17

К ирил Грязнов, руски готвач, който участва в телевизионни предавания за готвене, е бил вербуван от руските разузнавателни служби, за да саботира Олимпийските игри във Франция.

Той разказал за плановете си в пиянски разговор и се потвърдиха връзките му с офицери от ФСБ и ГРУ. Грязнов е арестуван от френските служби за сигурност и у него са открити доказателства, които позволяват да му бъде повдигнато обвинение в шпионаж.

  • "Те ще запомнят тази Олимпиада!"

Кирил Грязнов е бил алкохолно зависим. На 7 май той трябвало да замине за Париж с прекачване в Истанбул, но се напил толкова много, че в Истанбул не само не го качили на самолета, но и го включили в черния списък. Пътува с кола от Турция до България, където отново се напива и, трогнат от българското гостоприемство, започва да разказва на случайни хора, че е отишъл в Париж неслучайно, а с тайна мисия.

"Те дълго ще помнят тази Олимпиада!" - заплашва той, без да обяснява какво точно има предвид. В отговор на скептичните погледи Грязнов размахвал някаква лична карта, предназначена да докаже, че наистина е свързан със специалните служби.

Пред свидетели той се обадил на някого и съобщил, че е наел друг молдовец от Кишинев за задачата и всичко върви по план. Възхитени българи сигнализирали за странния гост и проверката показала, че той наистина е подозрителен герой.

  • Готвач с връзки

Кирил Грязнов е роден през 1984 г. в Перм, баща му е главен лекар на местната болница, самият той учи право в Държавния национален изследователски университет, след което се премества в Москва, където през 2007 г. завършва магистратура. Три години по-късно младият юрист внезапно решава да стане готвач и изкарва курс в Le Cordon Bleu Paris, след което работи в ресторант Michelin в Куршевел.

В Русия той продължава да работи като готвач, като периодично се появява в различни токшоута като "Дачниответ" по НТВ и "Избери ме" по телевизионния канал "Домашний", където шест момичета се опитват да спечелят сърцето му.

"Запознайте се с Кирил Грязнов, успешен бизнесмен и ресторантьор, той има всичко, но не и любов" - така го представят в телевизионното предаване.

Руски частен готвач е арестуван в Париж, готвел саботаж на Олимпиадата

Зад кулисите се разкрива истинската картина на личния му живот: поредица от скандали, подозрения, записи със скрита камера и грозни раздели, придружени с най-унизителни обиди. Той обаче не е нито "ресторантьор", нито "успешен бизнесмен" - успешните периоди се сменят с неуспешни, просрочените дългове и проблемите с алкохола пречат на кариерата му на готвач.

Грязнов придобива не само кулинарни контакти. Според кореспонденцията му, по време на пътуването си до Люксембург през 2008 г. той се запознава с лорд Робърт Скиделски, британски икономист с руско-еврейски корени. Скиделски е получавал заплата от Русия като "независим директор" на "Руснефт" и е подкрепял анексирането на Крим. В навечерието на пълномащабното нахлуване в Украйна той подписа писмо, публикувано във "Файненшъл таймс", в което се казваше, че Русия има основателни причини да се страхува за сигурността на собствените си граници, а след нахлуването призова за отмяна на санкциите срещу Русия.

В кореспонденцията си Грязнов и Скиделски топло си спомнят за срещата си в Люксембург и се договарят да се срещнат в Москва.

Въпреки че в самата биография на Грязнов няма данни за близостта му с разузнавателните служби, неговите познати, ако се съди по кореспонденцията, са наясно с връзките му.

Така например през 2009 г. Юлия Пушкарева, секретарка на директора на "Кен-Груп", изпраща на Грязнов картата на сметката на сина на директора, майор Андрей Беляшов, висш офицер в Главното управление на персонала на Министерството на отбраната.

В друг случай през 2010 г. познат на Грязнов от Перм, предприемачът Антон Михайлов, иска да "пробие" офицер от ФСБ и изпраща данните му:

"Колюванов Едуард Сергеевич 16.12.1968 г. От 11.1996 г. до 05.2007 г. старши офицер на служба ЕБ. Можете ли да разберете акуратно какъв човек е той и можете ли да му се доверите".

