12

П одпалване на складове, свързани с производство на оръжия за Украйна. Камери за наблюдение на местата, където НАТО обучава украинските войски. Вандалски атаки срещу министерски автомобили. Дори очевиден неуспешен заговор за бомба.

Според високопоставен служител на НАТО повече от шест месеца Русия е участвала в "смела" саботажна операция в държавите - членки на НАТО, насочена към линиите за доставка на оръжия за Украйна и към лицата, които вземат решенията зад нея.

(Видеото е архивно: Швеция се подготвя за потенциална конфронтация с Русия)

Множество служители по сигурността в Европа описват заплаха, която се разраства, тъй като руските агенти, които все по-често са подложени на контрол от страна на службите за сигурност и са разочаровани от собствените си операции, наемат местни аматьори, които да извършват високорискови и често отричани престъпления от тяхно име.

Служител на НАТО заяви, че през последните шест месеца са наблюдавали "безпрецедентна ескалация и разпространение на руската хибридна война", която включва "физически саботаж" на линията за доставка на натовски оръжия, предназначени за Украйна.

"Става дума за всичко - от точката на производство и произход, през съхранението, до тези, които вземат решения, и до самата доставка", каза висшият служител на НАТО. "Това е смело. Русия се опитва да сплаши (нашите) съюзници."

Русия отхвърли твърденията като неоснователни, но руските саботажи и хибридната война ще бъдат включени в дневния ред на срещата по случай 75-годишнината на НАТО във Вашингтон, която започна във вторник. Въпреки това не е ясно как публично държавите членки ще изразят възмущението си от това, което анализаторите наричат новата "сенчеста война" на Кремъл, тъй като те може да не желаят да осигурят на Москва пропагандна победа или да подклаждат тревога от поредицата нарушения на сигурността в Европа.

Неотдавнашните арести на високопоставени лица разкриха тромавия начин, по който се развиха разузнавателните операции на Кремъл от началото на войната в Украйна. Миналата година 14 украинци и двама беларуси бяха арестувани в Полша по едно дело по подозрение, че работят за руското разузнаване. Украинец, който според полското законодателство за защита на личните данни може да бъде идентифициран само като Максим Л., на 24 години, беше осъден на шест години след седмици получаване на задачи от руски куриер, Анджей, когото никога не е срещал физически, но с когото се е запознал през февруари 2023 г. в приложението за съобщения Telegram.

Първоначално Анджей му платил 7 долара в дигитални валути за това, че пръскал антивоенни графити из Полша, казва Максим. Скоро обаче задачите станали по-мрачни.

"Лесни пари... изглеждаше толкова незначително".

В крилото с максимална степен на сигурност на затвора в Люблин Максим каза пред CNN, че е избягал от Украйна в Полша в неудовлетворен опит да избегне безработицата и бедността.

"Бяха лесни пари", казва той за работата, която му предлагал Анджей.

"Имах остра нужда от пари."

Той заяви, че не се чувства задължен да се бие за Украйна след руската инвазия през февруари 2022 г. "Тази страна никога не е направила нищо за мен", каза той. "Не вярвам, че само защото си роден в дадена страна, трябва да воюваш за нея. Не ме разбирайте погрешно: аз не съм проруски настроен, не съм проукраински настроен. Не съм за нищо.", допълва той.

Скоро Анджей започва да изпраща на Максим информация за местоположението, където трябва да постави камери за наблюдение по железопътните линии край граничния град Медика, през който ще потече военна и хуманитарна помощ за Украйна.

"Не мислех, че нещо от това може да причини реална вреда. Изглеждаше толкова незначително", казва той.

По-късно Анджей го помолил да подпали оградата на транспортна компания, собственост на Украйна, в източния полски град Бяла Подляска, казва той, което Максим твърди, че е инсценирал, като е направил снимка на оградата с буци въглища, които е поставил, за да имитира щети от пожар.

По думите на Максим бавното осъзнаване на това, че Анджей е руски агент, става пълно, когато му казват да постави камери пред базата, в която Полша обучава украински войници. "Тогава разбрах, че това може да е сериозно", казва той. "Това ме накара да се почувствам неспокоен. Тогава реших, че ще се откажа. Но така и не получих възможност. Арестуваха ме на следващия ден.", допълва той.

