6

В Бангладеш това е наречено революция на поколението Z - антиправителствено движение, което изправя предимно млади студенти срещу 76-годишен лидер, който доминира в страната от десетилетия и през последните години става все по-авторитарен.

В понеделник по улиците на столицата на Бангладеш Дака имаше ликуване, след като министър-председателят Шейх Хасина подаде оставка и избяга от страната с хеликоптер след седмици на смъртоносни протести.

(Във видеото: След кървавите протести: Премиерът на Бангладеш подаде оставка)

Внезапното напускане на Хасина слага край на 15-годишното й управление, което беше белязано от потискане на гражданските свободи и тежка употреба на силите за сигурност за потушаване на несъгласието, твърдят критици и правозащитни групи.

В национално обръщение началникът на армията на Бангладеш генерал Вакер-уз-Заман заяви, че военните ще сформират временно правителство, но лидерите на студентските протести призоваха нобеловия лауреат Мохамед Юнус да оглави временна администрация.

По-късно във вторник източник от мозъчния тръст "Център Юнус" в Дака потвърди пред CNN, че неговият основател се е съгласил да се върне в Бангладеш, за да изпълни искането на протестиращите той да оглави временното правителство, докато основната опозиционна партия в страната предложи пълната си подкрепа на протестиращите студенти.

Това, което започна като мирни протести на студенти срещу квотите за работа в държавната администрация, се превърна в общонационален натиск за принуждаване на Хасина да напусне поста си, след като според местните медии и агенции демонстрантите бяха посрещнати от правителството с репресии, при които загинаха около 300 души.

Хасина обвини опозицията за насилието и наложи блокиране на интернет и безсрочен вечерен час в цялата страна.

Нейната реакция разпали още повече протестиращите и в крайна сметка най-дългогодишната жена начело на правителството в света трябваше бързо да избяга от страната заедно със сестра си в Индия, преди тълпата да нахлуе в официалната ѝ резиденция, да разбие стените и да разграби съдържанието ѝ.

Защо бангладешците бяха на улицата?

Студентите започнаха да протестират на 1 юли в престижния университет в Дака с искане да се сложи край на правителствената квотна система, която запазва 30 % от длъжностите в държавната администрация за роднини на ветерани, воювали във войната за независимост на Бангладеш от Пакистан през 1971 г.

Много от съвременния политически елит на страната са свързани с това поколение - включително Хасина, дъщеря на шейх Муджибур Рахман, широко смятания за основател на съвременния Бангладеш, който беше убит през 1975 г.

Запазените роли са свързани със сигурност на работното място и по-високо заплащане, а протестиращите заявиха, че квотната система е дискриминационна и облагодетелства поддръжниците на управляващата партия "Лига Авами" на Хасина.

Причината за гнева е високата безработица в страната, особено сред младите хора. При управлението на Хасина Бангладеш отбеляза силен икономически растеж, който обаче се забави в периода след пандемията и е съпътстван от висока инфлация и изчерпани валутни резерви. В страната с население от 170 млн. души повече от 30 млн. души не работят и не учат.

Протестите се превърнаха в насилствени на 15 юли и все по-смъртоносният отговор на правителството подхрани още повече гнева им, дори след като Върховният съд отмени повечето от спорните квоти за работа в държавната администрация и бяха премахнати интернет блокадите.

В неделя най-малко 91 души бяха убити, а стотици ранени при сблъсъци между полицията и протестиращите - най-големият брой за един ден от всички протести в най-новата история на страната.

"Кръв пред моя университет"

След като Хасина подаде оставка в понеделник, празненствата скоро отстъпиха място на повече насилие, тъй като протестиращите подпалиха няколко сгради, включително Мемориалния музей Бангабандху - родовата резиденция на бащата на Хасина Муджибур Рахман - и офиси на Лигата Авами, разказаха очевидци пред CNN.

"Нещата се обърнаха много бързо", казва 23-годишният Раян Афтаб, студент в университета BRAC, който казва, че полицията е стреляла по протестиращите пред кампуса.

"Те стреляха по всички. В момента пред университета ми има кръв. Има около 30 тела... Не можах да спя цяла нощ".

В цялата столица антиправителствени протестиращи бяха нападнати от полицаи и военни, разказват свидетели. В Медицинския колеж в Дака полицията открила огън по протестиращите, според репортер на CNN, който бил на мястото на събитието.

Студентите и протестиращите в университетския кампус в Дака и в Шахид Минар, национален паметник в столицата, са били бити от полицията, докато са се събирали на тези места.

"Отидох в Шахид Минар с моите приятели, за да празнувам. Беше епично. Там има като хиляди хора, всички отидоха, независимо от класа, наследство, религия, всички сме заедно и всички студенти се срещнаха със знамена и всичко останало. Беше исторически момент", казва Афтаб.

