Руският посланик напуска САЩ с предупреждение за „ядрена катастрофа“
Анатолий Антонов   
Източник: Getty Images
20

Н ай-високопоставеният пратеник на Русия в САЩ приключи мандата си.

Той е дал ексклузивно интервю за Newsweek, в което оставя зловеща прогноза за риска влошаването на двустранните отношения да прерасне в ядрен сблъсък заради продължаващата война в Украйна.

В четвъртък Кремъл обяви, че руският посланик Анатолий Антонов е бил официално освободен от длъжност след седем години работа. В навечерието на напускането си Антонов говори с Newsweek за влошеното състояние на отношенията между Москва и Вашингтон, които не показват признаци на подобрение, тъй като войната в Украйна продължава, а НАТО увеличава военната си подкрепа за Киев на фона на неотдавнашните успехи на руските военни.

„Проектът „Украйна“ завлича американските политици само още по-дълбоко в бездната, от която е все по-трудно да се излезе“, казва Антонов пред Newsweek.

„Както виждаме, администрацията може да реагира на победите на руските войски в Донбас и на провала на провокацията на украинските въоръжени сили в района на Курск само с използването на същите заучени тези за „подкрепа, докато можем“, допълва Антонов. 

„Нулеви са сигналите към клиентите за необходимостта да обмислят позицията си и да седнат на масата за преговори“, добави той.

„Няма и никакви намеци за спиране на безсмисления поток от оръжия за сметка на местните данъкоплатци.“, казва Антонов.

Вместо това той твърди, че „Вашингтон продължава да води опасна дискусия за възможността да даде на украинците разрешение да нанасят удари дълбоко в руска територия със западни ракети с далечен обсег“.

Подобни разговори заплашват да се противопоставят на последния ултиматум, поставен от руския президент Владимир Путин, който многократно предупреждава срещу външна намеса, след като за първи път нареди „специална военна операция“ в Украйна през февруари 2022 г., припомня Newsweek. 

„Те отказват да вземат под внимание ясните предупреждения на президента на Руската федерация, че „зелена светлина“ за подобни атаки би означавала пряко участие на НАТО в конфликта“, заяви Антонов, „с всички произтичащи от това изводи от наша страна“.

Разделения у дома и в чужбина

Преди да бъде назначен за най-високопоставения дипломат на Москва във Вашингтон през август 2017 г., Антонов заемаше длъжността заместник-министър на външните работи и отбраната. Той се превърна в яростен защитник на позицията на Кремъл по време на мандатите на президентите на САЩ Доналд Тръмп и Джо Байдън, който също скоро ще освободи поста си, тъй като вицепрезидентът Камала Харис се подготвя за напрегната надпревара срещу Тръмп следващия месец.

Антонов заяви, че „няма желание“ да обсъжда вътрешната работа на американската политика днес, но отбеляза, че „местните партийни стратези изглежда се опитват да измислят официални изявления за Украйна, за да отговорят на изискванията на настоящия изборен цикъл в САЩ“.

„Тези хора не се интересуват от съдбата на европейците и Киев“, казва Антонов и допълва:

„Те се интересуват единствено от цифрите в проучванията на общественото мнение, които уж могат да бъдат коригирани в тяхна полза, ако демонстрират „решителност“ и „лидерство“. Това е чисто безразсъдство.“

Той също така определи като „разделен“ обществения дискурс в САЩ.

„От една страна,“ казва Антонов, “виждаме много опити на разумни политолози да разберат ситуацията, да намерят работещи - поне в очите на САЩ - варианти за прекратяване на конфликта и да постигнат междупартиен консенсус, основан на общо разбиране за опасността от изпадане в Трета световна война.“, допълва Антонов.

„Днес обаче всички гласове на разума във Вашингтон са заглушавани или отписвани като „кремълска пропаганда“, добави той.

