26

Н а фона на продължаващата война в Украйна, руският президент Владимир Путин посети Северна Корея и се срещна с лидера на азиатската страна Ким Чен-ун. Държавните ръководители не само демонстрираха колко топли са отношенията между Москва и Пхенян, но и подписаха договор за стратегическо партньорство. Според въпросния документ, двете страни ще си оказват помощ в случай на агресия срещу някоя от тях. Путин също така засегна темата за военно-техническото сътрудничество между Русия и Северна Корея – нещо, което в момента е забранено от ООН. Напълно очаквано, визитата привлече голямо внимание и стана обект на всевъзможни коментари. Основният въпрос, който редица анализатори си задават в момента, е какви ще бъдат последиците от нея?

„Мирен и отбранителен“ договор

Москва е „най-честния приятел и съюзник“ на Пхенян, а Путин е „най-скъпия приятел на корейския народ“ – това заяви Ким Чен-ун по време на срещата си с руския президент. Той също така добави, че страната му ще отговори „без колебание“ на всички „инциденти или войни“, засягащи двете държави. Севернокорейският лидер подчерта още, че сключеният договор е „напълно мирен и отбранителен“, намеквайки по този начин, че новият пакт ще прилича на НАТО. Нещо повече – документът ще ускори създаването на „многополюсен свят“, в който нито една страна няма да е способна да се превърне в доминираща сила, допълни той. Това послание е отправяно неведнъж и от Путин, който не крие амбициите си да отслаби влиянието на САЩ и западните им съюзници на международната сцена.

Разбира се, двамата засегнаха и темата за конфликта в Украйна. Путин, който все по-отчаяно се нуждае от съюзници, определи позицията на Пхенян по отношение на войната като „поредно доказателство за суверенната му политика“. Руският президент не пропусна възможността да отправи критики срещу САЩ и НАТО. Той подчерта, че западните сили не само снабдяват Киев с оръжия и муниции, но и подкрепят нанасянето на удари по цели на руска територия. “Всичко това е грубо нарушение на ограниченията, които западните държави са поели в рамките на различни международни задължения“, обобщи Путин. Изказването му не изненада никого. От началото на инвазията в Украйна, той използва всеки удобен случай, за да обвини САЩ и НАТО, че с политиката, която водят, са принудили Русия да атакува своята съседка. Именно това е и основното послание на пропагандата, идваща от Кремъл, която се опитва да оправдае решението на Кремъл да нахлуе в суверенна държава.

Непредсказуеми последици

Един от най-важните въпроси, които експертите си задават, е дали сключеният пакт между Русия и Северна Корея ще се отрази върху войната в Украйна. Някои от тях прогнозират, че Пхенян може да се включи активно в конфликта. По данни на южнокорейското разузнаване, Северна Корея вече доставя значителни количества оръжия на Кремъл. През лятото на 2022 г. Путин поиска помощ от Ким Чен-ун на фона на поредица от неуспехи на руската армия в хода на военните действия в Украйна. Предполага се, че Пхенян е предоставил на Москва между 3 и 5 млн. артилерийски снаряда, както и балистични ракети с малък обсег и дронове. Русия на свой ред снабдява режима на Ким Чен-ун с военна техника, включително такава, която може да бъде използвана за производството на шпионски сателити. Любопитен е и въпросът дали Путин ще използва своето влияние, за да се опита да смекчи санкциите, наложени на Северна Корея от международната общност. Като се има предвид колко обтегнати са отношенията между Кремъл и Запада, подобен сценарий към настоящия момент изглежда на практика невъзможен.

