Руски ядрени подводници преминаха под арктическия лед близо до брега на САЩ
Германските военноморски сили изпълняват мисии за наблюдение над Северно и Балтийско море като част от усилията на НАТО за наблюдение на корабите в региона, особено на руските военни надводни кораби и подводници   
Източник: Getty Images
29

Д ве подводници на руските военноморски сили, едната от които въоръжена с ядрени ракети, завършиха пътуването си под ледовете на Арктика, за да се прехвърлят от Баренцово море в Тихия океан.

В понеделник руското министерство на отбраната обяви прехвърлянето на две атомни подводници в рамките на „Океан-2024“ - едноседмично стратегическо учение, което се проведе в Тихия и Северния ледовит океан. Мащабното военно учение приключи същия ден.

Прехвърлянето се осъществи и в момент, когато Москва и Вашингтон разгорещиха съперничеството си в Северното полукълбо този месец. Те разположиха бомбардировачи с ядрен потенциал в Северна Европа и Североизточна Азия и проведоха силови проекции около мразовития арктически регион.

Пътят беше дълъг повече от 4000 морски мили, като подводниците „Император Александър III“ и „Красноярск“ пристигнаха в новия си дом на полуостров Камчатка в Далечния изток от Баренцово море на северозапад, преминавайки от Северния флот към Тихоокеанския флот.

По време на прехвърлянето двете подводници използваха маршрут, който преминаваше през водите на шест арктически морета при трудни ледови условия, съобщи руското Министерство на отбраната.

Смята се, че неназованите арктически морета са включвали, от запад на изток, Баренцово море, Карско море, море Лаптеви, Източносибирско море и Чукотско море. Всички те са крайни морета на Северния ледовит океан, разположени по протежение на дългия северен бряг на Русия.

Чукотско море е това, което граничи със Съединените щати. То се намира в северната част на Беринговия проток - воден път, разделящ руския Чукотски полуостров на запад и Аляска на изток, свързващ Тихия океан на юг и Северния ледовит океан на север.

Министерството не уточнява точките на тръгване и пристигане на пътуването. Северният флот има база за подводници с балистични ракети в Гаджиево и база „Западна Лица“ за подводници с крилати ракети като „Красноярск“. И двете се намират в северозападната част на Мурманска област.

Базата за подводници „Рибачий“ край Петропавловск на полуостров Камчатка е домът на всички атомни подводници, придадени към Тихоокеанския флот. Полуостровът е разположен между Берингово море на изток и Охотско море на запад.

„Император Александър III“ е 24 000-тонна балистична подводница от клас „Борей“, въоръжена с до 16 балистични ракети, изстрелвани от подводница, като всяка ракета носи най-много шест ядрени бойни глави. Този тип оръжие е една от трите части на ядрената триада на Русия.

Този тип подводници са седем на въоръжение и се предлагат в две версии. Три от тях са базовите „Борей“, а останалите, включително „Император Александър III“, са подобрените „Борей-А“, които имат по-добри стелт възможности и по-съвършено електронно оборудване.

„Император Александър III“, известна още като „Император Александър III“, е седмата и най-нова подводница от клас „Борей“. Тя е спусната на вода през декември 2022 г. и е въведена в експлоатация в руския флот година по-късно, след ходови изпитания и тестово изстрелване на балистична ракета. Клас „Борей“ е първото поколение подводници с балистични ракети, които са построени в постсъветската епоха. Делта-IV, единственият друг тип подводница с балистични ракети, която в момента е на въоръжение, е построена в съветско време и има пет такива в състава на Северния флот.

В същото време „Красноярск“ е 13 800-тонна подводница с крилати ракети клас „Ясен“ - още една подводница от ново поколение за руския флот. Тя има 32 вертикални тръби за изстрелване на различни противокорабни и наземни ракети с голям обсег, включително хиперзвукови ракети.

Клас „Ясен“ също се предлага в две версии: базовата „Ясен“ има една на въоръжение, а по-късата „Ясен-М“ е с три въведени в експлоатация. Дължината на „Ясен“ е 456 фута, а на „Ясен-М“ - 426 фута. Броят на торпедните апарати също намалява от 10 на осем.

Подводницата „Красноярск“, спусната на вода през юли 2021 г. и въведена в експлоатация през декември 2023 г., е една от двете подводници клас „Ясен“, назначени в Тихоокеанския флот. На въоръжение са четири подводници от същия клас, докато другите две подводници принадлежат на Северния флот.

Клас „Ясен“ се счита за най-модерната, мощна и безшумна руска ударна подводница, особено що се отнася до скритостта, която съответства на най-новите западни подводници.

През последните години този клас подводници привличат вниманието на Съединените щати. Представители на Пентагона заявиха пред предаването „60 минути“ на CBS News, че „Северодвинск“, единствената базова подводница „Ясен“, се е промъкнала в Атлантическия океан през 2018 г. и в продължение на седмици е била неоткриваема.

Мощна руска подводница, която се приближава незабелязано до американските брегове, може да се превърне в бедствие при криза между двете страни. Това подтикна Военноморските сили на САЩ да възстановят Втория флот през 2018 г. за операции по източното крайбрежие и в северната част на Атлантическия океан.

Миналата година генерал Глен ВанХерк, тогавашен ръководител на Северното командване на САЩ, предупреди, че през следващите две години Русия може да разположи клас „Ясен“ в Атлантическия и Тихия океан и да патрулира постоянно край бреговете на САЩ.

Торд Аре Иверсен, независим анализатор в областта на отбраната и бивш офицер от норвежките военноморски сили, заяви пред Newsweek, че прехвърлянето на двете руски подводници е било планирано още от самото начало и се е очаквало за тази есен, след подобни прехвърляния през 2022 г. и 2023 г.

