С ветовната здравна организация (СЗО) лансира кампания, която цели да популяризира хранителната сигурност, след като милиони хора умират от глад или вследствие на консумация на продукти менте, а засегнатите от затлъстяване се увеличават с всеки изминал ден, предаде Франс прес.
"Хранителната сигурност, качеството и количеството на храните трябва да вървят ръка за ръка", заяви в Париж генералният директор на СЗО Маргарет Чан по повод вчерашния Световен ден на здравето – 7 април.
Кампанията на СЗО си поставя за цел да обърне внимание на потребителите за свързаните с храненето опасности, да им препоръча балансираното хранене и приготвянето на храна при спазване на нужната хигиена Според СЗО, всяка година около 2 милиона души в света умират вследствие на болести, свързани с храната или водата.
Храненето може да бъде свързано със заразяване с вируси или да попадне под въздействието на бактерии, паразити, химични продукти и замърсена вода, които да причинят различни здравни проблеми – от диария до рак.
През 2010 г. са регистрирани около 580 милиона случая, при които хора са засегнати от 22 болести, свързани с храненето, като 350 000 заболявания са имали фатален край, сочат данни на СЗО.
Над 40 на сто от засегнатите са деца под 5-годишна възраст, повечето от които живеят в бедни страни.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!