2

П олицията смята, че гражданин на САЩ е отговорен за ужасяващото престъпление, оставило шестима души мъртви в луксозна тайландска хотелска стая, след като са пили кафе с добавен в него цианид, съобщава Daily Mail. 

Смята се, че 56-годишната Шерин Чонг е отровила себе си и още петима души, след като е натрупала огромни дългове, свързани с инвестиция в болница в Япония, според полицейски източници, цитирани от виетнамски медии. 

Твърди се, че тя е убедила семейна двойка и две други жертви да вложат средства в проекта, но според съобщенията те са загубили около 10 милиона бата - приблизително 280 000 долара. 

Починалите - трима мъже и три жени на възраст между 37 и 56 години - за последно са били видени живи, когато храната е била доставена в стаята им в понеделник следобед (15.07.2024 г.) 

Те са намерени мъртви 24 часа по-късно в 17:00 местно време във вторник, като са били отровени от Чонг, смятат разследващите.  

Тестовете след смъртта са потвърдили, че следи от цианид са открити в чашите и в телата на жертвите, двама от които - включително Чонг - са американски граждани. 

„Убедени сме, че един от шестимата намерени мъртви е извършил това престъпление“, каза Нопасин Пунсават, заместник-началник на полицията в Банкок, цитиран от Daily Mail. 

Генерал-лейтенант от полицията Тити Саенсанг казва: „Това не е самонараняване – някой е причинил смъртта. Проследяваме всяка тяхна стъпка, откакто са слезли от самолета."

Началникът на съдебната полиция генерал-лейтенант Трайронг Пиупан казва, че масово самоубийство е малко вероятно, тъй като някои от жертвите са уредили бъдещи ангажименти за пътуването си, като екскурзоводи и шофьори. 

Той добавя, че телата не са били на едно и също място - някои са били в спалнята, други в хола - което предполага, че те не са консумирали съзнателно отрова.  

Петима от загиналите, които са се регистрирали в хотела, са посочени от полицията като Чонг, Ти Нгуен Фуонг, Ти Нгуен Фуонг Лан, Дин Тран Фу и Хунг Данг Ван. 

Шестият, който не е регистриран да живее при тях, не е посочен. 

Тайландските власти за случая с виетнамците, открити мъртви в луксозен хотел: Това е частна афера

Служителите на полицията посочват, че седмият човек, чието име е част от хотелската резервация, е идентифицирано от полицията като брат или сестра на една от шестте жертви, които са напуснали страната на 10 юли. Полицията смята, че седмият човек не е замесен в смъртта. 

Мистериозните обстоятелства около смъртта на тримата мъже и трите жени подхраниха слухове, като няколко местни медии първоначално съобщиха за инцидент с масова стрелба. Снимки, разпространени от полицията на безкръвно местопрестъпление, показват чинии с недокосната тайландска храна и два термоса с чаши.  

Жертвите са резервирали няколко стаи в луксозен хотел, а някои са отседнали на различен етаж от стаята, където са намерени мъртви, казва комисарят на столичната полиция Тити Саенсаванг.   

Първоначалните аутопсионни резултати показват, че телата съдържат цианид и имат лилави устни, което предполага, че са били отровени и страдат от недостиг на кислород. Полицията казва, че няма признаци на борба и че обитателите на стаята, където са намерени телата са опаковали багажа си.  

Телата са открити от камериерката, която е отишла в стаята, след гостите на хотела не са напуснали стаята. 

Персоналът е забелязал една от жертвите да поръчва храната предишния ден, а кадри от охранителната камера показват как останалите пристигат един по един малко след това.  

Комисарят на столичната полиция  добавя, че смъртта изглежда е настъпила около 24 часа преди полицията да пристигне на място във вторник вечерта, след като е била извикана от персонала на хотела. 

Министър-председателят на Тайланд Срета Тависин незабавно нареди разследване на смъртта и лично посети хотела вчера, за да обсъди случая със следователите. 

