9

С ветовни лидери реагираха на раняването на Доналд Тръмп при опит за убийство на бившия американски президент на предизборен митинг. Президенти и министър-председатели в от целия свят се обявиха срещу политическото насилие и изразиха подкрепата си за засегнатите от стрелбата в събота, при която един случаен участник в митинга беше убит, а други двама зрители - критично ранени.

Стреляха по Доналд Тръмп по време на митинг в Пенсилвания (ВИДЕО/СНИМКИ)

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел осъди нападението.

"Отново сме свидетели на недопустими актове на насилие срещу политически представители", каза първият дипломат на блока.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че е "дълбоко шокирана" от стрелбата. "Политическото насилие няма място в една демокрация. Желая на Доналд Тръмп скорошно възстановяване", заяви Фон дер Лайен в X.

Френският президент Еманюел Макрон пожела на Тръмп скорошно възстановяване. В социалната мрежа X френският лидер окачестви стрелбата срещу Тръмп като "драма за нашите демокрации".

"Франция споделя шока и възмущението на американския народ", изтъкна Макрон.

Германският канцлер Олаф Шолц също изрази съпричастността си с Тръмп.

"Бях дълбоко шокиран от новината за опита за убийство. Насилието никога не трябва да се превръща в средство за политически дебат - по каквато и да е причина. В демокрациите изборите се решават с бюлетини, а не с оръжия. В тези мрачни часове за американската демокрация, моите мисли са с жертвите на атаката. Пожелавам на Доналд Тръмп и на другите ранени бързо възстановяване", пише той в X.

Британският премиер Кийр Стармър заяви, че е "ужасен от шокиращите сцени" на митинга.

"Политическото насилие под каквато и да е форма няма място в нашите общества", категоричен беше той.

Говорейки за "тези тъмни часове", националистическият лидер на Унгария Виктор Орбан увери, че ще се моли за Тръмп.

Италианският премиер Джорджа Мелони каза, че "следи с опасения" новините от Пенсилвания и пожела на Тръмп бързо възстановяване. Лидерката на десницата изрази надежда, че "в следващите месеци на предизборната кампания диалогът и отговорността могат да надделеят над омразата и насилието".

Стрелба по Доналд Тръмп по време на митинг в Пенсилвания

Президентът на Аржентина Хавиер Милей обвини "международната левица" за опита за убийство.

"В паника от загуба на изборите те прибягват до тероризъм, за да наложат своя назадничав и авторитарен дневен ред", каза държавният глава.

Президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва каза, че стрелбата "трябва да бъде категорично осъдена от всички защитници на демокрацията и политическия диалог".

Правителството на Коста Рика осъди атаката и заяви, че следи актуалната информация за "този неприемлив акт".

"Като лидер в демокрацията и мира, ние отхвърляме всички форми на насилие", казаха от президентството.

Президентът на Чили Габриел Борич безусловно осъди стрелбата. "Насилието е заплаха за демокрациите и отслабва живота ни заедно. Всички трябва да го отхвърлим", каза Борич.

В Боливия президентът Луис Арсе каза, че "въпреки нашите дълбоки идеологически и политически различия, насилието, откъдето и да идва, винаги трябва да се отхвърля от всички".

Байдън след стрелбата срещу Тръмп: В Америка няма място за подобен вид насилие

Индийският премиер Нарендра Моди каза, че е "силно обезпокоен” от нападението срещу своя приятел. "Насилието няма място в политиката и демокрациите", подчерта Моди.

Японският премиер Фумио Кишида също се обяви против политическите атаки, като каза, че "трябва да застанем твърдо срещу всяка форма на насилие, която поставя под въпрос демокрацията".

Президентът на Тайван Лай Чинг-те поднесе своите искрени съболезнования на жертвите на стрелбата. "Политическото насилие под всякаква форма никога не е приемливо в нашите демокрации", каза той.

Австралиецът Антъни Албанезе описа стрелбата като "обезпокоителна и конфронтационна", изразявайки облекчението си, че Тръмп е в безопасност.

"Няма място за насилие в демократичния процес", каза премиерът.