„Неотдавнашните неоправдани санкции срещу руски журналисти са в този дух, както и провокативните атаки на местните разузнавателни служби срещу Дмитрий Симес, Скот Ритер и сънародниците, живеещи в Америка.“, казва Антонов. 

Антонов се обяви срещу това, което нарече „брутално „прочистване“ на информационното пространство в Америка“ чрез съдебно преследване и цензура на лица, обвинени в разпространение на руска пропаганда, санкции и набези срещу подкрепяни от държавата руски медии и други мерки.

Подобни действия, твърди той, са насочени към онези, „които призовават за трезва оценка на рисковете от завличане в тресавището на конфликта в Източна Европа и перспективата за челен сблъсък с ядрена сила, онези, които предупреждават, че да седиш в чужбина, докато други умират, без никакви разходи, е илюзия и самозаблуда“.

От Newsweek са потърсили Държавния департамент на САЩ и украинското посолство в САЩ за коментар.

Вашингтон и Киев отдавна обвиняват Москва, че разпространява дезинформация чрез спонсорирани от държавата кампании, предназначени да обслужват интересите на Кремъл.

Междувременно администрацията на Байдън заяви непоколебима позиция за продължаване на военната помощ за Украйна, а много съюзници от НАТО предложиха подобни обещания. Въпреки това въпросът се оказва все по-поляризиращ в западните столици, като някои от тях, включително редица републиканци в САЩ, изразяват нарастващ скептицизъм относно полезността на настоящата стратегия.

Разделението ще продължи и по време на предстоящите избори в САЩ. Харис обещава да продължи с подхода на Байдън за подкрепа на Украйна до победата, докато Тръмп обещава бързо да постигне споразумение, което да сложи край на превърналия се в най-смъртоносния конфликт в Европа след Втората световна война.

Но тъй като тези дебати се разиграват в бурно време за американската политика, Антонов обвини американските мозъчни тръстове, че отговарят на „разумните“ публикации с „отровни коментари за вредата от всеки разговор с „руснаците“ и заяви, че американските политици предпочитат „да слушат “ястребите“.

Вместо да се стремят към мир, те обсъждат „създаването на враждебни отношения между славяните, насърчават убийствата на хора и засилват военната ескалация“, твърди той.

„Всичко това само потвърждава, че политическите елити са си поставили задачата не просто да победят Русия, а да запазят стария световен ред, основан на правила, благоприятни за страните от НАТО“, каза Антонов.

„Искаме да променим това очевидно остаряло положение на нещата. Искаме интересите на нашата сигурност да бъдат взети под внимание.“, казва той.

„В Америка има нежелание да признаят, че през последните няколко десетилетия Западът, начело с Вашингтон, отново и отново отхвърля протегнатата ръка за сътрудничество на Москва“, каза Антонов. „Година след година тя „експлоатира“ военно европейската територия, провеждайки вълни от разширяване на НАТО на изток.

„Тя организира цветни революции и антиконституционни преврати“, каза той, „като все повече обкръжава Русия във враждебен „обръч“ и като „решаващ таран“ избра Украйна“.

Антонов каза, че Пентагонът е стигнал толкова далеч, че „да проучи резултатите от използването на ядрени оръжия върху селскостопанския сектор на Източна Европа, включително Русия“, включително „моделира сценарий на глобална ядрена война, която ще доведе до унищожение, както смятат американците за по някаква причина, само на земеделски ферми."

„Подобни симулации се провеждаха активно през годините на Студената война“, каза Антонов и допълва: „Заслужава да се отбележи, че дори американските военни започнаха да обмислят ядрен конфликт.

„В същото време те погрешно смятат, че тази катастрофа ще засегне само Европа и Русия“, добави той.

„Това е изключително късогледо. Америка няма да може да издържи отвъд океана. Глобална ядрена катастрофа ще засегне всички.“, предупреждава Антонов.

