4

В се повече опечалени родители в Израел искат да бъде извлечена и замразена сперма от телата на синовете им - много от тях войници. Това съобщава BBC. 

Някои правила за тази процедура бяха облекчени след атаките на “Хамас” от 7 октомври, но семействата са гневни и разочаровани от дългите правни процедури, с които се сблъскват. 

Гласът на Ави Харуш трепери, когато си спомня момента, в който научава, че 20-годишният му син Риф е бил убит в сражение на 6 април 2024 г. в ивицата Газа. Военните, които идват на вратата му, му отправят предложение. Военните обясняват, че има начин за извличане на генетичен материал от Риф, разказва BBC. 

“Риф живееше пълноценно. Той обичаше децата и искаше да има свои собствени - в това няма съмнение“, коментира Ави Харуш. 

Риф не е имал съпруга или приятелка. Но когато Ави започнал да споделя историята на сина си, няколко жени се свързали с него и предложили да износят детето на Риф. 

Ави Харуш казва, че идеята да има биологични внуци се е превърнала в “мисията на живота му“. 

Семейството на Ави Харуш е сред все по-големия брой хора, които са избрали да замразят спермата на своите близки.  

Войната започна с нападението на "Хамас" срещу Южен Израел на 7 октомври, при което бяха убити 1200 души, повечето от които мирни граждани, а около 250 души бяха взети за заложници. Почти 115 от тях все още са в Газа, а за приблизително една трета се предполага, че са мъртви, според израелските власти. 

В отговор Израел започна мащабна военна операция в Газа, в която по данни на управляваното от “Хамас” министерство на здравеопазването са били убити над 39 000 палестинци. Около 400 израелци също са били убити по време на войната. 

От 7 октомври насам по данни на израелското министерство на здравеопазването сперматозоиди са били взети от близо 170 млади мъже - както цивилни, така и войници. Това е приблизително 15 пъти повече от броя за същия период през предходните години. 

Процесът включва разрез на тестиса и отстраняване на малко парче тъкан, от което след това в лаборатория могат да се изолират живи сперматозоиди и да се замразят. Успеваемостта на извличането на клетките е най-висока, ако процедурата се извърши в рамките на 24 часа след смъртта, въпреки че те могат да живеят до 72 часа, пише BBC. 

През октомври израелското министерство на здравеопазването отмени изискването родителите да получат съдебна заповед, за да поискат процедурата. Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) твърдят, че през последните години са станали по-активни в промотирането на процедурата. Въпреки че замразяването на сперматозоиди е станало по-лесно, вдовиците или родителите, които искат да ги използват за зачеване на дете, трябва да докажат в съда, че починалият мъж е искал да има деца. Процесът може да отнеме години, особено за родителите, които са загубили близките си. 

"Котаракът с девет живота": Кой е Мохамед Дейф, мишена на Израел

Първите родители в Израел, които съхраняват и използват спермата на мъртвия си син, са Рахел и Яков Коен, чийто син Кейван е застрелян от палестински снайперист през 2002 г. в ивицата Газа. 

Внучката им Ошер, родена от неговата сперма, сега е на 10 години. 

Рейчъл казва, че са се „сблъскали с толкова много съпротива“, но в крайна сметка са постигнали революционно правно решение, след което е обявила, че търси потенциална майка за детето на сина си. 

 Ирит - която не споделя фамилното си име, за да защити личния живот на семейството - е сред десетките жени, които се отзовават. Тя е била оценена от психолог и социален работник, а след това, с одобрението на съда, е започнала лечение за безплодие. 

„Някои казват, че си играем с Божията воля. Аз не мисля, че случаят е такъв. Има разлика между дете, което познава баща си, и дете, заченато чрез дарение от банка за сперма“, коментира тя. 

Ошер знае, че баща ѝ е бил убит. Стаята ѝ е украсена с делфини. Тя казва, че знае, че той ги е обичал.  

Израел: Високопоставен командир на "Хамас" е убит при удар в Газа

Съхраняването на сперматозоиди има „голямо значение“ за семействата, загубили близките си, казва д-р Итай Гат, директор на банката за сперматозоиди в медицинския център „Шамир“. 

„Това е последният шанс да се запази възможността за възпроизвеждане и плодовитост в бъдеще“, казва той. 

Той посочва, че напоследък се наблюдава „значителна културна промяна“ в посока на по-голямо приемане на процеса, но че настоящите правила са създали конфликт в случая на самотните мъже. Д-р Гат казва, че при тях често няма ясен документ за съгласие. Това поставя семействата, които вече се справят с мъката, в „много трудна ситуация“, когато спермата е замразена, но те не могат да я използват за оплождане, обяснява лекарят.  

В повечето случаи починалият не познава майката на детето, създадено с негова сперма, добавя той, и всички решения относно детето, неговото образование и бъдеще ще се вземат от майката. Той казва, че преди е бил против съхраняването на сперматозоиди, освен ако няма ясно съгласие от страна на починалия, но мнението му се е смекчило, след като се е срещнал със семейства, загубили своите близки по време на настоящата война. 

„Виждам колко значимо е това за тях, как понякога им дава някаква утеха“, казва той. 