Премиерът на Нова Зеландия Крис Луксън повтори подобни възгледи, като написа, че "нито една страна не трябва да се сблъсква с такова политическо насилие".

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху каза, че той и съпругата му Сара са шокирани от очевидното нападение срещу президента Тръмп.

"Молим се за неговата безопасност и бързо възстановяване", каза Нетаняху.

Украинският президент Володимир Зеленски написа в X, че е ужасен от новината.

"Подобно насилие няма оправдание и няма място никъде по света. Насилието никога не бива да побеждава. Облекчен съм да науча, че Доналд Тръмп е добре и му пожелавам скорошно възстановяване. Изказвам съболезнования на близките на участника в митинга, станал жертва на атаката. Пожелавам сила на всички, които са ужасени от това събитие. Надявам се, че Америка ще излезе по-силна от това", заяви Зеленски.

Канадският премиер Джъстин Трюдо също изрази възмущението си от стрелбата.

"Политическото насилие никога не е допустимо. Мислите ми са с бившия президент Тръмп, с хората на събитието и с всички американци", заяви той.

Нашият бивш президент показа огромно благородство и смелост под буквален обстрел, сподели Джеф Безос.

Любопитно е, че веднага след стрелбата, най-богатият човек в света Илон Мъск за първи път публично подкрепи Тръмп в президентската надпревара.

Китайският президент Си Цзинпин изразява съжалението си във връзка със стрелбата срещу бившия американски президент Доналд Тръмп, заяви китайското Министерство на външните работи, цитирано от ДПА. 

Китай "е обезпокоен от стрелбата", се казва още в изявление на министерството. 

Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС, каза, че Кремъл осъжда проявите на насилие в политическата борба в контекста на нападението срещу бившия американски президент Доналд Тръмп.

"Русия винаги е осъждала и сега също осъждаме категорично всякакви прояви на насилие в хода на политическата борба", посочи говорителят на Кремъл. "Настоящата власт в САЩ създаде атмосфера на насилие, с която е свързан и опитът за убийство на кандидата за президент на страната Доналд Тръмп", добави Песков.

"Ние изобщо не вярваме, че опитът за ликвидиране на Тръмп е организиран от сегашното правителство, но атмосферата, която беше създадена от тази администрация в хода на политическата борба, атмосферата около кандидата Тръмп, именно тези са нещата, които провокираха това, с което Америка се сблъсква днес", заяви прессекретарят на руския президент Владимир Путин.

Кремъл изрази съболезнованията си за жертвите на нападението, но добави, че руският президент Путин не планира да разговаря с Тръмп.

По-рано говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза, че опитът за убийство е последица от "политиката на Вашингтон за разпалване на омраза".

"Съединените щати трябва да направят равносметка на политиките си по отношение на политически опоненти, държави и народи", заяви Захарова. "САЩ трябва да се съсредоточат върху вътрешнополитическите си проблеми, вместо да доставят оръжия на Украйна", каза още тя.

"Политическите опоненти на кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп опитват да го възпрепятстват и когато това не работи, те толкова много изнервят обществото, че някой взима оръжие в ръце", каза словашкият премиер Роберт Фицо, цитиран от словашката новинарска агенция ТАСР. 

"Политическите опоненти на Доналд Тръмп опитват да го възпрепятстват и когато се провалят в опитите си, те толкова много изнервят обществото, че някой нещастник взима пистолет. А сега ще станем свидетели на разговори за необходимостта от помирение, умиротворяване и опрощаване", написа премиерът в социалните мрежи.

Фицо каза, че атаката срещу Тръмп е "като копие" на нападението срещу самия него.

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг е "шокиран" от покушението срещу бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, като подчерта, че "съюзниците са заедно, за да защитават нашата свобода и ценности".

"Шокиран съм от опита за покушение срещу бившия президент Тръмп. Пожелавам му бързо възстановяване и мислите ми са с пострадалите", заяви Столтенберг. "Осъждам това нападение. Политическото насилие няма място в нашите демокрации. Съюзниците от НАТО са заедно, за да защитават нашата свобода и ценности".

