9

П рахът едва се е уталожил след изненадващия резултат от изборите във Франция в неделя, който доведе до гласуване в парламента, а съюзниците на президента Еманюел Макрон вече се надяват да обърнат хаоса в своя полза, пише Politico.

Противно на последните прогнози, левият алианс "Нов народен фронт" спечели най-много места на последния тур на парламентарните избори в неделя, като изпревари центристите на Макрон и победи крайнодясното "Национално обединение" на Марин Льо Пен.

(Видеото е архивно: Макрон отмени спорната избирателна реформа в Нова Каледония)

Резултатът обаче остави френския парламент в неизвестност, без очевиден кандидат за министър-председател и без нито една партия, която да е в състояние да състави правителство.

Съюзниците на президента сега търсят възможности да се възползват от несигурността, за да утвърдят центристката си програма. Някои от тях смятат, че са намерили възможен път: чрез разпадане на вече раздробения и фрагментиран ляв алианс.

Новият народен фронт е разнородна група от леви партии с набързо съгласувана политическа платформа и без ясен лидер. В него влизат крайнолявата "Непреклонна Франция", водена от ветерана Жан-Люк Меланшон, комунистите, социалистите и Зелените.

Алиансът беше набързо сглобен, след като Макрон предизвика предсрочни избори преди месец, и остава крехък и изпълнен с напрежение. До неотдавна Социалистическата партия и "Непреклонна Франция" бяха на нож заради войната на Израел срещу "Хамас", като социалистите обвиняваха крайната левица, че не е осъдила ясно атаките на "Хамас" от 7 октомври.

В понеделник сутринта левицата все още беше твърдо във фазата на медения си месец и обещаваше да подкрепи един-единствен човек, който да стане министър-председател до края на седмицата. Либералите на Макрон обаче се надяват, че е просто въпрос на време левицата да се разпадне и центърът да се превърне в най-голямата група в парламента.

Един от главните съюзници на Макрон Франсоа Байру заяви в понеделник по френското радио, че "изборите все още не са произнесли присъдата си по отношение на броя на гласовете".

Оспорен какво има предвид, Байру заяви, че въпросът не е в "преброяването на гласовете", а в определянето на това коя група "може да се обедини".

Междувременно френският президент е странно мълчалив. В понеделник френският министър-председател Габриел Атъл предложи да подаде оставка, но Макрон го помоли да остане "в името на стабилността на страната", се казва в изявление на Елисейския дворец.

Парламентарна игра на шах

За лидера на Зелените Марин Тонделие, която беше в радиостудиото заедно с Байру, коментарите му бяха "отрицание" на резултатите от неделя. "Трябва да приемете победата на вашите опоненти", отвърна тя.

Но явно не е случайно, че Байру се дърпаше да признае успеха на левицата, тъй като вътрешни хора от партията на Макрон се опитват да си проправят път обратно към върха.

"Без "Непреклонна Франция" [левицата] има по-малко места от нас, а ние изпреварваме Националния митинг", каза един от служителите на партията "Ренесанс" на Макрон.

Друг напускащ министър разсъждава, че либералите на Макрон се нуждаят само от още няколко депутати, за да изпреварят левицата. "Между неприсъединилата се десница, депутатите от чужбина и UDI [центристите] всичко е възможно", каза бившият министър.

Левицата се нуждае от съюзници, ако иска да има шанс да управлява Франция, което е друг източник на напрежение в коалицията.

През последните седмици няколко центристки формации изказаха идеята за сътрудничество с левицата в "широка коалиция", която обаче ще трябва да изключи крайнолявата "Непреклонна Франция" на Меланшон.

Разпределението на силите се промени и в левицата, която някога беше твърдо доминирана от "Непреклонна Франция". От изборите насам Зелените и социалистите се очертават като по-мощни партии.

Кой говори

Но сътресенията в парламента предоставят възможности и на други. Дори ако Макрон получи това, на което се надява, и левият алианс се разпадне, той все пак ще има по-голям проблем: центърът се разпада.

Решението на френския президент да заложи политическото бъдеще на движението си на предсрочни избори отчужди много от съюзниците му, включително бившия премиер Едуар Филип и собствения премиер на Макрон - Габриел Атъл, който призна по телевизията, че президентът не се е консултирал предварително с него.По време на кампанията Филип обвини Макрон, че е "убил коалицията", и призова да се създаде "ново [парламентарно] мнозинство".

В неделя съюзниците на Макрон едва избегнаха кървавата баня, като все пак загубиха повече от 70 места, но това не попречи на Филип, който има президентски амбиции за себе си, да заклейми предсрочните избори, които донесоха "голяма неопределеност".

