14

З а повечето хора лятото е любим сезон и време за заслужена почивка. През последните години, обаче, то започна да се превръща в истинско предизвикателство и заплаха за здравето на мнозина. Причината за това са рекордните горещи вълни, на които ставаме свидетели. Експертите са единодушни, че ситуацията ще продължи да се влошава, ако светът не вземе спешни мерки за ограничаването на климатичните промени. Те дори прогнозират, че обширни райони от нашата планета ще станат негодни за живот в рамките на следващите няколко десетилетия.

  • Все по-опасни горещини

Всеки знае, че когато времето е горещо и сухо, телата ни се охлаждат чрез потене. В някои части на света, обаче, жегите са съпътствани от високи нива на влажност на въздуха, което представлява изключително опасна комбинация. Причината е, че тогава потта не се изпарява достатъчно бързо, което затруднява регулацията на телесната температура. В части от Близкия изток, Пакистан и Индия, например, по време на летните горещи вълни, от крайбрежните региони нахлува влажен въздух. Милиони хора живеят там, като повечето от тях нямат възможност да охлаждат домовете си. По тази причина не е особено изненадващо, че броят на жертвите на опасните горещини нараства с всяка изминала година.

Експертите отбелязват, че продължителното излагане на температури, надхвърлящи 35 градуса по Целзий, крие много рискове за здравето и може да бъде с фатален изход – особено когато въздухът е влажен. Фактите сочат, че горещите вълни стават все по-дълги и опасни. Сред най-очевидните примери в това отношение е Делхи. Там, в продължение на няколко дни през май тази година, термометрите показваха температури от около 50 градуса по Целзий. По данни на местните медии, десетки хора са загинали в резултат на топлинни удари. Прогнозите на климатолозите не са обнадеждаващи. Според тях, ситуацията ще продължи да се влошава. Показателен е фактът, че в глобален мащаб миналият месец е бил най-горещият юни, откакто се води статистика. Учените от Службата за климатични промени на ЕС „Коперник“ добавят, че всеки месец от юни 2023 г. насам е надминал собствения си температурен рекорд в безпрецедентна 13-месечна поредица от екстремни климатични явления.

  • Климатичните промени и застаряващото население

Няма съмнение, че времето става все по-горещо. В периода между 2015 и 2023 г. бяха регистрирани най-високите средни температури от 1880 г. насам, когато започнали да се правят подобни измервания. В същото време, една друга тенденция е обект на не по-малко притеснения – населението в редица държави застарява. До 2050 г., хората на възраст над 60 г. ще станат два пъти повече, като броят им ще достигне 2,1 млрд. Те ще представляват над една пета от световното население (за сравнение, в наши дни те са 13 процента). По-възрастните хора са особено застрашени от горещините. Изследвания показват, че до 2050 г. приблизително 23 процента от световното население на възраст над 69 години ще живее в райони, където температурите постоянно надхвърлят 37,5 градуса по Целзий. Още по-притеснителното е, че много от тях нямат достъп до електричество и чиста вода.

Екстремните жеги водят и до задълбочаването на някои сърдечни и белодробни заболявания, от които страдат редица възрастни хора. Освен това, те се потят по-малко, което затруднява охлаждането на телата им. В резултат, дори и краткият престой на открито, когато времето е горещо и влажно, може да доведе до дехидратация и топлинен удар. За възрастните хора със здравословни проблеми, температури от над 26,7 градуса по Целзий представляват сериозна опасност. Когато влажността на въздуха надхвърля 90 процента, тази граница пада до 25,6 градуса по Целзий. Особено големи рискове крият горещите нощи, особено за онези възрастни хора, които нямат климатици в домовете си или не могат да си позволят те да работят за продължителни периоди от време. Лекарите подчертават, че идеалната температура за спокоен сън е между 20 и 25 градуса на Целзий. С покачването на градусите, качеството на съня спада, което на свой ред може да предизвика различни здравословни проблеми. Според Световната здравна организация, настоящото десетилетие ще бъде от ключово значение за начина, по който се търсят решения на проблемите, свързани с покачващите се температури и застаряващото население.

