на нов френски ядрен реактор

Втори опит: Възобновяват работата на нов френски ядрен реактор

Свят Преди 11 часа

Европейският реактор под налягане е на стойност 13,2 млрд. евро