"Но беше краткотраен", допълва Афтаб.

Междувременно в интернет се появиха снимки на млади хора, които охраняват хиндуистки храмове, тъй като в мрежата се разпространяваше дезинформация и тълпа нападна храм, според директора на храма на ИСККОН в Мехерпур.

Наследството на Хасина

Демонстрациите се превърнаха в най-голямото предизвикателство за Хасина, след като тя си осигури четвърти пореден мандат на изборите през януари, които бяха бойкотирани от основната опозиционна партия в знак на протест срещу широко разпространените според тях репресии срещу нейните редици.

Във вторник президентът на Бангладеш Мохамед Шахабуддин обяви освобождаването на опозиционния лидер и бивш министър-председател Халеда Зия - дългогодишен съперник на Хасина - която беше вкарана в затвора през 2018 г. по обвинения в подкуп, които тя отрича. Други протестиращи студенти и арестувани по "фалшиви дела" също бяха освободени, заяви президентът.

Политическата кариера на Хасина продължава десетилетия, след като се завръща от изгнание в началото на 80-те години на миналия век след убийството на баща ѝ и по-голямата част от семейството ѝ. През 1990 г. тя оглави народно демократично въстание срещу военното управление и през следващите години преживя няколко опита за убийство.

За първи път става министър-председател през 1996 г. и изпълнява длъжността един мандат, преди да се върне на власт през 2008 г., като управлява Бангладеш със своята партия "Лига Авами" до понеделник.

Правозащитни организации предупредиха, че Хасина и нейното правителство са се насочили към еднопартийна система, а критиците изразиха загриженост от зачестилите съобщения за политическо насилие, сплашване на избиратели и тормоз над медиите и опозиционерите.

Според правозащитни групи по време на нейното управление правителството е използвало закона си за киберсигурност, за да се противопостави на свободата на изразяване в интернет, като е арестувало журналисти, артисти и активисти, като са докладвани случаи на произволно задържане и изтезания.

Но Хасина успя да се справи с много предишни протести срещу нейното управление, които избухваха най-вече по време на избори, така че оставката ѝ след пет седмици на безредици беше възприета като внезапна и неочаквана.

Младите хора, които станаха свидетели на застреляни и убити техни връстници, подхранвани от мрачните перспективи за работа и уморени от корупцията и репресиите, не можеха да бъдат спрени от полицейски час, блокиране на интернет или сили за сигурност.

"Това може би е първата успешна революция, водена от поколението Z", казва Сабрина Карим, доцент по правителствени науки в университета "Корнел", която специализира в изучаването на политическото насилие.

Възможно е военните също да са изиграли роля за оставката на Хасина. Карим заяви в изявление, че "изглежда, че военните не винаги са били единна сила, подкрепяща режима на Хасина".

"Въпреки че се разпространяват много снимки и видеоклипове, на които се вижда как войници използват смъртоносна сила и стрелят по невъоръжени протестиращи, някои членове на военните призоваха за независимо разследване на тези жестокости, ръководено от ООН", каза тя. "Освен това някои членове на армията обявиха вчера, че няма да използват смъртоносна сила срещу протестиращите, които се събраха в столицата."

Какво следва?

Във вторник Бангладеш очаква сформирането на временното правителство, а организаторите на протеста от организацията "Студенти срещу дискриминацията" заявиха, че ще се срещнат с началника на армията на Бангладеш.

Лидерът на студентите Мохамед Нахид Ислам заяви, че не са постигнали всичките си цели и след оставката на Хасина групата иска да "премахне фашистките системи завинаги". Лидерите казват, че няма да приемат правителство, ръководено или подкрепяно от военните.

Протестната група твърди, че временното правителство трябва да бъде ръководено от Юнус - социален предприемач и банкер, който през 2006 г. получи Нобелова награда за мир за пионерската си дейност в областта на микрофинансирането, помогнала за намаляване на бедността в Бангладеш.

Юнус скоро ще се завърне в Бангладеш с намерението да заеме поста "след лека медицинска процедура в Париж", съобщи източник на CNN. Групата "Студенти срещу дискриминацията" също потвърди завръщането му, като съобщи на CNN в текстово съобщение: "С голямо удоволствие съобщаваме, че д-р Юнус се съгласи да приеме това предизвикателство за спасяването на Бангладеш според молбата на нашите студенти."

В понеделник пред CNN Юнус заяви, че иска армията да предаде контрола над страната на гражданско правителство.

"Хората празнуват на улицата и милиони и милиони хора в цял Бангладеш празнуват така, сякаш това е денят на нашето освобождение", каза той.

