Секс драма и безследно изчезване: Оправдаха заподозрени в убийство 20 г. по-късно
Източник: iStock/Getty Images
0

В един студен зимен ден през юни 2002 г. тийнейджърка с интелектуални затруднения изчезва безследно от Риверайна, в щата Нов Южен Уелс в Австралия.

Оттогава мистериозния случай на Амбър Хей завладява огромния австралийски земеделски регион поради зашеметяващо твърдение: че 19-годишната е била убита от бащата на петмесечното си бебе и съпругата му, така че че могат да вземат детето ѝ.

Две десетилетия по-късно Робърт и Ан Джийвс - и двамата на 64 години - бяха обвинени в нейното убийство, но в понеделник бяха оправдани след нашумял процес.

Съдия Джулия Лонерган установи, че прокурорите не са успели да докажат предполагаемия си мотив, като каза: "Случаите не се решават въз основа на слухове, спекулации или подозрения".

Семейство Джийвс са последните хора, които са видели Амбър жива. Те отдавна казват, че са я оставили на жп гара на 300 км от дома им в Кингсвейл - където тримата са живели по това време - за да може тя да посети умиращия си баща на 5 юни.

Въпреки обширните полицейски разследвания, коронарно разследване и награда от милион долара за информация, тялото ѝ никога не е намерено.

Прокурорите разчитаха на свидетелски показания и стотици документи в подкрепа на своята теория - че семейство Джийвс са “манипулирали” Амбър да роди бебето на Робърт и след това “премахнали” от уравнението“, когато тя не се отказа от попечителството.

Съдът чу, че двойката има възрастен син - който преди това е излизал с Амбър - но в началото на 2000 г.  двойката все още “отчаяно иска друго дете, след като претърпява няколко спонтанни аборта и мъртво раждане".

Защитата обаче каза, че твърдението, че са убили Амбър, за да откраднат бебето ѝ, е неоснователно и че разследването на двойката - която е прекарала две години в затвора в очакване на съдебен процес - е погрешно от самото начало.

Те казаха на съда, че “мъгла от недоверие” е замъглила мнението на местната общност за двойката Джийвс поради историята на Робърт - която включва оправдателни присъди за убийството на бивш партньор, който е намерен прострелян в лицето в имота му, и обвинения в сексуално насилие включващи две ученички.

Адвокатите на заподозрените казаха, че това минало е създало “презумпция за вина”, която продължава десетилетия, и в крайна сметка “е заслепила” полицията, докато е търсила Амбър.

В продължение на девет седмици десетки свидетели дадоха показания за последните месеци от живота на тийнейджъра – описвайки "добра", но “уязвима ” млада жена, която се бореше да различи между “любов и експлоатация”.

Двама си спомнят как Амбър е споделяла истории за малтретиране с тях - включително случаи, в които Робърт Джийвс твърди, че я е напил, вързал я е и е правил секс с нея.

А синът на двойката Роби каза пред съда, че майка му е наричала бившата му приятелка като “сурогат” и че и двамата родители са се появили в дома му посред нощ с молба да приеме детето на Амбър като свой "малък брат”.

Прокуратурата също показва споразумение, което Амбър накара Робърт да подпише, обещавайки да не взема детето ѝ, както и завещание, което тя беше създала, предвиждащо леля ѝ да получи попечителството над бебето в случай на нейната смърт.

"Имаше малко признаци, в морето от доказателства в този случай, че на Амбър някога е била показана любовта, от която се нуждаеше или заслужаваше", каза съдия Лонерган, добавяйки, че няма съмнение, че тя е мъртва.

Но съдията в крайна сметка намери критичен “проблем” със случая на прокуратурата - нямаше “задоволителни доказателства”, че Ан и Робърт все още са имали желание за повече деца, когато Амбър забременява.

Тя разкритикува разказите на свидетели на обвинението и каза, че разследването се е съсредоточило върху "опровергаването на версията на Джийвс за събитията", вместо да разследва причината за изчезването на Амбър.

Съдия Лонерган нареди незабавно да бъдат освободени от ареста.

Роднините на Амбър бяха видимо разтърсени, като някои по-късно се разплакаха пред съда.

Тийнейджър "търси любов и утеха"

Обвинението и защитата бяха на едно и също мнение, че животът на Амбър е бил изключително труден и че смъртта ѝ е настъпила преждевременно.

“Амбър вървеше напред-назад между места и хора, търсейки любов и утеха. Тя така и не ги намери."

“Тя все още ги търсеше, когато изчезна", заключи съдията Лонерган.

Съдът чу, че Амбър е дошла в Кингсвейл - изолирано предградие близо до областния град Йънг - през 1990-те години, за да живее с пралеля си Стела Нийлън, след като е избягала от “дисфункционално ” детство в Сидни, помрачено от епилепсия, обучителни затруднения и жесток баща алкохолик.

Нийлън е живяла в съседство с Джийвс, които по това време са били на около 40 години и са били запознати с Амбър от 19-годишния им син Роби.

Съдът чу, че животът на Амбър в къщата на пралеля ѝ е непостоянен и понякога физически насилствен. Голяма част от напрежението произтича от романтичната връзка на Амбър с един от нейните братовчеди, която е довела до аборт на 14-годишна възраст.

