10

Н а този ден се навършват 23 години от смъртоносните терористични атаки срещу САЩ на 11 септември 2001 г. 3 хиляди души загинаха  - включително медици, лекари, медицински сестри, пожарникари, полицаи и доброволци – които се втурнаха към фронтовата линия.

В отговор, администрацията на президента Джордж Х. У. Буш инициира “войната срещу тероризма,” и започна да премахва дългогодишните забрани срещу изтезанията в американското и международното право и прилага систематични политики на психологически и физически изтезания – политики, които продължават да причиняват вреда и страдание и до днес.

Когато президентът Обама встъпва в длъжност, той незабавно предприема действия за прекратяване на програмата за изтезания и затваряне на тайните центрове за задържане на заподозрени на ЦРУ. Но Обама обеща “да гледа напред, вместо да гледа назад”. 

Администрацията на Обама продължи с някои наказателни разследвания. Но те бяха ограничени до случаите, когато разпитващите превишаваха законовите разрешения, пренебрегвайки факта, че самите разрешения бяха погрешни. Почти всички граждански дела на настоящи и бивши задържани са отхвърлени. Някои от мъчителите са били възнаградени с висши длъжности в правителството, според анализа на The Hill.

ЦРУ държи най-малко 119 мюсюлмански мъже в плен в тайни затвори по целия свят, за много от които се разбира, че никога не са имали каквото и да е участие в терористични организации и атентати. Психолози проектираха “подобрените методи за разпит”, които Съединените щати преди това признава за изтезания, и наблюдаваха използването им, заедно с други здравни специалисти, в тайни “черни” затвори. Подобни техники са използвани във военни центрове за задържане в залива Гуантанамо, Афганистан и Ирак.

Тези методи на изтезание включват давене, лишаване от сън, побой, сексуално насилие, изолация и насилствено хранене.

Програмата е изградена до голяма степен от двама психолози - Джеймс Мичъл и Брус Джесен. Нито един от тях няма опит като следовател, никакви познания за “Ал Кайда” или някакво доказано научно оправдание на методите им. 

Tова представлява едно от най-сериозните нарушения на медицинската етика от американския здравен персонал, откакто Нюрнбергският кодекс беше разработен след нацистките медицински зверства, извършени по време на Втората световна война.

След атаките от 9/11, ЦРУ създаде програма за “предаване, задържане и разпит”, която включва разрешения за — и действителното извършване на — множество престъпни действия, включително отвличане, изтезания, нападение, сексуално насилие и други престъпления. През 2012 г. комисията по разузнаването на Сената завърши обширен доклад от над 6000 страници за програмата.

Резюмето, повече от 600 страници, публикувано през 2014 г., беше разсекретено отчасти, оставяйки мрежа от редакции, които предпазваха отговорните от отчетност и поддържаха самата програма класифицирана. 

ЦРУ разработи множество техники за изтезания. Най-малко петима задържани от ЦРУ са били подложени на "ректална рехидратация" или ректално хранене  с пасиран хумус, паста, ядки и стафиди, без документирана медицинска необходимост. Агенти са поставяли задържаните в ледени "бани" .

"Никога не можем да кажем на света какво съм направил с теб“ каза един от разпитващите на задържан, както е написано на страница 14 от 712 на разсекретения доклад на програмата за задържане и разпит на ЦРУ.

Въпреки че повечето жертви на изтезания оцеляха, тези, които не бяха освободени, остават в Гуантанамо, в отделен лагер за така наречените “задържани с висок приоритет", с ограничен достъп до адвокати и медицински специалисти, защото може да потвърдят това, което всички вече знаят: правителството на САЩ ги е измъчвало.

“Съществуващото законодателство и договорни задължения на САЩ трябваше да предотвратят много от злоупотребите и грешките, направени по време на тази програма. Въпреки че Службата на юрисконсулта установи друго между 2002 г. и 2007 г., моето лично заключение е, че задържаните от ЦРУ са били измъчвани", пише Даян Файнщайн, председател на специалната комисия по разузнаването на Сената.

Програмата за изтезания не е довела до желаните от ЦРУ резултати, както се установява в обобщения доклад. Множество задържани изфабрикуваха информация (включително за терористични заплахи) като метод за спиране на насилието.

Аргументацията на ЦРУ за използването на неговата програма за изтезания се основаваше на неточни твърдения за нейната ефективност и разпитите са били по-брутални и много по-лоши от това, което е представено нагоре по веригата.

Абу Зубайда, първият от десетките задържани от ЦРУ, е бил измъчван седмици наред. Като част от техниките за измъчване на които Зубайда е бил подложен са и 266 часа в кутия с размерите и формата на ковчег. 

Техники за разпит като шамари и "размятане" (затръшване на задържани в стена) са използвани в комбинация, често едновременно с лишаване от сън и насилствена голота.

Записите не подкрепят изявленията на ЦРУ, че ЦРУ първоначално е използвало "отворен, незаплашителен подход"  или че разпитите са започнали с "най-малко възможната принудителна техника" и са ескалирали до по-принудителни техники само ако е необходимо.

Давенето е била най-физически травмиращата техника, предизвиквайки конвулсии и повръщане. Абу Зубайда, например, е станал "напълно неотзивчив, с пяна по устата". Вътрешни записи на ЦРУ описват давенето на Халид Шейх Мохамад като "серия от почти удавяния".

Лишаването от сън включва насилственото държане на задържаните в будно състояние  до 180 часа, обикновено изправени или в неудобни позиции, понякога с ръце, оковани над главите им. Най-малко петима задържани са имали обезпокоителни халюцинации по време на продължително лишаване от сън и в поне два от тези случаи ЦРУ все пак е продължило лишаването от сън.