Въпреки че оставката на Хасина беше отпразнувана, някои бангладешци изразиха безпокойство относно пътя, който предстои, докато страната се опитва да запълни вакуума в ръководството.

"Хасина може и да си е отишла, но пред Бангладеш все още има дълъг път", казва 25-годишната студентка Файза Чоудхури пред CNN. "Докато нашите религиозни и етнически малцинства не бъдат защитени и правосъдието не достигне и до тях, нацията не е свободна."

Протестиращият Афтаб се опасява, че военните ще се задържат на власт.

"Трябва да помним, че през последните 15 години армията не направи нищо. Те защитаваха този режим, така че не могат просто да дойдат на власт и да станат добри момчета. Знаем кои са те и какво ще направят", каза той.

Други бяха по-оптимистично настроени. Друг бангладеш, който учи в Ню Йорк, заяви пред CNN, че "Поколението Z направи всичко възможно. Те са бъдещето на Бангладеш и могат да създадат по-добро бъдеще".

 

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Джокович: До следващия път, София

Джокович: До следващия път, София

Любопитно Преди 5 часа

Ноле: Благодаря на домакина и партньора ми по караоке, Григор Димитров

Четвърта поредна победа за Силните в “Игри на волята”

Четвърта поредна победа за Силните в “Игри на волята”

Любопитно Преди 5 часа

Шахматистката Елица Раева и бизнесменът Симеон Кралев са първите номинирани участници тази седмица

Проверете номера на избирателната си секция и мястото за гласуване на изборите

Проверете номера на избирателната си секция и мястото за гласуване на изборите

България Преди 10 часа

МРРБ предостави интернет адреси и мобилни телефони за справка

ЕК даде разрешение за компенсации на тока за бизнеса

ЕК даде разрешение за компенсации на тока за бизнеса

България Преди 11 часа

Според министъра на енергетиката „още от утре може да започне изпълнение на програмата”

Почина авторът на едни от най-големите хитове на Елвис

Почина авторът на едни от най-големите хитове на Елвис

Свят Преди 11 часа

Песните на Ед са изпълнявани от поне 160 изпълнители

<p>&quot;Mного скоро единствените съзвездия, които ще видим, ще бъдат създадени от човека&quot;</p>

Сателитите на Мъск "блокират" гледката към Вселената

Свят Преди 12 часа

"Mного скоро единствените съзвездия, които ще видим, ще бъдат създадени от човека"

Българска гордост: Екипът на „На кафе“ посрещна първи носителя на три награди във Формула 3 Никола Цолов

Българска гордост: Екипът на „На кафе“ посрещна първи носителя на три награди във Формула 3 Никола Цолов

България Преди 12 часа

Предаването изненада с подарък българския състезател на летището след завръщането му от Валенсия

<p>Кати Бейтс свали 45 килограма</p>

Кати Бейтс свали 45 кг, показа фигурата си на наградите „Еми“ (СНИМКИ)

Любопитно Преди 12 часа

76-годишната актриса се появи на 76-те награди "Еми" в тъмно лилава рокля с дълги ръкави, бродирани с пайети

<p>&quot;Не знам дали ще се върна&nbsp;в ковчег&quot;</p>

"Моля ви, спасете ме": Индийците измамени да се бият за Русия

Свят Преди 12 часа

"В паника съм. Не знам дали ще се върна благополучно или в ковчег"

Извънземен пейзаж: Червеният парк в Китай (СНИМКИ/ВИДЕО)

Извънземен пейзаж: Червеният парк в Китай (СНИМКИ/ВИДЕО)

Любопитно Преди 12 часа

Алено-червените полета се получават от рядка химична реакция

<p>Романтична разходка: Вижте&nbsp;Харис и Тръмп хванати ръка за ръка (ВИДЕО)&nbsp;</p>

"Перфектната буря от дезинформация": Как AI предизвиква противоречия на изборите в САЩ?

Свят Преди 12 часа

След възхода на AI възникнаха няколко противоречиви случая, свързани със снимки и видеоклипове, генерирани от тази технология

<p>Имплантът на Мъск&nbsp;за слепи хора бе одобрен в САЩ</p>

Имплантът за слепи хора на Neuralink на Мъск бе одобрен в САЩ

Свят Преди 12 часа

От Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) официално одобриха новия имплант

<p>Как &quot;Приятели&quot; се превърна във феномен</p>

Зад кулисите на "Приятели": 30 години по-късно

Свят Преди 12 часа

Първоначално връзката на Моника и Чандлър трябваше да е краткотрайна

<p>Пеевски: РСМ да се извини на България и българите</p>

Политици поискаха България да реагира на РС Македония

България Преди 13 часа

От БСП, ДПС и "Продължаваме Промяната" критикуваха думите на Николоски