Икономиката на Тайланд е силно зависима от туризма и Тависин казва, че не иска мистериозните смъртни случаи да повлияят негативно на имиджа на страната като гостоприемна дестинация за туристите. 

Някои от шестимата чужденци изглежда са били на първото си пътуване до Тайланд, докато други са посетили страната за първи път. Твърди се, че Чонг е посетил Тайланд около пет пъти с американска виза. 

Министерството на външните работи на Виетнам потвърди, че четирима от загиналите са виетнамски граждани и посолството му в Тайланд комуникира тясно с властите. 

„Надяваме се семействата на жертвите скоро да преодолеят тази голяма загуба“, казва говорителят на външното министерство Фам Тху Ханг. 

Междувременно говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър казва, че служителите са запознати със съобщенията за смъртта на двама американски граждани в Банкок. 

Полицията казва, че Федералното бюро за разследване на САЩ е подпомогнало разследването. 

Посолствата на Виетнам и Съединените щати са се свързали във връзка със смъртта, а американското ФБР участва в разследването, казва премиерът Срета Тависин. 

Инцидентът се случи в момент, в който Тайланд се стреми да популяризира допълнително своя туристически сектор, ключов двигател на втората по големина икономика в Югоизточна Азия. 

„Премиерът нареди на всички агенции спешно да предприемат действия, за да избегнат въздействието върху туризма“, се казва в изявление на тайландското правителство.  

Самият Тависин отказва въпроси от пресата, когато пристигна в хотела вчера, вместо това се свърза директно с разследващите полицаи.  

Шестима души са открити мъртви в луксозен хотел в центъра на Банкок

На въпрос дали новината ще повлияе на конференцията с руския енергиен министър в хотела по-късно днес, Срета казва, че е малко вероятно. „Това не е терористичен акт или нарушение на сигурността, всичко е наред“, категоричен е той. 

Тайландските власти се стремят да подобрят имиджа на кралството, чиято репутация на безопасна туристическа дестинация понякога търпи удари, когато се съобщава за зловещи престъпления. 

През 2023 г. страната беше разтърсена от съобщения за сериен убиец, който е отровил 15 души с цианид. 

Сарарат Рангсивутапорн отрови 15 души, на които дължеше пари, и стана първата жена сериен убиец в страната. 

Страната е била домакин на много други мръсни и високопоставени криминални дела, като това на френския сериен убиец Чарлз Собхрай, по прякор „Змията“ и свързан с най-малко две дузини убийства – предимно на туристи – през 70-те години на миналия век. 

Съвсем наскоро синът на испански актьор беше обвинен в убийството и разчленяването на тялото на известен колумбийски пластичен хирург на туристическия остров Ко Панган. 

Присъдата по делото се очаква в следващите седмици. 

Миналия октомври 14-годишно момче откри стрелба в търговски център в същия район като масовото отравяне във вторник, убивайки трима души. 

Стрелбата се случи само дни преди годишнината от клането в детска градина в северен Тайланд, причинило смъртта на 36 души и на фона на усилията на правителството да увеличи броя на туристите. 

Около 28 милиона души са посетили Тайланд през 2023 г., спрямо 11 милиона предходната година, но все пак значително по-малко от 40 милиона, дошли през 2019 г., последната година преди пандемията. 

Ограниченията за пътуване по време на пандемията COVID-19 удариха жизненоважния туристически сектор на кралството и туристите не се възстановиха толкова бързо, колкото се надяваха властите. 

Длъжностните лица се надяват да достигнат 35 милиона посетители през 2024 г. с цел от 55 милиарда долара приходи. 

