1

Н яколко щата и окръг Колумбия са подали искове срещу TikTok, в които твърдят, че популярното приложение за кратки видеоклипове уврежда психичното здраве на децата. 

Исковете произтичат от национално разследване срещу TikTok, започнало през март 2022 г. от двупартийна коалиция на генерални прокурори от няколко щата, включително Калифорния, Кентъки и Ню Джърси. Всички жалби са подадени в щатски съдилища и в тях се твърди, че алгоритъмът на TikTok е особено опасен предвид широкото разпространение на платформата сред младите хора и способността ѝ да доставя бързи дози допамин. 

Прокурорите твърдят, че изборът на дизайн за платформата, като безкрайно превъртане, известия за натискане и възможността за покупки в приложението, е плячка за младежите и създава пристрастяващи навици сред потребителите. В САЩ има над 170 млн. активни потребители на TikTok месечно, а по света - над един милиард. 

Кибератака в TikTok: Сред пострадалите са Парис Хилтън и CNN

В основата на всеки съдебен иск е алгоритъмът на TikTok, който определя какво виждат потребителите в платформата, като попълва основния канал на приложението „За вас“ със съдържание, съобразено с интересите на хората. 

В документите си окръг Колумбия нарича алгоритъма „допаминов“ и твърди, че той е създаден така, че умишлено да предизвиква пристрастяване, за да може компанията да улови много млади потребители в капана на прекомерната употреба и да ги задържи в приложението си часове наред. TikTok прави това, въпреки че знае, че това поведение ще доведе до „дълбоки психологически и физиологични вреди“, като тревожност, депресия, телесна дисморфия и други дълготрайни проблеми, се казва в жалбата. 

„Изборът на дизайн на TikTok използва невротрансмитера допамин, който помага на хората да изпитват удоволствие като част от системата за възнаграждение на мозъка“, се казва в жалбата на щата във висшия съд на Калифорния.   

„Допаминовите „награди“ могат да доведат до пристрастяващо поведение, особено когато наградите са непредсказуеми.“ 

Позовавайки се на вътрешни документи и презентации, щатите твърдят, че TikTok счита потребителите под 13 години за „критична демографска група“ и съзнателно се насочва към тях и събира данните им без съгласието на родителите. 

Майкъл Хюз, говорител на TikTok, заяви в изявление: „Ние категорично не сме съгласни с тези твърдения, много от които смятаме за неточни и подвеждащи.“ Хюз цитира „стабилните предпазни мерки“ на приложението, като например проактивно отстраняване на непълнолетни потребители, ограничения на времето за показване по подразбиране и настройки за поверителност по подразбиране за потребители под 16 години. 

„В продължение на повече от две години се опитвахме да работим с главните прокурори и е изключително разочароващо, че те предприеха тази стъпка, вместо да работят с нас за конструктивни решения на предизвикателствата в цялата индустрия“, каза Хюз. 

През изминалата година TikTok беше подложена на силен натиск от страна на американските законодатели и прокурори. През април 2024 г. Конгресът прие закон, който ще наложи общонационална забрана на TikTok, която ще влезе в сила през януари 2025 г., освен ако компанията майка, базираната в Китай ByteDance, не продаде приложението на нов собственик. През август Министерството на правосъдието на САЩ и Федералната търговска комисия също заведоха дела срещу TikTok и ByteDance за предполагаемо нарушаване на законите за защита на личните данни на децата. 

ЕС разследва дали TikTok не е пристрастяващ

„Тя печели от факта, че пристрастява млади хора към платформата си“, заяви Брайън Швалб, главен прокурор на окръг Колумбия. Задържането на хората в платформата е „начинът, по който те генерират огромни приходи от реклами“, каза Швалб. „Но за съжаление, така генерират и неблагоприятни въздействия върху психичното здраве на потребителите“. 

TikTok не позволява на деца под 13 години да се регистрират за основната ѝ услуга и ограничава някои видове съдържание за всички под 18 години. Но окръг Колумбия и няколко други щата заявиха в своето заявление, че децата могат лесно да заобиколят тези ограничения, което им позволява да получат достъп до услугата, която използват възрастните, въпреки твърденията на компанията, че нейната платформа е безопасна за деца. 

В иска, подаден в Калифорния, се твърди също, че филтрите за красота на TikTok могат да затвърдят „омразата към собствения външен вид“ сред младите потребители. В жалбата се твърди, че платформата знае, че тези филтри могат да навредят на потребителите, но продължава да ги разработва, за да увеличи ангажираността. В жалбата се посочва, че филтрите затвърждават стереотипи за красота, включително предпочитане на определени кавказки или европейски черти. 

„Всъщност пластичните хирурзи съобщават за увеличаване на броя на пациентите, които търсят процедури, за да изглеждат по-добре на екрана, и отбелязват, че усъвършенстваните „ефекти“ на TikTok размиват границата между фантазия и реалност“, се казва в жалбата. 

