0

П резидентът Джо Байдън се опитва да съживи усилията си за преизбиране, а членовете на неговата партия обсъждат бъдещето на кандидатурата му, предаде BBC.

Неубедителното представяне на президента по време на дебатите миналата седмица повдигна сериозни въпроси относно физическата и психическата способност на Байдън да се кандидатира. Интервюто за ABC в петък подхрани още повече спекулациите за бъдещето на кампанията му.

На фона на тази несигурност Байдън се появи на две предизборни прояви в Пенсилвания тази неделяключов щат, в който има колебания.

Но тези усилия не попречиха на съпартийците на президента от Демократическата партия да обсъдят рисковете и ползите от запазването на 81-годишния Байдън начело на листата. В неделя следобед лидерът на малцинството в Камарата на представителите Хаким Джефрис свика среща с високопоставени законодатели от Демократическата партия, на която, както се съобщава, е била обсъдена кандидатурата на Байдън.

Четирима от участниците в разговора са заявили, че според тях Байдън трябва да се откаже, според CBS, американският новинарски партньор на BBC. Източници твърдят, че поне трима други са изразили загриженост относно шансовете му през ноември.

Редица високопоставени представители на Демократическата партия също изразиха позицията си в телевизионни интервюта през уикенда, като се опитаха да отговорят на въпроса: по-рисковано ли е да подкрепяме Байдън или да го изоставим?

Някои казват, че ако Байдън остане, партията може да претърпи поражение срещу Доналд Тръмп през ноември, но други твърдят, че замяната му е свързана с много неизвестни променливи.

Някои виждат потенциал в новото начало

На фона на последиците от слабото представяне на Байдън в дебатите, оттеглянето на президента може да донесе известно облекчение.

Някои демократи, сред които и заклети поддръжници на президента, заявиха същото, като предположиха, че опасенията на избирателите относно възрастта и умствената му острота са станали трудни за пренебрегване.

Дебатът "с право повдигна въпроси сред американския народ за това дали президентът има енергията да победи Доналд Тръмп", заяви в неделя представителят на Калифорния Адам Шиф.

Шиф спря да твърди, че Байдън трябва да се откаже от участие в интервюто си за NBC News - позиция, заета публично от петима демократи от Камарата на представителите досега.

Вместо това Шиф го призова да потърси съвет от хора с "дистанция и обективност" и да вземе решение дали смята, че е най-добрият кандидат за президент.

"Като се има предвид невероятното досие на Джо Байдън, като се има предвид ужасното досие на Доналд Тръмп, той [Байдън] би трябвало да избърше пода с Доналд Тръмп", каза  Шиф. "Не би трябвало да е дори близо до него и има само една причина да е близо, и това е възрастта на президента".

 Байдън е на 81 години, докато Тръмп току-що навърши 78 години. Възрастта на двамата кандидати се превръща във все по-спорен въпрос сред избирателите.

Социологическите проучвания показват, че някои избиратели губят вяра в Байдън. В анкета на Wall Street Journal, публикувана в петък, 86% от демократите заявяват, че биха подкрепили Байдън, което е спад спрямо 93% през февруари.

Друг кандидат може да постави ново начало и в други области. Преди тази вълна на паника сред демократите Байдън бе критикуван от избирателите по няколко политически въпроса, включително за справянето му с икономиката на САЩ и мигрантската криза по южната граница на страната.

Президентът беше изправен пред заплахата от дезертьорство от страна на прогресивните избиратели, които се противопоставят на отговора му на войната на Израел в Газа. Тяхната съпротива му коства повече от 100 000 гласа в Мичиган - решаващ щат за колебанията - по време на първичните избори през февруари.

Кандидатстването на Байдън "ще повлече всички останали надолу", заяви бившият представител на Охайо Тим Райън в неделя в интервю за Fox News.

Според някои лидери на Демократическата партия всяка полза от оттеглянето на Байдън може да бъде заглушена от очертаващите се рискове.

Ако президентът се оттегли, повечето от нещата, които ще последват, остават неясни: кой ще замени Байдън и как? И как този кандидат ще се справи с Тръмп?

През последните дни няколко съюзници на Байдън подчертаха капаните, заложени в този план, като заявиха, че Байдън е доказал своя успех.

"Байдън е стар", заяви 82-годишният сенатор от Върмонт Бърни Сандърс в неделя по CBS News. "Той не е толкова изразителен, колкото беше някога. Иска ми се да можеше да скача по стъпалата на Air Force One. Той не може. Това, върху което трябва да се съсредоточим, е политиката - чии политики са били и ще бъдат от полза за огромното мнозинство от хората в тази страна."

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм, който прекара уикенда в подкрепа на президента, каза същото на митинг в Дойлстаун, Пенсилвания, в събота.

"Именно хипотетиката пречи на напредъка по отношение на популяризирането на тази кандидатура", каза Нюсъм. "Ние сме точно там, където другата партия иска да сме - във вътрешна борба, която мисля, че е изключително безполезна."