След като Макрон няма да може да се кандидатира отново през 2027 г., сега всички погледи са насочени към надпреварата за следващите президентски избори и малко потенциални кандидати ще са готови да пожертват бъдещето си заради настоящето на Макрон.

Дори тези, които подкрепиха решението на френския президент за провеждане на нови парламентарни избори, изглежда подготвят стратегията си за излизане. Отиващият си министър на вътрешните работи Жералд Дарманин, друга президентска надежда, е на път да стартира "своя собствена структура", според същия бивш министър, цитиран по-горе.

Дори ако либералите успеят да си осигурят най-голямата група в Националното събрание и Макрон успее да назначи за премиер свой съмишленик центрист, краят на болката не се вижда. Опозиционните партии ще могат да свалят правителството на всяка крачка, а приемането на закони ще е свързано с много кръвопролития: В парламента все още ще цари хаос.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 9
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

9 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
<p>&quot;Това е&nbsp;дързък и смел ход от страна на украинците&quot; (ВИДЕО)</p>

Ръководителите на МИ-6 и ЦРУ: Нахлуването на Украйна в Русия е дързък и смел ход

Свят Преди 7 часа

ЦРУ все още няма категорични доказателства, че Китай изпраща оръжия на Русия, но има подозрения за това

"Това е огромна загуба": Какво се случва с ледниците в Австрийските Алпи

"Това е огромна загуба": Какво се случва с ледниците в Австрийските Алпи

Любопитно Преди 8 часа

Въпросът не е дали ледниците ще се стопят, а колко бързо

Пожарът край Сандански е овладян

Пожарът край Сандански е овладян

България Преди 8 часа

Общо 14 горски служители се включиха в овладяването на огнената стихия

Отстранена е повреда, причинила смущения в железопътните услуги в Германия

Отстранена е повреда, причинила смущения в железопътните услуги в Германия

Свят Преди 8 часа

Последните закъснения идват на фона на нарастващите критики срещу "Дойче Бан"

Експерт определи като "странно и необяснимо" решението на ЦИК за ДПС

Експерт определи като "странно и необяснимо" решението на ЦИК за ДПС

България Преди 9 часа

"Очевидно решението беше продиктувано от напрежението пред комисията", каза Ваня Нушева

Областните председатели на БСП с позиция за сформирането на широка лява коалиция

Областните председатели на БСП с позиция за сформирането на широка лява коалиция

България Преди 9 часа

"Коалицията може и трябва да бъде гарант за защита на социалните интереси на българските граждани", посочват оттам

<p>Украински &ldquo;драконови&rdquo; дронове обсипват с разтопен метал руски позиции&nbsp;</p>

Иновация на бойното поле: Украински “драконови” дронове обсипват с разтопен метал руски позиции

Свят Преди 9 часа

Службата на ООН за разоръжаване казва, че запалителните оръжия могат да причинят огромни разрушения и щети на околната среда

<p>Пешеходци в нарушение предизвикаха катастрофа, има пострадали (СНИМКИ)</p>

Пешеходци в нарушение предизвикаха катастрофа, има пострадали

България Преди 9 часа

Причините за инцидента са в процес на уточняване

<p>Пеевски: Радев командва ЦИК и притиска партии</p>

Пеевски: Радев се намеси недопустимо в изборния процес, командва ЦИК и притиска партии

България Преди 11 часа

"В отчаянието и безпомощността си президентът разкри истинското си лице", заяви той

<p>Косово блокира част от границите си със Сърбия, ето защо</p>

След протести: Косово блокира част от границите си със Сърбия

Свят Преди 11 часа

На 6 септември десетки демонстранти в Сърбия блокираха двата гранични пункта, за да предотвратят влизането в Сърбия от Косово

<p>Супертайфунът &quot;Яги&quot; връхлетя Виетнам (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Отнесени кораби и изкоренени дървета: Супертайфунът "Яги" връхлетя Виетнам

Свят Преди 11 часа

Тайфунът достигна сушата в провинциите Хайфонг и Куанг Нин, като предизвика ветрове със скорост над 149 км/ч

<p>Те&nbsp;осъдиха идеологията на &quot;руския свят&quot;</p>

Вселенската патриаршия осъди идеологията на "руския свят"

Свят Преди 11 часа

Йерарсите обсъдиха „неморалния“ опит на Москва да „нахлуе“ в каноничната територия на древната Александрийска патриаршия

<p>Силни взривове отекнаха в руската Воронежка област, каква е ситуацията там (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Силни взривове отекнаха в руската Воронежка област

Свят Преди 11 часа

Няма жертви и още не е ясно какъв е размерът на нанесените щети

Втори опит: Възобновяват работата на нов френски ядрен реактор

Втори опит: Възобновяват работата на нов френски ядрен реактор

Свят Преди 12 часа

Европейският реактор под налягане е на стойност 13,2 млрд. евро