  • Мрачни прогнози

Учените са единодушни, че докато продължаваме да отделяме големи количества въглероден диоксид в атмосферата, последиците от климатичните промени ще стават все по-катастрофални. Опасните горещини са само малка част от проблема. Колкото по-високи са температурите, толкова по-голямо количество вода се изпарява, а това води до унищожаването на обширни площи със земеделски култури, от които зависи прехраната на милиони хора в различни части на планетата. Нещо повече – заради засушаването, горските пожари зачестяват. Властите в САЩ, например, предупреждават, че рискът от избухването на подобни огнени стихии би станал шест пъти по-голям, ако температурите се покачат само с един градус. В същото време, затоплянето води и до покачването на морското равнище – процес, съпътстван от унищожителни наводнения. По различни оценки, това може да накара около 2 млрд. души да напуснат домовете си до 2100 г.

Данни сочат, че по всяка вероятност 2024-та ще изпревари миналата година като най-горещата от средата на XIX в. насам. През последните няколко месеца горещи вълни отнеха живота на стотици хора в различни части на света, включително Саудитска Арабия, Индия, Гърция и Турция. Експертите отбелязват, че причините за това са както причинените от човешката дейност климатични промени, така и естествения метеорологичен феномен Ел Ниньо. Той затопля водите на повърхността в източната част на Тихия океан, в резултат на което се повишават средните температури в глобален мащаб. Ефектът от Ел Ниньо постепенно отслабва, а светът вече е в неутрални условия. Очаква се по-късно тази година да се формира друг феномен – Ла Ниня, който се очаква да предизвика захлаждане. Това, обаче, няма да окаже съществено влияние върху цялостната тенденция за покачване на температурите, водеща до все по-екстремни метеорологични явления.

Още от автора:

Звездният миг на крайната десница

Великобритания по пътя на промяната

Рискованият ход на Макрон – накъде ще поеме Франция след предсрочните избори

Технологиите, които могат да ни превърнат в супергерои

Севернокорейската авантюра на Путин

Опасната игра на Китай

Между популизма и недоволството на избирателите – възходът на крайната десница

Президентските избори в Украйна, които така и не се проведоха

Обречени на провал ли са преговорите за мир в Украйна

Марсианците, които нападнаха Еквадор

Изборите, които ще решат съдбата на ЕС

Разделената Европа – нападението срещу Роберт Фицо и задаващите се избори за ЕП

Война срещу природата – екологичните последици от конфликтите в Украйна и Газа

"Руският закон", който предизвика масови протести в Грузия

Застрашава ли дезинформацията предстоящите избори за ЕП

Дипломатическият ребус на Си Цзинпин

Избори в условията на глобална криза – накъде ще поеме Индия

Имигрантите, които спасиха американската икономика

Печели или губи Русия от ескалацията на напрежението в Близкия изток

Хуманитарният кошмар в Ивицата Газа

Сблъсъкът между Тайван и Китай и бъдещето на изкуствения интелект

Кой се страхува от Доналд Тръмп?

Избори по руски – несменяем ли е Владимир Путин

Между фактите и лъжите – конспирацията QAnon и „откраднатата победа“ на Тръмп

„Супер вторник“: Ключов ден за изборите в САЩ

Децата войници, които написаха историята на САЩ

Загадъчната история на Шотландия

Несбъднатите прогнози за живота през XXI век

Фалшивите новини, които застрашават здравето ни

Най-абсурдните конспиративни теории, свързани с природни бедствия

Между религията и суеверията: Средновековните предсказания за края на света

Забравената история на нацисткото движение в САЩ

Скандалните тайни на Католическата църква

Антинаталистите, които смятат, че не бива да имаме деца

Сделките за един долар, които ще ви изумят

Избори от двете страни на Атлантическия океан

Великите учени, останали без Нобелова награда

Кои са най-древните традиции, свързани с настъпването на Нова година

Фалшивите новини, които могат да повлияят на предстоящите президентски избори в САЩ

