17

П рез май 2024 г. Испания, Ирландия и Норвегия се присъединиха към страните, признали Палестина за независима държава, с което общият им брой стана 144. В този дълъг списък има една осезаема липса – САЩ. Официално, Вашингтон подкрепя т. нар. решение за две държави още от 90-те години на миналия век, когато президент беше Бил Клинтън. Настоящият държавен глава Джо Байдън наскоро отбеляза, че позицията на Белия дом не се е променила. Въпреки това, САЩ нееднократно попречиха на Палестина да стане страна-членка на ООН, като до ден днешен тя е със статут на наблюдател. Това ѝ позволява да присъства на повечето международни срещи, но без да има право на глас. Каква всъщност е визията на Вашингтон за бъдещето на палестинската територия?

  • Невъзможните преговори за мир

След създаването си през 1948 г., Израел почти незабавно е нападнат от своите арабски съседи Египет, Ирак, Йордания, Ливан и Сирия, които отказват да признаят съществуването на страната. В същото време, обаче, те не правят нищо за създаването на независима палестинска държава. Последвалите въоръжени конфликти водят до ескалация на напрежението, което не стихва и до ден днешен. Всеизвестен факт е, че през изминалите десетилетия САЩ предоставят съществена помощ на Израел – както финансова, така и военна. Освен това, Белият дом се опитва да посредничи за постигането на траен мир, което все повече изглежда като обречена на провал задача.

„Настоящата война в Газа накара редица политици, както в Израел, така и в други страни, да заявят, че обсъждането на темата за създаване на палестинска държава би представлявало своеобразна награда за „Хамас“ и ужасяващото нападение, извършено от организацията и довело до избухването на конфликта. В даден момент войната ще приключи и проблемите, довели до нея, ще останат нерешени. Убеден съм, че израелската офанзива по никакъв начин не приближава района до така желания мир“, отбелязва Денис Джет, който е професор по международни отношения от университета в Пенсилвания. Той припомня, че евентуалното започване на преговори е свързано с разискването на редица изключително сложни въпроси – като правото на някои палестинци да се завърнат в земите, които са били принудени да напуснат през 1948 г., както и статутът на Йерусалим.

Що се отнася до САЩ, позицията им на пръв поглед изглежда пределно ясна – трябва да съществуват две държави. Президентът Доналд Тръмп отбеляза през 2018 г., че „харесва“ това решение и „то е възможно най-добрият ход“. Сходно е мнението и на неговите предшественици Барак Обама и Джордж Буш-младши. Въпреки това, САЩ не спират да спъват Палестина по пътя ѝ към пълноправно членство в ООН. За последен път това се случи през април 2024 г., когато Вашингтон наложи вето на резолюция, препоръчваща Общото събрание на световната организация да предостави такъв статут на палестинската територия. От останалите членове на Съвета за сигурност, 12 гласуваха „за“, а Великобритания и Швейцария се въздържаха.

  • „Обяснението е просто – вътрешна политика“

„Постигането на споразумение относно границите на бъдеща палестинска държава, както и по редица други въпроси, ще бъде изключително трудно. Несъмнено, ефективното посредничество е от съществено значение за постигането на мир. За съжаление, САЩ до голяма степен вече са неспособни да поемат тази роля заради своята непоследователна и на моменти хаотична политика“, смята проф. Джет. Преди няколко месеца говорител на Белия дом подчерта, че палестинската независимост не може да бъде постигната чрез „едностранно признаване“ и са необходими „преки преговори между двете страни“. С оглед на продължаващите военни действия и хуманитарната криза в Газа, едва ли има нужда от обяснение защо това едва ли ще се случи в обозримо бъдеще.

„Всъщност, има два проблема с позицията на Вашингтон. Първо, 144 държави-членки на ООН вече са признали независимостта на Палестина, което означава, че това няма как да бъде определено като „едностранно“. Не бива да забравяме, че именно ООН създаде Израел през 1948 г. Второ, в момента начело на страната стои най-радикалното и крайнодясно правителство в нейната история. Премиерът Бенямин Нетаняху неведнъж нагледно демонстрира, че е категорично против създаването на палестинска държава. Дори и да се съгласи да обсъди възможността за започването на подобен процес, коалицията, начело на която стои, ще се разпадне веднага и той ще бъде принуден да подаде оставката си“, отбелязва проф. Джет.