Ватиканът се изказа остро по повод опита за убийство на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, като изрази загрижеността си от подобно посегателство върху демокрацията, предаде АФП. "Светият престол изразява своята загриженост след вчерашния насилствен епизод, който наранява хората и демокрацията, предизвиквайки страдания и смърт", съобщиха от Ватикана.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 9
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

9 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
<p>&quot;Това е&nbsp;дързък и смел ход от страна на украинците&quot; (ВИДЕО)</p>

Ръководителите на МИ-6 и ЦРУ: Нахлуването на Украйна в Русия е дързък и смел ход

Свят Преди 7 часа

ЦРУ все още няма категорични доказателства, че Китай изпраща оръжия на Русия, но има подозрения за това

"Това е огромна загуба": Какво се случва с ледниците в Австрийските Алпи

"Това е огромна загуба": Какво се случва с ледниците в Австрийските Алпи

Любопитно Преди 8 часа

Въпросът не е дали ледниците ще се стопят, а колко бързо

Пожарът край Сандански е овладян

Пожарът край Сандански е овладян

България Преди 8 часа

Общо 14 горски служители се включиха в овладяването на огнената стихия

Отстранена е повреда, причинила смущения в железопътните услуги в Германия

Отстранена е повреда, причинила смущения в железопътните услуги в Германия

Свят Преди 8 часа

Последните закъснения идват на фона на нарастващите критики срещу "Дойче Бан"

Експерт определи като "странно и необяснимо" решението на ЦИК за ДПС

Експерт определи като "странно и необяснимо" решението на ЦИК за ДПС

България Преди 8 часа

"Очевидно решението беше продиктувано от напрежението пред комисията", каза Ваня Нушева

Областните председатели на БСП с позиция за сформирането на широка лява коалиция

Областните председатели на БСП с позиция за сформирането на широка лява коалиция

България Преди 9 часа

"Коалицията може и трябва да бъде гарант за защита на социалните интереси на българските граждани", посочват оттам

<p>Украински &ldquo;драконови&rdquo; дронове обсипват с разтопен метал руски позиции&nbsp;</p>

Иновация на бойното поле: Украински “драконови” дронове обсипват с разтопен метал руски позиции

Свят Преди 9 часа

Службата на ООН за разоръжаване казва, че запалителните оръжия могат да причинят огромни разрушения и щети на околната среда

<p>Пешеходци в нарушение предизвикаха катастрофа, има пострадали (СНИМКИ)</p>

Пешеходци в нарушение предизвикаха катастрофа, има пострадали

България Преди 9 часа

Причините за инцидента са в процес на уточняване

<p>Пеевски: Радев командва ЦИК и притиска партии</p>

Пеевски: Радев се намеси недопустимо в изборния процес, командва ЦИК и притиска партии

България Преди 10 часа

"В отчаянието и безпомощността си президентът разкри истинското си лице", заяви той

<p>Косово блокира част от границите си със Сърбия, ето защо</p>

След протести: Косово блокира част от границите си със Сърбия

Свят Преди 11 часа

На 6 септември десетки демонстранти в Сърбия блокираха двата гранични пункта, за да предотвратят влизането в Сърбия от Косово

<p>Супертайфунът &quot;Яги&quot; връхлетя Виетнам (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Отнесени кораби и изкоренени дървета: Супертайфунът "Яги" връхлетя Виетнам

Свят Преди 11 часа

Тайфунът достигна сушата в провинциите Хайфонг и Куанг Нин, като предизвика ветрове със скорост над 149 км/ч

<p>Те&nbsp;осъдиха идеологията на &quot;руския свят&quot;</p>

Вселенската патриаршия осъди идеологията на "руския свят"

Свят Преди 11 часа

Йерарсите обсъдиха „неморалния“ опит на Москва да „нахлуе“ в каноничната територия на древната Александрийска патриаршия

<p>Силни взривове отекнаха в руската Воронежка област, каква е ситуацията там (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Силни взривове отекнаха в руската Воронежка област

Свят Преди 11 часа

Няма жертви и още не е ясно какъв е размерът на нанесените щети

Втори опит: Възобновяват работата на нов френски ядрен реактор

Втори опит: Възобновяват работата на нов френски ядрен реактор

Свят Преди 11 часа

Европейският реактор под налягане е на стойност 13,2 млрд. евро