Вижте повече в нашата галерия: 

Шестима души са открити мъртви в луксозен хотел в центъра на Банкок

* Във видеото: Как да се предпазим от нападение

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
<p>&quot;Това е&nbsp;дързък и смел ход от страна на украинците&quot; (ВИДЕО)</p>

Ръководителите на МИ-6 и ЦРУ: Нахлуването на Украйна в Русия е дързък и смел ход

Свят Преди 7 часа

ЦРУ все още няма категорични доказателства, че Китай изпраща оръжия на Русия, но има подозрения за това

"Това е огромна загуба": Какво се случва с ледниците в Австрийските Алпи

"Това е огромна загуба": Какво се случва с ледниците в Австрийските Алпи

Любопитно Преди 8 часа

Въпросът не е дали ледниците ще се стопят, а колко бързо

Пожарът край Сандански е овладян

Пожарът край Сандански е овладян

България Преди 8 часа

Общо 14 горски служители се включиха в овладяването на огнената стихия

Отстранена е повреда, причинила смущения в железопътните услуги в Германия

Отстранена е повреда, причинила смущения в железопътните услуги в Германия

Свят Преди 8 часа

Последните закъснения идват на фона на нарастващите критики срещу "Дойче Бан"

Експерт определи като "странно и необяснимо" решението на ЦИК за ДПС

Експерт определи като "странно и необяснимо" решението на ЦИК за ДПС

България Преди 8 часа

"Очевидно решението беше продиктувано от напрежението пред комисията", каза Ваня Нушева

Областните председатели на БСП с позиция за сформирането на широка лява коалиция

Областните председатели на БСП с позиция за сформирането на широка лява коалиция

България Преди 8 часа

"Коалицията може и трябва да бъде гарант за защита на социалните интереси на българските граждани", посочват оттам

<p>Украински &ldquo;драконови&rdquo; дронове обсипват с разтопен метал руски позиции&nbsp;</p>

Иновация на бойното поле: Украински “драконови” дронове обсипват с разтопен метал руски позиции

Свят Преди 9 часа

Службата на ООН за разоръжаване казва, че запалителните оръжия могат да причинят огромни разрушения и щети на околната среда

<p>Пешеходци в нарушение предизвикаха катастрофа, има пострадали (СНИМКИ)</p>

Пешеходци в нарушение предизвикаха катастрофа, има пострадали

България Преди 9 часа

Причините за инцидента са в процес на уточняване

<p>Пеевски: Радев командва ЦИК и притиска партии</p>

Пеевски: Радев се намеси недопустимо в изборния процес, командва ЦИК и притиска партии

България Преди 10 часа

"В отчаянието и безпомощността си президентът разкри истинското си лице", заяви той

<p>Косово блокира част от границите си със Сърбия, ето защо</p>

След протести: Косово блокира част от границите си със Сърбия

Свят Преди 10 часа

На 6 септември десетки демонстранти в Сърбия блокираха двата гранични пункта, за да предотвратят влизането в Сърбия от Косово

<p>Супертайфунът &quot;Яги&quot; връхлетя Виетнам (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Отнесени кораби и изкоренени дървета: Супертайфунът "Яги" връхлетя Виетнам

Свят Преди 11 часа

Тайфунът достигна сушата в провинциите Хайфонг и Куанг Нин, като предизвика ветрове със скорост над 149 км/ч

<p>Те&nbsp;осъдиха идеологията на &quot;руския свят&quot;</p>

Вселенската патриаршия осъди идеологията на "руския свят"

Свят Преди 11 часа

Йерарсите обсъдиха „неморалния“ опит на Москва да „нахлуе“ в каноничната територия на древната Александрийска патриаршия

<p>Силни взривове отекнаха в руската Воронежка област, каква е ситуацията там (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Силни взривове отекнаха в руската Воронежка област

Свят Преди 11 часа

Няма жертви и още не е ясно какъв е размерът на нанесените щети

Втори опит: Възобновяват работата на нов френски ядрен реактор

Втори опит: Възобновяват работата на нов френски ядрен реактор

Свят Преди 11 часа

Европейският реактор под налягане е на стойност 13,2 млрд. евро