Тихоокеанският флот вече експлоатира пет подводници клас „Борей“, а Северният флот разполага с две от същия тип. Повечето от клас „Борей“ служат на Тихоокеанския флот, тъй като по-старите подводници с балистични ракети „Делта-III“ се нуждаеха от подмяна до 2010 г., обясни Иверсен.

Той изтъкна, че след разпадането на Съветския съюз Тихоокеанският флот дълго време е бил с по-нисък приоритет.

„Това започна да се променя в началото на 2010 г., когато производството на по-малки военни кораби и подводници от руските корабостроителници отново започна да се увеличава“, казва той.

Изглежда, че класовете „Борей“ и „Ясен“ в крайна сметка ще бъдат разпределени приблизително 50/50 между Северния и Тихоокеанския флот, каза той: „Това означава, че относителната важност на Тихоокеанския флот, особено когато става въпрос за стратегически ядрени сили, се увеличава.“

За сравнение, Военноморските сили на САЩ разполагат с 14 подводници с балистични ракети клас „Охайо“, осем от които са базирани в Тихия океан. Този тип подводници носят до 20 балистични ракети, изстрелвани от подводници, като всяка ракета има най-много осем ядрени бойни глави.

Заглавната снимка е илюстративна: Германските военноморски сили изпълняват мисии за наблюдение над Северно и Балтийско море като част от усилията на НАТО за наблюдение на корабите в региона, особено на руските военни надводни кораби и подводници

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

 

Коментари 29
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

29 коментара
 
DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал. "Я, чакай, а трите желания" - казала рибката. "Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш,…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
България ще иска спиране на вноса на яйца от Украйна

България ще иска спиране на вноса на яйца от Украйна

България Преди 1 час

Министър Тахов посочи пазарните проблеми за българските производители заради нарасналия внос

<p>Разкриха подробности за украинския план за победа</p>

Съветник на Зеленски разкри подробности за украинския план за победа

Свят Преди 2 часа

Подоляк: "Патетична принуда“ на Русия

Huawei Watch D2: Здравето може да е стилно

Huawei Watch D2: Здравето може да е стилно

Технологии Преди 4 часа

Часовникът, измерващ и кръвното налягане, най-сетне е в България

Николоски: Няма оправдание за Румен Радев

Николоски: Няма оправдание за Румен Радев

Свят Преди 4 часа

Николоски: Извинявайте, господа, но вие не сте достойни да ми искате оставката

<p>Путин е изправен пред сериозен проблем</p>

Професор: Путин е изправен пред сериозен проблем-губи интелектуалците си

Свят Преди 4 часа

Подробности може да прочетете в следващите редове

"Вещиците от Буча": Жените, които свалят руски дронове

"Вещиците от Буча": Жените, които свалят руски дронове

Свят Преди 4 часа

Учителки, възпитателки, ветеринарни лекарки - в нормалния живот тези жени имат съвсем други професии, но сега са доброволки

Top Employers 2024: В McDonald's всеки има равен шанс за развитие

Top Employers 2024: В McDonald's всеки има равен шанс за развитие

България Преди 5 часа

Какви са предимствата да работиш за световнопризната компания

Датската кралица Маргрете Втора е в болница

Датската кралица Маргрете Втора е в болница

Свят Преди 5 часа

Датските медии съобщават, че тя е в добро състояние

Националните награди на Съвета на жените в бизнеса в България. Истории на успех (ПЪРВА ЧАСТ)

Националните награди на Съвета на жените в бизнеса в България. Истории на успех (ПЪРВА ЧАСТ)

Вдъхновени истории Преди 5 часа

Вдъхновяващи постижения за многообразие, равнопоставеност и приобщаване

<p>Готвим се за зимата на &quot;Ла Ниня&quot;</p>

60% шанс за по-студено време през зимата заради "Ла Ниня"

Любопитно Преди 5 часа

"Ла Ниня" и "Ел Ниньо" са естествени промени в температурите на части от Тихия океан

бременност

Желязодефицитната анемия при бременни - признаци и лечение

Любопитно Преди 5 часа

Разберете защо се появява анемия по време на бременност и какво можете да направите, за да я предотвратите

McDonald's е на върха на класацията на най-добрите работодатели в България 5 поредни години

McDonald's е на върха на класацията на най-добрите работодатели в България 5 поредни години

България Преди 5 часа

Компанията се стреми всеки техен служител да се чувства значим

Как конкурсът на СЖББ за многообразие, равнопоставеност и приобщаване създава промяна (ВТОРА ЧАСТ)

Как конкурсът на СЖББ за многообразие, равнопоставеност и приобщаване създава промяна (ВТОРА ЧАСТ)

Пари Преди 6 часа

Вдъхновяващи постижения за многообразие, равнопоставеност и приобщаване

Японци отричат да са слагали бомби в уоки-токитата на "Хизбула"

Японци отричат да са слагали бомби в уоки-токитата на "Хизбула"

Свят Преди 6 часа

ИКОМ заяви, че е спряла производството на моделите радиостанции, идентифицирани при атаката

.

Милиардерът Мохамед ал Файед е обвинен в сексуално насилие

Свят Преди 6 часа

Пет жени твърдят, че са били изнасилени от Ал Файед

<p>Отнеха световните рекорди на Цанко Цанков&nbsp;</p>

Отнеха световните рекорди по плуване на Цанко Цанков

България Преди 6 часа

Причината за решението са намерени доказателства за фалшифицирани GPS данни от плуването му в Дунав