Шефът на TikTok призова потребителите да не мълчат

Искът на Окръг Колумбия е насочен към други части от бизнеса на компанията. В него се твърди, че TikTok функционира като „нелицензирана виртуална икономика“, като позволява на хората да купуват TikTok Coins - виртуална валута в рамките на платформата - и да ги подаряват на стриймъри в TikTok Live, които след това могат да ги обменят срещу истински пари. Според жалбата TikTok взема 50 % комисиона от тези финансови транзакции, но не се е регистрирала като преносител на парични средства в Министерството на финансите на САЩ или пред властите в областта. 

Длъжностните лица твърдят, че тийнейджърите често са експлоатирани за сексуално съдържание чрез функцията за предаване на живо на TikTok, която е позволила на приложението да работи по същество като „виртуален стриптийз клуб“ без никакви възрастови ограничения. Те твърдят, че частта, която компанията получава от финансовите транзакции, ѝ позволява да печели от експлоатацията. 

„TikTok печели от сексуалната експлоатация на деца - работи като виртуален стриптийз клуб“, казва Швалб в X. 

Главният изпълнителен директор на TikTok, Шоу Зи Чу, неведнъж е отхвърлял твърденията, че платформата е вредна за младите хора, а през януари обеща да похарчи 2 млрд. долара за защита на потребителите в САЩ. 

Припомняме и тази галерия от нашия архив:

Храните, които да ядем за добро здраве и психика

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
-Скъпа, отслабнала си. -Така значи! Наричаш ме дебела със задна дата.  
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Венци от “Игри на волята”: Обичам хората да ме подценяват

Венци от “Игри на волята”: Обичам хората да ме подценяват

Любопитно Преди 22 минути

Още от 16-17 годишен Венци е започнал да се интересува от френския легион

Жена е с комоцио след тежка катастрофа на пътя Габрово - Севлиево

Жена е с комоцио след тежка катастрофа на пътя Габрово - Севлиево

България Преди 46 минути

Пробите на двамата водачи за алкохол и наркотици са отрицателни

Аферата "Митници": Решават дали да освободят от ареста Стефан Димитров

Аферата "Митници": Решават дали да освободят от ареста Стефан Димитров

България Преди 53 минути

Преди дни пуснаха на свобода бившия директор на Агенцията Петя Банкова

Главчев: Крайно време е сериалът "Игра на избори" да приключи

Главчев: Крайно време е сериалът "Игра на избори" да приключи

България Преди 1 час

Всички искаме да бъде сформирано редовно правителство, отбеляза премиерът

Тревожна статистика: Населението на България се е стопило с близо 2,5 млн. души за 30 години

Тревожна статистика: Населението на България се е стопило с близо 2,5 млн. души за 30 години

България Преди 1 час

Данните са от доклад на Съвета за икономически анализи към Министерския съвет

Камарата на следователите: ВСС трябва да избере главен прокурор и председател на ВАС

Камарата на следователите: ВСС трябва да избере главен прокурор и председател на ВАС

България Преди 1 час

Процедурите за избор на административни ръководители в съдебната система следва да продължат, за да може тя да функционира адекватно на съвремието и без сътресения, посочват те

Счупиха фатално врата на новородено бебе в болница

Счупиха фатално врата на новородено бебе в болница

Свят Преди 1 час

Родителите на бебето заведоха иск срещу болницата

„Изборът на България – Седмият опит“ на 27 октомври по NOVA

„Изборът на България – Седмият опит“ на 27 октомври по NOVA

Любопитно Преди 1 час

Пет специални предавания и актуална информация от 30 точки в страната и чужбина ще представят най-важното от деня на вота

Спецакция срещу купуването на гласове в Габрово и региона

Спецакция срещу купуването на гласове в Габрово и региона

България Преди 1 час

Изградени са контролно-пропускателни пунктове

<p>Безумие и гневни железничари: Закриват жп линии, каква е причината&nbsp;</p>

Безумие и гневни железничари: Закриват жп линии в Северна България

България Преди 2 часа

Общински и областни управи изразиха бурно несъгласие с новото разписание

БезГранично: Топ 10 на университетите в Германия - ръководство за студенти в чужбина

БезГранично: Топ 10 на университетите в Германия - ръководство за студенти в чужбина

БезГранично Преди 2 часа

До Германия и назад: Всичко, което трябва да знаете за университети, общежития и документи

<p>Мрачното предсказание, което получил Джон Ленън преди смъртта&nbsp;си</p>

Джон Ленън и Йоко Оно получили мрачно предсказание преди убийството на легендата

Любопитно Преди 2 часа

Това твърди техният близък приятел Елиът Минц в новите си мемоари, „Всички ние сияем: Джон, Йоко и аз“

Перперикон

Откриха гроб на Перперикон с ритуали против вампирясване

България Преди 2 часа

На находката се натъкнаха археолози край Голямата базилика

F-16 Block 70

Тестваха първия български изтребител F-16 Block 70

България Преди 2 часа

Това съобщи Министерството на отбраната (МО) на своята интернет страница

<p>Осъдиха на 20 години затвор 21-годишен мъж, опитал да убие разследващ полицай</p>

Осъдиха на 20 години затвор 21-годишен мъж, опитал да убие разследващ полицай в Казанлък

България Преди 3 часа

Деянието е извършено по хулигански подбуди, посочват от съда