9

П окушението срещу словашкия премиер Роберт Фицо, извършено на 15 май, несъмнено ще бъде запомнено като един от най-шокиращите моменти в историята на ЕС. Като негов извършител бе посочен Юрай Цинтула, 71-годишен бивш охранител в търговски център и автор на три стихосбирки. Пред властите той мотивира действията си с това, че е твърд противник на политиката, водена от правителството на Фицо. Шокиращото нападение се случи в изключително деликатен момент, тъй като след броени дни ще се проведат изборите за ЕП. Вотът ще се състои между 6 и 9 юни, а редица анализатори предупреждават, че жителите на Евросъюза стават все по-разделени в своите мнения и възгледи.

  • „Демокрацията е направила голяма крачка назад“

В продължение на дълги години, търсенето на компромисни решения по всевъзможни въпроси стоеше в основата на европейската политика. Ситуацията днес не е такава.

„Воденето на диалог доскоро беше от първостепенно значение. Сега, тази стратегия вече не работи“, коментира Хендрик Вос, който е професор по международни отношения от университета в Гент. Словакия е пример за това. Благодарение на конфронтациите и своите крайни възгледи по различни теми, Фицо успя да си осигури трети мандат като министър-председател на страната. Политиката му се определя като проруска и антиамериканска, характеризираща се с твърди позиции по отношение на миграцията и ЛГБТ правата.

„Възгледите на Фицо може и да са заплаха за демокрацията, но насилието е много по-голям проблем“, отбеляза за „Асошиейтед прес“ политологът Том Теунс от Лайденския университет.

„В този период на поляризация на европейско ниво виждаме, че демокрацията е направила голяма крачка назад, а политиците все по-често са възприемани като врагове – както от други политици, така и от широката общественост. Подобни представи легитимират насилието в очите на онези, които биха прибягнали до подобни действия“, допълва Теунс.

Показателни са думите на един от най-отявлените критици на Фицо – президента на Словакия Зузана Чапутова, която призна, че „напрегнатата атмосфера на омраза е наше колективно дело“. По ирония на съдбата, самият премиер прогнозира в своя публикация във Фейсбук от 10 април, че ситуацията може да излезе извън контрол и да се стигне до убийството на влиятелен политик – нещо, за което той обвини медиите.

  • Зачестяващи нападения

Политическият пейзаж в 27-те страни-членки на ЕС става все по-поляризиран, а границата между основните партии и популистите се размива, коментират експерти.

„Шокиращо е, че някой може да стане жертва на своите политически идеи. В навечерието на изборите, това е изключително тревожно“, отбеляза белгийският премиер Александер Де Кро. Подчертавайки колко сериозна е ситуацията, той подаде жалба в полицията срещу водещ в местна радиостанция, който отправи призив министър-председателят да бъде „свален от власт“, правейки пряка връзка между това предложение и нападението срещу Фицо.

„Всички, които възнамерявате да свалите Александер де Кро, но не смеете заради неговата охрана, виждате, че това е възможно. Даже, бих казал - давайте“, заяви радиоводещият.

Въпросното изказване предизвика голям скандал в Белгия, като от радиостанцията подчертаха, че става въпрос за „лоша шега“, която била „неправилно разбрана“. Освен това, водещият беше упрекнат за поведението си и свален от ефир. Случаят, обаче, далеч не е единичен, а е част от притеснителна тенденция. Наскоро беше предотвратен опит за покушение срещу кмета на белгийския град Антверпен Барт де Вевер. През последните седмици в Германия бяха нападнати няколко политици, включително заместник-кметът на Берлин Франциска Гифи, която е член на социалдемократическата партия на канцлера Олаф Шолц, както и Матиас Еке – евродепутат и представител на същата формация. И правителството, и опозицията в страната се оплакват, че случаите на насилие срещу техни членове и симпатизанти са зачестили.

Статистиката е повече от показателна. По данни на германската полиция, през 2023 г. са били регистрирани 2790 инцидента, свързани с физическа или вербална агресия срещу политици. Броят на тези случаи се е удвоил през последните пет години. Френското министерство на вътрешните работи пък е получило 2265 сигнала за подобни инциденти през 2022 г. – с около 32 процента повече в сравнение с предходната година. Всичко това нагледно показва, че напрежението в навечерието на европейските избори достига безпрецедентни нива, а възможностите за провеждане на конструктивен диалог между политически опоненти стават все по-ограничени.

  • Заплаха за демокрацията

Според експертите, причините за ескалиращото напрежение са различни. „Защо толкова много хора са податливи на дезинформация или конспиративни теории? Защото вече не вярват на властите. Това е много сложен въпрос", смята Ерик Морис, който е изследовател от неправителствената организация „Европейски политически център“.

„Съществува чувство на уязвимост, много хора смятат, че властите не се интересуват от тях. В някои случаи това недоверие е свързано с икономически фактори, а в други причините са по-лични“, отбелязва той, допълвайки, че страхът да не станат обект на насилие може да рефлектира негативно върху желанието на европейските граждани да участват активно в политиката.

Експертите алармират, че това създава отлични условия за установяването на авторитарни режими. Фицо, например, взе поредица от противоречиви решения, които станаха обект на ожесточени критики от страна на ЕС. Неговото правителство одобри изменение в Наказателния кодекс, с което се закрива специализираната прокуратура, занимаваща се с най-тежките престъпления и корупцията. Освен това, министър-председателят предприе действия за замяната на националния телевизионен оператор RTVS с нов орган, който, според опонентите на Фицо, ще бъде изцяло под контрола на правителството. Усилията му да ограничи гражданските свободи и да заглуши гласовете на опозицията са част от процес, целящ да превърне Словакия в „нелиберална демокрация“ по модела на Унгария, смятат още анализаторите. Въпреки че много хора не крият възмущението си от популистките партии, подкрепата за тези формации се увеличава в цяла Европа. В резултат, напрежението на Стария континент не спира да расте, а това повдига много въпроси, свързани с бъдещето на ЕС.