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase 

Коментари 14
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

14 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
<p>&quot;Това е&nbsp;дързък и смел ход от страна на украинците&quot; (ВИДЕО)</p>

Ръководителите на МИ-6 и ЦРУ: Нахлуването на Украйна в Русия е дързък и смел ход

Свят Преди 7 часа

ЦРУ все още няма категорични доказателства, че Китай изпраща оръжия на Русия, но има подозрения за това

"Това е огромна загуба": Какво се случва с ледниците в Австрийските Алпи

"Това е огромна загуба": Какво се случва с ледниците в Австрийските Алпи

Любопитно Преди 8 часа

Въпросът не е дали ледниците ще се стопят, а колко бързо

Пожарът край Сандански е овладян

Пожарът край Сандански е овладян

България Преди 8 часа

Общо 14 горски служители се включиха в овладяването на огнената стихия

Отстранена е повреда, причинила смущения в железопътните услуги в Германия

Отстранена е повреда, причинила смущения в железопътните услуги в Германия

Свят Преди 8 часа

Последните закъснения идват на фона на нарастващите критики срещу "Дойче Бан"

Експерт определи като "странно и необяснимо" решението на ЦИК за ДПС

Експерт определи като "странно и необяснимо" решението на ЦИК за ДПС

България Преди 8 часа

"Очевидно решението беше продиктувано от напрежението пред комисията", каза Ваня Нушева

Областните председатели на БСП с позиция за сформирането на широка лява коалиция

Областните председатели на БСП с позиция за сформирането на широка лява коалиция

България Преди 9 часа

"Коалицията може и трябва да бъде гарант за защита на социалните интереси на българските граждани", посочват оттам

<p>Украински &ldquo;драконови&rdquo; дронове обсипват с разтопен метал руски позиции&nbsp;</p>

Иновация на бойното поле: Украински “драконови” дронове обсипват с разтопен метал руски позиции

Свят Преди 9 часа

Службата на ООН за разоръжаване казва, че запалителните оръжия могат да причинят огромни разрушения и щети на околната среда

<p>Пешеходци в нарушение предизвикаха катастрофа, има пострадали (СНИМКИ)</p>

Пешеходци в нарушение предизвикаха катастрофа, има пострадали

България Преди 9 часа

Причините за инцидента са в процес на уточняване

<p>Пеевски: Радев командва ЦИК и притиска партии</p>

Пеевски: Радев се намеси недопустимо в изборния процес, командва ЦИК и притиска партии

България Преди 10 часа

"В отчаянието и безпомощността си президентът разкри истинското си лице", заяви той

<p>Косово блокира част от границите си със Сърбия, ето защо</p>

След протести: Косово блокира част от границите си със Сърбия

Свят Преди 10 часа

На 6 септември десетки демонстранти в Сърбия блокираха двата гранични пункта, за да предотвратят влизането в Сърбия от Косово

<p>Супертайфунът &quot;Яги&quot; връхлетя Виетнам (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Отнесени кораби и изкоренени дървета: Супертайфунът "Яги" връхлетя Виетнам

Свят Преди 11 часа

Тайфунът достигна сушата в провинциите Хайфонг и Куанг Нин, като предизвика ветрове със скорост над 149 км/ч

<p>Те&nbsp;осъдиха идеологията на &quot;руския свят&quot;</p>

Вселенската патриаршия осъди идеологията на "руския свят"

Свят Преди 11 часа

Йерарсите обсъдиха „неморалния“ опит на Москва да „нахлуе“ в каноничната територия на древната Александрийска патриаршия

<p>Силни взривове отекнаха в руската Воронежка област, каква е ситуацията там (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Силни взривове отекнаха в руската Воронежка област

Свят Преди 11 часа

Няма жертви и още не е ясно какъв е размерът на нанесените щети

Втори опит: Възобновяват работата на нов френски ядрен реактор

Втори опит: Възобновяват работата на нов френски ядрен реактор

Свят Преди 11 часа

Европейският реактор под налягане е на стойност 13,2 млрд. евро