21

И зборите за ЕП вече са в историята, а резултатите са ясни. Очаквано, крайнодесните формации се представиха силно и ще разполагат със значителен брой места в новия Европейски парламент. Експертите прогнозират, че те ще окажат сериозно влияние върху общите европейски политики по въпроси като миграцията, сигурността и борбата с климатичните промени. В същото време, един въпрос продължава да бъде обект на разпалени дебати – как се стигна до настоящата ситуация?

Популистите и вътрешната емиграция

Да се даде еднозначен отговор на въпроса какви са причините за растящата популярност на крайнодесните партии е невъзможна задача. Несъмнено, една от тях е темата за миграцията. Твърденията, че чужденците застрашават бъдещето на Европа, стоят в основата на кампаниите на редица популистки формации. Според проучване, публикувано в края на март в „Американски журнал за политическа наука“, това е свързано с тенденция, на която много често не се обръща достатъчно внимание. Става въпрос за т. нар. вътрешна емиграция. Всеизвестен факт е, че по цял свят младите хора масово напускат малките населени места и се отправят към големите градове, търсейки по-добро образование и възможности за кариерно развитие. Този процес е особено забележим в държави като Испания и Италия, където властите дори започнаха да предлагат финансови стимули на хората, желаещи да се заселят в малки градчета с драстично намаляло население.

В изследването се обръща специално внимание на ситуацията в Швеция. Между 2000 и 2020 г. броят на имигрантите в страната нарасна почти двойно. В същия период, населението в редица области намаля, тъй като много хора се преселиха в големи градове като Стокхолм, Малмьо и Гьотеборг. Това на свой ред предизвика безпрецедентна политическа трансформация. Подкрепата за най-старата и влиятелна шведска партия – тази на социалдемократите, постепенно намаля, от което се възползваха представителите на „Шведски демократи“. Въпросната формация е известна с антиимигрантската си реторика и в момента държи приблизително една пета от местата в парламента. В момента, начело на Швеция стои центристка коалиция, която е силно зависима от подкрепата на крайната десница. Експертите отбелязват, че успехът на „Шведски демократи“ разкрива нещо много любопитно: партията се радва на голяма популярност в райони, в които броят на имигрантите е незначителен, но са сред най-тежко засегнатите от вътрешна емиграция.

В проучването се допълва, че основните причини за това явление са две. На първо място, хората, които се заселват в големите градове, са по-склонни да подкрепят партии с леви възгледи. Това води до логичното заключение, че в малките населени места остават предимно онези, които симпатизират на консервативните и десните формации. Освен това, тъй като тези общности губят голяма част от населението си в трудоспособна възраст, те се изправят пред редица сериозни проблеми (като закриването на предприятия, болници и училища или влошаването на състоянието на местната инфраструктура). Именно по тази причина редица избиратели започват да вярват на популистите, които обещават да помогнат на малките населени места и обвиняват мигрантите за какво ли не, включително и за това, че „крадат“ работни места.

Партия „Величие“ и влиянието на социалните мрежи

Повечето експерти са единодушни, че разочарованието от традиционните партии е основната причина за увеличаващата се подкрепа за популистите. Очевиден пример в това отношение е предизвикалата сензация у нас формация „Величие“. Преди състоялите се на 9 юни избори, социолозите прогнозираха, че тя няма шанс да влезе в парламента. Резултатите, обаче, изненадаха мнозина, тъй като партията беше подкрепена от над 4 процента от избирателите и ще има 13 депутати. Нейното представяне демонстрира нагледно колко важни са социалните мрежи. Лидерите на „Величие“ Ивелин Михайлов и Николай Марков имат огромно количество последователи в интернет пространството. Видеата им в TikTok, YouTube и Facebook събират хиляди гледания и това ги прави особено популярни сред българите на възраст между 18 и 35 години.

Формулата за успеха на „Величие“ е добре позната. Партията изразява антисистемни консервативни тези, поставяйки основен акцент върху патриотизма. Това привлича немалък брой избиратели, които са недоволни както от политическото статукво, така и от досегашните протестни формации като „Възраждане“ и „Има такъв народ“. Не бива да се забравя, че „Величие“ доскоро имаше откровено проруска позиция, въпреки че това претърпя радикална промяна след обявяването на резултатите от изборите. Михайлов и Марков на няколко пъти заявиха, че подкрепят членството на България в ЕС и НАТО, но и призоваха за неутралитет по въпроса за войната в Украйна. Това накара редица експерти да заявят, че думите им са заявка за евентуално участие в преговори с ГЕРБ и ДПС.

Фактите сочат, че стратегията на партии като „Величие“ се превръща в нещо напълно обичайно за европейската политика. Все повече крайнодесни и популистки формации използват социалните мрежи, за да привличат избиратели.

„Мисля, че младите хора гледат към бъдещето, а то изглежда мрачно за тях. Как да имат доверие на традиционните партии, на християндемократите, социалдемократите, либералите, които ни управляват от десетилетия и ни донесоха проблеми като масова миграция, липса на контрол по границите, несигурност и постоянен страх от терористични нападения“, заяви наскоро белгийският евродепутат Том Вандендрише от крайнодясната партия Vlaams Belang.

Тя е особено активна в TikTok, като харчи значителни суми в опит да достигне до възможно най-голям брой млади избиратели. Това правят и редица други популистки формации в страни като Италия, Франция, Германия, Испания и Португалия.