Роднини на загинали при атаката на "Хамас'' в Израел заведоха дело срещу Иран, Сирия и Северна Корея

Ювал Шерло, виден либерален равин, който ръководи Центъра за еврейска етика „Цохар“ в Тел Авив, също казва, че съгласието на починалия е важен фактор. Той обяснява, че в случая става въпрос и за два важни принципа в еврейското право - продължаване на рода и погребване на тялото цяло. Някои равини казват, че продължаването на рода е толкова важно, че заслужава увреждането на телесните тъкани, казва той, докато други твърдят, че процедурата изобщо не трябва да се извършва. 

Настоящите правила по този въпрос са насоки, публикувани от главния прокурор през 2003 г., но не са залегнали в закона. 

Израелските законодатели се опитват да изготвят законопроект за създаване на по-ясни и изчерпателни правила, но усилията им са в застой. 

Хора, близки до процеса, са заявили пред BBC, че е имало конфликт относно степента на изрично съгласие, което трябва да се изисква от починалия, и дали детето ще получи привилегиите, които обикновено се дават на децата на войници, убити по време на служба. Израелските медии съобщават и за разногласия между вдовиците и опечалените родители относно това, какъв контрол трябва да имат родителите върху спермата на синовете си, особено ако вдовицата не желае да я използва за създаване на дете. Тези, които вече са замразили спермата на синовете си, се притесняват, че ако в крайна сметка бъде прието законодателство, то ще се отнася само до бъдещи въпроси, свързани със съгласието, но няма да ги предпази от дълги съдебни битки. 

Припомняме и тази галерия от нашия архив:

Протестиращи срещу войната между Израел и "Хамас"

* Във видеото: Израелската армия: „Хамас” загуби контрол над северната част на Ивицата Газа

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase 

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
ВАС остави без разглеждане две жалби на ДПС

ВАС остави без разглеждане две жалби на ДПС

България Преди 7 минути

Върховните съдии приемат, че председателите на партия ДПС, чиито права са еднакви, извършват противоположни процесуални действия

Джокович пя и танцува за Гришо: Одобряваш ли?

Джокович пя и танцува за Гришо: Одобряваш ли?

Любопитно Преди 15 минути

Във видеото, пуснато в ТикТок, Джокович пее на български и танцува

Двама души загинаха при пожар в жилищен блок във Видин

Двама души загинаха при пожар в жилищен блок във Видин

България Преди 5 часа

Жертвите са 40-годишен мъж и 46-годишна жена

ЦИК: Имаме пълната подкрепа на МС за подготовката за вота

ЦИК: Имаме пълната подкрепа на МС за подготовката за вота

България Преди 5 часа

Това каза на брифинг председателя на ЦИК Камелия Нейкова

.

Перфектната буря на слънчевата активност е на път да разгърне невероятно шоу

Любопитно Преди 6 часа

Всичко по темата може да прочете в следващите редове

Кремъл за готвения атентат срещу Тръмп: Играта с огъня си има последици

Кремъл за готвения атентат срещу Тръмп: Играта с огъня си има последици

Свят Преди 6 часа

В Украйна отричат да имат нещо общо с атентатора

Спортна инициатива обединява ученици от рискови групи

Спортна инициатива обединява ученици от рискови групи

Свят Преди 6 часа

Благодарение на програмата най-малко 50 бивши непълнолетни престъпници сега са активни членове на обществото

Дрогиран шофьор с такси удари жена, избяга и смени колата

Дрогиран шофьор с такси удари жена, избяга и смени колата

България Преди 7 часа

И двата му автомобила са иззети

<p>&ldquo;Игра на жертва&rdquo;: Напрежението между Китай и Филипините се нажежава</p>

“Игра на жертва”: Напрежението между Китай и Филипините се нажежава до критични нива

Свят Преди 7 часа

"Не сме загубили нищо. Не сме изоставили нищо. Плитчината Ескода все още е част от нашата изключителна икономическа зона"

Заради бурята в Европа: 140 души са блокирани на круизен кораб по Дунав

Заради бурята в Европа: 140 души са блокирани на круизен кораб по Дунав

Свят Преди 7 часа

Заради проливните дъждове в Австрия корабът не може да акостира

Фон дер Лайен прие оставката на еврокомисаря Тиери Бретон

Фон дер Лайен прие оставката на еврокомисаря Тиери Бретон

България Преди 7 часа

Междувременно Париж предложи ново име за комисар в следващата комисия

,

Политическото насилие се превръща в нова норма за Америка

Свят Преди 7 часа

„Насилието няма място в Америка“, заяви вицепрезидентът Камала Харис

Грандиозният финал на Coca-Cola The Voice Happy Energy Tour 2024 в София: мощен звук и безкрайна енергия!

Грандиозният финал на Coca-Cola The Voice Happy Energy Tour 2024 в София: мощен звук и безкрайна енергия!

Любопитно Преди 7 часа

Рекорден брой артисти, най-голямата сцена в историята на турнето и още много изненади

Георги Вълев от "Килърите", осъден на доживотен затвор, с белезници и под конвой във ВАС (СНИМКИ)

Георги Вълев от "Килърите", осъден на доживотен затвор, с белезници и под конвой във ВАС (СНИМКИ)

България Преди 8 часа

Той има множество заведени дела срещу лица, държавни служители и различни институции

<p>Заради &quot;недопустимо висок&quot; брой мигранти: Германия въведе проверки по границите си</p>

Заради "недопустимо висок" брой мигранти: Германия въведе проверки по границите си, застрашен ли е Шенген

Свят Преди 8 часа

За момента се планира те да се извършват в продължение на шест месеца, но може да бъдат удължени