С оглед на всичко това, защо САЩ не искат да позволят на Палестина да стане страна-членка на ООН, при положение, че подкрепят идеята за две държави? И защо Белият дом продължава до стои плътно зад настоящото израелско правителство, което никога няма да позволи да бъде осъществен подобен сценарий? „Обяснението е просто – вътрешна политика“, допълва експертът. Еврейската общност в САЩ от десетилетия подкрепя Демократическата партия, поради което интересите на Израел са от голямо значение за формацията. Въпреки това, опасявайки се, че подкрепата за тях може да намалее, властите в Тел Авив постепенно се обърнаха към евангелските християни, които са поддръжници на Републиканската партия. За тях, израелската кауза се превърна в нещо като религиозен въпрос, обяснява проф. Джет. В резултат, днес демократите и републиканците се „състезават“ по отношение на това кой е по-верен приятел на Израел.

Когато прокурорът на Международния наказателен съд (МНС) Карим Хан поиска издаването на заповеди за арест на Нетаняху, израелския министър на отбраната Йоав Галант и няколко високопоставени членове на „Хамас“, обвинявайки ги в престъпления срещу човечеството, американската Камара на представителите реагира изненадващо бързо. Тя прие законодателство, с което се предвижда налагане на санкции срещу МНС. Самото предложение беше на републиканците, които имат мнозинство в Камарата, но беше подкрепено и от 42-ма демократи. Не закъсня и реакцията на Джо Байдън, който нарече искането на МНС „възмутително“ и добави, че то на практика слага знак за равенство между Израел и „Хамас“. В разгара на надпреварата за Белия дом между Доналд Тръмп и Камала Харис, няма как да се очаква промяна в американската позиция по въпроса за Палестина. Всички погледи сега са насочени към предстоящите президентски избори, а анализаторите са единодушни – който и да спечели, намирането на изход от кризата в Близкия изток ще бъде сред основните предизвикателства пред следващия президент на САЩ.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Още от автора:

„Враждебен сексизъм“: Готови ли са САЩ да изберат жена за президент

Войната в Украйна и растящото влияние на Русия в Африка

Най-скандалните крайнодесни групировки, за които не сте чували

Непознатата история на Статуята на свободата

Атаката, която изненада Русия и новата тактика на Украйна

Конгресът на републиканците и звездният миг на Доналд Тръмп

Войната в Газа – голямото предизвикателство пред отношенията между САЩ и Израел

Звездният миг на крайната десница

Великобритания по пътя на промяната

Рискованият ход на Макрон – накъде ще поеме Франция след предсрочните избори

Технологиите, които могат да ни превърнат в супергерои

Севернокорейската авантюра на Путин

Опасната игра на Китай

Между популизма и недоволството на избирателите – възходът на крайната десница

Президентските избори в Украйна, които така и не се проведоха

Обречени на провал ли са преговорите за мир в Украйна

Марсианците, които нападнаха Еквадор

Изборите, които ще решат съдбата на ЕС

Разделената Европа – нападението срещу Роберт Фицо и задаващите се избори за ЕП

Война срещу природата – екологичните последици от конфликтите в Украйна и Газа

"Руският закон", който предизвика масови протести в Грузия

Застрашава ли дезинформацията предстоящите избори за ЕП

Дипломатическият ребус на Си Цзинпин

Избори в условията на глобална криза – накъде ще поеме Индия

Имигрантите, които спасиха американската икономика

Печели или губи Русия от ескалацията на напрежението в Близкия изток

Хуманитарният кошмар в Ивицата Газа

Сблъсъкът между Тайван и Китай и бъдещето на изкуствения интелект

Кой се страхува от Доналд Тръмп?