Още от автора:

Война срещу природата – екологичните последици от конфликтите в Украйна и Газа

"Руският закон", който предизвика масови протести в Грузия

Застрашава ли дезинформацията предстоящите избори за ЕП

Дипломатическият ребус на Си Цзинпин

Избори в условията на глобална криза – накъде ще поеме Индия

Имигрантите, които спасиха американската икономика

Печели или губи Русия от ескалацията на напрежението в Близкия изток

Хуманитарният кошмар в Ивицата Газа

Сблъсъкът между Тайван и Китай и бъдещето на изкуствения интелект

Кой се страхува от Доналд Тръмп?

Избори по руски – несменяем ли е Владимир Путин

Между фактите и лъжите – конспирацията QAnon и „откраднатата победа“ на Тръмп

„Супер вторник“: Ключов ден за изборите в САЩ

Децата войници, които написаха историята на САЩ

Загадъчната история на Шотландия

Несбъднатите прогнози за живота през XXI век

Фалшивите новини, които застрашават здравето ни

Най-абсурдните конспиративни теории, свързани с природни бедствия

Между религията и суеверията: Средновековните предсказания за края на света

Забравената история на нацисткото движение в САЩ

Скандалните тайни на Католическата църква

Антинаталистите, които смятат, че не бива да имаме деца

Сделките за един долар, които ще ви изумят

Избори от двете страни на Атлантическия океан

Великите учени, останали без Нобелова награда

Кои са най-древните традиции, свързани с настъпването на Нова година

Фалшивите новини, които могат да повлияят на предстоящите президентски избори в САЩ

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 9
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

9 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Локализиран е пожарът, избухнал в търговски магазин в Разград&nbsp;(СНИМКИ)&nbsp;</p>

Локализиран е пожарът, избухнал в търговски магазин в Разград

България Преди 1 час

Движението по улиците около магазина е отцепено

<p>Пожар избухна на Младежкия хълм в Пловдив (СНИМКИ)&nbsp;</p>

Пожар избухна на Младежкия хълм в Пловдив

България Преди 2 часа

Към момента няма информация за пострадали

<p>Андрей Гюров е подал жалба срещу решението на КПК</p>

БНБ: Андрей Гюров е подал жалба срещу решението на КПК

България Преди 3 часа

Той бе избран в ръководството на БНБ на 26 юли

Две българки на път за парламента във Франция от партията на Льо Пен

Две българки на път за парламента във Франция от партията на Льо Пен

България Преди 3 часа

Това са Славка Михайлова и Иванка Димитрова

<p>Кола горя на Дунав мост</p>

Кола горя на Дунав мост, няма пострадали

България Преди 3 часа

На мястото са пристигнали противопожарни екипи от Русе и Гюргево, както и линейка на Спешна помощ

<p>Камион за отпадъци пламна край Малки Чифлик (СНИМКИ)</p>

Камион за отпадъци пламна край Малки Чифлик

България Преди 4 часа

На мястото има 4 противопожарни автомобила

<p>Пистолетът на Наполеон Бонапарт може да е ваш!&nbsp;</p>

Пистолетът на Наполеон Бонапарт може да е ваш! Пригответе милионите

Любопитно Преди 4 часа

Два пистолети, инкрустирани със злато и сребро и с гравиран образ на императора ще бъдат предложени на търг.

Природно бедствие връхлетя Източна Чехия

Природно бедствие връхлетя Източна Чехия

Свят Преди 4 часа

Съобщава се за щети в размер на милиони евро

Пътно произшествие с германски велосипедист, има опасност за живота му

Пътно произшествие с германски велосипедист, има опасност за живота му

България Преди 4 часа

Той се е движел по пътя Смилян – Рудозем

От БСП са категорични: Няма да подкрепят правителство с първия и втория мандат

От БСП са категорични: Няма да подкрепят правителство с първия и втория мандат

България Преди 4 часа

Това заяви в Русе народният представител Иван Иванов

Калин Стоянов е приел поканата да бъде част от проектокабинета "Желязков"

Калин Стоянов е приел поканата да бъде част от проектокабинета "Желязков"

България Преди 5 часа

Той посочи, че по време на среща с Желязков са обсъдени приоритетите в МВР

Обвиниха съпругата на Кание Уест, че е изпращала порно на служители

Обвиниха съпругата на Кание Уест, че е изпращала порно на служители

Свят Преди 5 часа

Въпреки това 29-годишната Цензори не е посочена като ответник в съдебното дело

<p>Почина легендарна италианска&nbsp;актриса (СНИМКИ)&nbsp;</p>

Почина популярната италианска актриса Мария Розария Омаджио

Свят Преди 5 часа

Тя е участвала в повече от 40 филма

Задържаха българка, издирвана за трафик на деца в чужбина

Задържаха българка, издирвана за трафик на деца в чужбина

Свят Преди 5 часа

Българката е посредничила срещу заплащане за осиновяване на общо 17 деца

<p>Драмата на принц Хари в съдебната зала</p>

Драмата на принц Хари в съдебната зала: Липсващите мемоарни послания повдигат съмнения

Любопитно Преди 5 часа

Принц Хари: Обвинен в "замазване на очите" и опит за "създаване на препятствия"