В полицейски интервюта, пуснати в съда, Джийвс казаха, че са предложили убежище на Амбър и че тя е влязла в сексуална връзка с Робърт малко след това.

Джийвс казаха, че въпреки че връзката им с тийнейджъра може да е изглеждала “странна”, тримата “са се разбирали много добре”, като Ан е казала на полицията, че Амбър я вижда като майчина фигура.

Когато през 2001 г. стана ясно, че Амбър е забременяла с детето на Робърт, това предизвика разрив в местната общност и в крайна сметка води до прекъсване на  връзката на Роби с родителите му - отчуждение, което все още е очевидно в съда в понеделник.

По всичко личи, че Амбър “обожава” сина си, но социални работници и приятели свидетелстваха, че тя също се е борила да се справи с непрестанните отговорности на майчинството, потенциално заради интелектуалните ѝ затруднения.

Семейство Джийвс твърдят, че са направили всичко възможно, за да помогнат на Амбър да се справи с тези предизвикателства и че са го направили без личен интерес.

И в решението си съдия Лонерган не намери “нищо зловещо” в тяхното “предоставяне на помощ” за Амбър и нейното дете.

Отброявайки подробностите по случая, тя отбеляза, че макар да е ясно, че Амбър е била “нападана и малтретирана” в детството си, прокуратурата не е успяла да установи как е починала.

Тя призна, че това е резултат, който оставя някои от “фактическите въпроси” в случая - който измъчва толкова много близки до него в продължение на десетилетия - неразрешени.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал. "Я, чакай, а трите желания" - казала рибката. "Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш,…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Сексуалните послания от мъжете, които не забелязвате

Сексуалните послания от мъжете, които не забелязвате

Любопитно Преди 15 минути

Общоприето е, че жената първо избира мъж, а мъжът след това действа по-нататък, като поема инициативата

Мъж с краден бус помете паркирани на улицата коли

Мъж с краден бус помете паркирани на улицата коли

България Преди 1 час

Шофьорът е задържан благодарение на гражданите

Фон дер Лайен събира лидерите на Западните Балкани

Фон дер Лайен събира лидерите на Западните Балкани

Свят Преди 1 час

Основната цел на срещата е да се обсъдят „програмите за реформи и растеж“, които почти всички страни от региона са представили на ЕК

Съдът гледа мярката на шофьора, причинил катастрофата с мигранти в София

Съдът гледа мярката на шофьора, причинил катастрофата с мигранти в София

България Преди 2 часа

Инцидентът се случи след преследване от полицията

<p>Цветен фестивал в Меделин обединява хората (ВИДЕО)</p>

Цветен фестивал в Меделин обединява хората

Свят Преди 2 часа

"Аз наследих тази красива традиция от моите баби и дядовци", казва Марсела Лондоно

Насаме с мислите си: Солипсизъм, реалност и самотна вселена

Насаме с мислите си: Солипсизъм, реалност и самотна вселена

Любопитно Преди 2 часа

Как можете да сте сигурни, че някой друг освен вас е реален четете в следващите редове

Дубай

Още по-богат: Kак Дубай печели от конфликта в Близкия изток

Свят Преди 2 часа

При големи кризи свръхбогатите влагат парите си в имоти в Дубай

Мрачно и облачно: Какво време ни очаква в четвъртък?

Мрачно и облачно: Какво време ни очаква в четвъртък?

България Преди 2 часа

Валежи ще има главно в следобедните часове в Югозападна България и на отделни места в североизточните райони

Мъртъв ли е Интернет? Според тази теория - да

Мъртъв ли е Интернет? Според тази теория - да

Технологии Преди 2 часа

Някои нови проекти я потвърждават

Джокович: До следващия път, София

Джокович: До следващия път, София

Любопитно Преди 9 часа

Ноле: Благодаря на домакина и партньора ми по караоке, Григор Димитров

Четвърта поредна победа за Силните в “Игри на волята”

Четвърта поредна победа за Силните в “Игри на волята”

Любопитно Преди 10 часа

Шахматистката Елица Раева и бизнесменът Симеон Кралев са първите номинирани участници тази седмица

Зеленски: Планът за победа в Украйна е напълно готов

Зеленски: Планът за победа в Украйна е напълно готов

Свят Преди 10 часа

Зеленски добави, че „не може да има никаква алтернатива на мира“

Русия: Акт на хибридна война срещу Ливан

Русия: Акт на хибридна война срещу Ливан

Свят Преди 11 часа

Израелската разузнавателна агенция "Мосад" е поставила експлозивите в 5000 пейджъра

Елена Йончева е в Йемен, за да се види с българските моряци от Galaxy Leader

Елена Йончева е в Йемен, за да се види с българските моряци от Galaxy Leader

Свят Преди 12 часа

Това е хуманитарна мисия, с логистичната подкрепа и на ООН

След гонка: Задържаха нелегални мигранти в Бургас

След гонка: Задържаха нелегални мигранти в Бургас

България Преди 12 часа

Задържани са двама грузински граждани

<p>Радев за РСМ: Манипулация на факти и истерични реакции</p>

Радев за РС Македония: Манипулация на факти и истерични реакции

България Преди 13 часа

Радев: Принадлежността към Обединена Европа изисква реална воля, системни усилия и конкретни резултати