Риши Сунак се срещна с италианската си колежка и най-голяма фенка Джорджия Мелони (СНИМКИ)

Показателни са думите на 16-годишния белгиец Натео Карно, който преди броени дни упражни за пръв път правото си на глас на изборите за ЕП: „Смятам, че ние, младежите, все още не се интересуваме особено от политиката. Възприемаме политиците като хора, които ни гледат от високо, със своите скъпи коли и костюми, без да ги интересува какво се случва с нас. Притесняваме се, че каквото и да направим, ситуацията няма да се промени“.

Според резултатите от неотдавнашно социологическо проучване на агенция „Ипсос“, растящите цени, безработицата, социалното неравенство и климатичните промени са темите, които вълнуват най-силно младите хора. Истината е, че ако искат да получат тяхната подкрепа, партиите трябва да се вслушат в гласа им и да обърнат по-голямо внимание на въпросните проблеми.

Още от автора:

Президентските избори в Украйна, които така и не се проведоха

Обречени на провал ли са преговорите за мир в Украйна

Марсианците, които нападнаха Еквадор

Изборите, които ще решат съдбата на ЕС

Разделената Европа – нападението срещу Роберт Фицо и задаващите се избори за ЕП

Война срещу природата – екологичните последици от конфликтите в Украйна и Газа

"Руският закон", който предизвика масови протести в Грузия

Застрашава ли дезинформацията предстоящите избори за ЕП

Дипломатическият ребус на Си Цзинпин

Избори в условията на глобална криза – накъде ще поеме Индия

Имигрантите, които спасиха американската икономика

Печели или губи Русия от ескалацията на напрежението в Близкия изток

Хуманитарният кошмар в Ивицата Газа

Сблъсъкът между Тайван и Китай и бъдещето на изкуствения интелект

Кой се страхува от Доналд Тръмп?

Избори по руски – несменяем ли е Владимир Путин

Между фактите и лъжите – конспирацията QAnon и „откраднатата победа“ на Тръмп

„Супер вторник“: Ключов ден за изборите в САЩ

Децата войници, които написаха историята на САЩ

Загадъчната история на Шотландия

Несбъднатите прогнози за живота през XXI век

Фалшивите новини, които застрашават здравето ни

Най-абсурдните конспиративни теории, свързани с природни бедствия

Между религията и суеверията: Средновековните предсказания за края на света

Забравената история на нацисткото движение в САЩ

Скандалните тайни на Католическата църква

Антинаталистите, които смятат, че не бива да имаме деца

Сделките за един долар, които ще ви изумят

Избори от двете страни на Атлантическия океан

Великите учени, останали без Нобелова награда

Кои са най-древните традиции, свързани с настъпването на Нова година

Фалшивите новини, които могат да повлияят на предстоящите президентски избори в САЩ

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

 

Коментари 21
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

21 коментара
 
-Скъпа, много пари харчиш за козметика. Направо ще полудея! -Скъпи, ако ме беше видял без грим, отдавна щеше да си полудял.  
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

.

Откриха странни "скали от пуканки" на Марс, които предполагат наличие на вода в миналото

Любопитно Преди 47 минути

Имало ли е вода на Марс четете в следващите редове

Нападател рани тежко с арбалет сръбски полицаи пред посолството на Израел

Нападател рани тежко с арбалет сръбски полицаи пред посолството на Израел

Свят Преди 2 часа

Според Дачич става въпрос за терористичен акт срещу Сърбия

Нико Тупарев: Обвиниха ме в длъжностно присвояване, без да съм длъжностно лице

Нико Тупарев: Обвиниха ме в длъжностно присвояване, без да съм длъжностно лице

България Преди 2 часа

Телевизионният продуцент беше задържан във връзка с разследване

Кой кой е от кандидатите за Патриарх на Българската православна църква и има ли фаворит между тях?

Кой кой е от кандидатите за Патриарх на Българската православна църква и има ли фаворит между тях?

България Преди 4 часа

Официалният избор ще е чрез тайно гласуване на 30 юни в Синодалната палата в София

.

Тропическата буря "Берил" се формира в Атлантическия океан

Любопитно Преди 5 часа

Повече за природното явление четете в следващите редове

д

Никола Цолов с втора победа във Ф3 след яка битка в спринта на Red Bull Ring

България Преди 5 часа

Антибиотиците не попречиха на българския пилот да удържи на атаките на съотборника си в ART GP

д

Собственици на аптеки започват ефективни протести

България Преди 6 часа

Тази сряда те ще спрат работа за два часа

И дъщерята на Том Круз се отказа от името му

И дъщерята на Том Круз се отказа от името му

Любопитно Преди 6 часа

Сури Круз вече не се представя като Круз, а като Ноел

Снимката е илюстративна

Задържаха хакера "Емил Кюлев", крал данни от държавни институции, банки и застрахователи

България Преди 6 часа

Иззет е личният лаптоп на 21-годишния мъж, който той се опитал да унищожи

Какъв е трафика на граничния пункт „Кулата“

Какъв е трафика на граничния пункт „Кулата“

България Преди 6 часа

Подробности четете в текста

"Ислямска държава" е убила над 4000 души след териториалното поражение в Сирия

"Ислямска държава" е убила над 4000 души след териториалното поражение в Сирия

Свят Преди 7 часа

Повече по темата четете в следващите редове

„Частни плажове" под лупа: 170 проверки и 6 нарушения за този сезон

„Частни плажове" под лупа: 170 проверки и 6 нарушения за този сезон

България Преди 7 часа

Проверките ще продължат през целия летен сезон

НАСА избира SpaceX за разрушаването на Международната космическа станция

НАСА избира SpaceX за разрушаването на Международната космическа станция

Любопитно Преди 8 часа

МКС ще бъде изведена от експлоатация през 2030г.