Според полски официален представител полските агенти по вътрешна сигурност арестуват Максим на 3 март 2023 г. след седмици наблюдение, предизвикано отчасти от откриването на касова бележка от бензиностанция, която Максим случайно изпуснал при една от операциите си. След това са извършени множество други арести, което я превръща в най-голямата известна руска шпионска операция в Полша в последно време, което поражда загриженост във Варшава относно степента на проникване на Москва.

Двама руски граждани бяха задържани през август миналата година по подозрение във вербуване на Вагнер, а поляк и двама беларуси през май тази година за предполагаем палеж.

Друг поляк беше арестуван през април 2024 г. за притежание на боеприпаси и наблюдение на летище Жешов Ясионка, център за пренасяне на оръжия на НАТО към Киев, в подозрение за заговор за убийство на украинския президент Володимир Зеленски, който също често използва съоръжението.

Полските заговори се присъединяват към поредица от инциденти в цяла Европа, които, разглеждани заедно, показват мащабния характер на операциите на Москва. Според министър-председателя Доналд Туск Русия "вероятно" стои зад подпалването на най-големия търговски център в Полша през май, а през юни бяха изразени подозрения за друг пожар в завод за боеприпаси, южно от столицата. Чешки официални лица изразиха загриженост за руското участие в хакерската атака и нарушаването на работата на железниците на страната през миналата година.

Миналия месец подозрителен пожар засегна завод за метали на производител на отбранителни продукти край Берлин, а 26-годишен проруски настроен украинец беше арестуван, след като се взриви със самоделна бомба близо до парижкото летище "Шарл дьо Гол". Пожар в склад в Източен Лондон през март доведе до обвинения на двама мъже от лондонската полицейска служба "Метрополитън" в умишлен палеж и подпомагане на чуждестранна разузнавателна служба, а именно Русия.

Въпреки че не всички инциденти са окончателно свързани с руското разузнаване, те са обединени от очевидното участие на аматьори или дребни престъпления, целящи да разпространят страх или смущения.

"Доста опасна игра"

Високопоставеният служител на НАТО заяви, че руските саботажи срещу държави от НАТО представляват "доста опасна игра, ако (Русия) вярва, че тези неща винаги са под прага на въоръжен конфликт", което не би довело до задействане на член 5 на НАТО, според който нападение срещу една държава членка е нападение срещу целия алианс. "Да се намери къде е тази граница е трудно и опасно изчисление", каза служителят и добави, че инвазията на руския президент Владимир Путин в Украйна показва, че лидерът на Кремъл не винаги получава добри военни съвети.

Русия използва "пълната гама" от хибридни операции, добави служителят. "Виждаме всичко - от операции от висок клас в Европа, където сме виждали да се плащат до 400 000 евро (433 000 долара) за някакъв вид разузнавателна дейност, до някои места, където се наемат главорези за няколко хиляди евро."

Подобна заплаха нараства и на границата на Русия с НАТО, в Естония, където през февруари бяха арестувани 10 заподозрени руски агенти, след като колата на вътрешния министър беше потрошена. Инцидентът беше високопоставен връх в това, което естонските официални лица заявиха, че е дългогодишна кампания на Москва за дестабилизиране на малката съседка на НАТО, около една пета от чието население от 1,3 млн. души е рускоезично, според анализ на ЕС от 2021 г.

През последните месеци заглушаването на GPS възпрепятства кацането на граждански самолети, а дори и буйовете, които обозначават част от границата на Русия с Естония, изчезнаха на фона на краткотрайния призив на Москва за преразглеждане на морските граници.

Харис Пуузеп, говорител на KAPO, службата за вътрешна сигурност на Естония, заяви пред CNN, че през последните месеци руските действия са се засилили. "Видяхме значително нарастване на тяхната активност през миналата есен, а до зимата успяхме да задържим повече от 10 (заподозрени). До момента броят им е нараснал - лица, които са участвали в хибридните им дейности срещу естонската сигурност - във вид, който не сме виждали преди."

Той заяви, че операциите се насочват "към физически атаки" и предположи, че войната в Украйна може да доведе до по-агресивни руски тактики през следващите месеци, ако оперативните работници бъдат прехвърлени в балтийските райони от войната.