Избори по руски – несменяем ли е Владимир Путин

Между фактите и лъжите – конспирацията QAnon и „откраднатата победа“ на Тръмп

„Супер вторник“: Ключов ден за изборите в САЩ

Коментари 17
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

17 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
ВАС остави без разглеждане две жалби на ДПС

ВАС остави без разглеждане две жалби на ДПС

България Преди 9 минути

Върховните съдии приемат, че председателите на партия ДПС, чиито права са еднакви, извършват противоположни процесуални действия

Джокович пя и танцува за Гришо: Одобряваш ли?

Джокович пя и танцува за Гришо: Одобряваш ли?

Любопитно Преди 17 минути

Във видеото, пуснато в ТикТок, Джокович пее на български и танцува

Двама души загинаха при пожар в жилищен блок във Видин

Двама души загинаха при пожар в жилищен блок във Видин

България Преди 5 часа

Жертвите са 40-годишен мъж и 46-годишна жена

ЦИК: Имаме пълната подкрепа на МС за подготовката за вота

ЦИК: Имаме пълната подкрепа на МС за подготовката за вота

България Преди 5 часа

Това каза на брифинг председателя на ЦИК Камелия Нейкова

.

Перфектната буря на слънчевата активност е на път да разгърне невероятно шоу

Любопитно Преди 6 часа

Всичко по темата може да прочете в следващите редове

Кремъл за готвения атентат срещу Тръмп: Играта с огъня си има последици

Кремъл за готвения атентат срещу Тръмп: Играта с огъня си има последици

Свят Преди 6 часа

В Украйна отричат да имат нещо общо с атентатора

Спортна инициатива обединява ученици от рискови групи

Спортна инициатива обединява ученици от рискови групи

Свят Преди 6 часа

Благодарение на програмата най-малко 50 бивши непълнолетни престъпници сега са активни членове на обществото

Дрогиран шофьор с такси удари жена, избяга и смени колата

Дрогиран шофьор с такси удари жена, избяга и смени колата

България Преди 7 часа

И двата му автомобила са иззети

<p>&ldquo;Игра на жертва&rdquo;: Напрежението между Китай и Филипините се нажежава</p>

“Игра на жертва”: Напрежението между Китай и Филипините се нажежава до критични нива

Свят Преди 7 часа

"Не сме загубили нищо. Не сме изоставили нищо. Плитчината Ескода все още е част от нашата изключителна икономическа зона"

Заради бурята в Европа: 140 души са блокирани на круизен кораб по Дунав

Заради бурята в Европа: 140 души са блокирани на круизен кораб по Дунав

Свят Преди 7 часа

Заради проливните дъждове в Австрия корабът не може да акостира

Фон дер Лайен прие оставката на еврокомисаря Тиери Бретон

Фон дер Лайен прие оставката на еврокомисаря Тиери Бретон

България Преди 7 часа

Междувременно Париж предложи ново име за комисар в следващата комисия

,

Политическото насилие се превръща в нова норма за Америка

Свят Преди 7 часа

„Насилието няма място в Америка“, заяви вицепрезидентът Камала Харис

Грандиозният финал на Coca-Cola The Voice Happy Energy Tour 2024 в София: мощен звук и безкрайна енергия!

Грандиозният финал на Coca-Cola The Voice Happy Energy Tour 2024 в София: мощен звук и безкрайна енергия!

Любопитно Преди 8 часа

Рекорден брой артисти, най-голямата сцена в историята на турнето и още много изненади

Георги Вълев от "Килърите", осъден на доживотен затвор, с белезници и под конвой във ВАС (СНИМКИ)

Георги Вълев от "Килърите", осъден на доживотен затвор, с белезници и под конвой във ВАС (СНИМКИ)

България Преди 8 часа

Той има множество заведени дела срещу лица, държавни служители и различни институции

<p>Заради &quot;недопустимо висок&quot; брой мигранти: Германия въведе проверки по границите си</p>

Заради "недопустимо висок" брой мигранти: Германия въведе проверки по границите си, застрашен ли е Шенген

Свят Преди 8 часа

За момента се планира те да се извършват в продължение на шест месеца, но може да бъдат удължени