8
  • България извежда сънародниците ни от Ливан
  • Обръщение на заместник-лидера на "Хизбула"
  • Кой ще замени убития лидер на "Хизбула" Хасан Насрала
  • "Хидбула" е готова за сухопътна офанзива
  • "Хамас" потвърди смъртта на ливанския лидер на групировката
  • Какво е "Хизбула"
  • Ето какво се случи през уикенда

България работи с НАТО и САЩ по извеждането на сънародниците ни от Ливан

Очаква се евакуацията на българските граждани да се случи с два полета от Бейрут до летище София.

Багажът на българите в Бейрут вече е събран. Почти готови са и списъците с имената на тези, които ще се качат на първия полет. Това заяви по-рано днес министърът на отбраната.

По обед първият самолет излетя за Ливан. Служители от Външното министерство също са на борда. Обратният полет трябва да кацне на българска земя минути преди 19 ч.  

МВР е в готовност да настани в базите си тези, които няма къде да бъдат отседнат в България.

Осмият ден от масираните атаки започна с нови взривове. „Ситуацията в Ливан не е спокойна. Нападенията не спират, стресиращо е. През нощта в неделя отново имаше голям взрив, на около 4 км от къщата ми“, посочи живеещата в Ливан българка Анна Берро.

Съгражданите ни в Бейрут броят часовете до обаждането, с което ще им съобщят, че ще се приберат в България. „Очакваме с нетърпение обаждане за евакуация. Потеглям аз с двете ми момчета, мъжът ми остава тук, защото роднините ни са тук“, каза българската гражданка.

„Получих обаждане в 17:10 ч. в неделя следобед и бях инструктирана да чакам. Уточнихме разстоянието, което трябва да измина, за да стигна до летището. Попитаха ме дори дали имам къде да отседна в България. Така че евакуацията върви“, заяви Петя Николова.

„В операцията по евакуация на българите участват Военно-въздушните ни сили, тъй като един такъв полет се нуждае от координация на международно ниво и по отношение на НАТО“, заяви министърът на отбраната Атанас Запрянов.

От Министерския съвет съобщиха, че предимство ще се даде на семействата с деца и уязвимите групи. „В момента се уточняват списъците от посолството и от МВнР. Те са водещите институции. Говореше се, че два полета ще са достатъчни, но нека видим списъците и ще говорим“, допълни Запрянов.


Обръщение на заместник-лидера на "Хизбула"

Заместник-шефът на "Хизбула" Шейх Наим Касем направи обръщение. 

Израел уби лидера на "Хизбула" Хасан Насрала при удар в петък и Касем заяви, че групировката ще избере негов заместник при първа възможност.

Касем заяви, че "Хизбула" е готова за израелска наземна офанзива и ще продължи битката срещу Израел.

Заместник-началникът казва, че групата продължава операциите си - описвайки своите атаки досега като "минимални" - като добавя, че битката може да бъде дълга, съобщава Ройтерс.

Той завършва речта си с призив за "търпение".

Речта на Наим Касем беше съобщена от пресслужбата на "Хизбула" само около час преди да бъде излъчена.

Това беше първата реч на високопоставен служител на "Хизбула", откакто те загубиха лидера си Хасан Насрала.

Беше ясно, че той иска да изпрати посланието, че въпреки безпрецедентния удар, пред който е изправена Хизбула, групата ще устои, ще се реорганизира и ще продължи борбата си срещу Израел.

Кой ще замени Хасан Насрала, Касем каза, че техният съвет ще реши скоро. Но той каза, че всички тези командири и високопоставени служители са имали заместници, които могат да се намесят.

Той също така каза, че "Хизбула" знае, че битката "може да е дълга" и опциите са "отворени за тях".

„Готови сме за сухопътна инвазия и ще излезем победители“, каза той.

И той благодари на целия ливански народ и на правителството.

Стана ясно, че речта му е посветена на привържениците и бойците на групировката и основното послание е, че без значение кой ще умре, „съпротивата” ще го замени и ще остане силна.


"Хамас" съобщи, че ливанският лидер е убит при въздушен удар

Палестинската въоръжена групировка Хамас казва, че Фатех Шериф Абу ел-Амин, лидерът на групировката в Ливан, е бил убит заедно с някои членове на семейството при израелски въздушен удар в Южен Ливан.

