1

С лънчевата система има чувство за хумор: След 5 години, в петък, 13 април 2029 г., в небето ще прелети голям астероид - но това е повод за вълнение, а не за страх, твърдят учените.

Този астероид, наречен Апофис, е с диаметър около 340 метра и ще премине на 31 000 км от повърхността на Земята. Това може да звучи плашещо и макар да е класифициран като "потенциално опасен", учените са категорични, че няма опасност да се удари в Земята. Вместо това, това е шанс за учените да разучат по-подробно астероидите, което се случва веднъж в живота.

„Вълнуващото е, че обект с такава големина се приближава толкова близо веднъж на хиляда години, така че всичко се свежда до това: Каква е възможността?“, заяви Ричард Бинзел, планетарен учен от Масачузетския технологичен институт.

"Близостта и размерът на астероида също ще допринесат за яркостта на срещата, така че Апофис ще привлече погледите - около 2 милиарда души би трябвало да могат да го видят с невъоръжено око", каза той.

И разбира се, учените имат цели 5 години за планиране, преди космическата скала да направи най-близкото си приближаване. Това означава, че имат време да съставят списък с желанията си за това, което биха искали да научат, да преценят какво може да се направи от Земята и да измислят проекти на космически апарати, които биха им осигурили място на първия ред по време на прелитането.

Въпреки че учените са категорични, че Апофис няма да удари Земята през 2029 г., те все още не могат да изключат възможни сблъсъци в продължение на много десетилетия, а в съседство със Земята има много други големи космически скали, които обикалят около Слънцето.

Експертите по планетарна защита следят тези обекти и подготвят техники, които биха могли да отклонят всеки, който представлява заплаха. Данните, събрани за Апофис, биха могли да послужат като информация за това, което учените знаят за тези други астероиди, тъй като тази конкретна космическа скала изглежда повърхностно подобна на около 80 % от потенциално опасните астероиди, които учените са идентифицирали досега.

Учените, занимаващи се с астероиди, и експертите по планетарна защита вече започнаха тази работа, като на конференцията тук бяха представени редица презентации, в които се подчертават темите, които те биха искали да разгледат от сега до прелитането на Апофис през 2029 г.

Тези предложени изследвания свързват двете дисциплини, задавайки въпроси, приложими както за личния интерес на човечеството, така и за по-доброто ни разбиране на Слънчевата система, в която живеем. Да вземем например вътрешната структура на Апофис, която би била жизненоважна информация за инженерите, ако искат да се опитат да разглобят космическата скала или да изместят курса ѝ на сблъсък далеч от Земята. Но тази информация вероятно ще предложи и улики за това как се е формирал Апофис.

„Може да се спори дали това е наука или планетарна защита?“ Бинцел каза: „Това е една от основните причини за възникването на този проблем. „Но няма спор, всичко това е едно и също.“

Ключова тема на интерес е степента, до която гравитационното привличане на Земята може да изкриви Апофис по време на близкото приближаване през 2029 г. Някои учени смятат, че предишните прелитания също биха разтеглили космическата скала и че други астероиди биха могли да бъдат засегнати по подобен начин по време на собствените си близки приближавания.

Един от въпросите, които вълнуват учените, занимаващи се с астероидите, и който е от съществено значение и за експертите по планетарна защита, е доколко слънчевата радиация побутва орбитата на Апофис. Този феномен, наречен „ефект на Ярковски“, е резултат от температурната разлика между дневната и нощната страна на астероида.

Въпреки че учените са определили траекторията на Апофис през 2029 г. в рамките на траектория, широка само 12 км, която остава на хиляди километри от Земята, те не могат да изключат възможни удари десетилетия напред - и това отчасти се дължи на несигурността относно „ефекта на Ярковски“.

Освен че набелязаха някои ключови приоритети за следващото десетилетие, учените обсъдиха и някои концепции за мисии на най-високо ниво, които биха могли да положат основите на космически апарати, които да посетят Апофис преди, по време или след приближаването му.

Учените също така развиха идеята за поставяне на сеизмометър върху космическата скала - един проект би забил Апофис като харпун - за да се регистрират малки вибрации в космическата скала, които биха могли да помогнат на учените да разберат вътрешната структура на Апофис и как тя се влияе от земната гравитация.