Внимание, диктатор зад волана! Вижте скъпия подарък от Путин към Ким

Редица анализатори смятат, че Русия вижда в партньорството си със Северна Корея начин да защити „задния си двор“ от потенциалните заплахи, идващи от Южна Корея и Япония, които на свой ред са съюзници на САЩ. Сеул вече изрази недоволството си от действията на Путин. Москва „трябва да си помисли дали Северна или Южна Корея ще бъде по-важна за нея, когато войната в Украйна приключи“, заяви съветникът по въпросите на националната сигурност Чанг Хо-джин. Обект на много коментари е и позицията на Китай. Всеизвестен факт е, че Поднебесната империя се стреми да поддържа добри отношения с Кремъл и Пхенян. В същото време, обаче, Пекин отлично осъзнава непредсказуемостта на Ким Чен-ун. Провокациите и агресивната политика, водена от севернокорейския лидер, потенциално биха могли да навредят на икономическите интереси на Китай, тъй като страната разчита много на търговските си връзки с Южна Корея и Япония. Не на последно място, Пекин настоява Корейския полуостров да се превърне в район без ядрени оръжия. В случай, че Русия задълбочи партньорството си със Северна Корея и реши да подкрепи ядрената програма на Пхенян, това би довело до влошаване на отношенията ѝ с Китай – сценарий, който със сигурност не е в интерес на Кремъл.

Следваща спирка: Виетнам

След края на посещението си в Северна Корея, Путин се отправи към Виетнам. На пръв поглед изглежда, че решението на страната да посрещне руския президент представлява рискован ход, който може да влоши отношенията ѝ със САЩ и ЕС. Показателен е фактът, че Вашингтон вече разкритикува Ханой. „Нито една държава не бива да дава на Путин платформа за насърчаване на неговата агресивна война в Украйна или по друг начин да му позволява да нормализира зверствата си“, подчерта говорител на американското посолство в Ханой. Азиатската страна със сигурност не иска да провокира недоволството на САЩ, които са нейния най-голям търговски партньор.

Редица експерти на свой ред отбелязват, че визитата на руския президент всъщност не е изненадваща. От години Виетнам следва политика, известна като „бамбукова дипломация“ – поддържане на добри отношения с всички световни сили, дори и ако те са в конфликт помежду си. Не бива да се забравя, че американският президент Джо Байдън вече посети страната, а няколко месеца по-късно това направи и китайският му колега Си Дзинпин. По тази причина, визитата на Путин може да бъде определена като логичната следваща стъпка в „бамбуковата дипломация“ на Ханой. Освен това, в исторически план двете страни почти винаги са поддържали близки връзки. Десетки хиляди виетнамци са учили в бившия СССР, като сред тях е Нгуен Фу Тронг – настоящият ръководител на Комунистическата партия на Виетнам.

Още от автора:

Опасната игра на Китай

Между популизма и недоволството на избирателите – възходът на крайната десница

Президентските избори в Украйна, които така и не се проведоха

Обречени на провал ли са преговорите за мир в Украйна

Марсианците, които нападнаха Еквадор

Изборите, които ще решат съдбата на ЕС

Разделената Европа – нападението срещу Роберт Фицо и задаващите се избори за ЕП

Война срещу природата – екологичните последици от конфликтите в Украйна и Газа

"Руският закон", който предизвика масови протести в Грузия

Застрашава ли дезинформацията предстоящите избори за ЕП

Дипломатическият ребус на Си Цзинпин

Избори в условията на глобална криза – накъде ще поеме Индия

Имигрантите, които спасиха американската икономика

Печели или губи Русия от ескалацията на напрежението в Близкия изток

Хуманитарният кошмар в Ивицата Газа

Сблъсъкът между Тайван и Китай и бъдещето на изкуствения интелект

Кой се страхува от Доналд Тръмп?

Избори по руски – несменяем ли е Владимир Путин

Между фактите и лъжите – конспирацията QAnon и „откраднатата победа“ на Тръмп

„Супер вторник“: Ключов ден за изборите в САЩ

Децата войници, които написаха историята на САЩ

Загадъчната история на Шотландия

Несбъднатите прогнози за живота през XXI век

Фалшивите новини, които застрашават здравето ни

Най-абсурдните конспиративни теории, свързани с природни бедствия

Между религията и суеверията: Средновековните предсказания за края на света

Забравената история на нацисткото движение в САЩ

Скандалните тайни на Католическата църква

Антинаталистите, които смятат, че не бива да имаме деца

Сделките за един долар, които ще ви изумят

Избори от двете страни на Атлантическия океан

Великите учени, останали без Нобелова награда

Кои са най-древните традиции, свързани с настъпването на Нова година

Фалшивите новини, които могат да повлияят на предстоящите президентски избори в САЩ