Условията в местата за задържане на ЦРУ са били лоши и особено мрачни в началото на програмата.

Задържаните от ЦРУ в центъра за задържане COBALT са държани в пълен мрак и постоянно оковани в изолирани килии със силен шум или музика и само с кофа, която да се използва за човешки отпадъци.

Липсата на топлина в съоръжението вероятно е допринесла за смъртта на задържан.

Шефът на разпитите описва COBALT като "тъмница". Друг висш служител на ЦРУ заявява, че COBALT сам по себе си е подобрена техника за разпит

 "На моменти задържаните в COBALT са били разхождани голи или са били оковани с ръце над главите си за продължителни периоди от време. Друг път задържаните в COBALT са били подлагани на друго мъчение, в което приблизително петима служители на ЦРУ измъкват задържания извън килията му, отрязват дрехите му и го завръзват с лента. След това задържаният ще бъде с качулка и влачен нагоре-надолу по дълъг коридор, докато е удрян.

Няколко агента на ЦРУ са признавали, че са малтретирали сексуално задържаните, според доклада. 

Дори след като условията са се подобрили с изграждането на нови центрове за задържане, задържаните са били в пълна изолация, освен когато бяха разпитвани от служители на ЦРУ. По време на програмата множество задържани от ЦРУ, които са били подложени на подобрените техники за разпит на ЦРУ и разширената изолация, показват психологически и поведенчески проблеми, включително халюцинации, параноя, безсъние и опити за самонараняване и саморазправа.

Множество психолози идентифицираха липсата на човешки контакт, с който се сблъскват задържаните, като причина за психиатрични проблеми.

Известни местоположения на центрове за задържане включват Афганистан, Литва, Мароко, Полша, Румъния и Тайланд. Съществуването и специфичните местоположения на черни сайтове са били известни само на шепа американски служители, в някои случаи ограничени само до президента на САЩ и висши офицери от разузнаването в приемащите страни. 

11 септември 2001 година, когато бе атакувано сърцето на Америка

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
Семеен скандал: - Значи така, мъжо. Можеш цял живот да пиеш едно и също уиски, а не можеш 2 дни да ядеш едно и също…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
<p>Остават пет въпроса за трагедията с подводницата &quot;Титан&quot;</p>

Трагедията с подводницата "Титан": Пет ключови въпроса остават без отговор

Свят Преди 36 минути

Бреговата охрана на САЩ ще проведе публично изслушване на 16 септември

Гришо за двубоя с Джокович: Искам да бъде един от най-добрите ми спомени (СНИМКИ)

Гришо за двубоя с Джокович: Искам да бъде един от най-добрите ми спомени (СНИМКИ)

България Преди 1 час

Двубоят между Джокович и Димитров е тази вечер от 20,00 часа в "Арена София"

ПП-ДБ обжалва отказа на прокуратурата да разследва Пеевски

ПП-ДБ обжалва отказа на прокуратурата да разследва Пеевски

България Преди 2 часа

Това се посочва в позиция на коалицията

<p>Зеленски казва, че планът за победа е готов на 90%</p>

Зеленски представи готов на 90% готов план за победа

Свят Преди 2 часа

В плана има няколко точки, добави украинският президент: военна, политическа, дипломатическа и икономическа

<p>Разкриха последните думи на Тито Джексън преди смъртта му</p>

Станаха ясни последните думи на Тито Джексън преди смъртта му

Свят Преди 2 часа

Тито Джексън почина на 70-годишна възраст от инфаркт

На какво се дължи аномалията с гравитацията в Канада

На какво се дължи аномалията с гравитацията в Канада

Любопитно Преди 2 часа

Тежим повече на Северния полюс и сме по-слаби на Екватора

Млад шофьор загина след удар в крайпътно дърво край Омуртаг

Млад шофьор загина след удар в крайпътно дърво край Омуртаг

България Преди 2 часа

Вследствие на удара автомобилът се е самозапалил

Почетни граждани на София станаха олимпийците ни на празника на столицата

Почетни граждани на София станаха олимпийците ни на празника на столицата

България Преди 3 часа

„Политическите битки пречат на София - призовавам политиците за помирение”, каза кметът Терзиев

Съдят Майли Сайръс заради "открадната" песен на Бруно Марс

Съдят Майли Сайръс заради "открадната" песен на Бруно Марс

Любопитно Преди 3 часа

Бруно Марс обаче не е посочен като ищец

,

Само 50 пилоти могат да го направят: Най-трудното летище в света

Любопитно Преди 3 часа

Паро е летище от категория С, което означава, че пилотите трябва да имат специално обучение, за да летят там

Най-възрастният човек в света получи признание от Гинес

Най-възрастният човек в света получи признание от Гинес

Любопитно Преди 3 часа

Към днешна дата Томико Итоока е на 116 години и 116 дни

<p>На 29 години почина известна балерина</p>

Известна балерина почина на 29 години

Свят Преди 4 часа

Все още не е съобщена причината за смъртта

„Игри на волята“ е хитът на есенния телевизионен сезон

„Игри на волята“ е хитът на есенния телевизионен сезон

Любопитно Преди 4 часа

Екстремното риалити покори и дигиталното пространство с над 8 милиона гледания в социалните мрежи за първите три епизода и над 1 милион на премиерния епизод на официалния подкаст „След Игрите“

Мая Манолова няма да е водач на листа „БСП - Обединена Левица”

Мая Манолова няма да е водач на листа „БСП - Обединена Левица”

България Преди 4 часа

Окончателният състав и водачите на листи на коалицията за предстоящите парламентарни избори ще станат ясни до края на седмицата