Сега, казва Антонов, „обективната максимална задача на този етап е да се предотврати окончателното потапяне на връзките между две велики сили и постоянни членове на Съвета за сигурност в неконтролирано падане“.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 20
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

20 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
3 месеца след смъртта на жена му: 94-годишният Клинт Истууд с нова любов

3 месеца след смъртта на жена му: 94-годишният Клинт Истууд с нова любов

Любопитно Преди 6 минути

Твърди се, че той вече е представил новата си любима на близките си

Терзиев увери: Ще има бонусна система в транспортния сектор

Терзиев увери: Ще има бонусна система в транспортния сектор

България Преди 23 минути

До средата на другата седмица синдикалните организации трябва да запознаят своите членове с предложенията

Почина легендарен футболист на Ливърпул

Почина легендарен футболист на Ливърпул

Свят Преди 1 час

Клубът потвърди, че бившият шотландски национал е починал в петък сутринта

<p>Бездомник блъсна мъж на релсите на метрото пред задаващ се влак</p>

Бездомник блъсна мъж на релсите на метрото пред задаващ се влак, осъдиха го

Свят Преди 1 час

Бездомникът оправдал постъпката си с това, че пощальонът го "изгледал лошо"

<p>Пребиха и ограбиха мъж в Бургас</p>

Пребиха и ограбиха мъж в Бургас, двама за задържани

България Преди 2 часа

От жертвата си нападателите задигнали 2700 лева, лични документи и мобилен телефон

<p>Вече е ясно кога Пъф Деди ще бъде изправен пред съда</p>

Пъф Деди ще бъде изправен пред съда през май следващата година

Свят Преди 2 часа

Музикалният магнат е обвинен в трафик на хора с цел сексуална експлоатация и рекет

Силно земетресение в Черно море, усетено e в Добрич

Силно земетресение в Черно море, усетено e в Добрич

Свят Преди 2 часа

Трусът е бил с магнитуд 5,0 по Рихтер

Нусаир Мазрауи

Футболист на Манчестър Юнайтед е претърпял сърдечна операция

Свят Преди 2 часа

26-годишният футболист се е подложил на процедурата, след като е почувствал сърцебиене

Ден на траур в Одеска област след руски ракетен удар, отнел живота на 12 души

Ден на траур в Одеска област след руски ракетен удар, отнел живота на 12 души

Свят Преди 2 часа

Осем души са загинали на 9 октомври и четирима на 10 октомври

Кейт и Уилям

Кейт Мидълтън се появи с обеци с интересна символика

Любопитно Преди 3 часа

Тя и принц Уилям проведоха частна среща с опечалените семейства на три деца, убити при нападение с нож в Саутпорт

Кание Уест е наел частни детективи, които да разследват съпругата му и Кардашиян

Кание Уест е наел частни детективи, които да разследват съпругата му и Кардашиян

Любопитно Преди 3 часа

Мъж от Мичиган твърди, че е бил нает от Уест за разузнавач

Мъж загина при катастрофа между автобус и каруца в Сливенско

Мъж загина при катастрофа между автобус и каруца в Сливенско

България Преди 3 часа

Няма пострадали пътници в автобуса

Гори депото за битови отпадъци на Враца и Мездра

Гори депото за битови отпадъци на Враца и Мездра

България Преди 3 часа

Голяма част от центъра на Враца е обхванат от задушлива миризма

5 неща в жените, които изключително дразнят мъжете

5 неща в жените, които изключително дразнят мъжете

Любопитно Преди 4 часа

Ето какво в дамите кара господата да полудяват

Есенен косопад: Как да укрепим отслабената коса

Есенен косопад: Как да укрепим отслабената коса

Любопитно Преди 4 часа

Ето кои пет основни групи храни трябва да включите в ежедневното си меню

<p>Нови, шокиращи разкрития за най-големия&nbsp;сексуален престъпник в света</p>

Нови, шокиращи разкрития за Мохамед Ал Файед - най-големият сексуален престъпник в света

Свят Преди 4 часа

Броят на жените, които твърдят, че са насилвани от бившия собственик на известния лондонски магазин Harrods вече надхвърли 200