"Хамас" казва, че той е бил убит при удар "по дома му в лагера Ал Бас в Южен Ливан". Държавната ливанска национална информационна агенция съобщи за въздушен удар срещу лагера близо до южния град Тир.

Въпреки че "Хамас" е базиран в Газа - където Израел се бори с него след атаките на 7 октомври - той има присъствие и в Ливан.

И "Хамас", и "Хизбула" са подкрепяни и финансирани от Иран.


Десетки ракети са изстреляни от Ливан, твърди Израел

Израелската армия съобщава, че 35 ракети са били изстреляни от Ливан към Северен Израел тази сутрин.

Някои са били прихванати, докато други са паднали на открито, казват от IDF.

"Хизбула" все още не е коментирала - но тя продължи да изстрелва ракети срещу Израел през последните дни, дори когато Израел атакува неговите стартови площадки и инфраструктура.

Напрежението в Близкия Изток

Иран твърди, че "престъпните действия" на Израел няма да останат без отговор

Говорителят на иранското външно министерство Насър Канаани каза, че Иран няма да остави никакви израелски "престъпни действия" без отговор.

Говорейки по време на седмична пресконференция – първата му откакто старши генерал от Иранската революционна гвардия беше убит от израелски удар в петък – Канаани каза, че Иран не търси война, но не се страхува от нея, съобщава Ройтерс.

Неговите коментари повтарят тези на върховния лидер на Иран Али Хаменей, който каза през уикенда, че действията на Израел няма да останат "без отмъщение".

"Хизбула" – която Израел е насочена в Ливан – е една от редицата милиции в региона, подкрепяни и финансирани от Иран.


Израелските отбранителни сили съобщиха, че са извършили "десетки" удари срещу цели на "Хизбула" през нощта

Израелските военни съобщиха, че са извършили въздушни удари в района на Бекаа, Източен Ливан, през нощта.

Ударите бяха насочени към десетки ракетни установки и сгради, използвани от "Хизбула" за съхранение на оръжия, казват израелските отбранителни сили.

IDF твърди, че е атакувала и военни сгради, използвани от "Хизбула" в различни части на Южен Ливан.

В по-ранна актуализация военните казаха, че успешно са прехванали „подозрителна въздушна цел“, която е пресякла границата от Ливан.


Какво е "Хизбула"

Това е шиитска мюсюлманска политическа партия и въоръжена група, която получава силна финансова и военна подкрепа от Иран.

Базираната в Ливан групировка има значително присъствие в ливанския парламент и правителство и контролира най-мощните въоръжени сили в страната.

"Хизбула" стана известна през 80-те години на миналия век в опозиция на Израел, чиито сили бяха окупирали Южен Ливан по време на гражданската война в страната от 1975-1990 г.

Когато израелските войски се изтеглиха от Ливан през 2000 г., "Хизбула" си приписа заслугата за изтласкването им и продължава да се противопоставя на присъствието на Израел в спорните гранични зони.

През 2006 г. избухна пълномащабна война между "Хизбула" и Израел, предизвикана от смъртоносен трансграничен набег на "Хизбула".

Израелските войски нахлуха в Южен Ливан, за да се опитат да премахнат заплахата от "Хизбула". Около 1000 цивилни бяха убити по време на конфликта, но "Хизбула" обяви победа и оттогава увеличи броя на бойците си и надгради оръжията си.


Ето какво се случи през уикенда

- Израел уби лидера на "Хизбула" Хасан Насрала при удар в петък, при който, според Израел, са убити и 20 други ключови фигури в групировката - подкрепяната от Иран групировка потвърди смъртта на лидера на следващия ден
- Старши генерал от Корпуса на революционната гвардия на Иран, Абас Нилфорушан, също беше убит при удара, съобщиха иранските държавни медии
- Президентът на САЩ Джо Байдън описа удара като "мярка за справедливост" за жертвите на Насрала, но върховният лидер на Иран каза, че смъртта му "няма да остане неотмъстена"
- Лидерът на Иран Али Хаменей също е бил преместен на сигурно място
- През уикенда беше съобщено за трансграничен огън между Израел и "Хизбула" в Ливан, като Израел каза, че е убил допълнителни високопоставени фигури от въоръжените групи
- Ливанските власти казаха, че повече от 100 души са били убити в неделя, с което броят на жертвите от последните две седмици надхвърли 1000
- Премиерът на Ливан Наджиб Микати каза, че израелските въздушни удари може да са разселили до един милион души, описвайки това като вероятно най-голямото разселване в историята на страната
- Израел също се насочи към друга подкрепяна от Иран група, хусите, в Йемен, твърдейки, че отговарят на атаките, които групата е извършила срещу него

