2

М иналата седмица Русия гласува с вето резолюция на Съвета за сигурност на ООН, според която трансграничните доставки на хуманитарна помощ от Турция към бунтовническите и кюрдските райони в Сирия, трябва да продължат без прекъсване. Около гласуването имаше напрежение и дипломатически натиск, който в крайна сметка доведе до спиране на резолюцията. Русия, а с нея и Китай, искат да има само един пункт, през който да преминава помощта и той да е контролиран от правителството на Асад. Досега имаше два пътя – през границата с Турция и през Ливан-Дамаск. Ветото в ООН означава, че сега всички доставки към Сирия през Турция ще достигат първо в Дамаск, а оттам ще се разпределят натам, накъдето Асад и руските сили сметнат, че е нужно. Организации, в това число хуманитарната организация на ООН, предупреждават, че подобен ход може да застраши големи райони на Сирия, които са извън правителствения контрол.

Италия хвана дрога за милиард на „Ислямска държава”

Ветото оказва директен натиск не само върху бунтовниците, но и върху кюрдите, които все още имат близки отношения със САЩ. Това накратко означава, че както и в други епизоди от гражданската война в Сирия, американските сили в Североизточна Сирия ще се сблъскат с тежки времена заради руската икономическа блокада върху кюрдските райони, освен ако Вашингтон не предприеме по-сериозни и решителни действия да осигури непрекъснати доставки на продоволствия и хуманитарна помощ.

Кюрдите, които се очаква да са под закрилата на САЩ, знаят добре кой в момента има повече влияние на терен. Преди седмица, командирът на кюрдските сили, Мазлум Абди, поиска от командира на руските сили Александър Чайко да спрат турските атаки с дронове в кюрдските райони и да помогнат на цивилните. Три дни по-късно, Абди се срещна с Кенет Макензи, ръководителя на американското централно командване, за да координира действия в продължаващата война с „Ислямска държава“. Битките срещу джихадистите, въпреки уверенията на Доналд Тръмп, продължават както в Сирия, така и в Ирак. Иракските сили за сигурност извършват редовни операции срещу клетки на организацията. В Сирия, ИД са заплаха както за кюрдските сили, така и за силите на Асад и бунтовниците. През последния месец имаше няколко по-тежки сражения в Източна Сирия, които показват, че джихадистите са се прегрупирали и отново успяват да организират координирани атаки. Кюрдите, освен срещу ИД, се изправят и срещу про-иранските милиции в Източна Сирия и по границата с Ирак, както и срещу сирийските правителствени сили, които разчитат на Кремъл.

Русия се оттегли от механизма за хуманитарен контрол на ООН за Сирия

Русия винаги е искала да разбие сътрудничеството между Вашингтон и кюрдите, с което да върне под контрола на Асад Източна и Североизточна Сирия. Тези райони са богати на газови и петролни залежи, а също и на фосфати, които са жизненоважни за приходите на режима на Асад. През април Русия предприе редица срещи с ръководителите на по-големите арабски кланове в Северна Сирия и има предложи да създадат своя собствена военна сила, която да е подчинена на сирийското правителствено командване. Лидерите, които контролират редица социални, политически и икономически процеси в пустинните райони на Сирия, отказаха офертата, виждайки желание на руснаците да създадат военна сила, която да бъде изпратена в Либия в помощ на генерал Халифа Хафтар срещу либийските правителствени сили. Техните опасения не са безпочвени, тъй като в Либия вече се сражават сирийци, набирани от териториите на Асад срещу заплащане и превозвани с руските военни самолети до Бенгази. Турция прави същото в бунтовническите райони, но ако се вярва на данните, руснаците засилват кампанията си и дори са увеличили предлаганото заплащане.

САЩ притискат режима на Асад със санкции срещу съюзниците му

За да засили присъствието си, Русия стартира и медийна кампания. Кремъл предупреждава кюрдите, че Вашингтон може да се изтегли от Сирия във всеки един момент и да ги остави без защита. Ето защо, Москва предлага помощ, участие в мирните преговори и място в сирийското правителство, когато войната свърши. Не се знае със сигурност дали съобщението е достигнало до кюрдското командване, но имаше няколко срещи между руснаците, кюрдите и сирийското правителство. Кюрдите не бързат да приемат предложенията, а когато руснаците опитаха да построят военна база в близост до Маликия в Североизточна Сирия, те бяха посрещнати със съпротива от местните, с което плановете за базата бяха прекратени.

Преди година, командир Абди обяви, че кюрдите не могат да вярват на руснаците, които си партнират с Турция. Анкара извърши две интервенции в Северна Сирия, при които бяха изтласкани частите на сирийския клон на ПКК, YPG от редица райони, включително символичния кюрдски град Африн. Тогава Русия не реагира срещу турските сили, въпреки че разполагаше със сили в близост. Дори напротив, Кремъл препоръча на кюрдското командване да се изтегли към Североизточна Сирия до границата с Ирак. Москва беше мълчалива и по време на турската интервенция през 2019, тъй като двете страни имаха постигнати договорки за държаната от бунтовниците провинция Идлиб. Абади обаче подчерта, че няма да се съпротивляват на дипломатически връзки с Москва.

Назрява ли нов бунт в Сирия

И все пак, пътищата са блокирани и дали те ще бъдат отворени, в момента зависи от кюрдите. Асад също не бърза. Приемането на нова конституция, както Москва иска, провеждането на избори и създаването на ново правителство, означава ограничаване на властта и контрола му в полза на Русия. Иран застава срещу проекта за конституция и ново правителство, опасявайки се, че в него ще влязат и представители на сирийската опозиция и по този начин ще бъдат застрашени иранските интереси. Ето защо, вероятно по внушение на Техеран, сирийското правителство протака и преговорите с кюрдското командване.