Поддръжници на  Байдън казват, че замяната му може да се превърне в полза за републиканците на Тръмп, които могат да твърдят, че опонентите им са погълнати от партиен хаос.

"Трябва да спрем да говорим за това", заяви в неделя по CNN представителката на Мичиган Деби Дингел. "Прекарахме цяла седмица. Републиканците се забавляват чудесно. Искам да кажа, че трябва да се върнем към разговорите за Доналд Тръмп и неговото представяне".

Междинен вариант за запазване на Харис?

По-рано тази седмица бившият представител на Охайо Тим Райън предложи потенциален заместник: Камала Харис, вицепрезидент на Байдън.

"Силно вярвам, че най-добрият ни път напред е Камала Харис", написа той в статия за Newsweek. "Онези, които казват, че кандидатурата на Харис е по-голям риск от Джо Байдън, когото видяхме онази нощ и ще продължим да виждаме, не живеят в реалността."

Въпреки че е демонстрирала само лоялна подкрепа към  Байдън, идеята 59-годишната  Харис да замени Байдън набра сила през последните дни.

В интервюто на Адам Шиф в неделя сутринта конгресменът заяви, че Харис може да спечели срещу Тръмп "с огромно мнозинство".

Като вицепрезидент и претендент на Демократическата партия за 2020 г., поддръжниците ѝ казват, че тя вече е имала опит в кампанията и е позната на демократическата върхушка и нейните инвеститори и поддръжници.

Харис "си знае работата", заяви бившият председател на Националния комитет на Демократическата партия Дона Бразил по ABC в неделя. "Да поискаме от делегатите, избрани на конгреса, които са поддръжници на Байдън-Харис, да заобиколят Камала Харис... това би било политическа злоупотреба".

Но това, което я прави привлекателна за поддръжниците, може да се окаже и уловка: възрастта не е единственото оплакване на избирателите срещу Байдън, а критиките към администрацията, свързани с политическите решения и те могат да засегнат и върху нея.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
<p>Честваме успението на свети апостол, ето на кого</p>

Честваме паметта на свети апостол Тома

Любопитно Преди 1 час

Той произхождал от обикновено семейство на рибари

<p>Поредна група българи беше изведена от Ливан</p>

МВнР: Поредна група българи беше изведена от Ливан

България Преди 2 часа

Ситуационният център в МВнР продължава в координация с българското посолство в Ливан

Мъж се опитва да се върне в Северна Корея с откраднат автобус

Мъж се опитва да се върне в Северна Корея с откраднат автобус

Свят Преди 3 часа

Властите го задържаха преди да прекоси границата

,

„Корабът-призрак на Тихия океан“, сражавал се и на двете страни през Втората световна война, е открит

Любопитно Преди 3 часа

Потъналият кораб е в забележително добро състояние след близо 80 години под водата

Откриха 33 глобални "тъмни петна" с хиляди неизвестни растения

Откриха 33 глобални "тъмни петна" с хиляди неизвестни растения

Свят Преди 3 часа

Според учени има над 100 000 неоткрити растителни вида

,

Изчезнал самолет от Втората световна война е намерен след 80 години

Любопитно Преди 3 часа

Самолетът е открит край бреговете на Гасмата в Нова Британия

.

45 дни на Марс: Жестоката реалност на живота на Червената планета

Любопитно Преди 3 часа

НАСА си е поставила за цел да изпрати хора на Марс до 2030 г.

Внимание! Оранжев и жълт код за опасно време в неделя

Внимание! Оранжев и жълт код за опасно време в неделя

България Преди 3 часа

Максималните температури ще са между 16° и 21°

д

Ново напрежение между Гърция и Турция заради малцинствените училища

Свят Преди 12 часа

Подробности четете в следващите редове

.

ООН: Над 500 000 души са избягали от домовете си в Ливан, а 285 000 са напуснали страната

Свят Преди 13 часа

Броят на свързаните с конфликта смъртни случаи се е увеличил с 200 процента през последните две седмици

.

Конго започна ваксинации срещу маймунска шарка

Свят Преди 14 часа

Първите ваксини са поставени на болничния персонал

Украинската армия свали руски бомбардировач в Донецка област

Украинската армия свали руски бомбардировач в Донецка област

Свят Преди 14 часа

Руският бомбардировач е бил свален близо до град Костантиновка в Донецка област

Джо Байдън

Байдън поздрави мексиканската президентка за "историческото ѝ встъпване в длъжност"

Свят Преди 15 часа

Клаудия Шейнбаум встъпи в длъжност като президент на най-голямата испаноезична държава в света

доли партън

Певицата Доли Партън направи солидно дарение за засегнатите от урагана Хелън

Свят Преди 15 часа

Дарението е поредното филантропско усилие на легендарната кънтри певица

Макрон

Макрон призова за спиране на оръжейните доставки за Израел

Свят Преди 16 часа

„Ливан не може да се превърне в нова Газа“, каза френският президент