Заглавната снимка е илюстративна: Близки приятели и членове на семейството скърбят за загубата на първи лейтенант Амитай Гранот, който беше убит в сблъсък с Хизбула в Северен Израел предишния ден, по време на погребението му на 16 октомври 2023 г. в Йерусалим, Израел 

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Трагичната смърт на Джеймс Дийн и проклятието на колата му

Трагичната смърт на Джеймс Дийн и проклятието на колата му

Свят Преди 28 минути

“Този човек ще спре, няма как да не ни види”

.

Нови кандидати за Къщата на Big Brother разкриват себе си

Любопитно Преди 45 минути

22-годишният бизнесмен Георги Трифонов спечели гласуването във втората седмица и ще се изправи във финала срещу модела Бо и победителя от третата седмица

Тир с водка се обърна на АМ „Марица”

Тир с водка се обърна на АМ „Марица”

България Преди 1 час

Инцидентът е станал на отсечката между Харманли и Любимец

<p>Луис Хамилтън призна, че е имал депресия</p>

"Нямаше с кого да говоря": Луис Хамилтън призна, че се бори за психичното си здраве

Свят Преди 1 час

"Мисля, че това беше натискът на състезанията и трудностите в училище. Тормозът."

<p>Столичният общински съвет с извънредно заседание</p>

Столичният общински съвет с извънредно заседание за градския транспорт

България Преди 2 часа

На него ще бъде обсъдено предложение за заем на кмета Васил Терзиев

,

Хвърлиха пилето Бети Уайт в езеро с алигатори, мъж се призна за виновен

Любопитно Преди 2 часа

Мъжът заявил, че наистина е разочарован от действията си

Фойерверки запалиха покрив на къща в Сливен

Фойерверки запалиха покрив на къща в Сливен

България Преди 3 часа

За щастие пострадали няма

,

Edna.bg посреща три успешни жени с големи мечти на специално събитие

Любопитно Преди 3 часа

"Историите на Edna жена: Пътят към успеха" ще се проведе на 15 октомври

Краят на една епоха: Затваря последната въглищна централа във Великобритания

Краят на една епоха: Затваря последната въглищна централа във Великобритания

Свят Преди 3 часа

"Това ще бъде първият път от 1882 г., когато въглищата не захранват Великобритания"

Честито! Секссимволът Моника Белучи навърши 60 години

Честито! Секссимволът Моника Белучи навърши 60 години

Любопитно Преди 4 часа

Една от най-красивите жени в света показва, че годините са само число

Снимката е илюстративна

Зрелищен бой между елени в центъра на полски град (ВИДЕО)

Свят Преди 4 часа

Зрелищният двубой се заформил насред централна улица в Закопане

Кола се удари в електрически стълб и се разцепи на две, има пострадали

Кола се удари в електрически стълб и се разцепи на две, има пострадали

България Преди 4 часа

Баща и син са с фрактури на основата на черепа и охлузни рани по главата

,

След два неуспешни опита: Дъщерята на последния гръцки крал се омъжи

Любопитно Преди 4 часа

Сватбата на двамата влюбени беше отлагана два пъти

<p>15 потвърдени случая на заразени със западнонилска треска в София</p>

15 потвърдени случая на заразени със западнонилска треска в София за септември

България Преди 4 часа

За периода от 23 до 29 септември е регистриран един случай на заболяването в столицата

<p>Внимание, променят разписанието на някои влакове</p>

БДЖ въвежда промени в разписанието на някои от влаковете от 1 октомври

България Преди 5 часа

Целта е оптимално използване на подвижния състав на БДЖ в участъци с реална необходимост от транспортно обслужване с железопътен транспорт, съобщават от дружеството

30 души работят в струващия $30 млрд. "Телеграм"

30 души работят в струващия $30 млрд. "Телеграм"

Любопитно Преди 5 часа

Павел Дуров, съосновател и главен изпълнителен директор на Телеграм, е арестуван от френските власти на 24 август