Учудващо е, че един юрист, който едва е завършил университет и е решил да се посвети на готварството, е смятан за човек, който може да отговори на въпроса на какъв офицер от ФСБ може да се има доверие и който по някакъв начин може да участва в кариерата на майор от Главно управление на персонала на Министерството на отбраната.

  • Връзки със специалните служби

Възможно е Грязнов да дължи добрите си връзки на брат си Дмитрий, юрист, който е началник на Главния отдел за правно-документално осигуряване на Парламентарната асамблея на Съюзната държава на Русия и Беларус. Малко хора си дават сметка с какво се занимава тази странна интеграционна асоциация, но сред нейните функционери има много членове на специалните служби.

Например Дмитрий Грязнов лети със съвместни полети и има общ шофьор с колегата си Андрей Чеканов, който заема не по-малко мистериозната длъжност "началник на главния отдел (канцелария на ръководството на Парламентарната асамблея)".

Чеканов е регистриран в сграда 36 на улица "Зорге" - в същата сграда живее и Денис Сергеев (известен още като Сергей Федотов), един от отровителите на Скрипал, както и офицерите от ГРУ Сергей Скворцов и Елена Кулкова, които бяха арестувани в Швеция за шпионаж.

Песков за задържането на руснак в Париж: Това е куриозно

Чеканов не е единствената връзка на Грязнов със службите за сигурност. Ако се съди по базата данни за резервации на самолетни билети, през 2019 г. той лети от Перм до Москва с билет, купен за него от полковник Владимир Бондарчук, бивш главен инспектор на Службата за контрол на ФСБ (v/h 53916).

Интересно е, че Кирил Грязнов не крие особено факта, че не е просто готвач. Така например през 2012 г. той пише на стопанката на апартамента си във Франция: "Добре съм, в Москва съм, работя за държавата!". - въпреки че няма никакви доказателства, че е работил за някакви държавни компании или организации.

  • Арест на готвача

Френските власти не подхождат лекомислено към Грязнов: на 19 юли той е арестуван по обвинение в шпионаж и го грозят до 30 години затвор. Съобщава се, че у него са намерени някои "дипломатически материали" (matériel diplomatique) и удостоверение, в което се посочва, че той принадлежи към "Отдел V" на руските служби за сигурност. Последното съобщение е особено загадъчно, тъй като се отнася за ЦСН "Вимпел" на ФСБ, но Грязнов с неговото минало не би могъл да служи там, а и е немислимо офицери от "Вимпел" да носят служебна карта.

Енергичността на френските служби за сигурност е разбираема: пиянските приказки за наети молдовци и провокациите по време на Олимпийските игри не звучат толкова безсмислено, колкото може да се стори на някои, като се има предвид вече известният контекст.

През ноември няколко молдовски граждани бяха арестувани в Париж за това, че са напръскали антисемитски графити по стените, включително със заплахи за повторение на атентата на Олимпиадата през 1972 г., когато израелски спортисти бяха взети за заложници. Арестуваните признаха, че са получили по 500 евро от своите водачи. Оказа се, че тези лица са свързани с прокремълската партия на молдовския олигарх Илан Шор, който понастоящем се укрива в Русия. Заслужава да се отбележи, че след появата на графитите снимките им бяха незабавно разпространени в Twitter от свързаната с ГРУ бот мрежа Doppelgänger.

Не е известно какъв точно е бил планът на Грязнов за парижката провокация, но ако се съди по факта, че френските служби за сигурност толкова бързо отправиха сериозно обвинение, те имат някаква представа за плана, което означава, че скоро той ще стане публично известен. Засега официалната информация е, че става дума за "мащабен проект", който щял да има "сериозни последици по време на трите седмици на Олимпийските игри".

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 17
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

17 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Джокович пя и танцува за Гришо: Одобряваш ли?

Джокович пя и танцува за Гришо: Одобряваш ли?