От гледна точка на Асад, Русия не е приключила задачите си в Сирия. Турция все още контролира Северна Сирия чрез подкрепени от нея бунтовници, Идлиб е под контрола на бунтовници и Хаят Тахрир ал Шам, а кюрдите не са сигурни дали трябва да си партнират със сирийското правителство, което десетилетия наред е отнемало основните им права. Всичко това означава, че руското командване има още много работа, ако иска да затвърди влиянието си в района и спокойно да се изтегли от Сирия, която вече се превръща в тежко финансово бреме за Кремъл.

"Руските невидими армии" - кои са те?

Руснаците трябва да се убедят, че противниковите страни ще свалят оръжие, а Турция и САЩ ще изтеглят силите си. Асад има граждански контрол върху по-голямата част от Сирия, а армията му е все още лоялна. Преговорите с кюрдите бяха започвани няколко пъти, но винаги без успех. Сирийското правителство знае добре, че без контрол върху Източна Сирия и природните ресурси там, няма да може да поддържа дълго несигурния мир в наскоро върнатите територии.

Блокирането на помощите с руско вето в ООН не изпраща позитивен сигнал за кюрдите. Русия знае, че трябва да притисне кюрдското командване да се откаже от сътрудничеството със САЩ, но последните събития като например разполагането на още американски части и отпускането на икономическа помощ от Вашингтон, ще направи постигането на тази цел чрез мирни и дипломатически средства трудна задача.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
<p>&quot;Това е&nbsp;дързък и смел ход от страна на украинците&quot; (ВИДЕО)</p>

Ръководителите на МИ-6 и ЦРУ: Нахлуването на Украйна в Русия е дързък и смел ход

Свят Преди 11 часа

ЦРУ все още няма категорични доказателства, че Китай изпраща оръжия на Русия, но има подозрения за това

"Това е огромна загуба": Какво се случва с ледниците в Австрийските Алпи

"Това е огромна загуба": Какво се случва с ледниците в Австрийските Алпи

Любопитно Преди 11 часа

Въпросът не е дали ледниците ще се стопят, а колко бързо

Пожарът край Сандански е овладян

Пожарът край Сандански е овладян

България Преди 12 часа

Общо 14 горски служители се включиха в овладяването на огнената стихия

Отстранена е повреда, причинила смущения в железопътните услуги в Германия

Отстранена е повреда, причинила смущения в железопътните услуги в Германия

Свят Преди 12 часа

Последните закъснения идват на фона на нарастващите критики срещу "Дойче Бан"

Експерт определи като "странно и необяснимо" решението на ЦИК за ДПС

Експерт определи като "странно и необяснимо" решението на ЦИК за ДПС

България Преди 12 часа

"Очевидно решението беше продиктувано от напрежението пред комисията", каза Ваня Нушева

Областните председатели на БСП с позиция за сформирането на широка лява коалиция

Областните председатели на БСП с позиция за сформирането на широка лява коалиция

България Преди 12 часа

"Коалицията може и трябва да бъде гарант за защита на социалните интереси на българските граждани", посочват оттам

<p>Украински &ldquo;драконови&rdquo; дронове обсипват с разтопен метал руски позиции&nbsp;</p>

Иновация на бойното поле: Украински “драконови” дронове обсипват с разтопен метал руски позиции

Свят Преди 12 часа

Службата на ООН за разоръжаване казва, че запалителните оръжия могат да причинят огромни разрушения и щети на околната среда

<p>Пешеходци в нарушение предизвикаха катастрофа, има пострадали (СНИМКИ)</p>

Пешеходци в нарушение предизвикаха катастрофа, има пострадали

България Преди 13 часа

Причините за инцидента са в процес на уточняване

<p>Пеевски: Радев командва ЦИК и притиска партии</p>

Пеевски: Радев се намеси недопустимо в изборния процес, командва ЦИК и притиска партии

България Преди 14 часа

"В отчаянието и безпомощността си президентът разкри истинското си лице", заяви той

<p>Косово блокира част от границите си със Сърбия, ето защо</p>

След протести: Косово блокира част от границите си със Сърбия

Свят Преди 14 часа

На 6 септември десетки демонстранти в Сърбия блокираха двата гранични пункта, за да предотвратят влизането в Сърбия от Косово

<p>Супертайфунът &quot;Яги&quot; връхлетя Виетнам (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Отнесени кораби и изкоренени дървета: Супертайфунът "Яги" връхлетя Виетнам

Свят Преди 14 часа

Тайфунът достигна сушата в провинциите Хайфонг и Куанг Нин, като предизвика ветрове със скорост над 149 км/ч

<p>Те&nbsp;осъдиха идеологията на &quot;руския свят&quot;</p>

Вселенската патриаршия осъди идеологията на "руския свят"

Свят Преди 15 часа

Йерарсите обсъдиха „неморалния“ опит на Москва да „нахлуе“ в каноничната територия на древната Александрийска патриаршия

<p>Силни взривове отекнаха в руската Воронежка област, каква е ситуацията там (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Силни взривове отекнаха в руската Воронежка област

Свят Преди 15 часа

Няма жертви и още не е ясно какъв е размерът на нанесените щети

Втори опит: Възобновяват работата на нов френски ядрен реактор

Втори опит: Възобновяват работата на нов френски ядрен реактор

Свят Преди 15 часа

Европейският реактор под налягане е на стойност 13,2 млрд. евро