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase 

Коментари 26
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

26 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пътно произшествие с германски велосипедист, има опасност за живота му

Пътно произшествие с германски велосипедист, има опасност за живота му

България Преди 3 минути

Той се е движел по пътя Смилян – Рудозем

От БСП са категорични: Няма да подкрепят правителство с първия и втория мандат

От БСП са категорични: Няма да подкрепят правителство с първия и втория мандат

България Преди 14 минути

Това заяви в Русе народният представител Иван Иванов

<p>Фармацевти са готови да протестират, ето защо</p>

Фармацевти със заявка за протест, недоволстват заради предложения за промени в заплащането им

България Преди 1 час

Фармацевтите в аптеките ще разясняват на пациентите как се финансира дейността по отпускане на безплатна терапия

<p>Пистолетът на Наполеон Бонапарт може да е ваш!&nbsp;</p>

Пистолетът на Наполеон Бонапарт може да е ваш! Пригответе милионите

Любопитно Преди 1 час

Два пистолети, инкрустирани със злато и сребро и с гравиран образ на императора ще бъдат предложени на търг.

Vivacom представя новите Unlimited планове: двойно по-високи скорости и включени роуминг MB извън ЕС

Vivacom представя новите Unlimited планове: двойно по-високи скорости и включени роуминг MB извън ЕС

Технологии Преди 1 час

Плановете с най-голяма добавена стойност за клиентите досега ще осигурят неограничени изживявания

Румънският патриарх с коментар за интронизацията на новия български патриарх

Румънският патриарх с коментар за интронизацията на новия български патриарх

България Преди 1 час

Видинският митрополит Даниил бе избран за български патриарх и Софийски митрополит

Различният пазар на труда – търсете новия брой на списание "Мениджър"

Различният пазар на труда – търсете новия брой на списание "Мениджър"

Любопитно Преди 1 час

Светът на труда никога не е бил по-динамичен и непредсказуем

Мицкоски за "френското предложение": С диктат и ултиматуми не се преговаря

Мицкоски за "френското предложение": С диктат и ултиматуми не се преговаря

България Преди 1 час

Македонският премиер смята, че то е "предоговаряне" на Договора за добросъседство и приятелство

Румен Радев на визита в Гърция

Румен Радев на визита в Гърция

България Преди 1 час

В рамките на посещението държавният глава ще бъде придружаван от съпругата си Десислава Радева

<p>Главчев: Днес ще изпратя в секретно деловодство на НС позицията за НАТО</p>

Димитър Главчев: Днес ще изпратя в секретно деловодство на НС позицията за НАТО

България Преди 2 часа

Той каза, че няма никакви поводи за спекулации

Красимира Хаджийска, главен оперативен директор на Нова Броудкастинг Груп

Красимира Хаджийска: NOVA надскача собствените си постижения

Любопитно Преди 2 часа

Демократичното общество не може да функционира без силни медии, заяви главният оперативен директор на Нова Броудкастинг Груп пред Ева Христова в интервю за новия брой на сп. "Мениджър"

КС обяви за противоконституционни два текста от Закона за медиацията и ГПК

КС обяви за противоконституционни два текста от Закона за медиацията и ГПК

България Преди 2 часа

Те касаят въвеждането на задължителна медиация по някои граждански и търговски дела

Патриархът върна оставката на архимандрит Никанор, покани го на разговор

Патриархът върна оставката на архимандрит Никанор, покани го на разговор

България Преди 2 часа

Патриарх Даниил коментира, че двамата ще се стремят да работят заедно

<p>НАТО дава на Украйна информация от&nbsp;техни разузнавателни самолети</p>

Самолети за ранно предупреждение за удари по НАТО събират разузнавателни данни за Украйна над Полша

Свят Преди 3 часа

Oт Алианса обясняват, че ходът ще подкрепи засиленото присъствие на НАТО в региона