Любопитно Преди 6 минути

Във видеото, пуснато в ТикТок, Джокович пее на български и танцува

Зрителите избират един от съквартирантите в новия сезон на Big Brother

Зрителите избират един от съквартирантите в новия сезон на Big Brother

Любопитно Преди 1 час

Онлайн гласуването, което ще избере един от участниците в социалния експеримент, вече е отворено nа платформата NOVA PLAY и сайта nova.bg

Двама души загинаха при пожар в жилищен блок във Видин

Двама души загинаха при пожар в жилищен блок във Видин

България Преди 5 часа

Жертвите са 40-годишен мъж и 46-годишна жена

ЦИК: Имаме пълната подкрепа на МС за подготовката за вота

ЦИК: Имаме пълната подкрепа на МС за подготовката за вота

България Преди 5 часа

Това каза на брифинг председателя на ЦИК Камелия Нейкова

.

Перфектната буря на слънчевата активност е на път да разгърне невероятно шоу

Любопитно Преди 6 часа

Всичко по темата може да прочете в следващите редове

Кремъл за готвения атентат срещу Тръмп: Играта с огъня си има последици

Кремъл за готвения атентат срещу Тръмп: Играта с огъня си има последици

Свят Преди 6 часа

В Украйна отричат да имат нещо общо с атентатора

Спортна инициатива обединява ученици от рискови групи

Спортна инициатива обединява ученици от рискови групи

Свят Преди 6 часа

Благодарение на програмата най-малко 50 бивши непълнолетни престъпници сега са активни членове на обществото

Дрогиран шофьор с такси удари жена, избяга и смени колата

Дрогиран шофьор с такси удари жена, избяга и смени колата

България Преди 7 часа

И двата му автомобила са иззети

<p>&ldquo;Игра на жертва&rdquo;: Напрежението между Китай и Филипините се нажежава</p>

“Игра на жертва”: Напрежението между Китай и Филипините се нажежава до критични нива

Свят Преди 7 часа

"Не сме загубили нищо. Не сме изоставили нищо. Плитчината Ескода все още е част от нашата изключителна икономическа зона"

Заради бурята в Европа: 140 души са блокирани на круизен кораб по Дунав

Заради бурята в Европа: 140 души са блокирани на круизен кораб по Дунав

Свят Преди 7 часа

Заради проливните дъждове в Австрия корабът не може да акостира

Фон дер Лайен прие оставката на еврокомисаря Тиери Бретон

Фон дер Лайен прие оставката на еврокомисаря Тиери Бретон

България Преди 7 часа

Междувременно Париж предложи ново име за комисар в следващата комисия

,

Политическото насилие се превръща в нова норма за Америка

Свят Преди 7 часа

„Насилието няма място в Америка“, заяви вицепрезидентът Камала Харис

Грандиозният финал на Coca-Cola The Voice Happy Energy Tour 2024 в София: мощен звук и безкрайна енергия!

Грандиозният финал на Coca-Cola The Voice Happy Energy Tour 2024 в София: мощен звук и безкрайна енергия!

Любопитно Преди 7 часа

Рекорден брой артисти, най-голямата сцена в историята на турнето и още много изненади

Георги Вълев от "Килърите", осъден на доживотен затвор, с белезници и под конвой във ВАС (СНИМКИ)

Георги Вълев от "Килърите", осъден на доживотен затвор, с белезници и под конвой във ВАС (СНИМКИ)

България Преди 8 часа

Той има множество заведени дела срещу лица, държавни служители и различни институции

<p>Заради &quot;недопустимо висок&quot; брой мигранти: Германия въведе проверки по границите си</p>

Заради "недопустимо висок" брой мигранти: Германия въведе проверки по границите си, застрашен ли е Шенген

Свят Преди 8 часа

За момента се планира те да се извършват в продължение на шест месеца, но може да бъдат удължени

,

58 затворници са първокласници тази година

България Преди 8 часа

Учебните програми, по които се обучават осъдените лица, съответстват на държавните образователни изисквания