Някои от тези идеи обаче може да се окажат твърде рисковани, тъй като учените трябва да са сигурни, че манипулацията няма да наруши сегашната безопасна траектория на Апофис. „Трябва да бъдем наистина внимателни, защото върху този конкретен обект ще има силен обществен и дори политически натиск, за да се избегне извършването на каквито и да било действия за промяна на орбитата му“, каза Джеймс Бел, планетарен учен от Държавния университет в Аризона, по време на презентацията си. „Въпреки това, това е възможност за НАСА и другите космически агенции, това да бъде събитието на десетилетието.“

И това е внимателният баланс, който учените, занимаващи се с астероиди, и експертите по планетарна защита ще трябва да постигнат през следващото десетилетие - да се възползват максимално от научните и информационните възможности, които предлага близкото прелитане на Апофис, без да предизвикват паника или още по-лошо - случайно да създадат наистина опасна ситуация там, където преди това не е имало такава.

„Светът ще ни наблюдава“, каза Бинзел. „От нас зависи да се подготвим.“

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Джокович: До следващия път, София

Джокович: До следващия път, София

Любопитно Преди 2 часа

Ноле: Благодаря на домакина и партньора ми по караоке, Григор Димитров

След гонка: Задържаха нелегални мигранти в Бургас

След гонка: Задържаха нелегални мигранти в Бургас

България Преди 4 часа

Задържани са двама грузински граждани

ЕК даде разрешение за компенсации на тока за бизнеса

ЕК даде разрешение за компенсации на тока за бизнеса

България Преди 8 часа

Според министъра на енергетиката „още от утре може да започне изпълнение на програмата”

Почина авторът на едни от най-големите хитове на Елвис

Почина авторът на едни от най-големите хитове на Елвис

Свят Преди 8 часа

Песните на Ед са изпълнявани от поне 160 изпълнители

<p>&quot;Mного скоро единствените съзвездия, които ще видим, ще бъдат създадени от човека&quot;</p>

Сателитите на Мъск "блокират" гледката към Вселената

Свят Преди 8 часа

"Mного скоро единствените съзвездия, които ще видим, ще бъдат създадени от човека"

Българска гордост: Екипът на „На кафе“ посрещна първи носителя на три награди във Формула 3 Никола Цолов

Българска гордост: Екипът на „На кафе“ посрещна първи носителя на три награди във Формула 3 Никола Цолов

България Преди 9 часа

Предаването изненада с подарък българския състезател на летището след завръщането му от Валенсия

<p>Кати Бейтс свали 45 килограма</p>

Кати Бейтс свали 45 кг, показа фигурата си на наградите „Еми“ (СНИМКИ)

Любопитно Преди 9 часа

76-годишната актриса се появи на 76-те награди "Еми" в тъмно лилава рокля с дълги ръкави, бродирани с пайети

<p>&quot;Не знам дали ще се върна&nbsp;в ковчег&quot;</p>

"Моля ви, спасете ме": Индийците измамени да се бият за Русия

Свят Преди 9 часа

"В паника съм. Не знам дали ще се върна благополучно или в ковчег"

Извънземен пейзаж: Червеният парк в Китай (СНИМКИ/ВИДЕО)

Извънземен пейзаж: Червеният парк в Китай (СНИМКИ/ВИДЕО)

Любопитно Преди 9 часа

Алено-червените полета се получават от рядка химична реакция

<p>Романтична разходка: Вижте&nbsp;Харис и Тръмп хванати ръка за ръка (ВИДЕО)&nbsp;</p>

"Перфектната буря от дезинформация": Как AI предизвиква противоречия на изборите в САЩ?

Свят Преди 9 часа

След възхода на AI възникнаха няколко противоречиви случая, свързани със снимки и видеоклипове, генерирани от тази технология

<p>Имплантът на Мъск&nbsp;за слепи хора бе одобрен в САЩ</p>

Имплантът за слепи хора на Neuralink на Мъск бе одобрен в САЩ

Свят Преди 9 часа

От Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) официално одобриха новия имплант

<p>Как &quot;Приятели&quot; се превърна във феномен</p>

Зад кулисите на "Приятели": 30 години по-късно

Свят Преди 9 часа

Първоначално връзката на Моника и Чандлър трябваше да е краткотрайна

<p>Пеевски: РСМ да се извини на България и българите</p>

Политици поискаха България да реагира на РС Македония

България Преди 10 часа

От БСП, ДПС и "Продължаваме Промяната" критикуваха думите на Николоски

Пожарникар загина, след като автомобилът му беше отнесен от придошли води в Италия

Пожарникар загина, след като автомобилът му беше отнесен от придошли води в Италия

Свят Преди 11 часа

Той се е опитвал да спаси блокирани от наводненията водачи на леки коли