"Трябва да се изправим пред фактите. Русия е достатъчно голяма, за да разполага с ресурси за водене на война срещу Украйна и също така да поддържа операциите си по сигурността срещу европейските държави... срещу нас. Има хора, които участват във войната срещу Украйна, а след това са пратени в някой друг регион или област. Те имат повече опит. Начинът им на мислене е по-насилствен. Може би вече не са толкова търпеливи в опитите си да постигнат резултати".

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 12
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

12 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
<p>&quot;Това е&nbsp;дързък и смел ход от страна на украинците&quot; (ВИДЕО)</p>

Ръководителите на МИ-6 и ЦРУ: Нахлуването на Украйна в Русия е дързък и смел ход

Свят Преди 7 часа

ЦРУ все още няма категорични доказателства, че Китай изпраща оръжия на Русия, но има подозрения за това

"Това е огромна загуба": Какво се случва с ледниците в Австрийските Алпи

"Това е огромна загуба": Какво се случва с ледниците в Австрийските Алпи

Любопитно Преди 8 часа

Въпросът не е дали ледниците ще се стопят, а колко бързо

Пожарът край Сандански е овладян

Пожарът край Сандански е овладян

България Преди 8 часа

Общо 14 горски служители се включиха в овладяването на огнената стихия

Отстранена е повреда, причинила смущения в железопътните услуги в Германия

Отстранена е повреда, причинила смущения в железопътните услуги в Германия

Свят Преди 8 часа

Последните закъснения идват на фона на нарастващите критики срещу "Дойче Бан"

Експерт определи като "странно и необяснимо" решението на ЦИК за ДПС

Експерт определи като "странно и необяснимо" решението на ЦИК за ДПС

България Преди 8 часа

"Очевидно решението беше продиктувано от напрежението пред комисията", каза Ваня Нушева

Областните председатели на БСП с позиция за сформирането на широка лява коалиция

Областните председатели на БСП с позиция за сформирането на широка лява коалиция

България Преди 9 часа

"Коалицията може и трябва да бъде гарант за защита на социалните интереси на българските граждани", посочват оттам

<p>Украински &ldquo;драконови&rdquo; дронове обсипват с разтопен метал руски позиции&nbsp;</p>

Иновация на бойното поле: Украински “драконови” дронове обсипват с разтопен метал руски позиции

Свят Преди 9 часа

Службата на ООН за разоръжаване казва, че запалителните оръжия могат да причинят огромни разрушения и щети на околната среда

<p>Пешеходци в нарушение предизвикаха катастрофа, има пострадали (СНИМКИ)</p>

Пешеходци в нарушение предизвикаха катастрофа, има пострадали

България Преди 9 часа

Причините за инцидента са в процес на уточняване

<p>Пеевски: Радев командва ЦИК и притиска партии</p>

Пеевски: Радев се намеси недопустимо в изборния процес, командва ЦИК и притиска партии

България Преди 10 часа

"В отчаянието и безпомощността си президентът разкри истинското си лице", заяви той

<p>Косово блокира част от границите си със Сърбия, ето защо</p>

След протести: Косово блокира част от границите си със Сърбия

Свят Преди 10 часа

На 6 септември десетки демонстранти в Сърбия блокираха двата гранични пункта, за да предотвратят влизането в Сърбия от Косово

<p>Супертайфунът &quot;Яги&quot; връхлетя Виетнам (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Отнесени кораби и изкоренени дървета: Супертайфунът "Яги" връхлетя Виетнам

Свят Преди 11 часа

Тайфунът достигна сушата в провинциите Хайфонг и Куанг Нин, като предизвика ветрове със скорост над 149 км/ч

<p>Те&nbsp;осъдиха идеологията на &quot;руския свят&quot;</p>

Вселенската патриаршия осъди идеологията на "руския свят"

Свят Преди 11 часа

Йерарсите обсъдиха „неморалния“ опит на Москва да „нахлуе“ в каноничната територия на древната Александрийска патриаршия

<p>Силни взривове отекнаха в руската Воронежка област, каква е ситуацията там (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Силни взривове отекнаха в руската Воронежка област

Свят Преди 11 часа

Няма жертви и още не е ясно какъв е размерът на нанесените щети

Втори опит: Възобновяват работата на нов френски ядрен реактор

Втори опит: Възобновяват работата на нов френски ядрен реактор

Свят Преди 11 часа

Европейският реактор под налягане е на стойност 13,2 млрд. евро